Sinner Napisano 1 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Moje pytanie brzmi: Jak duża jest różnica między tymi nartami? Obecnie czwarty sezon śmigam na Race SC (z sezonu 05/06), ale myślę o zmianie na ambitniejszą nartę i pomyślałem o zmianie na Volkl Racetiger SL 08/09 lub 09/10. Zastanawiam się tylko czy nie będzie to szok dla moich nóg Moje gabaryty to 180 cm i waga ok 84-86 kg. Może mi ktoś opisać zalety i wady tej narty (Volkl)? Czy warto ją kupić, czy może kupić Fischa WC SC? Będę wdzięczny za wszelkie informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarra Napisano 2 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Hej Posiadam obecnie Fisher RC4 World Cup SC i jeździ mi się na nich świetnie, jednak w kwietniu ubiegłego roku byłem na testach nart i miałem możliwość pojeżdżenia na Volkl Racetiger SL. Skutek był taki że po pierwszym dniu polubiłem tę nartę tak bardzo,że wstawałem wcześnie rano i pędziłem na stok, żeby przechwycić te deski jako pierwszy. Kiedy ukazała się w sklepach kupiliśmy ją dla mojej żony - jest nimi zachwycona. Szczerze mogę polecić tę nartę. Moim zdaniem osiągami dorównuje RC4 a prowadzi się ją łatwiej. Pozdrawiam, Lukasz Użytkownik yarra edytował ten post 02 luty 2010 - 20:25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moris Napisano 2 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Po zajeżdżeniu 3 par Fischerów WC SC przesiadłem się na Racetigery SL - powiem, że na nich jeździ mi się się trochę lepiej, ale nie jest to jakaś powalająca różnica. Podobno są trwalsze (rzeczywiście, po kilku 6-dniowych wyjazdach w Alpy Fishery stały się wyraźnie miększe - ale trochę ważę, więc nie dziwota. Kolego o podobnej posturze po mniej więcej podobnym przebiegu swoich Volkli nie zauważył znacznej różnicy w sztywności nart). NA razie moje Volkle mają trzy wyjazdy w Alpy i jest bardzo ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kefas123 Napisano 2 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 A czy wiecie gdzie wypożyczyć obydwie pary w Bielsku-Białej lub Warszawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinner Napisano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Dzięki za info. Czyli mam rozumieć, że Volkl jest solidniej wykonany od Fischera, jest trwalszy i łatwiej się "prowadzi"? Pewnie zdecyduję się na Volkle, ale w tej chwili są za drogie , no i pewnie trzeba będzie zmienić buty na flex min. 100, bo obecnie mam 80. A co sądzicie o wiązaniach iPT 11 i 12? Różnica jest tylko w skali wypięcia, czy może różnią się czymś jeszcze? Jaka tam jest płyta i w których wiązaniach występuje ta "rozeta" między wiązaniami i czy warto kupować wiązania z tą rozetą? Użytkownik Sinner edytował ten post 02 luty 2010 - 23:11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moris Napisano 4 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Dzięki za info. Czyli mam rozumieć, że Volkl jest solidniej wykonany od Fischera, jest trwalszy i łatwiej się "prowadzi"? Pewnie zdecyduję się na Volkle, ale w tej chwili są za drogie , no i pewnie trzeba będzie zmienić buty na flex min. 100, bo obecnie mam 80. A co sądzicie o wiązaniach iPT 11 i 12? Różnica jest tylko w skali wypięcia, czy może różnią się czymś jeszcze? Jaka tam jest płyta i w których wiązaniach występuje ta "rozeta" między wiązaniami i czy warto kupować wiązania z tą rozetą? Rozeta służy do szybszego przestawienia wiązań do konkretnej skorupy buta - czytaj: super sprawa dla wypożyczalni (inne firmy mają np. wiązanie rantalowe). Dla siebie wybrałem jednak wiązanie bez rozety - według opinii sprzedawców jest tu mniejsza możliwość pojawienia się luzów w wiązaniu (nie wiem ile w tym prawdy, ale brzmi dla mnie wiarygodnie). Ten sam model SL był dostępny zarówno z rozetą jak i bez 11 i 12 różnią się głównie chyba siłą i ceną. W racetigerze nie ma klasycznej płyty, jest system mocowania na szynie, mocowanie wiązań za pomocą zamka - wsunięcie wiązania w szyny i przekręcenie jednego elementu z tyłu blokuje wiązanie - szybki montaż, nie usztywnia konstrukcji - wiązanie pracuje na całej długości w sposób elastyczny http://www.voelkl.pl...technologia.php Użytkownik moris edytował ten post 04 luty 2010 - 09:19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi