mig Napisano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Czy ktoś z bardziej bywałych w nowym sprzecie kolegów mógłby rozszyfrować oznaczenia szerokości buta Salomnon np.: http://www.salomon.c...pact-9-cs-s2009 co oznacza 'szerokość 100-/106mm? Tzn. kiedy 100 a kiedy 106? Czy połowkowe rozmiary maja o tyle wiekszą szerokość ? Czy to inne serie? Czy jeszcze inaczej? Pytam bo szukam szerszych butów. Pozdrawiam Użytkownik mig12345 edytował ten post 22 grudzień 2009 - 13:26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marej Napisano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Również się na da tym zastanawiałem. Nowe serie Salomonów z wyższej półki posiadają skorupy fabrycznie przystosowane do termoformowanie. Coś na zasadzie ułatwionego odbarczania - custom shell. Być może stąd taki rozstrzał w szerokości stopy - standardowo 100mm z możliwością poszerzenia do 106mm. To jedynie przypuszczenia. Drugi trop to zwiększenie szerokości wraz ze wzrostem wielkości buta, ale to mnie prawdopodobne. Stawiam na to, że custom shell daje takie możliwości. A co na to LOBO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lobo Napisano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 A co na to LOBO? SALOMON twierdzi że system Custom Shell daje możliwość poszerzenia o 8 mm, czyli ze 100 do 108 mm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanet Napisano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 A właśnie kiedy się powinno te butki wygrzać? w sklepie jeden mówił ,że od razu po zakupie drugi ,zeby najpierw na 1 dzien na narty pojechać i potem wygrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arfi Napisano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Butów custom shell nie wygrzewamy. Formują się do stopy stopniowo pod wpływem ciepła tejże właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marej Napisano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Butów custom shell nie wygrzewamy. Formują się do stopy stopniowo pod wpływem ciepła tejże właśnie. Wydaje mi się, że custom shell dotyczy skorupy buta i nie da rady tego uformować ciepłem stopy bez dodatkowego rozgrzania w wyspecjalizowanym serwisie. [ame="http://www.youtube.com/watch?v=68PJj0sPJm4"]YouTube- Salomon Custom Shell[/ame] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arfi Napisano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Wydaje mi się, że custom shell dotyczy skorupy buta i nie da rady tego uformować ciepłem stopy bez dodatkowego rozgrzania w wyspecjalizowanym serwisie. Racja! Faktycznie 'samoformowanie' dotyczy botka i zwiemy 'custom fit'. Pozdrawiam. PS. Filmik wszystko tłumaczy. Użytkownik arfi edytował ten post 22 grudzień 2009 - 21:28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Dzieki wszystkim! O to mi chodziło. Zapewne pojawią sie butki CS ........ Marej: z filmiku wynika że to proste jak... Czy ten specjalistyczny serwis ma jakieś jeszcze inne zadanie? Pozdrawiam Użytkownik mig12345 edytował ten post 23 grudzień 2009 - 09:08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybalski Napisano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Chodzi o to że trzeba wiedzieć do jakiej temperatury muszą być nagrzane buty by ich nie zniszczyć. Do tego właśnie mają tą maszyne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Chodzi o to że trzeba wiedzieć do jakiej temperatury muszą być nagrzane buty by ich nie zniszczyć. Do tego właśnie mają tą maszyne. hot water - 10 min ...... Ale faktycznie ryzyko dla 1500 zł... - może to wymóg gwaranta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi