daro65_del Napisano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Rycho, co za problem połączyć Birofilię z rowerowaniem? sama objazdówka Jeziora Żywieckiego, czy spacer wzdłuż Soły do Węgierskiej Gorki da juz sporo niezwykle widokowych wrażeń, a w poblizu jest Kocierz, Żar, Przegibek, lub juz bardziej wymagające Skrzyczne od Lipowej. By piwo smakowało trzeba sie nieco zmęczyć... . Byle pogoda w końcu sie poprawiła..... Dzieki za przypomnienie o Industriadzie.... Dziękuje ,aczkolwiek 1 dzień tam to b. mało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 No i popatrz - prawie te same trasy a przeciwne kierunki. Gdybym wiedział to może byśmy się spotkali na tym piwku?! Pogoda nie rozpieszcza ale następnym razem będę tradycyjnie w niebieskiej kurtce lub koszulce tylko gdzie to będzie? Często jadę też w drugą stronę,tzn z Ligoty przez las, Starganiec ,Kamionka,Czasem centrum Mikołowa, czasem dalej na Borową Wieś,albo Bujaków, Chudów i powrót przez Halembę,jest mnóstwo tras przez las w naszych stronach, ale wczoraj było tak mokro, że pojechaliśmy z żoną bardziej asfaltową opcję. Nic nie wskazuje na to, żeby miało się poprawić w sprawach pogody.Nie wiem co się dzieje,w Murmańsku i w Laponii temp 30 stopni, a w Hiszpanii i Włoszech padał śnieg ? Następnym razem może się zgadamy przy jakimś wodopoju w miarę możliwości wyskakuję też w tygodniu po pracy na rower, ale w tym tygodniu deszcz raczej nie da takiej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeberkaa Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Jak rowerewk to proszę mi powiedzieć czy ma ktoś wyrobioną opinie o butach Pearl Izumi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Jak rowerewk to proszę mi powiedzieć czy ma ktoś wyrobioną opinie o butach Pearl Izumi.Ja używam Sidi i żadnych zastrzeżeń nie mam a śmigam już w nich ze 3-4 lata i lekko ze mną nie mają. Pamiętaj o tym żeby buty miały sztywną podeszwę - lepiej przenoszą energię na pedały i przydaje się trzeci pasek zapinany na jakąś klamrę - jeżeli są tylko paski z rzepami to jest szansa że będą się luzować . Acha nie wiem jak w P.I ale w Sidi jest sporo elementów wymiennych w bucie - klamry , podeszwy itd. Rzecz o tyle istotna że przy jeździe mtb mamy spore szanse popsuć buciki gdzieś w błocie lub podczas jakiś ewolucji typu wywrotka itd. Ja swoje klamry już wymieniałem bo się jedna się rozpadła a druga juz trzymała ledwo co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeberkaa Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Jaro dzięki, mam dobrych doradców na zakupy ale akurat tej marki nie znają. A własnie takie buty pasują i do mojego portfela i wyjątkowo dobrze stopę trzymają. Jak bym miała więcej dutków to bym sobie sidi kupiła bo jak tu nie kupić takich laczy: I tu się kajam bo nie wiem skąd mi się wziął URL do tej foty, nie znam jej pochodzenia ani autora i nie mam na rozpowszechnianie pozwolenia ale jako kobieta powstrzymać się nie mogłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Spoko tylko pamiętaj o podeszwie i dobrze by było jakby ten trzeci pasek jak właśnie na tym zdjęciu miał klamrę. Jak nie będzie miał to chyba też nic wielkiego się nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Jaro dzięki, mam dobrych doradców na zakupy ale akurat tej marki nie znają @ Zeberka. Potwierdzam słowa Jara - tylko Sidi ! Nie idź na żadne kompromisy, chyba, że ... masz za dużo luźnego siana ;-)) Te butki kosztują nominalnie ciut więcej, ale za to ... Ty sama zajedziesz się pierwsza, a nowe (prawie nieśmigane buty) wsadzą Ci na Twą ostatnią drogą ... Ps Trochę pojechałem z przenośniami, ale sens chyba złapałaś :-) I ... nie bój się SPD-ów :-) Zdravim :-) Użytkownik o.tisk edytował ten post 04 czerwiec 2013 - 23:08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Często jadę też w drugą stronę,tzn z Ligoty przez las, Starganiec ,Kamionka,Czasem centrum Mikołowa, czasem dalej na Borową Wieś,albo Bujaków, Chudów i powrót przez Halembę,jest mnóstwo tras przez las w naszych stronach (...) Następnym razem może się zgadamy przy jakimś wodopoju w miarę możliwości wyskakuję też w tygodniu po pracy na rower, ale w tym tygodniu deszcz raczej nie da takiej możliwości.Deszcz nas nie rozpieszcza. Dzisiaj u nas leje jak z cebra! Normalnie to ja po okolicy, "po drodze" (np zakupy) trochę kręcę codziennie ale przy takich opadach wolę pod parasolem. Migu dał rowerową propozycję na www.festiwal-birofilia.pl 1 dzień tam to b.mało (dojazd z Katowic, Rybnika itp to przynajmniej 4 godz. pedałowania. Oczywiście z powrotem można wrócić koleją lecz na samej imprezie jest tłoczno, trudno przechować rower a piw moc do wypróbowania...) ale jeśli ktoś się czuje na siłach - czemu nie!? Pisałbym się ale z myślą o weekendzie lecz teraz coraz trudniej o noclegi - o te tańsze i pogoda niepewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeberkaa Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 I ... nie bój się SPD-ów :-) Ale czego mam się bać? Ps Trochę pojechałem z przenośniami, ale sens chyba złapałaś :-) I ... nie bój się SPD-ów :-) Załapałam ale kobieta nie facet, lubi zmieniać buty. Jaro, znalazłam sobie w przystępnej cenie shimano z dwoma rzepami i klamrą ale cóż skoro objętość buta za duża. Faceci mają łatwiej, buty dla nich w każdym sklepie stoją a ja muszę obdzwaniać sklepy czy w ogóle mają coś damskiego lub choć cokolwiek w moim rozmiarze i jeździć do Wrocławia mierzyć Użytkownik zeberkaa edytował ten post 05 czerwiec 2013 - 08:22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Wiesz co to chyba właśnie Shimano najmniej bym Ci polecił - wiesz jak ktoś robi wszystko to raczej nie wszystko dobrze . Zresztą obejrzyj weź do ręki i niech Ci ktos tam na miejscu doradzi ze znajomych jeżeli masz taka możliwość. Kolega ma buty tej firmy i powiedzmy sobie delikatnie - są co najmniej takie sobie. Dosyć miękka podeszwa, dwa rzepy jedynie co robia dobrze to dosyć fajnie wyglądają bo są mało używane - nakręcił może z tysiąc kilometrów przez 3 sezony i to asfalcikach. Acha i numeracja przynajmniej w Sidi też jest pokręcona - buty narciarskie mam 42, normalne adidasy 42 - 42 i pól a rowerowe 44 i ledwo się w nie wciskałem. Rozchodziły się dosyć długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeberkaa Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Wiesz co to chyba właśnie Shimano najmniej bym Ci polecił - wiesz jak ktoś robi wszystko to raczej nie wszystko dobrze . No właśnie tak nie za bardzo mi się podobały, już sam kapeć był jak .... kapeć, rzep jak trok od kalesonów. Niby wyższy model /mierzyłam SH-WM62/ miał być lepszy /tak twierdził sprzedawca/ ale zapewne droższy no nie było możliwości obejrzeć. Natomiast mierzyłam w sklepie Pearl Izumi http://tnij.org/pearlizumi i mimo że na 3 rzepy to wydawały się być o wiele sztywniejsze , solidniejsze i lepiej trzymały stopę. Ja widzę że z tymi spdami to jak z narciarskimi. Można sobie wybierać modele a do stopy dopasować trudno. I jeszcze coś. Moje dorosłe dziecię przez lata intensywnie użytkowało w trudnych warunkach diadory. Żadna marka. Jedyny problem to były rzepy. Pewnie gdyby buty częściej czyściła albo robiła to w ogóle to i rzepy nie stwarzały by kłopotu. Ja rozumiem że lepiej być pięknym bogatym i zdrowym, sama wolałabym mieć piękne czerwone lakierki z linkami ale nie będę miała póki co a jeździć się chce. Własnie kończą się deszcze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Deszcz nas nie rozpieszcza. Dzisiaj u nas leje jak z cebra! Normalnie to ja po okolicy, "po drodze" (np zakupy) trochę kręcę codziennie ale przy takich opadach wolę pod parasolem. Migu dał rowerową propozycję na www.festiwal-birofilia.pl 1 dzień tam to b.mało (dojazd z Katowic, Rybnika itp to przynajmniej 4 godz. pedałowania. Oczywiście z powrotem można wrócić koleją lecz na samej imprezie jest tłoczno, trudno przechować rower a piw moc do wypróbowania...) ale jeśli ktoś się czuje na siłach - czemu nie!? Pisałbym się ale z myślą o weekendzie lecz teraz coraz trudniej o noclegi - o te tańsze i pogoda niepewna.Spoko- noclegów tam dostatek......, ew. dojazd może być z Ustronia - tylko 45 km. Gorzej z pogodą A o SPD- gdzieś widziałem bloki 'jednostronne' tzn z jedną stroną jak w platformowych pedałach - próbował ktos jest to cos warte? Opinie w necie są mocno podzielone. Chciałbym spóbowac i sie od razu nie zabic - sporo jezdze po mieście wiec zatrzymania będą częste. A w koszyczkach i kolarce jezdziłem juz baaaaaardzo dawno i nie pamietam za bardzo jak to było..... Użytkownik mig12345 edytował ten post 05 czerwiec 2013 - 09:49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Zeberkaa ... poszperaj jeszcze w ofercie DMT http://www.google.pl...=602&q=buty dmt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeberkaa Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 No to już mam pytanie. Co prawda na razie rozmiarówka wygoglowanych DMI nie zadowala mnie bo nawet damskie oferowane są w rozmiarze pow. 40 ale widzę że DMI robi buty pełne bez siateczki. Czy ma to znaczący wpływ na pocenie się stopy? A może ma inne zalety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Jeśli to do mnie to bułek nie jadam, na po wsi mam treking/kros czy jak go zwał więc wynalazków nie potrzebuję ale dziękuję za życzliwość.a nie jest to przypadkiem koślawy trekking ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeberkaa Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aligator Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Na tej aukcji masz typowe pedały spd z takimi dodatkowymi nakładkami w razie gdy trzeba po bułki jechać http://allegro.pl/pe...3288112342.htmlDobrze napisane, po bułki się te platformy nadają. Kupiłem takie żeby z 1,5 roczną córką jeździć. Do ślimaczego tempa są w sam raz, nic więcej na nich się nie da.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 To wiem, bo to oczywiste, by wypiąć koszyki/ noski trzeba było kilkunastu metrów sprawnej jazdy.... , w spd skret stopy i juz... Chodzi mi o to, czy ma sens stosowac w pedałach kombinacje spd/platforma czy od razu radykalnie przestawiac sie na spd. Czy użytecznośc 2w1 to iluzja czy fakt. ja te kupilem pierwotnie do MTB bo sie obawialem, ze ………..nie polubie i znam wielu ludzi, ktorzy sie SPD'w obawiaja. natomiast, jezeli jestes zdecydowany wierzyc innym, nie ma sensu kupowanie tego - wez tzw eggbeater, czyli cos , co wyglada jak prosta os z malymi, dwoma zaczepami do SPD cos takiego http://www.rei.com/p...m520-spd-pedals Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 dzięki właśnie o takie mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeberkaa Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 wez tzw , czyli cos , co wyglada jak prosta os z malymi, dwoma zaczepami do SPD cos takiego http://www.rei.com/p...m520-spd-pedals Drobna nieścisłosć. Dałeś linka do klasycznych SPD zaś trzepaczki /eggbeater/ to Crank Brothers /konkurencyjny system/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 ja te kupilem pierwotnie do MTB bo sie obawialem, ze ………..nie polubie i znam wielu ludzi, ktorzy sie SPD'w obawiaja. natomiast, jezeli jestes zdecydowany wierzyc innym, nie ma sensu kupowanie tego - wez tzw eggbeater, czyli cos , co wyglada jak prosta os z malymi, dwoma zaczepami do SPD cos takiego http://www.rei.com/p...m520-spd-pedalsPedały ktore wkleiles to sa standartowe shimanowskie SPD a są jeszcze takie jak napisałeś egg beater (po naszemu ubijaki ) i wyglądają tak @Zeberka i są do tego czerwone Ceny zaczynaja się od 220 pln i w zależności od wagi nawet kończą na 1400 pln . Kolega ma takie z tych tańszych i w sumie zadowolony jest po przesiadce ze zwykłych SPD - podobno w błocie lepiej sobie radzą chociaż mi się w sumie nie zdarzyło mieć jakiś wielkich problemów z zapinaniem zwykłych SPD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeberkaa Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 albo tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Pedały ktore wkleiles to sa standartowe shimanowskie SPD a są jeszcze takie jak napisałeś egg beater (po naszemu ubijaki ) i wyglądają tak [ATTACH=CONFIG]39030[/ATTACH] @Zeberka i są do tego czerwone Ceny zaczynaja się od 220 pln i w zależności od wagi nawet kończą na 1400 pln . Kolega ma takie z tych tańszych i w sumie zadowolony jest po przesiadce ze zwykłych SPD - podobno w błocie lepiej sobie radzą chociaż mi się w sumie nie zdarzyło mieć jakiś wielkich problemów z zapinaniem zwykłych SPD. nie powazam tych……..sprawa personalnych preferencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Czyli podsumowując: wydatek min 500-700zł w kierunku 1000.... (jakies pedały shimano i buty z uginającą sie podeszwą, ktore nie rozlecą sie po kilku dniach- bo to unieruchomi rower). Tak sobie myśle, że obecne platformy też są fajne.... tym bardziej, ze w rowerze wymieniłem juz wszystko oprócz ramy i błotników. Dziwne, bo to pełne błotniki alu, nie umiem sie z nimi rozstac, bo doskonale spełniają swoją funkcję w kazdych warunkach, a że wygladaja niezbyt sportowo- to mam to w nosie... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeberkaa Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 W zasadzie każdy system klipsów się sprawdza, ludzie nie narzekają. Małżonek ma jakiś patent Decathlonowy i też hula.Trzepaczki chyba są w grupie najdroższych. Czyli podsumowując: wydatek min 500-700zł w kierunku 1000.... (jakies pedały shimano i buty z uginającą sie podeszwą, ktore nie rozlecą sie po kilku dniach- bo to unieruchomi rower).Wróć. Podeszwa sztywna alew grupie MTB czyli z protektorem a nie gładka. Nie unieruchomi, w razie awarii wykręcasz klipsy, wkręcasz platformy Tak sobie myślę, że obecne platformy też są fajne....Na SPD ujedziesz więcej jeśli Ci na tym zależy. Jeśli nie zależy to po co przepłacać.Widziałam Amatorów wygrywających zawody na platformach a i doskonale radzących sobie ze sztywnym widelcem. pełne błotniki alu, nie umiem się z nimi rozstać, bo doskonale spełniają swoją funkcję w każdych warunkach, a że wyglądają niezbyt sportowo- to mam to w nosie... .I tak trzymaj, nie to ładne co ładne ale to co komu się podoba i jest dla niego użyteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi