mizrd Napisano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Witam! Czy ktoś ma sposób jak pozbyć się przykrego zapachu butów. Taki specyficzny zapach jak wchodzi się do wypożyczalni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WincentY Napisano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Witam! Czy ktoś ma sposób jak pozbyć się przykrego zapachu butów. Taki specyficzny zapach jak wchodzi się do wypożyczalni. Pozdrawiam Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ten zapach wydobywa sie z Twoich butow ? Jezeli tak to sa specjalne dezodoratny przeciwgrzybiczne, zakup ktorys i uzyj na kapciach. Ewentualnie mozesz wyjac je i wyczyscic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mizrd Napisano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ten zapach wydobywa sie z Twoich butow ? . No wiesz przecież nie ze skorupy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wit_www Napisano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Botki można po prostu wyprać w pralce temp. 30 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mizrd Napisano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Botki można po prostu wyprać w pralce temp. 30 stopni. Chyba się trochę boję że coś skopsam. Może na początek zastosuje sholla do butów w spray. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WincentY Napisano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 No wiesz przecież nie ze skorupy;) Post mozna rowniez zrozumiec w ten sposob, ze w Twojej wypozyczalni smierdzi butami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelw Napisano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 też tak to odebralem :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw Napisano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Ja myślę że najlepiej to myc nogi i prać skarpety powinno pomódz:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Ja myślę że najlepiej to myc nogi i prać skarpety powinno pomódz:p... niby to takie proste ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WincentY Napisano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Dobrze jest po kazdym dniu jazdy skarpety postawic obok butow i na chwile przewietrzyc. Użytkownik WincentY edytował ten post 20 grudzień 2009 - 03:01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mizrd Napisano 20 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Może to zależy też od butów. W salomonach jeździłem 5 czy 6 lat suszyłem suszarkami i nic takiego nie było. W garmontach pojeździłem tydzień też suszyłem suszarkami a zapach powstał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mizrd Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 No cóż jak postanowiłem tak zrobiłem. Zaaplikowałem schola w spray do butów no i mogę powiedzieć że na razie przeszło. Jest jakiś zapach ale raczej neutralny. Na wiosnę za ozonuje je razem z klimą w samochodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 po prostu je wypierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maarcel Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Sprzedam Wam mój sposób: Przed ubraniem skarpety narciarskiej spryskuje czyste stopy preparatem przeciwgrzybicznym - Undofen - spray, do nabycia w aptece bez recepty. Zapobiega rozwojowi bakterii, a tym samym przykremu zapachowi po wyjęciu nogi z buta po 6 lub 7 godzinach jazdy. Jest trochę duszący [to info dla wrażliwych osób], stosować w przewietrzanym pomieszczeniu. Maarcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia* Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Przed ubraniem skarpety narciarskiej spryskuje czyste stopy preparatem przeciwgrzybicznym - Undofen - spray, do nabycia w aptece bez recepty. Zapobiega rozwojowi bakterii, a tym samym przykremu zapachowi po wyjęciu nogi z buta po 6 lub 7 godzinach jazdy. Undofen stosuje się gdy ma się problemy z grzybicą (albo już zaistniałą, albo gdy ma się do niej skłonności - wtedy profilaktyka to podstawa). "Zapach" wyłaniający się z buta wcale nie musi być oznaką bakterii czy grzybów... Lepiej zainwestować w środki neutralizujące do obuwia i porządnie go suszyć po każdym użytkowaniu... Użytkownik Asia* edytował ten post 03 styczeń 2010 - 00:24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maarcel Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Undofen stosuje się gdy ma się problemy z grzybicą (albo już zaistniałą, albo gdy ma się do niej skłonności - wtedy profilaktyka to podstawa). Wiem do czego jest Undofen Asiu*, ale cieszę się, że i na tej płaszczyźnie mogłaś się wykazać. Maarcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia* Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Wiem do czego jest Undofen Asiu*, ale cieszę się, że i na tej płaszczyźnie mogłaś się wykazać.Nie o wykazanie się chodzi. Nie rozumiem po co stosować coś na problem którego ktoś nie ma. Ma problem z niesympatycznym zapachem w bucie, a nie z grzybicą... Przy okazji pytanie, wkładkę z buta można wyprać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arfi Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Przy okazji pytanie, wkładkę z buta można wyprać? Większość producentów nie zaleca choćby własnoręcznego wyjmowania, a co dopiero prania. Na marginesie jeśli nastąpił rozwój bakterii lub grzybów minimalna temperatura to 60 st. a wtedy można od razu uformować wkładkę :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo Napisano 28 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Witam! Czy ktoś ma sposób jak pozbyć się przykrego zapachu butów. Taki specyficzny zapach jak wchodzi się do wypożyczalni. Pozdrawiam Jeśli w wypożyczalni unosi się specyficzny zapach (smród) to należy z niej uciekać. Od bardzo dawna są profesjonalne płyny dla wypożyczalni i suszarki. Zapach tych płynów powinien być dominujący w takim przybytku, jeśli nie jest właśnie tak, to butów z takowej bym nie założył. (zbyt duże ryzyko, mówię o ewentualnych późniejszych kosztach) Dotyczy to również kasków. Z ozonowaniem nie należy przesadzać bo jest to bardzo aktywny czynnik z poważnym wpływem na tworzywa sztuczne (wypowiadam się o profesjonalnych urządzeniach a nie atrapach) Jest jeszcze metoda "formalinowa" Jedna z najbardziej skutecznych w walce z życiem w butach Asia, wkładkę można wyprać problemem poważnym jest jej płukanie jak z gąbki dobrze usunąć środek piorący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 lata później... izou Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 A orientujecie się jak usunąc nieprzyjemny zapach z własnych butów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bacek Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 A orientujecie się jak usunąc nieprzyjemny zapach z własnych butów? Nasypać sody zostawić na jakiś czas a potem odkurzyć. Coś pomoże o ile nie oblepione w środku bo wtedy najpierw czyszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Po wypraniu, buty do hermetycznego wora, do którego włożyć gąbkę lub starą szmatę nasączona 10% roztworem formaliny. Uważać by zewnętrzna warstwa butów nie miała kontaktu z formaliną bo się odbarwi, najlepiej materiał z formaliną dać pod podeszwy. Trzymać w ciepłym miejscu przez minimum 24 godziny. Przy okazji formalina działa odkażająco. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Kaem Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Qrde ... dobre z tą formaliną , oj dobre. A ja nieświadomy tak ją jakoś z nieufnością traktowałem .... No i - jako bonus - zakładać należy, że buty co najmniej 5 sezonów dłużej posłużą!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... zela Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Najlepsze jest po prostu wietrzenie. Nie zawsze mozna w taki sposób pozbyć się kolonii bakterii z buta ale w dużej mierze można ograniczyć ich rozwój. inne sposoby to wspomniana soda oczyszczona kwas borowy koci żwirek ( warto jest nasypać na cała noc bo ma bardzo dobre efekty pochłaniające nieprzyjemne zapachy) torebki herbaty w bucie Albo sa specjalne preparaty. https://aniaradzi.pl...domowe-sposoby/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Zmienianie skarpetek codzienne! + ozonowanie Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
izou Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 A orientujecie się jak usunąc nieprzyjemny zapach z własnych butów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacek Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 A orientujecie się jak usunąc nieprzyjemny zapach z własnych butów? Nasypać sody zostawić na jakiś czas a potem odkurzyć. Coś pomoże o ile nie oblepione w środku bo wtedy najpierw czyszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Po wypraniu, buty do hermetycznego wora, do którego włożyć gąbkę lub starą szmatę nasączona 10% roztworem formaliny. Uważać by zewnętrzna warstwa butów nie miała kontaktu z formaliną bo się odbarwi, najlepiej materiał z formaliną dać pod podeszwy. Trzymać w ciepłym miejscu przez minimum 24 godziny. Przy okazji formalina działa odkażająco. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Kaem Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Qrde ... dobre z tą formaliną , oj dobre. A ja nieświadomy tak ją jakoś z nieufnością traktowałem .... No i - jako bonus - zakładać należy, że buty co najmniej 5 sezonów dłużej posłużą!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... zela Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Najlepsze jest po prostu wietrzenie. Nie zawsze mozna w taki sposób pozbyć się kolonii bakterii z buta ale w dużej mierze można ograniczyć ich rozwój. inne sposoby to wspomniana soda oczyszczona kwas borowy koci żwirek ( warto jest nasypać na cała noc bo ma bardzo dobre efekty pochłaniające nieprzyjemne zapachy) torebki herbaty w bucie Albo sa specjalne preparaty. https://aniaradzi.pl...domowe-sposoby/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Zmienianie skarpetek codzienne! + ozonowanie Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
kordiankw Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Po wypraniu, buty do hermetycznego wora, do którego włożyć gąbkę lub starą szmatę nasączona 10% roztworem formaliny. Uważać by zewnętrzna warstwa butów nie miała kontaktu z formaliną bo się odbarwi, najlepiej materiał z formaliną dać pod podeszwy. Trzymać w ciepłym miejscu przez minimum 24 godziny. Przy okazji formalina działa odkażająco. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Qrde ... dobre z tą formaliną , oj dobre. A ja nieświadomy tak ją jakoś z nieufnością traktowałem .... No i - jako bonus - zakładać należy, że buty co najmniej 5 sezonów dłużej posłużą!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zela Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Najlepsze jest po prostu wietrzenie. Nie zawsze mozna w taki sposób pozbyć się kolonii bakterii z buta ale w dużej mierze można ograniczyć ich rozwój. inne sposoby to wspomniana soda oczyszczona kwas borowy koci żwirek ( warto jest nasypać na cała noc bo ma bardzo dobre efekty pochłaniające nieprzyjemne zapachy) torebki herbaty w bucie Albo sa specjalne preparaty. https://aniaradzi.pl...domowe-sposoby/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomeC Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Zmienianie skarpetek codzienne! + ozonowanie Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi