afeRRRa Napisano 22 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Siemacie ludzie! Wpadło uzbierało się troche grosza i jako ,że chciałoby się przenieść w tym sezonie akcent na bardziej poważne góry to zaopatrzyć w piepsa by się przydało. Po przeglądzie rynku i analizie informacji mam trzy typy. Arva Evolution 3 +/- 990zł Ortovox Patroller +/- 830zł Tracker DTS +/- 900zł Nie chciałbym wydać więcej niż 1k pln, ale że czasu i okazji na doskonalenie umiejętność piepsowania mam tak sobie to chciałbym aby technika jak najwięcej pomagała. Trackera używałem najczęściej i wiem mniej więcej czego się spodziewać. Arva wygląda na papierze najfajniej, 3 anteny, poprzednicy chwaleni,ale o evo3 żadnych konkretnych opinii nie mam. Ortovox jest najlepszą ofertą (jakbym brał z sondą i łopatą to opcje jest wogóle megadobra) ale tryb szukania działania nieco dziwny(analogowo-cyfrowo-analogowo)?. Jakieś pomysły? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 22 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 [quote name='afeRRRa']Siemacie ludzie! Wpadło uzbierało się troche grosza i jako ,że chciałoby się przenieść w tym sezonie akcent na bardziej poważne góry to zaopatrzyć w piepsa by się przydało. Po przeglądzie rynku i analizie informacji mam trzy typy. Arva Evolution 3 +/- 990zł Ortovox Patroller +/- 830zł Tracker DTS +/- 900zł Nie chciałbym wydać więcej niż 1k pln, ale że czasu i okazji na doskonalenie umiejętność piepsowania mam tak sobie to chciałbym aby technika jak najwięcej pomagała. Trackera używałem najczęściej i wiem mniej więcej czego się spodziewać. Arva wygląda na papierze najfajniej, 3 anteny, poprzednicy chwaleni,ale o evo3 żadnych konkretnych opinii nie mam. Ortovox jest najlepszą ofertą (jakbym brał z sondą i łopatą to opcje jest wogóle megadobra) ale tryb szukania działania nieco dziwny(analogowo-cyfrowo-analogowo)?. Jakieś pomysły? dla mnie arva byla by poza rozpatrywaniem, ale to pewnie dlatego, ze osobiscie nie znam mam 2 DTS-y i sa dobre, latwe w obsludze ale nieco limitowany zasieg (50m). z tego co wymieniasz wybralbym zdecydowanie ortovox; analogowy system pozwala na wiekszy zasieg (70m) a ponizej 50m automatycznie zmienia na cyfrowy, co z kolei pozwala na lepsza "kierunkowosc" poszukiwan. oczywiscie jezeli mialbys juz zupelnie ochote na bajery typu; osobne burials, graficzne przedstawienie itp itd to juz cena idzie do 500$$ a propos cen; ten DTS jest solidny i dobry ale zdecydowanie cena wzieta z ksiezyca w porownaniu do np ortovox'a Użytkownik jan koval edytował ten post 22 listopad 2009 - 20:06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afeRRRa Napisano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 dla mnie arva byla by poza rozpatrywaniem, ale to pewnie dlatego, ze osobiscie nie znam mam 2 DTS-y i sa dobre, latwe w obsludze ale nieco limitowany zasieg (50m). z tego co wymieniasz wybralbym zdecydowanie ortovox; analogowy system pozwala na wiekszy zasieg (70m) a ponizej 50m automatycznie zmienia na cyfrowy, co z kolei pozwala na lepsza "kierunkowosc" poszukiwan. oczywiscie jezeli mialbys juz zupelnie ochote na bajery typu; osobne burials, graficzne przedstawienie itp itd to juz cena idzie do 500$$ a propos cen; ten DTS jest solidny i dobry ale zdecydowanie cena wzieta z ksiezyca w porownaniu do np ortovox'a Ja traktuję arve równorzędnie z innymi firmami. DTS ma status kultowego i sprawdzonego, jestem tego świadom. Btw. po ile chodzi nowy DTS w stanach? Patroller ma specyficzny tryb poszukiwania: -do 30m zachowuje się jak analog i to rozwiązanie jest sensowne -w przedziale 30-15m piszczy jak analog oraz wyświetla ilość metrów do zasypanego -w przedziale 15-3m włącza się pokazywanie kierunku i wtedy jak rozumiem w pełni wykorzystywana jest "trzy antenowa technologia" -poniżej 3m działa jak w punkcie nr.2 Czy ,aż takie cudowanie ma sens, nie wiem. Nieukrywam ,że liczę na głos KubyR wtej dyskusji :cool: Użytkownik afeRRRa edytował ten post 23 listopad 2009 - 15:14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniaq Napisano 22 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 ja jeżdżę z trackerem używam go też na szkoleniach - choć w GOPRze mamy Ortovox (chyba F1 - KubaR bedzie najlepiej zorientowany) bez zarzutów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eric Napisano 23 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 http://pieps.wspinanie.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afeRRRa Napisano 23 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 http://pieps.wspinanie.pl/ Freeridera nie chce ,na DSP mnie niestać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniaq Napisano 23 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Freeridera nie chce ,na DSP mnie niestać postaram sie odgrzebac - gdzieś miałem oferte na trackera za 700 PLN pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 23 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Ja traktuję arve równorzędnie z innymi firmami. DTS ma status kultowego i sprawdzonego, jestem tego świadom. Btw. po ile chodzi nowy DTS w stanach? : od 280 - 300 (prawdopodobnie gdzies mozna to dostac z gratis lopata i sonda)... co do arvy, nie mam osobistego dosw. Użytkownik jan koval edytował ten post 23 listopad 2009 - 23:33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi