Rychlapl Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Witam! Jestem obecnie na etapie nowych butów i mam trochę problem z odpowiednim rozmiarem. Z tego co wiem, w wypadku Atomica połówki oznaczają tylko szerszą skorupę a nie dłuższą wkładkę. Jak to jest w przypadku fischera i Lang'a ? I przy okazji, jeździ ktoś z was w butach Fischer RC4 Soma tec Worldcup 98? (130 flex). Chciałem buty serwisowe, ale odpuściłem sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HesSki Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Witam! Jestem obecnie na etapie nowych butów i mam trochę problem z odpowiednim rozmiarem. Z tego co wiem, w wypadku Atomica połówki oznaczają tylko szerszą skorupę a nie dłuższą wkładkę. Jak to jest w przypadku fischera i Lang'a ? I przy okazji, jeździ ktoś z was w butach Fischer RC4 Soma tec Worldcup 98? (130 flex). Chciałem buty serwisowe, ale odpuściłem sobie... Lang na bank ma tak samo - połówki są większe wszerz, a nie wzdłuż. Wiem, bo sama kupowałam 2 pary a mierzyłam chyba z 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Witam! (...) Z tego co wiem, w wypadku Atomica połówki oznaczają tylko szerszą skorupę a nie dłuższą wkładkę. Nie bardzo tak - troche inaczej: wg mojej wiedzy polowka oznacza ta sama skorupe, a ciut wieksza wkladke - i wg mnie dotyczy to wszystkich butów. Stad sie wzielo pewne uproszczenie, ze polowki sa "szersze". Najprosciej: skorupa ma skok co numer, wkladka co pól. Tak mi sie wydaje, choc moge sie mylic - w koncu nie przymierzalem wszystkich mozliwych butów, modeli itd. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HesSki Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Nie bardzo tak - troche inaczej: wg mojej wiedzy polowka oznacza ta sama skorupe, a ciut wieksza wkladke - i wg mnie dotyczy to wszystkich butów. Stad sie wzielo pewne uproszczenie, ze polowki sa "szersze". Najprosciej: skorupa ma skok co numer, wkladka co pól. Tak mi sie wydaje, choc moge sie mylic - w koncu nie przymierzalem wszystkich mozliwych butów, modeli itd. Czy szersza czy dłuższa- w połówkach chodzi o wkładkę, nie o skorupę. Ja uznałam słowa "(...)oznaczają tylko szerszą skorupę a nie dłuższą wkładkę." za przejęzyczenie Rychlapl. Ale jeśli rzeczywiście myślał o skorupie, to słuszne sprostowanie, ze chodzi o wkładkę, a nie skorupę buta. Można to łatwo sprawdzić wyciągając chociażby wkładki z butów i przykładając do siebie. długość w pełnych i połówkach jest identyczna, a bywają szersze w wybranych miejscach stopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Czy szersza czy dłuższa- w połówkach chodzi o wkładkę, nie o skorupę. Ja uznałam słowa "(...)oznaczają tylko szerszą skorupę a nie dłuższą wkładkę." za przejęzyczenie Rychlapl. Ale jeśli rzeczywiście myślał o skorupie, to słuszne sprostowanie, ze chodzi o wkładkę, a nie skorupę buta. :) Totez odnosilem sie do slow Rychlapla, nie do twoich. Można to łatwo sprawdzić wyciągając chociażby wkładki z butów i przykładając do siebie. długość w pełnych i połówkach jest identyczna, a bywają szersze w wybranych miejscach stopy. Wydaje mi sie, ze to akurat nieprawda: jak moglaby byc szersza skoro skorupa jest taka sama? :) Jest chyba dluzsza... no, "jakos" jest wieksza, czyli ...dluzsza ;) Tak czy owak jak to opiszemy nie ma zadnego znaczenia, bo slowa "wygodny" nie da sie zwymiarowac :) OK, ja odpuszczam tymczasem bo nie chce bic piany - przy najblizszym pobycie w sklepie sprawdze - byc moze zmienie zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wincek Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 według mnie to połówki mają cieńszą wkładkę pod stopę, np. z nr.26,5 można zrobić nr.26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gordasz Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Nie bardzo tak - troche inaczej: wg mojej wiedzy polowka oznacza ta sama skorupe, a ciut wieksza wkladke - i wg mnie dotyczy to wszystkich butów. Stad sie wzielo pewne uproszczenie, ze polowki sa "szersze". Najprosciej: skorupa ma skok co numer, wkladka co pól. Tak mi sie wydaje, choc moge sie mylic - w koncu nie przymierzalem wszystkich mozliwych butów, modeli itd. połówka różni się kapciem w środku skorupa jest ta sama ale u różnych firm jest to albo troszke cieńszy kapeć dzięki czemu jest więcej miejsca , lub dłuzsza wkładka lub cieńsza to co powiedzieliście;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rychlapl Napisano 20 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Troszkę się przejęzyczyłem:) No nie ważne, mierzyłem dzisiaj kilka par butów, niestety wszystkie to niższe modele bo tych wysokich nie było. I tutaj moje pytanie, znacie jakieś dobre sklepy w krakowie ze sprzętem narciarskim? Mieszkam tutaj dopiero od 2 tygodni więc moje rozeznanie jest znikome:) A, i z tego mierzenia wyszło, że potrzebuję raczej 26 a nie 26,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wincek Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 a może do Zakopanego , widziałem parę ciekawych butów w dobrych cenach tak srednio to minus 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzz Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Nie bardzo tak - troche inaczej: wg mojej wiedzy polowka oznacza ta sama skorupe, a ciut wieksza wkladke - i wg mnie dotyczy to wszystkich butów. Stad sie wzielo pewne uproszczenie, ze polowki sa "szersze". Najprosciej: skorupa ma skok co numer, wkladka co pól. Tak mi sie wydaje, choc moge sie mylic - w koncu nie przymierzalem wszystkich mozliwych butów, modeli itd. ... tez tak sadze :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Troszkę się przejęzyczyłem:) No nie ważne, mierzyłem dzisiaj kilka par butów, niestety wszystkie to niższe modele bo tych wysokich nie było. I tutaj moje pytanie, znacie jakieś dobre sklepy w krakowie ze sprzętem narciarskim? Mieszkam tutaj dopiero od 2 tygodni więc moje rozeznanie jest znikome:) A, i z tego mierzenia wyszło, że potrzebuję raczej 26 a nie 26,5. Mieszkam tu znacznie dluzej wiec chetnie podpowiadam :) Duze sklepy: 3 x Intersport: Galeria Krakowska, Plaza (na Dabiu), Zakopianka ...i tyle bo jak dla mnie w Go-sporcie, Exi-Sporcie nie ma na co liczyc atrakcyjnego cenowo. Sa jeszcze 2 Dectathlony - ale jakos ich nie lubie :) Mniejsze, specjalistyczne: Trawers na ul. Drzymaly (tam kupowalem), Windsport w centrum Zakopianka (drogi ale dobry), na Grodzkiej - chyba Jan-sport(?), Maverick na Mogilskiej i wiele innych ale te mi sie przypomnialy. Tak naprawde wystarczy ci jeden z tych Intersportów - szansa na rozne promocje i duzy asortyment, w mmniejszych sklepach - o wiele latwiejsze negocjacje cenowe "oko w oko". :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rychlapl Napisano 21 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Objeździłem troszkę sklepów, i generalnie wszyscy dopiero czekają na towar... Musze jeszcze troszkę poczekać. Intersporty to jednak nie ta klasa sprzętu którą poszukuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barby Napisano 22 Października 2009 Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Objeździłem troszkę sklepów, i generalnie wszyscy dopiero czekają na towar... Musze jeszcze troszkę poczekać. Intersporty to jednak nie ta klasa sprzętu którą poszukuję. To znaczy, czego im brakuje ? z tego co pamietam to dość dobrze zaopatrzone sklepy w sezonie w sprzęt narciarski - mają duży wybór a jak czegoś brakuje to sprowadzą. Duzy wybor jest też w GO sporcie. Myśle, że na wyższe modele musisz po prostu jeszcze troche poczekać - aż sezon sie zacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rychlapl Napisano 24 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Chodziło mi o to, że jedyny wysoki model jaki mieli to Nordica Speedmachine w cenie 1900 zł... Reszta to flex maksymalnie 100 i zastosowanie bardziej rekreacyjne. Sprawa się właściwie rozwiązała bo kupiłem już Atomicki RT CS 130 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi