Ahonen Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Dane techniczne: Budowa:drewniano-ziemna - podoba mi się. Długość rozbiegu:8-15m - i prawidłowo, bo można oddać dziennie kilkadziesiąt skoków, a ci co mają rozbieg 150-200m to po 5 skokach idą do domów. Długość spadu:2-4m - mała skocznia, ale może być frajda jak tylko dobrze zostanie zrobiona Punkt konstrukcyjny:2m - nie przeginasz i to się ceni Punkt krytyczny:10m - tu jednak przegiąłeś. xD Jeśli długość spadu sięga maksymalnie 4 m to nie sądzę, by ktoś doleciał do 5, a co dopiero do 10. xD Wysokość progu:30-35cm - więcej nie trzeba Rekord:brak - życzę jak najlepszych Nachyleniek.40stopni - świetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusiak22 Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Witam, Jak znajdę jego numer to dam ci znać. Bardzo spodobał mi się ten filmik:) [ame="http://www.youtube.com/watch?v=1lp_oxC7nN0"]YouTube- ROYER ARTHUR[/ame] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michi Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Nie mogę coś wrzucić projektu.No może trochę przesadziłem z tym punktem krytycznym.Ja na razie nie robię skoczni bo leje deszcz.Jak wyschnie a nie będzie padał śnieg to zacznę ją robić, lecz szybko tam nie pojadę ponieważ ta górka jest odległa o jakieś 3km:(.Ale znalazłem trochę bliżej i o wiele lepszą górkę. wys.40-45m nachylenie:50stopni Ja myślałem o K-15 HS-20.Co ty na to? A mateusiak fajny film:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JumperOkocim Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Ahonen ty z małopolski-skąd dokładnie? michi-ta druga górka wygląda ciekawiej bo jak skocznia k2-3m to ja wam taką pokażę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ahonen Napisano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Tak z Małopolski. Jordanów,powiat Suski. Kupujesz te narty z allegro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JumperOkocim Napisano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 To wiem,byłem w Jordanowie Wybierasz się na zawody do Skawicy? Te narty z allegro to za małe, ponad 2m powinny mieć cena niby względna ale ja dziękuje szukać do nich zapięć wolę z zapięciami a jeszcze buty trzeba skombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ahonen Napisano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Przyjedź na ferie. A kiedy te zawody? Ja nie wiem czy one się w ogóle odbędą jak jest taka pogoda. I jaka skocznia w tej Skawicy? Kupiłem nowe dechy więc mogę się tam pokazać. xD Użytkownik Ahonen edytował ten post 01 styczeń 2010 - 23:40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1995 Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 niespełna 15 lat(23 lutego kończę) 181 wzrostu. Długość rozbiegu 6 metrów K-2 Punkt krytyczny 4,5 M Wys 12 -14 M . Jak to oceniasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ahonen Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Całkiem przyzwoicie. Mam nadzieję, że przynajmniej jest 30stopniowy kąt nachylenia tego stoczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JumperOkocim Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 http://pl.wikipedia....arska_w_Skawicytu masz wiadomości o tej skoczni w skawicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusiak22 Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 niespełna 15 lat(23 lutego kończę)181 wzrostu.Długość rozbiegu 6 metrów K-2 Punkt krytyczny 4,5 MWys 12 -14 M .Jak to oceniasz?czyli narty do twojego wzrostu to 266cmPanowie czy istnieje coś w rodzaju generatora tylko że napięcie prądu było by 12v i moc max to jakieś 1000w?Chodzi o to aby zabierać to na moją skocznię i oświetlać lampami z żarówkami na 12v.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1995 Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 266cm powiadasz!Sprawdzę niedługo w sportowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ahonen Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Długość nart skoczka nie może przekraczać wg przepisów 147% jego wzrostu, czyli jak napisał Mateusiak dla Ciebie wynosi to nieco ponad 266cm. Ale wg mnie amatorzy, którzy nie zamierzają mieć nic wspólnego z profesjonalnymi skokami powinni mieć chyba krótsze narty, bo na małych obiektach takie długie dechy chyba ciężko opanować. Ja np. mam 196cm wzrostu i jeśli bym miał kupić skokówki to ok. 220cm- 230cm. Ale to już zależy od tego jak kto uważa. Mateusiak albo prądnica i będziesz obracał korbką jak wariat... xD ... no i szczerze mówiąc wielkich efektów nie będziesz miał, albo coś lepszego- agregat prądotwórczy, ale będą duże koszty. ^^ Wg mnie oświetlenie na małym amatorskim obiekcie to zbyt śmiałe marzenie. xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulwa Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 e tam czemu śmiałe ja planuje 2,3 lampy halogenowe, kabla mam z 25 metrów i już czekam tylko na materiał do budowy skoczni :/ śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ahonen Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Co innego jak masz zasilanie z budynku, a co innego jak skocznia znajduje się w dzikim polu daleko od cywilizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1995 Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 jakie byłyby dla mnie najlepsze ,jeśli uważasz ,że muszą być trochę mniejsze od 266cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michi Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Jakie byłyby najlepsze dla mnie:160 cm wzrostu. A wypowiedz się ktoś o tej drugiej górce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusiak22 Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Kiedyś miałem stary akumulator, i na bodajże 3 żarówkach 12v 25W nawet długo świeciły. Ale to było ze trzy lata temu. Chciałbym coś wymyślać w ta zimę jeszcze. Niby ta góra jest ciotki i mieszka ona na szczycie ale to jakieś 60m Szkoda że nikt mi nie może pomóc:( A co do nart to nie wiem, ja kupiłem stare zjazdówki 200cm i nadal na nie czekam, zobaczę jakie osiągnę rezultaty, a mam 183cm wzrostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ahonen Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Nie wiem Bartek dokładnie... Nie chcę nikogo wprowadzić w błąd, bo szczerze mówiąc nigdy na takich nartach nie skakałem. :/ Ale ja gdybym miał kupić to takie 230-250cm. Ale lepiej zapytaj kogoś kto skacze. Mateusiak ma takie znajomości, więc jak wyniucha numer to może się zapyta o to i o tamto... wys.40-45m - od podnóża do szczytu wzdłuż zjazdu czy prostopadle do poziomu ziemi? nachylenie:50stopni - na całej długości? - To straszna grapa. xD Strach się bać. Ja myślałem o K-15 HS-20.Co ty na to? - Odpowiedz n pytanie co do wysokości to Ci odpowiem. Michi wg przepisów - 227cm, ale wg mnie 180cm-190cm. Tylko proszę Cię nie sugeruj się tak poważnie tym co mówię, bo naprawdę nie jestem pewny czy mam rację. xD W sumie takie narty są lekkie, bo seniorskie ważą podobno 3kg, ale, żeby takie narty się nie łamały na dojeździe to musi być bardzo dobry profil. Nie sądzę, by tu wiele ludzi miało profil skoczni nadający się na tak długie narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michi Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 40-45m po zjeździe z góry do dołu.Co do nachylenia no może 45stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ahonen Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Myślę, że lekko optymistyczny wymiar skoczni, ale mogę się mylić, bo tej górki na własne oczy nie widziałem. Wklej jakieś fotki jak już skocznia będzie gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michi Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Postaram się.A czy do progu może być wykorzystana płyta wiórowa odpowiednio zabezpieczona:confused:.Myślałem też żeby trochę wyostrzyć zeskok, a ziemię stamtąd dać na rozbieg:confused:.I jeszcze jedno czy jest sens kłaść igielit:confused:.A co do nart skakać na zjazdówkach czy szukać profesjonalnych nart do skoków:confused:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ahonen Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Radziłbym z takiej płyty zrezygnować. Bardziej się nada paleta drewniana. Myślę, że 45st. nachylenia to wystarczająco dużo, ale jak chcesz to możesz kombinować. O ile są chęci i pozwolenie właściciela gruntu. Ja już bez pozwolenia robiłem mały remoncik skoczni i na drugi dzień skocznia leżała na dole zeskoku, a belka pofrunęła gdzieś w las. xD Igielit? Jeśli tylko Cię stać to możesz na wiosnę założyć, ale przecież to jest bardzo drogie i trzeba mieć zasilanie wody, bo igielit musi być non stop mokry. Nie wiem też jak jest z najazdem. Trzeba odpowiednie tory. Ogólnie to jest raczej przedsięwzięcie dla krezusa. Nawet niektóre duże, profesjonalne skocznie nie mają igielitu. Hmm. Chyba każdy amatorski skoczek marzy o tym, żeby założyć profesjonalny sprzęt... Niestety ja jestem jednym z tych wielu, którym się to jeszcze nie udało. Ja mam ten problem, że muszę mieć bardzo duże narty i buty, bo jestem wysoki i mam duże stopy, więc niezwykle trudno załatwić używany sprzęt. Jeśli tylko to czym marzy tylu chłopaków jest też Twoim marzeniem to jak najbardziej.. Użytkownik Ahonen edytował ten post 02 styczeń 2010 - 22:18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1995 Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 No masz rację z igielitem. Ps ja mam rozmiar stopy 46cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusiak22 Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Igielit jest drogi, zgodzę się. Warto było by go mieć na własnej skoczni. Trenowało by się wtedy cały rok, i może by coś wyszło z tych skoków, a tak to tylko zimą, a wiemy jaka ta zima potrafi być. Wiosną zmierzę moją górkę i zobaczę jaką skocznie udało by się wybudować. Myślę tu o k-10, k-15, k-25, k-35. Igielit by się przydał Przydały by się także osoby do pomocy Co do sprzętu to jak najbardziej profesjonalny, ale myślę że tez na profesjonalnie wykonaną skocznie. Skoki są niebezpieczne, więc trzeba uważać. Gdzieś czytałem ze należy trenować pod okiem trenera aby nie doszło do upadu. Jak mam upaść i zginąć to co mi trener pomoże??? Może mi się to przydarzyć w domu. To jest przeznaczenie. Zapraszam wszystkie chętne osoby, te które by miały możliwość do pomocy w budowie;) Użytkownik mateusiak22 edytował ten post 02 styczeń 2010 - 23:34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi