TT Napisano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Słyszałem ostatnio w sklepie, jak sprzedawca mówił o 2 sztywnościach/twardościach buta: poprzeczna i ta która pozwala wychylać but do przodu i tyłu. Czym się objawia owa sztywność poprzeczna? Która ważniejsza? Ja nic nie wiem na ten temat, więc pytania zwracam do ludzi którzy mają o tym pojęcie. Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devastator Napisano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Poprzeczna sztywność buta (nie wygina się na boki) jest bardzo ważna przy jeździe carvingowej - im sztywniejszy but, tym precyzyjniejsze zakrawędziowanie narty. Sztywność przód/tył jest nieco mniej ważna, a odpowiada za przekazywanie impulsów "dociskających" odpowiednią część narty - do jazdy sportowej ważne, dla amatorów już raczej mniej. Poza tym miększy but jest z reguły bardziej wygodny. Generalnie wszystkie obesnie produkowane buty charakteryzują się dość dużą sztywnością poprzeczną (w niczym nie zmniejsza komfortu, a jest przydatna). Takim szczególnie odstającym wyjątkiem są pod tym względem buty tzw. tylnowejściowe (tył i przód buta zachodziły się właśnie po bokach nogi i nie było jak tego usztywnić odpowiednio). I chyba dlatego już się takich butów raczej nie produkuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenobcy Napisano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 I chyba dlatego już się takich butów raczej nie produkuje Raczej nie, ale w ogóle tak. Mierzyłem, Paweł ma rację. Bocznie nawet Nordica EM trzyma mocniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devastator Napisano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 A bo to, co pokazujesz w linku jest całkiem nowy wynalazek . To takie połączenie typowego, jednoklamrowego buta tylnowejściowego z normalnymi "czteroklamrowcami". Ponoć ciekawe dla amatorów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenobcy Napisano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 A bo to, co pokazujesz w linku jest całkiem nowy wynalazek . To takie połączenie typowego, jednoklamrowego buta tylnowejściowego z normalnymi "czteroklamrowcami". Ponoć ciekawe dla amatorów . Aaaaaaaaaaaa, to sorry Faktem jest, że noga mi sie 'kolebała' na boki w Nordica GranSport10, ale to może być subiektywne wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devastator Napisano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Faktem jest, że noga mi sie 'kolebała' na boki w Nordica GranSport10No i dlatego zawodnicze buty bazują na innej technologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi