michasz Napisano 11 Października 2010 Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Witam, planuję porwać moją panią na ostatni tydzień grudnia (wyjazd 27.12., wiem, że późno.. :/ - powrót 02.01.2011) i chciałbym żeby to były Alpy.. Oboje jeździmy mniej więcej tak samo, z polskich czerwonych bez problemów, choć pewnie nie w wielkim stylu Rozważałem już chyba wszystkie opcje po przeczytaniu wieeelu wątków i mam - jak zwykle - zagwozdkę. Mianowicie: 1) Austria Zillertal (ale dokąd - sprawdzone kwatery?)Stubai (j.w.) 2) Włochy Val Gardena (ale dokąd - sprawdzone, nie rujnujące kieszeni kwatery?)(?) Proszę o radę/info osoby, które tam były i na pewno znają się lepiej ode mnie.. A może ktoś się też wybiera i szuka dokompletowania (mamy środek lokomocji.. ) Pozdrawiam, M. Użytkownik michasz edytował ten post 11 październik 2010 - 11:47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 11 Października 2010 Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Stubai odpuść. Jeśli chcesz tam na święta to lepiej na te Wielkanocne :) Czy to ma być raczej "narciarskie szaleństwo do bólu" czy rozrywkowo-towarzyski wyjazd połączony z sylwestrowymi atrakcjami, czy może jeszcze romantyczny dla dwojga? Jeśli to pierwsze to zarówno Zillertal jak i Dolomity będą OK, jakkolwiek będzie pewnie mnóstwo ludzi; jeśli to ostatnie to szukałbym czegoś bardziej zakopanego (nie dosłownie) w górach na uboczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasz Napisano 11 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Yhmm.. Bardziej rozrywkowo-towarzyski, choć jedziemy we dwoje tylko jak na razie (kurde.. jakoś nikt ze znajomych nie jeździ na nartach.. ani się nawet uczyć nie chcą.. nie mam pojęcia dlaczego.. ). Na "szaleństwo do bólu" mogłoby nam kondycji nie wystarczyć.. A co do romantyczności we dwoje to z tym sobie "jakoś" poradzę/my po nartach, w każdej lokalizacji.. A dlaczego Stubai na Wielkanoc? Brak śniegu czy jak..? (może to lamerskie pytanie, ale jak pisałem - w życiu tam nie byłem..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 11 Października 2010 Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Zillertal będzie OK - najlepiej chyba okolice Mayrhofen, ew. Zell am Ziller - są w środku doliny więc optymalnie z dojazdami do innych ośrodków i ew. na lodowiec, a każde z nich ma też ośrodek na miejscu. Rozrywkowo też powinno się znaleźć sporo możliwości :) Val Gardena będzie piekielnie droga, zwłaszcza "apres ski" jak sądzę :) Ceny wyciągów są znane a kwatery można przewidzieć, ...że drogie :) Jedynym tańszym rozwiązaniem, jest mieszkać gdzie indziej i dojeżdżać. Stubai - jak to lodowiec: narciarsko - może być, ale bez cudów, ilość tras w opisie ośrodka jest przegięta (w rzeczywistości dałbym pewnie ok. połowy tych 100 km) ale główna zagadka to pogoda - a tam nie bardzo jest gdzie uciec przy opadach czy niskim pułapie chmur (mgła). W Zillertal też masz lodowiec (Hintertux zwany Tuxem), może fajniejszy, możesz na lodowiec pojechać ale nie musisz, bo masz wybór :) Lodowce są więc super propozycją na wiosnę - gwarantują poprawne warunki a i pogoda bywa wtedy pewniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marmaz Napisano 11 Października 2010 Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Dolina Zillertal to 4 ośrodki : http://www.zillertal...ony_narciarskie Ze względu na połączenia najlepiej mieszkać w Mayrhofen (niestety bywa drożej) Szczególnie godne polecenia są ośrodki Zillertal 3000 i Hochfügen - Hochzillertal. Lodowiec Hintertux nie zachwyca, szczególnie infrastrukturą i ma się do Stubai tak jak Maluch do Mercedesa (Stubai i Soelden to moim zdaniem najlepsze lodowce Austriackie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro109f Napisano 11 Października 2010 Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Jak zwykle, dwóch polaków i pięć opinii:( i to odradzanie? Stubai:) jak dla mnie najlepszy lodowiec w Austrii, może raptem 2 orczyki a trasy dla każdego, dzięki ilości tras i ławek nawet w ich święta jest luz przy krzesełkach, co najwyżej jak będziesz po 8.00 możesz postać do gondolki. Trasy super. Tux:( to lodowiec typowo orczykowy więc wybieraj. Kwatery Stubai???? jadę 11.11.2010 i mam kwatery po 20euro a były i po 18euro więc luz. Dojazd wszędzie skibusem a spod knajpy ApresSki jest nawet bus free:) wieczorem. Proponuję Stubai - fotki u mnie w profilu Użytkownik daro109f edytował ten post 12 październik 2010 - 11:13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faf500 Napisano 12 Października 2010 Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Stubai:) jak dla mnie najlepszy lodowiec w Austrii, może raptem 2 orczyki a trasy dla każdego, dzięki ilości tras i ławek nawet w ich święta jest luz przy krzesełkach, co najwyżej jak będziesz po 8.00 możesz postać do gondolki. Trasy super. O, mógłbyś się zdziwić z tym "luzem". Co prawda nie w święta, a ferie, ale stało się do każdego sensownego wyciągu po 40 minut. I można było się też dowiedzieć po co taki wielki hangar na dole postawili... żeby 200m kolejka do Eisgrata się mieściła w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przenio Napisano 12 Października 2010 Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Michasz, Każdy z nas ma jakieś preferencje, jednym zależy na słońcu, innym na dużej ilości tras, jeszcze innym na stromych stokach, a inni gustują w zjazdach z wys. powyżej 3000mnmp. Ile opinii tyle zdań. Moje zdanie jest takie - w Zillertal szanse np. na słoneczną pogodę masz nieco mniejsze niż w Dolomitach, ale na jednym karnecie masz kilkaset km bardzo różnorodnych tras + lodowiec Hintertux (dojazd autokarem z Mayrhofen ok. 30min - też w skipassie). Poza tym Mayrhofen trochę bliżej. Val Gardena też super, ale będzie drożej. Może być też bardziej tłoczno, ale to zależy od terminu ...i mniej tras, jeśli komuś na tym zależy - mi akurat nie I tu i tu jest wg mnie super. Na okrasę trochę fotek z Mayrhofen i Hintertuxa: Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro109f Napisano 12 Października 2010 Udostępnij Napisano 12 Października 2010 O, mógłbyś się zdziwić z tym "luzem". Co prawda nie w święta, a ferie, ale stało się do każdego sensownego wyciągu po 40 minut. I można było się też dowiedzieć po co taki wielki hangar na dole postawili... żeby 200m kolejka do Eisgrata się mieściła w środku Może masz rację, byłem już tam z dwa razy ale tylko raz jednego dnia trafiłem na ich jakieś święto, na górę wjechałem o 8.00 i luz, pierwsi na stoku. Zjechałem sobie tą chyba 10km na sam dół spokojnie i ok 9.00 już z powrotem stałem w tej hali z godzinę ale i tak na górze było luźno przy ławkach. Przenio, fakt, masz rację, ja zawsze jakoś wolę wysokie lodowce, chyba częściej się trafia na pogodę, chmury niżej itp:) Ale tym Zillertal mnie zaciekawiłeś tyle tras???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przenio Napisano 12 Października 2010 Udostępnij Napisano 12 Października 2010 (...) tyle tras???? Trochę tam tego mają: http://www.zillertal.../zillertal_zima Nie chodzi oczywiście o licytowanie się czego gdzie jest więcej, ale jak ktoś chce mieć duży wybór tras i różnych ośrodków (i to praktycznie bez korzystania z samochodu tylko z komunikacji na skipassie) to ten region daje takie możliwości. Mayrhofen wydaje się najlepszym miejscem wypadowym, a kwatery w pensjonatach czy rodzinnych hotelikach można znaleźć za naprawdę przyzwoite pieniądze. Często zainteresowanie się takimi miejscówkami, które są położone nie koniecznie 150-200m od głównej stacji kolei linowej, a np. 800m od niej wpływa na niższą cenę, a skibus i tak zatrzymuje się w okolicy. Ja wybrałem kiedyś właśnie taką opcję (ok.800m do centrum miasteczka), a skibus objeżdżający i tak całą okolicę zatrzymywał się ok. 15m od wyjścia z pensjonatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasz Napisano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Wysłałem zapytanie chyba do 100 różnych pensjonatów, hoteli, kwater itd.. Jak na razie - wszystko zajęte.. :/ P.S. (12:53) Światełko w tunelu.. Użytkownik michasz edytował ten post 13 październik 2010 - 11:53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faf500 Napisano 13 Października 2010 Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Światełko w tunelu.. To pociąg jedzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasz Napisano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Już "nawet" 2.. Oby się nie zderzyły.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasz Napisano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Padło ostatecznie na Fuegen. Się szczęśliwie znalazło lokum, choc z koretką o (-)1 dzień, ale co tam.. Będzie tam ktoś w tym czasie? (wiem, wiem.. to pewnie nie ten "wydział".. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 15 Października 2010 Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Padło ostatecznie na Fuegen. Się szczęśliwie znalazło lokum, choc z koretką o (-)1 dzień, ale co tam.. Będzie tam ktoś w tym czasie? (wiem, wiem.. to pewnie nie ten "wydział".. ) A masz może jakiś wolny namiar w okolicy?Szukam czegokolwiek dla 2+1 w całym Tyrolu na Sylwka i zero pozytywnej odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasz Napisano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Zależy od ceny.. Dostałem oferty z Tourismverband z Zillertal.. jak chcesz to na PM wyślę.. niektóre były cenowo okej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro109f Napisano 17 Października 2010 Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Padło ostatecznie na Fuegen. Się szczęśliwie znalazło lokum, choc z koretką o (-)1 dzień, ale co tam.. Będzie tam ktoś w tym czasie? (wiem, wiem.. to pewnie nie ten "wydział".. ) A z jakiej strony szukałeś kwater?? możesz jeśli jeszcze chcesz poszukać tutaj: http://pl.bergfex.com/oesterreich/ tam zawsze znajdywałem coś wolnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasz Napisano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2010 A z jakiej strony szukałeś kwater?? Generalnie "jechałem" z katalogu, który zamówiłem w zeszłym roku w tamtejszym biurze turystycznym przez stronę internetową (http://www.zillertal...rial-bestellen/).. Do tego bezpośrednie zapytanie w biurze turystycznym w Zillertal (jak pisałem wyżej) A potem to już twórczość własna: http://www.mayrhofen...nft-suchen.html http://www.best-of-z...rtal.at/winter/ - po prawej stronie "FREIE UNTERKÜNFTE" http://www.zell.at/d...art_winter.html w menu: UNTERKÜNFTE Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fun. Napisano 17 Października 2010 Udostępnij Napisano 17 Października 2010 http://www.domy-letn...r=24712#kontakt może się przyda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi