van basten Napisano 21 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Mam pytanie a'propos SC. Czy są tam zróżnicowane stoki? Pytam głównie o to czy soba początkująca da radę? Pozdrawiam. I jeszcze zapomniałem. Jechał ktos do cateriny samochodem? Jakieś sugestie co do trasy dojazdu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obol Napisano 21 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Początkujący da radę albo na dole ( 2 orczyki), ale dojazd do nich krzesłem z centrum miejscowości, albo kabiną do samego końca, w zasadzie już za grzbietem (1 krzesło). Dojazd samochodem oczywiście przez Bormio. do którego z kolei można przez Livigno lub znacznie dłuższa drogą od południa przez Tirano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 23 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 no ja rowniez jade do Santa Caterina i to juz za 10 dni śniegu juz po pachy:) Ale caly czas nie moge sie zdecydowac ktoredy jechac. Jedni mowia tylko przez Niemcy i potem przez tunel i livigno. Inni najlepiej jedz przez Czechy i Austrie a potem Bolzano , Merano i Bormio wtedy nie bedziesz musial czekac przed tunelem. Im bliżej do wyjazdu tym jestem głupszy w temacie wyboru trasy. Jeżeli ktoś mógłby pomoc to bede wdzieczny. Dodoam że jade samochodem ktory ma LPG wiec dobrze by bylo zeby byly jakies stacje podrodze. PZDR Skąd jedziesz - to by ułatwiło Podpowiadam, że w Austrii z LPG jest bieda, we Włoszech raczej OK, ale są dość drogie autostrady i droższa benzyna niż np. w Austrii. W Livigno jest strefa wolnocłowa, można zrobić fajne zakupy (to jest plus) łącznie z tanim tankowaniem - paliwo ok. 30% tańsze niż w Austrii. Reszta to kwestia kalkulacji - tu masz jakieś średnie ceny paliw, niezbyt precyzyjne ale dają pogląd: http://www.pzm-trave...-w-europie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
van basten Napisano 24 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 pawel_pl kiedy dokładnie jedziesz? Ja wyjeżdżam 10.12. Mam bardzo podobną sytuację do Ciebie tzn. furmanka z LPG i waham się czy przez Livigna, ale na pewno jedę przez Niemcy. Daj jakąś informację po powrocie (którędy jechałeś, jak warunki itd., itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
van basten Napisano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 pawel- powiedz poproszę jaką trasą jedziesz? skąd jedziesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obol Napisano 28 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 ta druga przez merano jest juz zamknieta i zasypana sniegiem. takze czy chce czy nie to musze sie przedostac przez tunel. To nie tak. Droga przez Merano o której piszesz, że jest zamknięta, to droga przez Stilfser Joch, najkrótsza droga do Bormio. Ona w zimie jest zawsze zamknięta tuż za Trafoi ze względu na niebezpieczeństwo lawin. Natomiast do Bormio, a więc i do S. Cateriny można dojechać w zimie nie tylko przez Livigno ale też z południa (właściwie z południowego zachodu) inną drogą - przez Tirano, do którego z kolei dostać można się na przykład przez Val di Sole, Passo Tonale i Edolo. Inna sprawa, że jest to droga dużo dłuższa i w praktyce myślę że nieopłacalna i finansowo i czasowo. Nie wiem natomiast jak jest z gazem na tej drodze. Użytkownik obol edytował ten post 28 listopad 2010 - 22:15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obol Napisano 29 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Wręcz przeciwnie, poczekać aż przestanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi