moris Napisano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Cześć Polewasz buty wrzątkiem? Pozdro może prowadzi testy na odporność materiału na rozszerzalność cieplną materiałów:confused:. Ja bym się bał. Zresztą - producenci butów też przecież muszą z czegoś żyć (sprzedając nowy towar) Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian74 Napisano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Cześć Polewasz buty wrzątkiem? Pozdro Myślę że jak wlejesz wrzątek do środka, to wyskoczysz z butów szybciej Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Cześć może prowadzi testy na odporność materiału na rozszerzalność cieplną materiałów:confused:. Ja bym się bał. Zresztą - producenci butów też przecież muszą z czegoś żyć (sprzedając nowy towar) PozdrowionkaDlatego własnie pytam. Nie wiem czy taki szok termiczny nie jest dla nich niszczący po prostu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janica Napisano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 w termosie po kilku godzinach jazdy wrzątek przestaje być wrzątkiem, nie czepiajcie się. 50-60 stopni nie zaszkodzi obudowie buta, gorzej jak przeleje się do jego zawartości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moris Napisano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 w termosie po kilku godzinach jazdy wrzątek przestaje być wrzątkiem, nie czepiajcie się. 50-60 stopni nie zaszkodzi obudowie buta, gorzej jak przeleje się do jego zawartości Wiesz, napisał wrzątkiem. Ktoś kto nie będzie miał termosu może poprosić w barze o wrzątek (prawdziwy, no prawie) i posłuchać rady .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Cześć No własnie nie jestm pewien. Nie chodzi przeciez o konkretne 100 stopni ale o róznicę temperatur, która może byc rzędu 70-80 stopni. Byc może nie ma to znaczenia ale biorąc pod uwagę rózne informacje mające związek z tym problemem a uzyskane, że tak powiem z pierwszej ręki może to byc dość ryzykowne działanie. Może patent Śpiocha polega na czym innym niz nam się wydaje i nie chodzi o wylanie termosu na but. Sam mam dośc twarde buty i problem zdejmowania jest mi znany od lat ale ten wrzątek mnie nieco przeraża. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Może patent Śpiocha polega na czym innym niz nam się wydaje i nie chodzi o wylanie termosu na but. Właśnie o to chodzi. Patent powstał z przypadku po prostu miałem ze sobą termos a pierwszy raz spotkałem się z niemożliwością zdjęcia butów. Polewam buta na wysokości 2 klamry od dołu. Wrzątek wylewam powoli, jakieś 100-150ml na but. Temperatura wody to nierzadko ok. 70-80 stopni. Czasem zdarza się że trochę naleci do środka ale spokojnie, wtedy już nie parzy, tylko przyjemnie grzeje. Można tez temu zapobiec lejąc herbatę pod odpowiednim kątem. Co do odporności materiału na szok termiczny to nie bardzo wieżę że coś się złego stanie. Powtarzałem już ta operację kilkukrotnie i nie widzę żadnych zmian w materiale. Z podobnego tworzywa co but (tylko znacznie cieńszego) robi się turystyczne kubki od herbaty, jakoś szok termiczny im nie szkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 wesoły temat się zrobił ... no bo teraz należąłoby uściślić, ... herbata może być słodzona ?? a jak w termosie jest kawa - to też da się zastosować ??? ;) poważnie .... ... tak naprawdę, to problem zdejmowania butów leży, w sposobie czynienia tego. bardzo często widzę narciarzy, którzy rozsiadłszy się na ławeczkach, czynią różne karkołomności (nogami i ręcyma ) by buta ściągnąć, z ujeżdżonej stopy a wystarczy to zrobić, .....stojąc jarek:o PS. patent z butelkami, to taki pierwowzór grzałek w aucie ... znany i stosowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Cześc wesoły temat się zrobił ... no bo teraz należąłoby uściślić, ... herbata może być słodzona ?? a jak w termosie jest kawa - to też da się zastosować ??? ;) poważnie .... ... tak naprawdę, to problem zdejmowania butów leży, w sposobie czynienia tego. bardzo często widzę narciarzy, którzy rozsiadłszy się na ławeczkach, czynią różne karkołomności (nogami i ręcyma ) by buta ściągnąć, z ujeżdżonej stopy a wystarczy to zrobić, .....stojąc jarek:o PS. patent z butelkami, to taki pierwowzór grzałek w aucie ... znany i stosowany. Jarku ale w temacie chodzi o twarde buciory i nie sądzę, żeby ktos jeżdżący z wysokim flexem nie widział o tej podstawowej rzeczy. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moris Napisano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Cześc Jarku ale w temacie chodzi o twarde buciory i nie sądzę, żeby ktos jeżdżący z wysokim flexem nie widział o tej podstawowej rzeczy. Pozdro Oj zdziwiłbyś się Mitek nie raz. Kiedyś w sklepie słyszałem jak początkującemu narciarzowi wciśnięto but z flexem coś koło 130. Wiem, że kupił, nie wiem co było później... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Cześć Oj zdziwiłbyś się Mitek nie raz. Kiedyś w sklepie słyszałem jak początkującemu narciarzowi wciśnięto but z flexem coś koło 130. Wiem, że kupił, nie wiem co było później... I nie reagowaleś jak kogoś wsadzali na minę ?? :) A poważniej to mialem kiedyś taki przypadek, ze gośc początkujący (młody sprawny, wysportowany) przyjechał na wyjazd ze sprzetem z najwyższej pólki. Slalomka Dynstara dobre sportowe buty itd. Człowiek po tygodniu jeździł o niebo lepiej niż Ci, którzy mieli sprzęt dostosowany do poziomu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.