agaban6 Napisano 30 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 koledzy ja może nie całkiem w temacie ale niech mi ktoś powie czy nowe deche też trzeba smarować . A tak w nawiasie w tamtym sezonie w wypożyczalni sprzętu posmarowali mi deske ale nie cyklinowali powiedzieli że na dłużej mi wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian74 Napisano 30 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 koledzy ja może nie całkiem w temacie ale niech mi ktoś powie czy nowe deche też trzeba smarować Tak. To jedna z rzeczy w której deska i narty się nie różnią. Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 30 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Smarować trzeba, zdarza się że również trzeba naostrzyć krawędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaja45 Napisano 30 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Jeśli dzisiaj mam posmarować narty na jutro i nie znam warunków i temperatury śniegu jakie będą na stoku , to jaki smar wybrać ? Proszę o konkretną nazwę jeśli można. Lepiej na twarde czy na miękkie śniegi? Daj uniwersalny i po kłopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Możesz zaproponować konkretny, sprawdzony smar uniwersalny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian74 Napisano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Witam, jestem właśnie po pierwszych próbach serwisowych (opisze w osobnym wątku) i muszę przyznać że ciężko będzie zastąpić cyklinę linijką. Oczywiście, pewnie się da, jednak myślę że koszt cykliny nie jest wysoki i akurat tu nie warto szukać zamienników. Pozdr Marcin Użytkownik bocian74 edytował ten post 01 grudzień 2010 - 09:57 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo Napisano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Ponieważ mnie nurtuje, to jeszcze raz zapytam, Cytat Napisał kaja45 Zobacz post Barwax Warm albo Cold, lub mieszając je oba, generalnie po kilku latach jeżdżenia mogę Ci powiedzieć, że smary Toko to najsłabsze smary na jakich jeździłem, oczywiście piszę o smarach z grupy podstawowej, bo HF mają niezłe, ale to już inna bajka. Z mojej strony mogę polecić serwisówki Starta, Swixa lub Voli, które w tym przedziale cenowym dają lepszy poślizg. Na podstawie czego taki wniosek? Jak by nie było coś kreujesz jako serwisant, handlowiec, użytkownik, zapewne po wielu szkoleniach, gdzie każdy producent smarów stara się wykazać że posiada grubo ponad 50% rynku. A ja chciałbym wiedzieć jakie cechy wykazują wyższość, ceny są podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mm2 Napisano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Witam, jestem właśnie po pierwszych próbach serwisowych (opisze w osobnym wątku) i muszę przyznać że ciężko będzie zastąpić cykliną linijką. Oczywiście, pewnie się da, jednak myślę że koszt cykliny nie jest wysoki i akurat tu nie warto szukać zamienników. Pozdr Marcin sa tez cykliny z plastiku o kilka zl tansze niz pleksi i tez nie polecam gdyz jest za miękka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaja45 Napisano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Ponieważ mnie nurtuje, to jeszcze raz zapytam, Cytat Napisał kaja45 Zobacz post Barwax Warm albo Cold, lub mieszając je oba, generalnie po kilku latach jeżdżenia mogę Ci powiedzieć, że smary Toko to najsłabsze smary na jakich jeździłem, oczywiście piszę o smarach z grupy podstawowej, bo HF mają niezłe, ale to już inna bajka. Z mojej strony mogę polecić serwisówki Starta, Swixa lub Voli, które w tym przedziale cenowym dają lepszy poślizg. Na podstawie czego taki wniosek? Jak by nie było coś kreujesz jako serwisant, handlowiec, użytkownik, zapewne po wielu szkoleniach, gdzie każdy producent smarów stara się wykazać że posiada grubo ponad 50% rynku. A ja chciałbym wiedzieć jakie cechy wykazują wyższość, ceny są podobne. Napisałem wyżej, w moim odczuciu: poślizg i trwałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rentall Napisano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 cyklina zamówiona, poszedłem za Waszą rada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo Napisano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Dzięki, za zaspokojenie mojej ciekawości. Mam na zbyciu troszkę Starta, ok 3,5 kg uniwersal granulat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rentall Napisano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 rozumiem ze to smar uniwersalny ? jaka cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Tak, to jest smar serwisowy w granulacie, chciałbym 70 pln za 1 kg. Kupiony w zeszłym sezonie, wraz z z kumplami zużyliśmy resztę z 5 kg wiaderka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rentall Napisano 5 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 co myslicie o takim zestawie ?http://allegro.pl/sm...1341683784.htmlhttp://allegro.pl/sm...1324783773.htmlSmar swix jako baza 2-3 warstwy a te dwa jako wykonczenie w zaleznosci od temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xxbachanxx Napisano 1 Marca 2011 Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Napiszę jak ja to robię- żelazko: stare radzieckie, tylko trzeba na temperaturę uważać; smar: w kostce uniwersalny; szczotki: od twardej ryżowej do wecowania rocznego brudu na podłodze, poprzez gąbkę do naczyń z plastikowymi frendzelkami, aż po szczotkę do butów; cyklina: blaszka z listów in-postu no i ręczna ostrzałka z pilnikiem do ostrzenia krawędzi... i cykliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ictus Napisano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 ale po co kombinowac z konskimi szczotkami jak za taka cene masz spokojnie dedykowana szczote... no chyba ze "siedze na koniu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ictus Napisano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 co z tego ze niby taniej jak wlosie jest 2x za dlugie przez co 2 razy mniej sztywne i nic tym nie zeszczotkujesz poprawnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebaSRS Napisano 12 Marca 2015 Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Przepraszam admina za odświeżenie tematu, ale dlaczego temat umarł ? Nikt nie używa "domowych" sprzętów do serwisu nart ? Wszyscy kupują profi szczotki, żelazka i imadła ? Ja dziś jestem po pierwszym samodzielnym serwisie, użyłem:PRL'owskiego żelazka (jeśli ktoś by chciał, to jedno made in ZSRR mam na sprzedaż, za ok. 15-20zł) - temperaturę ustaliłem empirystycznie (w pewnym momencie zaczął lecieć lekki dymek to minimalnie zmniejszyłem i było OK).szczotki mosiężnej z sklepu z narzędziami (całe 8 zł )szczotki miękkiej do obuwia (po skróceniu włosia do ok. 15mm, nie jest idealnie równe, ale w niczym nie przeszkadza)Cykliny toko 5mmOstrzałki kunzmanna mini pocket combi smaru TOKO barwax biały Kofixu zwykłego i metalgripa (niestety z metalgiripem miałem problem - wykruszył się, wygląda że jest za twardy - spróbujemy innym razem)skrobak do tapet/farb z Leroy za niecałe 6zł - coś takiego sprawdził się super Cyklinę mogłem kupić na allegro jako plexi za grosze - gr.4mm, wymiary 100x100 to ogromne 1zł Więc taka 20x20 powinna kosztować 2zł Tylko ciekawe jak z dokładnością cięcia - ale myślę, że jeśli cięte laserem to nie powinno być problemu. Niestety szkoda, że plany narciarskie na weekend się posypały bo chętnie bym przetestował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi