labas Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Witam Mam pytanie w sprawie nart jak w temacie, jaki jest kąt ostrzenia? Narty sezon 2009/2010. Pytam, bo w serwisach różnie mówią, 88stopni, inni 87stopni, spód od 0.8-1 stopnia , znów inni twierdzą że spodu nie dotykać. Ostrzyłem w serwisie na 88st , dół na prosto - narty nie trzymają na lodzie tak jak nowe z fabryki. Zastanawiam się czy spód też przybrać o 1 stopień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Witam Mam pytanie w sprawie nart jak w temacie, jaki jest kąt ostrzenia? Narty sezon 2009/2010. Pytam, bo w serwisach różnie mówią, 88stopni, inni 87stopni, spód od 0.8-1 stopnia , znów inni twierdzą że spodu nie dotykać. Ostrzyłem w serwisie na 88st , dół na prosto - narty nie trzymają na lodzie tak jak nowe z fabryki. Zastanawiam się czy spód też przybrać o 1 stopień. zawsze zadziwiaja mnie ludzi, kupujacy narty z RD z nie majacy pojecia o tym jak je uzywac!!! prawda jest taka ze w rd NIE MA wzorowego fabrycznego kata ktos kto dorosl do RD wie, jaki kat jest dla niego/niej odpowiedni w danych warunkach. zwykly slalom 88-87, czasami az do 85 (rzadko) to samo dotyczy podniesienia; zwykle nie powinno sie przekraczac 0,5 stopnia, w GS do 1 stopnia (ciekawe kto podniesie dokladnie 0,8 ????? - a moze 0,853 ?????????) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przenio Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Bok 87st., spód 0.5-1st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 zawsze zadziwiaja mnie ludzi, kupujacy narty z RD z nie majacy pojecia o tym jak je uzywac!!! (...) To prawda Janie, ale tu nie chodzi o RD :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 zawsze zadziwiaja mnie ludzi, kupujacy narty z RD z nie majacy pojecia o tym jak je uzywac!!! prawda jest taka ze w rd NIE MA wzorowego fabrycznego kata ktos kto dorosl do RD wie, jaki kat jest dla niego/niej odpowiedni w danych warunkach. zwykly slalom 88-87, czasami az do 85 (rzadko) to samo dotyczy podniesienia; zwykle nie powinno sie przekraczac 0,5 stopnia, w GS do 1 stopnia (ciekawe kto podniesie dokladnie 0,8 ????? - a moze 0,853 ?????????) Właśnie zaczynam dorastać, bo czuję że na lodzie jest nie tak po ostrzeniu. To nie są komórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Właśnie zaczynam dorastać, bo czuję że na lodzie jest nie tak po ostrzeniu. To nie są komórki. przeoczylem fakt ze nie sa to RD przepraszam jezeli sie zapedzilem a katy tak jak podala fabryka w takim przypadku, natomiast to co napisalem pow ma jak najwieksze znaczenie. katy dostosowuje sie do warunkow i taka jest prawda wiekszy lod = mniejszy kat boczny (nawet do 85) ale tez = zmniejszona przezywalnosc krawedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przenio Napisano 27 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Strona 11 PDFa: http://www.skisavez....ALOG-FW0708.pdf http://www.epicski.c...ory-edge-bevels Użytkownik przenio edytował ten post 27 luty 2010 - 13:17 Dodanie linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 27 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Strona 11 PDFa: http://www.skisavez....ALOG-FW0708.pdf http://www.epicski.c...ory-edge-bevels bardzo to ladnie podales, ale ta tabela w epicski jest co najmniej ogolna... bo do kazdego typu narty momga byc inne katy i jeszcze jedno; jezeli ktos mysli o podniesieniu krawedzi, ZAWSZE polecal bym zaczecie od 0,5 stopnia a nie zaraz caly stopien.....obojetnie co jest napiosane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przenio Napisano 27 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 bardzo to ladnie podales, ale ta tabela w epicski jest co najmniej ogolna... bo do kazdego typu narty momga byc inne katy i jeszcze jedno; jezeli ktos mysli o podniesieniu krawedzi, ZAWSZE polecal bym zaczecie od 0,5 stopnia a nie zaraz caly stopien.....obojetnie co jest napiosane A pod pierwszego linka Janie zajrzałeś czy czepiasz się dla zasady? Przeczytaj też mój poprzedni post - tam podałem kąt podniesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi