Qbekbear Napisano 22 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Witajcie Nowy sezon się zbliża, a ja poszukuję butów dla siebie. Jeżdżę na nartach już dość długo (teraz będzie chyba sezon nr 9), ale niestety nie jestem aktualnie obeznany z tematem butów, a mnogość firm i modeli przyprawia o zawrót głowy :eek: Może na początek coś o mnie: - poziom 7 w skali forum, cały czas rośnie - lat 16 - wymiary - 184 cm wzrostu, waga ok. 88 kg - jeżdżę tylko po trasach, póki co brak ciągot do off-piste'u, styl różnorodny A teraz powiem czego szukam: moje poprzednie buty to Rossignole Exalt Sport. Flex mają one chyba 70-80 i po pierwsze już z nich wyrosłem, a po drugie okazały się w zeszłym sezonie już znacznie za miękkie. Były natomiast bardzo wygodne, kupowałem te buty zaraz po źle dopasowanych (niestety) jakichś Lange i priorytetem był duży komfort, nie patrzyłem wtedy w ogóle na twardość buta. Teraz potrzebuję buta znacznie twardszego. Słyszałem wiele dobrego o Nordikach Speedmachine, mierzyłem dziesiątki i czternastki (najbardziej chyba odpowiadałyby mi dwunastki (ze względu na twardość), ale ich akurat nie widziałem w sklepach) - buty po prostu dla mnie świetne, bardzo wygodne. Problem jest taki, że wydawały one się strasznie miękkie (nawet czternastki) wypychając kolana do przodu udało mi się rozpiąć drugą klamrę Fakt, nogi mam dość silne, ale słyszałem, że te buty są wykonane z polieteru, który cholernie twardnieje na mrozie, a w sklepie było bardzo ciepło Podsumowując: - szukam butów z flex index ok. 120 (nie wiem czy dobrze - proszę o opinię, czy wg Was te okolice są dla mnie w sam raz) - cenę Speedmachine'ów (ok. 1000-1100 zł) proszę przyjąć jako absolutny max, bez żadnych szans na nagięcie tego limitu (gdyby taka cena nie byłaby problemem byłbym już szczęśliwym posiadaczem butów Nordiki - proszę zatem przede wszystkim o proponowanie modeli dostępnych za niższą cenę) - Nordica Speedmachine są dla mnie wygodne (myślę, że to może pomóc w doradzaniu o tyle, że w jakiś tam sposób obrazuje kształt stopy i preferencje) Mam nadzieję, że mnie nie zawiedziecie Z góry dzięki za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateuszw2 Napisano 22 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Jeśli mierzyłeś speedmachiny to możesz je na allegro kupić, nie wiem z jakiego sezonu mierzyłeś ale 12-stki z poprzednich są po 900-1100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbekbear Napisano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Pytanie jest takie, czy Speedmachine a.d.2009 jest dokładnie identyczny pod każdym względem mogącym mieć wpływ na dopasowanie buta jak ten sam model z roku 2008 czy 2007 ? Bo może być ciężko znaleźć do zmierzenia model z konkretnego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gordasz Napisano 22 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 ja kupiłem sppedy ... za 500 około tylko że ja używki kupiłem bo mi noga rośnie szybko i juz są za małe;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi