globtroter.org Napisano 24 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 W tym sezonie chce poswiecic troche czasu na Austrie stad moje pytanie. Nie chodzi mi o jakis regionalny skipass na wiele niepolaczonych (polaczonych busem) osrodkow ala Dolomiti Superski, ale najwiekszy kompleks narciarski, gdzie wszedzie mozna dojechac "na nartach" typu francuskie Les 3 Vallées czy Paradiski? Z tego co znalazlem to chyba bedzie SkiWelt z 250km tras (nie jest to jakas szczegolnie szokujaca wielkosc)? Czy moze jest jednak jeszcze cos wiekszego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 24 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Ischgl 230 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 24 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 W tym sezonie chce poswiecic troche czasu na Austrie stad moje pytanie. Nie chodzi mi o jakis regionalny skipass na wiele niepolaczonych (polaczonych busem) osrodkow ala Dolomiti Superski, ale najwiekszy kompleks narciarski, gdzie wszedzie mozna dojechac "na nartach" typu francuskie Les 3 Vallées czy Paradiski? Z tego co znalazlem to chyba bedzie SkiWelt z 250km tras (nie jest to jakas szczegolnie szokujaca wielkosc)? Czy moze jest jednak jeszcze cos wiekszego??? Skiwelt + Kitzbuhel - od ub. roku bezposrednie polaczenie 250 + 170 St. Anton + Lech/Zurs - 286 km - ale jednak rozdzielone Ischgl - 230 km w kupie Zillertal - 639 ale to 4 osrodki (de facto wiecej) Serfauss-Fiss-Ladis - 187 w kupie Saalbach-Hinterglemm - 200 w kupie Soelden - 151 i to chyba tyle - inne to juz mniejsze, choc pare kolo 100-120 km jeszcze jest. PS. Jeszcze Ski Amade - 860 ale jest porozdzielane na mniejsze, nawet Salzburger sportwelt tez. Użytkownik gajowy01 edytował ten post 24 listopad 2009 - 12:49 amade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
globtroter.org Napisano 24 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Skiwelt + Kitzbuhel - od ub. roku bezposrednie polaczenie 250 + 170 Ale chyba to polaczenie dotyczy gondoli Brixen - Westendorf, czyli w rzeczywistosci 250 km polaczonych tras jest dopiero od ubieglego sezonu, a polaczenie z Kitzbuhel to dopiero jakies plany na przyszlosc? Przynajmniej tak czytalem. A moze jednak cos sie juz zmienilo? Ischgl mialem juz w swoich planach a konkretnie to szwajcarska strone czyli Samnaun. Chyba zdecyduje sie rowniez na St. Anton / Lech (najblizej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 24 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Ale chyba to polaczenie dotyczy gondoli Brixen - Westendorf, czyli w rzeczywistosci 250 km polaczonych tras jest dopiero od ubieglego sezonu, a polaczenie z Kitzbuhel to dopiero jakies plany na przyszlosc? Przynajmniej tak czytalem. A moze jednak cos sie juz zmienilo? Nie, samo Wilder Kaiser/Brixental to 250 + Kitzbuhel 170. Chodzi o gondole w Brixen - to ona bezposrednio laczy, otwarli ja w ub. roku. Chwala sie nawet ze teraz to trzeci (?) osrodek w Europie - jakos tak. ...przy czym ja tam nie bylem, ale mnie jakos specjalnie nie ciagnie, bo tras niby duzo ale z mapek wydaja sie dosc monotonne, przy tym wszystko jest nisko polozone. Ischgl mialem juz w swoich planach a konkretnie to szwajcarska strone czyli Samnaun. ;) Chyba zdecyduje sie rowniez na St. Anton / Lech (najblizej). Ischgl lepiej od strony ...Ischgl, a to dlatego ze masz w dolinie inne, mniejsze miejscowki: See, Kappl, Galtur - tez fajne a gdzie mozna np. uciec od ew. tlumow - ja nie trafilem na tlumy ale ponoc to sie zdarza. Akurat ostatnio taki watek byl: http://www.skiforum....ead.php?t=25078 http://www.skiforum....read.php?t=8092 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 24 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Salzburger Sportwelt ma 350 km,ale podzielone na 2 części-ale przecież jednego dnia i tak nie zdążyłbyś przejechać wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 24 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Salzburger Sportwelt ma 350 km,ale podzielone na 2 części-ale przecież jednego dnia i tak nie zdążyłbyś przejechać wszystkiego No i to jest bardzo zasadna watpliwosc - po co komu naraz w kupie setki km? Ja wole mniejsze - dzis tu, jutro tam, pojutrze owam :) Jedyny argument to kwestia transportu... trzeba sie przemieszczac, czasem ew. miec czym :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
globtroter.org Napisano 24 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Ischgl lepiej od strony ...Ischgl, a to dlatego ze masz w dolinie inne, mniejsze miejscowki: See, Kappl, Galtur - tez fajne a gdzie mozna np. uciec od ew. tlumow W takim razie jeszcze sie zastanowie, zobacze gdzie beda lepsze oferty. Stad strona szwajcarska, ze w Szwajcarii tez mam pewne plany. W jakim miesiacu najlepiej jechac zeby nie spotkac tlumow (takze w St. Anton / Lech)? Tak miedzy styczniem a marcem, bo w grudniu na poczatek raczej Wlochy, prawdopodobnie Bardonecchia jak pisalem w innym watku o ile nie znajde czegos ciekawszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 24 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 W takim razie jeszcze sie zastanowie, zobacze gdzie beda lepsze oferty. Stad strona szwajcarska, ze w Szwajcarii tez mam pewne plany. :D plecaczek :) choc ponoc czasem "czesza" - ja nie widzialem W jakim miesiacu najlepiej jechac zeby nie spotkac tlumow (takze w St. Anton / Lech)? Tak miedzy styczniem a marcem, bo w grudniu na poczatek raczej Wlochy, prawdopodobnie Bardonecchia jak pisalem w innym watku o ile nie znajde czegos ciekawszego. Luty najgorszy - to chyba oczywiste: ferie w zasadzie w calej okolicznej Europie Użytkownik gajowy01 edytował ten post 24 listopad 2009 - 20:24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
globtroter.org Napisano 24 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 No i to jest bardzo zasadna watpliwosc - po co komu naraz w kupie setki km? Ja wole mniejsze - dzis tu, jutro tam, pojutrze owam To tez jest dobra opcja, przewaznie ja rowniez tak robie. Mam nawet swoje "miejscowki" najbardziej dogodne lokalizacje do odwiedzania okolicznych osrodkow np. w Szwajcari Chur (osrodki w Gryzoni) czy Sion (osrodki w Valais) albo we Francji Saint Jean de Maurienne (osrodki w dolinie Maurienne). Po prostu tak to sobie tym razem wymyslilem z ta Austria ot i cala tajemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sese Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Nie, samo Wilder Kaiser/Brixental to 250 + Kitzbuhel 170. Chodzi o gondole w Brixen - to ona bezposrednio laczy, otwarli ja w ub. roku. Chwala sie nawet ze teraz to trzeci (?) osrodek w Europie - jakos tak. ...przy czym ja tam nie bylem, ale mnie jakos specjalnie nie ciagnie, bo tras niby duzo ale z mapek wydaja sie dosc monotonne, przy tym wszystko jest nisko polozone. Nie jest tak różowo z tym połączeniem - owszem gondola łącząca Brixen (SkiWelt) z Aschau (Kitzbuhel/Kirchberg) niby jest, ale w praktyce nic to nie daje. - po pierwsze: po zjechaniu z pasma SkiWelt na dół do Aschau nie natrafimy na żaden wyciąg który mógłby nas wywieść na Pengelstein - po drugie: z pasma Pengelstein należącego do Kitzbuhel nie ma ani jednej trasy która prowadziłaby do gondoli wywożącej nas na SkiWelt. Tak więc jak widać zarówno w jedną jak i drugą stronę bez skibusa się nie obędzie (między dolnymi stacjami KL West i Pengelstein I są wprawdzie tylko dwa przystanki, ale zawsze:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Nie jest tak różowo z tym połączeniem - owszem gondola łącząca Brixen (SkiWelt) z Aschau (Kitzbuhel/Kirchberg) niby jest, ale w praktyce nic to nie daje. - po pierwsze: po zjechaniu z pasma SkiWelt na dół do Aschau nie natrafimy na żaden wyciąg który mógłby nas wywieść na Pengelstein - po drugie: z pasma Pengelstein należącego do Kitzbuhel nie ma ani jednej trasy która prowadziłaby do gondoli wywożącej nas na SkiWelt. Tak więc jak widać zarówno w jedną jak i drugą stronę bez skibusa się nie obędzie (między dolnymi stacjami KL West i Pengelstein I są wprawdzie tylko dwa przystanki, ale zawsze:) ) Ano tak, tak - w sumie przeoczylem, moze i kiedys przyjdzie czas na Aschau :) Bardziej skupilem sie na tym polaczeniu w rejonie Brixen-Westendorf. Tam, z reszta dalej cos dlubia - z najnowszej wersji mapki na stronie wynika ze jakis lacznik jest, i jakis nowy, maly wyciag lacznikowy (nr 12) - na ten sezon: http://www.skiwelt.a...-brixental.html No i suma wzrosla - 263 + 16 skiroutes :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
globtroter.org Napisano 2 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Wiec chyba pozostane przy Ischgl/Samnaun oraz St. Anton/Lech/Zurs a termin tego wyjazdu to druga polowa marca. St. Anton/Lech/Zurs - te gorki nie sa szczegolnie wysokie czy sa powody zeby sie obawiac o warunki w tym terminie czy nie ma sie o co martwic? Ischgl/Samnaun - tu warunki raczej pewne, jak na razie jednak ciagle sie sklaniam do miejscowki w Samnaun, ale czy w Ischgl rowniez sa baseny termalne? Czy w Austrii nadal nie wolno przewozic nart w aucie i czy ktos ewentualnie mial z tego powodu klopoty? Niestety nie mam zadnej mozliwosci zainstalowania bagaznika na dachu swojego auta, ale w Szwajcarji nigdy nie mialem z tym problemow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faf500 Napisano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 St. Anton/Lech/Zurs - te gorki nie sa szczegolnie wysokie czy sa powody zeby sie obawiac o warunki w tym terminie czy nie ma sie o co martwic? Z czyjejś relacji dotyczącej tego samego terminu, co byłem w Dolomitach (Arabba) wynikało, że temperatura była zbliżona: u mnie +12, tam +10, i ogólnie miękko i muldziasto. Może to przypadek i Anton klimatycznie stoi znacznie wyżej niż Dolomity, a może nie. Jak zwykle na dwoje baba wróżyła... zależy od pogody :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Wiec chyba pozostane przy Ischgl/Samnaun oraz St. Anton/Lech/Zurs a termin tego wyjazdu to druga polowa marca. St. Anton/Lech/Zurs - te gorki nie sa szczegolnie wysokie czy sa powody zeby sie obawiac o warunki w tym terminie czy nie ma sie o co martwic? Ischgl/Samnaun - tu warunki raczej pewne, jak na razie jednak ciagle sie sklaniam do miejscowki w Samnaun, ale czy w Ischgl rowniez sa baseny termalne?To jest gleboko w gorach, w glebi Tyrolu. Pare razy bylem w kwietniu i nie bylo problemu ze sniegiem. Sezon tam sie konczy wyraznie pozniej niz np. w Dolomitach. Górki sa dostatecznie wysokie w St. Anton :) Nie kojarze basenow w Ischgl (poza hotelowymi) - ale moze sie myle. Czy w Austrii nadal nie wolno przewozic nart w aucie i czy ktos ewentualnie mial z tego powodu klopoty? Niestety nie mam zadnej mozliwosci zainstalowania bagaznika na dachu swojego auta, ale w Szwajcarji nigdy nie mialem z tym problemow. W Austrii wolno przewozic narty w srodku - zawsze tak bylo, cyt.: "Narty można przewozić również wewnątrz pojazdu, w taki sposób, aby nie stwarzały zagrożenia dla kierowcy i pozostałych pasażerów. Nie mogą wystawać przez szyby i powinny być dobrze umocowane, aby się nie przesuwały podczas hamowania pojazdu." http://www.austria.i...d/-1150517.html ...a kiedys w Kaprun na majówce widzialem nawet jak ktos podjechal kabrioletem - z deska na tylnej laweczce :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
globtroter.org Napisano 24 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Dojazd z Sankt Anton am Arlberg do Lech (samochodem) stwarza jakikolwiek problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi