darekdarek Napisano 27 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Witam , mieszkam pod Gdańskiem , a na "nieszczęście" zasmakowałem narciarstwa .Mamy na miejscu Wieżycę i jest całkiem całkiem , ale ma tylko ok.300 metrów.Po paru wyjazdach Białka , Jaworzyna , Szrenica , Rokitnica w Czechach w zeszłym roku strasznie w moich oczach nasza góra zmalała. Czy ktoś może polecic w Polsce gdzieś bliżej niż na południu jakieś fajne dłuższe stoki na jednodniowe wypady.Z góry dziękuję. POZDRAWIAM... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekdarek Napisano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Góra pod Bełchatowem. co ok 1000 m Dzięki za informację , wiem że uwarunkowań geograficznych nie przeskoczę . Na jednodniowy wyskok do Bełchatowa i tak za daleko ok.370km. A na przykład do Szklarskiej P. 550 km. Jak jadę nocą to już nie aż taka różnica , a w pobliżu jest Karpacz (jeszcze nie byłem) , a Czechy też blisko.Myślałem o jakiejś górze do ok.200 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 A co powiesz o tym ? -> http://mazury.info.p.../goldap-wyciag/ Zdravim :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wit_www Napisano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Niestety nie ma niczego godnego uwagi w naszej okolicy. Stok w przywidzu ma 600 m ,ale jest bardzo płaski .http://www.nartyprzywidz.com.pl/. Myślałem kiedyś ,że w Szwecji jest coś bliżej ,ale tam z kolei trzeba jechać kawał na północ, jedyny plus ,że przynajmniej jest śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wit_www Napisano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 A co powiesz o tym ? -> http://mazury.info.p.../goldap-wyciag/ Zdravim :-) To też niestety kawał drogi od nas ,a stoki podobne jak te na pomorzu, chociaż na wschodzie często warunki śniegowe są dużo lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 na wschodzie często warunki śniegowe są dużo lepsze I tam też - ponoć - jest właśnie polski biegun zimna ... Zdravim :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 A Norwegia? Co prawda ceny zwalaja z nog, ale promem to w miare blisko i szybko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wit_www Napisano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 A Norwegia? Co prawda ceny zwalaja z nog, ale promem to w miare blisko i szybko... Około 20 godzin promem ,bliżej jest w Alpy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzdurka Napisano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Wniosek jest prosty - jeśli chcemy pojeździć na nartach (Przywidz, Wieżyca i temu podobne ciężko nazwać jeżdżeniem na nartach - ewentualnie rozgrzewką), to jednodniowe wypady raczej nie wchodzą w rachubę. Myślę, że 3 dni to jest takie minimum jeśli się jedzie z dalekiej północy na narty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w3rt Napisano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Około 20 godzin promem ,bliżej jest w Alpy hmmm... W sumie wizzair sporo lata na północ i ma sporo tanich biletów np. po 20zł... Jest to myśl, aż zaraz poszukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wit_www Napisano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 hmmm... W sumie wizzair sporo lata na północ i ma sporo tanich biletów np. po 20zł... Jest to myśl, aż zaraz poszukam. Do Włoch ,Austrii , Szwajcari czy Francji jest więcej tanich lotów i karnety tańsze Ostatnio Słowacy szykują specjalne loty dla narciarzy z Polski do Popradu http://narty.onet.pl...wiadomosci.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekdarek Napisano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 [quote name='Wit_www']Niestety nie ma niczego godnego uwagi w naszej okolicy. Stok w przywidzu ma 600 m ,ale jest bardzo płaski .http://www.nartyprzywidz.com.pl/. Myślałem kiedyś ,że w Szwecji jest coś bliżej ,ale tam z kolei trzeba jechać kawał na północ, jedyny plus ,że przynajmniej jest śnieg [/QUOT Kiedyś wracając z Wieżycy zajechałem do Przywidza , totalna porażka ,czasami prawie , że trzeba się było odpychac , a jeszcze wiało jak na ... ,choc w Wieżycy było cicho . Jeszcze lepszy jest "Ośrodek Narciarski" w Trzepowie tam nie ma ani długości , ani szybkosci . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekdarek Napisano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Wniosek jest prosty - jeśli chcemy pojeździć na nartach (Przywidz, Wieżyca i temu podobne ciężko nazwać jeżdżeniem na nartach - ewentualnie rozgrzewką), to jednodniowe wypady raczej nie wchodzą w rachubę. Myślę, że 3 dni to jest takie minimum jeśli się jedzie z dalekiej północy na narty W tym roku też myślałem o trzy dniowym wypadzie .W zeszłym roku dwa razy jeździłem z rodziną na 2 dni , w nocy z piątku na sobotę w góry , a z niedzieli na poniedziałek powrót i prosto z samochodu do pracy.Wszyscy mówili to wariactwo ale gdyby starczyło pieniędzy i zimy jeździłbym dalej.Strasznie w tym wszystkim drogie jest paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekdarek Napisano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 hmmm... W sumie wizzair sporo lata na północ i ma sporo tanich biletów np. po 20zł... Jest to myśl, aż zaraz poszukam. A z kąt lata ? i te 20zł. tochyba żart...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekdarek Napisano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Do Włoch ,Austrii , Szwajcari czy Francji jest więcej tanich lotów i karnety tańsze Ostatnio Słowacy szykują specjalne loty dla narciarzy z Polski do Popradu http://narty.onet.pl...wiadomosci.html Cena przelotu na Słowację bardzo przystępna , szkoda że z Warszawy , Gdyby ktoś miał jakiś informacje o tanich przelotach z Gdańska do : Słowacji , Austrii , Włoch bardzo proszę o info. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HesSki Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 darekdarek, sensownie, to nie pojeździsz, jak chcesz do ok 200km, to możesz liczyć na stoki raczej do 300m... tak jak np w Lidzbarku Warmińskim masz chyba 2 stoki po ok 250 m. to jakieś 200km od Ciebie. Albo Bydgoszcz ze swoimi 120m. Ta Stężyca to chyba jednak najdłuższa w "okolicy"... Albo jak ktoś wyżej pisał - Konikowo, a tym że jakieś 320 km przed sobą... Użytkownik HesSki edytował ten post 07 grudzień 2009 - 01:07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iven Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Nie wygląda to imponująco, ale choćby dla zwykłego odnotowanie ,że coś takiego istnieje-Bydgoszcz Myślęcinek http://www.myslecine...d=104&Itemid=10 Unisław http://www.unislaw-stok.pl/ w kuj-pom:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alpinista Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Ludzie mieszkamy nad morzem i nigdy nie będzie tu gór jak w Alpach, więc smęcenie ze za krotko, za wietrznie , za płasko jest trochę bez sensu. Z tych wypowiedzi rozumiem, ze lepiej zamknąć wszystkie stoki na Pomorzu bo są słabe. Ja osobiście jak wyjadę na 2 tygodnie w góry w ciągu roku to mam szczęście, ale za to po pracy mogę jechać za miasto i sobie pośmigać. Zawsze jest niedosyt, ale jest jakaś alternatywa. Cieszę się , że ktoś inwestuje w ten sport na Pomorzu i wspieram takie inicjatywy. Wracając do tematu to zgadzam się z pozostałymi ciężka sprawa z tymi wyjazdami na 1 dzień. 3 dni minimum trzeba poświęcić. I stawiał bym na Karpacz. ( około 8 godzin w samochodzie) Z tego co mi wiadomo to w północnej Polsce najdłuższy jest stok w Przywidzu – 600m. I bardziej stroma kotlinka 320m. Może jakieś tanie loty do Krakowa?. Cos mi się obiło o uszy, ze jakieś lotnisko ma powstać w Zakopcu, ale to chyba odległa przyszłość. Z resztą w Zakopanem to już chyba nie ma gdzie jeździć, bo gorole o dudki się kłócą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HesSki Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Poza tym nie marudźcie wy tam z wybrzeża! Ja nie mam substytutu morza w pobliżu, i chcąc pomoczyć tyłek w Bałtyku nie ma inaczej, jak spędzić te 6-7h w aucie. Nie można mieć wszystkiego. Wy macie chociaż morze. Pomyślcie o biednych pepikach... oni tylko te góry i góry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi