mig Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Wróć. Podeszwa sztywna alew grupie MTB czyli z protektorem a nie gładka. Nie unieruchomi, w razie awarii wykręcasz klipsy, wkręcasz platformy To inaczej: buty w których można chodzic po twardym podłożu (asfalcie) i nie zwracać powszechnej uwagi dziwnym chodem... Nie unieruchomi, w razie awarii wykręcasz klipsy, wkręcasz platformy hehe prawy pedał -prawy gwint - czy na odwrót? ;) Widziałam Amatorów wygrywających zawody na platformach a i doskonale radzących sobie ze sztywnym widelcem. Kiedy w domu pojawił sie pierwszy 'goral' (> 20lat temu) to przedni amor był szczytem luksusu, a full dziwolągiem z kosmosu... bez problemu dawało (i wciąż daje) sie jeżdzić na sztywnym widelcu. W niedziele miałem próbkę że na wąskich oponach po kamieniach i lesie też.... jedynie dłuższy piasek jest dla opon 1,2" nie do przebycia. I tak trzymaj, nie to ładne co ładne ale to co komu się podoba i jest dla niego użyteczne. a plastikowe błotniki są ładne? nie trawię jak coś mi przy rowerze brzęczy i podskakuje.... własnie- uzytecznosć.... to jest w tym momencie magiczne słowo. Użytkownik mig12345 edytował ten post 06 czerwiec 2013 - 07:53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeberkaa Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 To inaczej: buty w których można chodzic po twardym podłożu (asfalcie) i nie zwracać powszechnej uwagi dziwnym chodem... . Po pierwsze się nie da po wtóre co to kogo obchodzi jak chodzę. W procesji w tym się nie startuje. I coś Ci się potentegowało w wypowiedzi bo powtarzasz po mnie a jak powszechnie wiadomo "powtarzaja znosi jaja" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Dalej sztywne widelce są w użyciu - tylko teraz robią je z włókien węglowych i kosztują krocie Co do zakupów zestawu spd - mogę jedynie doradzić cierpliwość w zakupie gdy chcemy zakupić coś dobrego w dobrej cenie i przeglądanie alledrogo. Ja moje buty kupiłem coś za 250 pln - nie pasował komuś rozmiar i były ze 2-3 razy ubrane. Do tej pory ten model jest produkowany z co prawda małymi modyfikacjami ale jest i kosztuje ok 700 pln . Po 4 latach ostrej eksploatacji już rozumiem skąd się bierze ta cena nowych butów. Dziwi mnie że się nie rozkleiły bo w wodzie błocie i deszczu były nieraz. Producenci normalnego obuwia powinni brać przykład z Sidi . No ale wtedy gdy buty byłyby za dobre nie kupowalibyśmy tak często zwykłych bamboszy Pedały też gdzieś drapnąłem okazyjnie tylko już nowe - ktoś wymieniał zakupione z nowym rowerem na ubijaki Cranka. I chyba było jakoś tak ze najpierw miałem buty (zresztą sporo cisnące ale się rozeszły ) a później jakoś pedały. ps. błotnika chocby nie wiem jak ładny był zakładac na rower nie zamierzam. Co to za jazda na góralu bez błota na twarzy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Po pierwsze się nie da po wtóre co to kogo obchodzi jak chodzę. W procesji w tym się nie startuje. I coś Ci się potentegowało w wypowiedzi bo powtarzasz po mnie a jak powszechnie wiadomo "powtarzaja znosi jaja" co kto inny mysli, to mniej dokuczliwe. Bardziej to, że czesto rower słuzy mi do dojechania tam, gdzie zwykłe buty są niezbedne np. perspektywa wpakowania sie na łodkę w butach na sztywnej podeszwie nie nastraja entuzjazmem... Dlatego jakimś rozwiazaniem byłyby buty jak tu z poz 1 lub 2 http://butyspd.pl/1/10/12/Jak-dobra 2. Potraktuj to jak 'uzupełnienie'... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeberkaa Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 hehe prawy pedał -prawy gwint - czy na odwrót? ;) Krecisz z ruchem korby czyli prawy- prawy, lewy - lewy. Taki duży chłopiec i nie wie. A wykręcasz w odwrotnym kierunku! Kiedy w domu pojawił sie pierwszy 'goral'Co innego pierwszy góral, byli tacy co na wigry 2 po górach śmigali, a co innego teraz objeżdżać na jednej nodze gości pedałujących wypasionym sprzęcie a plastikowe błotniki są ładne?Są brzydkie buty są niezbedne np. perspektywa wpakowania sie na łodkę w butach na sztywnej podeszwie http://butyspd.pl/1/10/12/Jak-dobra zmień łódke a buty zostaw na pomoście Było mówić że chodzi Ci o buty turystyczne. One mają słabsze wiązania, zwykle sznurowane albo jeden rzep ale są najtańsze. Co do zakupów zestawu spd - mogę jedynie doradzić cierpliwość w zakupie gdy chcemy zakupić coś dobrego w dobrej cenie i przeglądanie alledrogo. Ja moje buty kupiłem coś za 250 pln Jak się ma męska stopę w sporym rozmiarze to se można wybrzydzać i być cierpliwym Użytkownik zeberkaa edytował ten post 06 czerwiec 2013 - 08:58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 >>zmień łódke a buty zostaw na pomoście łodka jest jedyna i niepowtarzalna... a chodzenie po niej boso niebezpieczne.... ale wiosłówkę rozważę.... może byc dobra alternatywą siłowni.... Pozdr miło Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kefas123 Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 a plastikowe błotniki są ładne? nie trawię jak coś mi przy rowerze brzęczy i podskakuje.... własnie- uzytecznosć.... to jest w tym momencie magiczne słowo. ostatnio coś takiego testowałem i nie widzę żadnych wad, może komuś podpasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 I jak wypadły testy? Bo mam bardzo delikatnie pisząc - watpliwości.... np. Kogo ma chronic tylny chlapacz? bo przeciez nie rowerzystę.... wystarczy sobie wyobrazić kierunek wyrzucania błota (po stycznej do koła)...... a przedni to tylko do jazdy na wprost? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 ostatnio coś takiego testowałem i nie widzę żadnych wad, może komuś podpasuje [ATTACH=CONFIG]39038[/ATTACH] Powiedz jak się to sprawdza w terenie, na błocku, w lesie ? Masz jakiegoś linka do sklepu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Tak jak pisałem wyżej dopiero w tym czyli trzecim sezonie użytkowania spd zaczynam pilnować prawidłowej jazdy w nich - ogólnie to pracuje więcej mięśni i wydajność jest większa, wiatr nie stanowi już problemu ani jakieś górki - po prostu tego nie zauważam. Ale to znowu raczej związane jest z treningiem siłowym nog który też mi sporo dał -same spd tyle raczej by nie dały. W pierwszych okresach użytkowania jeździło sie aby jeździć - noga fajnie siedziala na pedale czasem pomagalem sobie ciągnąc. Oczywiście podstawa przy efektywnej jeżdzie to pulsometr - mnie akurat bardziej interesuje jazda w strefach bardziej tlenowych niż bez. Maciek możliwe że przelecę się do Pucka dzisiaj wieczorkiem wiec jak masz ochotę możemy sie spotkać i zobaczysz sobie to ustrojstwo. Buty mam rozmiar 44 ale realny ich to jest 42 - 42 i poł - jezeli masz podobny to możesz się przejechać. Tylko po jakimś gruncie raczej żebyś sobie łokci i kolan na asfalcie nie rozwalił Użytkownik jaro323 edytował ten post 26 czerwiec 2013 - 11:43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mm2 Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Qrde czasu nie mam choć rękawiczki byś gdzieś zmiescil i nie chcę się zrazic a jak kupie to nie będzie wyboru tylko jeździć. Co do spd to zakup raczej postanowiony,jazda turystyczna ale w tenisowkach do d się jeździ i mimo że spd ma też swoje wady myślę że nie to chybiony zakup. teraz pojeździć sprawdzić jaka numeracja i zakupić raczej przez neta i mam nadzieje że nie będzie z tymi butami takich numerów jak z dopasowaniem narciarskich. Pytanie czy do turystyki potrzebuje zapięcie z klipsem czy też wystarczą trzy rzepy bo różnica w mtb shimano to 50zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Lepsze z klipsem . Zdecydowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaR Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Mała uwaga do tych co "pierwszy raz". Różne systemy pedałów zatrzaskowych mają rózny tzw. luz roboczy. Ponieważ w zamyśle ma to działać trochę jak wiązanie narciarskie (przy odpowiedniej sile się wypina, tudzież po przekręceniu stopy) to ten luz wpływa na dwie rzeczy: - czy blok a w konsekwencji, stopa może się poruszać skrętnie na boki, tudzież w niektórych konstrukcjach po prostu na boki i nadal być zapięty w pedale, - po jakim kącie obrotu z pedałów się wypniemy. Mały luz roboczy skutkuje tym, że stopa jest dokładnie przypięta do pedału, praktycznie unieruchomiona, łatwiej się też wypiąć. Niestety może to prowadzić (głównie przy źle ustawionych blokach w bucie) do kontuzji (mnie np. bolały kolana). Duży luz roboczy powoduje, że stopa może wykonywać mikroruchy ale przy bardzo dużym ciężej się wypiąć. Jeżeli chodzi o relatywnie mały luz roboczy to tutaj głównie pedały Shimano i chyba starszy Look. Była chyba taka seria VP która tego luzu w praktyce nie miała. Większy luz mają Time (mój wybór) i "ubijaczki" CrankBrothers. Co ciekawe w tych dwóch ostatnich konstrukcjach jest niewielki luz na boki, a także można regulować luz przez zamianę bloków z jednego buta na drugi (bloki są asymetryczne przy standardwoym mocowaniu /w Time Attac/ luz ma 13 stopni przy zamienionym 17 stopni). Warto też zastanowić gdzie się jeździ. Pedały z systemem podobnym do Shimano (takie kilka blaszek/pazurków) generalnie gorzej funkcjonują w błocie (zarówno wpinanie jak i wypinanie) od tych z szerokimi sprzężynami (Time, CrankBrothers). Między innymi z powodu błota i terenów gdzie jeżdżę wybrałem Time pomimo ich większej wagi i szybciej zużywających się bloków. Pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Mała uwaga do tych co "pierwszy raz". Różne systemy pedałów zatrzaskowych mają rózny tzw. luz roboczy. Ponieważ w zamyśle ma to działać trochę jak wiązanie narciarskie (przy odpowiedniej sile się wypina, tudzież po przekręceniu stopy) to ten luz wpływa na dwie rzeczy: - czy blok a w konsekwencji, stopa może się poruszać skrętnie na boki, tudzież w niektórych konstrukcjach po prostu na boki i nadal być zapięty w pedale, - po jakim kącie obrotu z pedałów się wypniemy. Mały luz roboczy skutkuje tym, że stopa jest dokładnie przypięta do pedału, praktycznie unieruchomiona, łatwiej się też wypiąć. Niestety może to prowadzić (głównie przy źle ustawionych blokach w bucie) do kontuzji (mnie np. bolały kolana). Duży luz roboczy powoduje, że stopa może wykonywać mikroruchy ale przy bardzo dużym ciężej się wypiąć. Jeżeli chodzi o relatywnie mały luz roboczy to tutaj głównie pedały Shimano i chyba starszy Look. Była chyba taka seria VP która tego luzu w praktyce nie miała. Większy luz mają Time (mój wybór) i "ubijaczki" CrankBrothers. Co ciekawe w tych dwóch ostatnich konstrukcjach jest niewielki luz na boki, a także można regulować luz przez zamianę bloków z jednego buta na drugi (bloki są asymetryczne przy standardwoym mocowaniu /w Time Attac/ luz ma 13 stopni przy zamienionym 17 stopni). Warto też zastanowić gdzie się jeździ. Pedały z systemem podobnym do Shimano (takie kilka blaszek/pazurków) generalnie gorzej funkcjonują w błocie (zarówno wpinanie jak i wypinanie) od tych z szerokimi sprzężynami (Time, CrankBrothers). Między innymi z powodu błota i terenów gdzie jeżdżę wybrałem Time pomimo ich większej wagi i szybciej zużywających się bloków. Pozdrawiam, Kuba dziekuje ,Kuba, za , jak zawsze, rzeczowa wypowiedz (porownaj sobie jadaczke w nauce jazdy.......) . Pare uwag; 1/ uwaga przy przesiadaniu z np SPD na ubijaczki - te ostatnie wymagaja nieco innego ruchu uwolnienia - kolega sie wlasnie przejechal (doslownie) probujac rower swojego przyjaciela z ubijaczkami) 2/ uzywam SPD w kazdych warunkach - predzej mi sie zawali blotem naped do momentu, ze jechac sie nie da, niz bede mial klopoty z wpieciem, czy wypieciem SPD-ow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 dziekuje ,Kuba, za , jak zawsze, rzeczowa wypowiedz (porownaj sobie jadaczke w nauce jazdy.......) . Pare uwag; 1/ uwaga przy przesiadaniu z np SPD na ubijaczki - te ostatnie wymagaja nieco innego ruchu uwolnienia - kolega sie wlasnie przejechal (doslownie) probujac rower swojego przyjaciela z ubijaczkami) 2/ uzywam SPD w kazdych warunkach - predzej mi sie zawali blotem naped do momentu, ze jechac sie nie da, niz bede mial klopoty z wpieciem, czy wypieciem SPD-ow Jaro - moglbys wyjasnic , co rozumiecie pod pojeciem "klipsow" w butach?? domyslam sie, ale chcialbym sie upwnic, ze prawidlowo to pojecie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Chodzi o "pasek z klamrą "coś jak ten ze zdjęcia . [ATTACH=CONFIG]39029[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mm2 Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 taki klipsik no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 taki klipsik no Maciek pamietaj - klipsik i twarda podeszwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Maciek pamietaj - klipsik i twarda podeszwa tak sie domyslalem - zwykle pierwszy "strap" co do podeszwy to rozne teorie -wlasnie jestem na etapie nowych butow - carbon do Mtbk odradzaja ,bo za twardy przy podejsciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mm2 Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Powalony ten cały angielski strapy panie to jak mam w desce windsurfingowej o klipsik się rozchodzi Jarek nie przeginaj mi tu ja potrzebuję buty do jazdy turystycznej bo sportu to tam może z 10% być. W plastikach nie dam rady na pieszo za resztą jak już pisałem a w jeździe bardziej stawiam na wygodę niż osiągi ,wystarczy że w butach narciarskich się męczę a tu jednak szukam komfortu. http://www.butyspd.p...ty-dla-amatorow bardziej coś z tej półki a pedały typu Jana 2in1 czyli pedał z jednej zaczep z drugiej Użytkownik mm2 edytował ten post 26 czerwiec 2013 - 18:30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Bedą chyba dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mm2 Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Bedą chyba dobre spoko pod napisem firmy dopiszę flamastrem "by SIDI" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Candy Napisano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 mm2, nie sil się na klamrę w spd, chyba że Cię stać. Ja mam 3 rzepy, buty przeżyły różne błota, rzeki, nie ściąganie ich przez dobę. Mają z 5 lat a rzepy dalej trzymają idealnie, choćbym nie wiem jak pedał w górę ciągnęła. Nie wiem jak z męskimi stopami to bywa, ale polecam przymiarkę przed kupnem. Dobrze jak but ładnie przylega a nie ma luzu (a szimanochy, przynajmniej damskie, mają zdecydowanie za dużą objętość w stosunku do długości). Blokami z Time wepniesz się w Cranki i odwrotnie, z szimanochami tak nie zakręcisz (; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Przymiarka się przyda tak samo jak i klamra. Miałem w ręce ostatnio buty Shimano w Decathlonie - podeszwa dosyć sztywna także będzie pan zadowolony . Buty weź z klamrą bo różnica w cenie pewnie nieduża a buty kupujesz na ładnych parę lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Co o tym sądzić? Fakty czy kolejne mity...? http://mathmed.blox....atrzaskowe.html Pozdrawiam michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi