golek Napisano 14 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Witam! Zwracam się z prośbą o poradę dotyczącą długości nart SALOMON Torando TI Zdecydowałem się na tą nartę, ze względu na jej parametry oraz dobre opinie. Mam możliwość zakupienia nart i zastanawiam się, którą długość wybrać? 170 cm czy 178 cm ? Potrzebuję do allroundu z delikatnym freeridem. Dziękuję z góry za pomoc. Pozdrawiam. Marcin 1. M 2. 29 3. 96 kg 4. 186 cm 5. 3 lata intensywnej jazdy 6. średnio zaawansowany 7. 70 flex 8. head xrc i1100 170 cm/ wszystkie warunki plus freeride/ miękka narta i tzw. "wariatka" wspaniała na muldy model crossowy 9. zmienny z nastawieniem na stabilność 10. trasy wymagające częściej czarne również freeride (trasy Polska 60% / Słowacja 40% ) 11. doskonalić technikę do perfekcji 12. ok. 30-40 dni 13. Narty w podobnym przedziale cenowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek pw Napisano 14 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Narty o których wspominasz czyli Salomon XW Tornado Ti produkowane są aktualnie w długościach m.in. 173 i 180 cm. mowa o kolekcjach na sezon bieżący i poprzedni. Zatem pozostaje ci tylko 180 cm. Pomyśl o butach o większym fleksie 110-130. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golek Napisano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Do tej pory jeździłem zawsze na 170 cm, nie będą 180 cm długie jak dla mnie ? Wiem, że im większa waga tym dłuższa narta. Najlepiej spróbować na jednej i drugiej, ale nie chcę czekać na śnieg, bo ma do kupienia w okazyjnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 14 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 nie wiem, co to jest u Ciebie poziom zaawansowany, ale jeśli to co myślę , to 180 cm będą jak najbardziej ok . jarek:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golek Napisano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Poziom średnio zaawansowany odnosi się do skali tego portalu (http://www.skiforum....read.php?t=1704.) czyli inaczej ujmując skala ok 6 - 7 ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carbon Napisano 14 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 hi Dobry wybor , (posiadam rowniez tornado ti) i jak dla ciebie 180 cm jak pisza koledzy powinny byc ok tymbardziej ze chcesz sprobowac jazdy pozatrasowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 14 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Poziom średnio zaawansowany odnosi się do skali tego portalu (http://www.skiforum....read.php?t=1704.) czyli inaczej ujmując skala ok 6 - 7 ;-) czyli .... 180 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golek Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Jeszcze raz dziękuję za porady. Tornado sprawuje się wspaniale i stwierdzam, że długość 178 cm jest idealna do moich parametrów. Chcę jednak jeszcze poeksperymentować i szukam allrounda twardszego oraz ambitniejszego niż Salomon. Co polecacie, może coś Roosiego ???? (wykluczam slalomówki) Parametry na początku mojego posta, wyłącznie trasy przygotowane. Dzieski ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian74 Napisano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 szukam allrounda twardszego oraz ambitniejszego niż Salomon. To narty mają ambicje? A tak na serio- to czego ci w nich brakuje? Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golek Napisano 26 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Tornado jest idealna na większą ilość śniegu a zwłaszcza puch. Na lodzie, twardym stoku oraz rozjechanym już gorzej. Wiadomo, że posiada cechy charakterystyczne dla tego typu narty. Szukam jeszcze ciekawej narty, która będzie twarda, stabilna i wymagająca, tak aby podnosić swój poziom. Ze względu na moją duża masę , chcę pojeździć na czymś bardzo twardym i zobaczyć jakie będą odczucia. Jak każdy z Nas szukamy ideału, oczywiście biorąc pod uwagę warunki w jakich jeździmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi