TT Napisano 1 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Stworzyłem narzędzie w programie Microsoft Excel służące do liczenia rzeczywistego promienia skrętu nart. Można porównać wynik z wartością podaną przez producenta. Dodatkowo można podać własną wartość nachylenia do stoku (standardowo producenci liczą R pod katem 45st.), a program obliczy, jaki wtedy skręt będzie wykonywać nasza narta. Więcej szczegółów zawarte jest w pliku. Zapraszam do pobierania: www.tomaszajac.webpark.pl/promien_skretu.xls Ten link nie wszystkim działa. Dlatego plik dodałem również jako załącznik do tego posta. Co o tym sądzicie? Czy pomiary wychodzą wam zgodne z prawdą? Ja dla moich RX8 165cm R13m (podany przez producenta) otrzymałem wynik ok. 13,4m. Dla atomic GS9m 170cm R15 (podany przez producenta) otrzymałem R15,1 Pod jakim kątem jesteście nachylenii do stoku jadąc funem? ps. Prosiłbym administratorą/moderatora, żeby przypiął ten wątek. Dziękuje. Załączone pliki PROMIEN_SKRETU.zip 9,33 KB 1081 Ilość pobrań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerius Napisano 1 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Dobry jestes nie tylko w matematyce, ale i w EXELU:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasta Napisano 1 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Super. Jestem pod wrażeniem :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 1 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 jutro bede miał Offica to sprawdzę to cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomformat Napisano 1 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 No, trochę się nakombinowałes! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkiDiv Napisano 1 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Chylę czoło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TT Napisano 2 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Dziękuje za słowa uznania. Zaktualizowałem pliki - nowa wersja ma jeszcze schemat dotyczący nachylenia narty do stoku, żeby nikt nie miał wątpliwości. Kąt który wpisujemy nie jest to kąt pod jakim jesteśmy nachylenie do stoku, lecz kąt pod jakim nachylamy płaszczyzne nart do stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turim Napisano 2 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 w jednych moich nartach progra liczy promień nawet dobrze (róznica mniejsza niż metr), jednak w drugim komplecie o promieniu 10m, program sobie nie radzi i wychodzi mu 12,1m. proponowaqłbym, jescze w polu D9 zapisać formułę =D7-D8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TT Napisano 2 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 w jednych moich nartach progra liczy promień nawet dobrze (róznica mniejsza niż metr), jednak w drugim komplecie o promieniu 10m, program sobie nie radzi i wychodzi mu 12,1m. proponowaqłbym, jescze w polu D9 zapisać formułę =D7-D8 Program z punktu matematycznego jest dobrze skonstruowany. Nie ma tam żadnych błędów. Wszystkie nie ścisłości są wynikiem niedokłądnych pomiarów. Tam spore różnice robi nawet pare cm. Najtrudniejsze w pomiarach jest znalezienie najwęższego miejsca narty. Jeśli wszystkie pomiary dokonamy perfekcyjnie, to otrzymamy rzeczywisty promien skrętu naszej narty, bo tak jak już mówiłem formuła jest matematycznie, jak nabradziej właściwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Ciekawy program ale u mnie cos nie gra. Nie robiłem pomiarów ale wpisując na oko rózne wartości wychodzi mi promień od 1,8 do 2,8m (taliowanie 120-87-109, dł 175cm R 22) Wygląda na to że przecinek się przeunął o jedno zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TT Napisano 3 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Przesunął się bo taliowanie wpisałeś w milimetrach, a trzeba wpisać w centymetrach i wtedy promień nie tylko przesunie się o jedno miejsce, ale tez zmieni swoja wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZanZibi Napisano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 U mnie działa Kurde musiałeś pić duuuużo mleka ;) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 4 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Oczywiście wpisałem w milimetrach, dzięki za sprostowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutek Napisano 4 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 A mnie nadal nie działa....:mad: :mad: Gdzie mogę ściągnąć Exel`a? Tylko bez żadnych kodów. Spróbuję jeszcze raz...:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sencei Napisano 9 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 Nie mam pjęcia czy to działa, ale mierzyłem stare moje narty(bez talii) i promień wyszedł 20:confused: to na 100% nie są narty do giganta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TT Napisano 9 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 Czy to Kotelnica czy Bienkula ta nie ma różnicy w naszym promieniu skrętu. Ten kąt to jest nachylenie narty do stoku, które sami regulujemy - wychylając się bardziej lub mniej w skręcie - np. jadąc fun masz duże wychylenie. Program nie działa tylko dla Rossignol Mutix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinner Napisano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 TT A tak z ciekawości: jakie taliowanie mają Twoje RX8? Możesz je zmierzyć suwmiarką, czy podane taliowanie ściśle zgadza się z tym co zmierzyłeś? Moje Race SC (demo) mają podane 116x65x98, ale po zmierzeniu okazało się, że na każdym wymiarze mają o 1mm mniej. Czy to norma przy wykonywaniu nart? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TT Napisano 29 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Nie wiem nic o tych nieścisłościach. Jak przywioze suwmiarke z hali to zmierze i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinner Napisano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Stworzyłem narzędzie w programie Microsoft Excel służące do liczenia rzeczywistego promienia skrętu nart. Można porównać wynik z wartością podaną przez producenta. Dodatkowo można podać własną wartość nachylenia do stoku (standardowo producenci liczą R pod katem 45st.), a program obliczy, jaki wtedy skręt będzie wykonywać nasza narta. Więcej szczegółów zawarte jest w pliku.Zapraszam do pobierania: www.tomaszajac.webpark.pl/promien_skretu.xls Ten link nie wszystkim działa. Dlatego plik dodałem również jako załącznik do tego posta.Co o tym sądzicie? Czy pomiary wychodzą wam zgodne z prawdą? Ja dla moich RX8 165cm R13m (podany przez producenta) otrzymałem wynik ok. 13,4m. Dla atomic GS9m 170cm R15 (podany przez producenta) otrzymałem R15,1Pod jakim kątem jesteście nachylenii do stoku jadąc funem?ps. Prosiłbym administratorą/moderatora, żeby przypiął ten wątek. Dziękuje.Dla moich Race SC 165 i R 13 obliczyłem R = 12,12m. Trochę to dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TT Napisano 29 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 No coś nie tak. Powinno być ok 13-13,5 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinner Napisano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Jakie taliowanie mają Twoje RX8? I jakie odległości A,B,C zmierzyłeś u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TT Napisano 30 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Taliownie 116-66-98 Długości: A 155 B 87 C 68 R= 13,41552529m Moja narta ma 165cm długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinner Napisano 30 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 No tak, u Ciebie się zgadza. Ja obliczałem promień dla wartości zmierzonych na moich nartach, czyli 115 x 64 x 97 (producent podaje 116 x 65 x 98) L=165 cm Zmierzone wartosć: A = 148,3 B = 81 C = 67,3 Więc nic innego nie wyjdzie, tylko R = 12,12m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TT Napisano 31 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Sinner pomierzyłem dziś sprzęt. Wynik następujący: Dziób 11,5 Stopka 6,4 Piętka 9,7 A 149 B 80,5 C 68,5 R=12,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinner Napisano 31 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 TT A więc bingo! Mamy identyczne taliowanie, a wartości A, B, C podbne (zależne od dokładności mierzenia). Tylko dlaczego w takim wypadku producent podaje R=13m? Ja na codzień operuję wartościami z dokładnością 0,01mm, więc może jestem zbyt wrażliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi