monky33 Napisano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 W końcu wybrałem sobie nartkę Elan Magfire 10. Czy przy wzroście 180 cm waga 100 i umiejetności +5 może być 160cm czy brać 168 ale nigdzie narazie nie mogę dostać muszę zaznaczyć ze jest to narta o sporym taliowaniu 125-75-109 i zalecają ja -5 albo -10. Moze dam sobie radę na 160.Pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenobcy Napisano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Trochę sobie ważysz , więc weź 168, bedziesz się czuł pewniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devastator Napisano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Ja bym też był za 168cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monky33 Napisano 12 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Tez tak myślałem ale jst jedyny problem bo nigdzie nie moge dostać tego rozmiaru a podobno już w tym roku nie będzie u dystrybutora koniec produkcji trochę dziwne no nie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monky33 Napisano 16 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 No to jak tam panowie mogę brać ta 160cm bo jest ostatnia sztuka. A niestety 168 nie ma juz nie będzie w tym sezonie pytałem u dystrybutora.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Na wlasne ryzyko... Na moj gust beda za krotkie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monky33 Napisano 16 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 To dlaczego np.Atomic Metron 9 wychodzi 164 w ich obliczeniach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Bo atomic Metron to nie Elan Magfire... Skoro chcesz stosowac zasady doboru nart jednego producenta kupujac narty jego konkurenta to prosze bardzo... Elan jasno ci podpowiada -5/10cm... Do tego przy wzroscie 180cm wazysz 100kg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monky33 Napisano 16 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 To w czym może byc problem .Podobno do nauki rekracyjnej jazdy geometrii slalomowej są lepsze krótkie narty.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qaz Napisano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Jeśli ma służyć do nauki i typowej rekreacji to tragedi nie będzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Svenson Napisano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 To w czym może byc problem .Podobno do nauki rekracyjnej jazdy geometrii slalomowej są lepsze krótkie narty.Pozdrawiam Na początku piszesz o umiejętnościach +5 więc koledzy radzą adekwatnie do Twoich deklaracji, a teraz piszesz o nauce jazdy rekreacyjnej???? Czegoś tutaj nie rozumiem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monky33 Napisano 16 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 No uczy sie człowiek całe życie ale coś już tam umiem. No to jestem załamany.Ael wolę raczej rekracje bez szaleństw bo mam problemy z kolankiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Svenson Napisano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Skoro problem z kolanami i jazda rekreacyjna to śmiało możesz brać 160, ale pamiętaj, że przy większych szybkościach będą „myszkować” (mniej stabilne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monky33 Napisano 16 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 czyli jak będę szybko jezdził bedą mi sie ześlizgiwać z krawedzi czy tak a przy spokojnej jezdzie uczymaja mój cięzar na krawędzi.Bo ja tak jezdze ze jak jest dobrze przygotowany stok to spokojnie jezdze na krawędziach a jak juz jest bardziej stromo i muldy itp to raczej jezdzę zesizgeim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Svenson Napisano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Stabilność dotyczy głównie zachowania narty przy jeździe na wprost (brak zakrawędziowania). czyli jak będę szybko jezdził bedą mi sie ześlizgiwać z krawedzi czy tak a przy spokojnej jezdzie uczymaja mój cięzar na krawędzi.Bo ja tak jezdze ze jak jest dobrze przygotowany stok to spokojnie jezdze na krawędziach a jak juz jest bardziej stromo i muldy itp to raczej jezdzę zesizgeim. Rozumiem że pytasz o trzymanie nart. Jeśli chodzi o trzymanie narty na twardym stoku to znaczenie mają: kąt krawędzi i ich ostrość, twardość i sztywność poprzeczna narty, oraz tłumienie drgań. Jeśli będziesz dbał o krawędzie to będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monky33 Napisano 16 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Dzieki wszystkim serdeczne Jeszce tylko jedno pytanko i juz nie nudzę. Czy przy długości 160 cm to przypadkowo z tej narty nie zrobi sie tak ze bedzie mozna tylko jezdzic z raczką przy ziemi bez kijków bo raczej bym tak nie chciał zycie nie kończy sie tylko na samym carvingu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oskar Napisano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Eeee... Na pewno nie. Ja swoje ostatnie slalomki miałem ~22cm krótsze i latało się aż miło. Z kijami , czy bez - było to bez różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qaz Napisano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Na pewno nie ,to tylko od Ciebie będzie zależało jaki styl wybierzesz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monky33 Napisano 16 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Dzieki jeszce raz .Wszystko super tylko czy przy mojej wadzę nawet przy spokojnej jezdzie krawedzie mnie uczymaja nie beda sie slizgać.Pozdrawiam jeszce raz wszystkim dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi