Wujot Napisano 23 Marca 2010 Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Nie wszyscy i nie zawsze można jechać na tygodniowy wyjazd w Alpy. A ponieważ dojazd z Polski w dobre miejsca zajmuje dużo czasu to przy krótkich wyjazdach pożądane są bliższe a jednak fajne miejsca. Jadąc w Dolomity z Wrocławia postanowiliśmy więc sprawdzić najbliższy z tej części Polski (dojazdowo) ośrodek narciarski w Alpach. Czyli okolice Garmisch-Partenkirchen, w Niemczech - raczej mniej znanych w Polsce narciarsko. Jak się okazało niesłusznie. Wyjechaliśmy z Wro o 2.30 a o 10.00 byliśmy na stoku. Zdecydowaliśmy się na karnet na Zugspitze (najwyższy szczyt Niemiec z lodowcem) - 37 Euro. Na górze podobnie jak na większości lodowców - choć są całkiem konkretne zjazdy o kwalifikacj czerwonej (3 km). W pobliżu, oprócz terenu lodowca, można jeszcze jeżdzić na Alpspitze z legendarną trasą zjazdowego Pucharu Świata - Kandahar (3.7 km i 940 m różnicy poziomów) Troszkę dalej są Seefeld, Mittenwald, Garmisch-Partenkirchen i austriacki Schneearena Tiroler Zugspitze. Można wykupić karnet obejmujący wszystkie te ośrodki (Happy Ski Card) - trzy dni to 83 Euro - czyli bardzo przyzwoicie. Na lodowcu spotkaliśmy Romana Wasilewskiego - polskiego instruktora narciarskiego - pracujacego i żyjącego na miejscu. Okazał się fajnym kompanem (pojeżdziliśmy sobie z nim i jego żoną wspólnie przez większą część dnia) a oprócz tego właścicielem niewielkiej firmy turystycznej - także zajmującej się organizacją noclegów. Myślę, że nie będzie nietaktem podanie tutaj adresu internetowego www.derwanderweg.de Podsumowując. Lokalizacja ma na pewno potencjał na 3-4 dniowy solidny wyjazd (dłuzszy zresztą też). Ci Polacy którzy mieszkają blisko A4 nic bliżej o takiej jakości nie znajdą. Wydaje się zresztą, że nawet np z Warszawy miejsce jest atrakcyjne (google wskazały 13 godzin dojazd - pewnie do skrócenia) A poza tym jak się było w Austrii, Francji, Szwajcarii, Włoszech to pora na Niemcy! Pozdro Użytkownik Wujot edytował ten post 23 marzec 2010 - 15:29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mumilion Napisano 1 Września 2010 Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Tak, masz rację jeżeli chodzi o ceny to w niemczech są one raczej rozsądne. Ja z racji pracy dość często bywam w Hesji i przy okazji szukalem fajnego stoku żeby pośmigać w wolnych chwilach. Niestety w okolicy (płaskiej jak stół ) nic nie znalazłem, jednak ok 180 km dalej jest Willingen, gdzie za bodajże 21 EUR mamy kilkanaście tras średniej długości chociaż niezbyt stromych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
henryk396 Napisano 2 Września 2010 Udostępnij Napisano 2 Września 2010 ja jestwm tam bynajmniej 3 razy w sezonie Garmisch jest fajne trasy dobrze przygotowane ale sa jeszcze dwa fajne osrodki w promieniu 30 km Lermoos - Ehrwalder Almbahn jest super i niedrogo bardzo polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luzka13 Napisano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Gdzie te bilety po 5 stówek? Ostatnio kupowałam bilety WizzAir do Oslo, po najniższej cenie 36 zł za bilet, ale...: koszt przewiezienia sprzętu: 134 zł./szt bagaż : 69 zł./szt. W sumie (przy najtańszych biletach) z bagażem dla jednej osoby (buty trzeba gdzieś upchnąć) , sprzętem sportowym dla dwóch i opłatami rejestracyjnymi ale bez opłaty za odprawę (odprawa przez internet - 0 zł.) koszt całkowity w obie strony 996 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi