Spiochu Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 A który facet (bo to oni zwykle kupuą komórki do jazdy rekreacyjnej) chciałby jeździć na damskiej narcie? Przecież damskie narty sa słabe Wielu nie wiedziało że to damskie Myślę że po prostu gro komórek sprzedawanych jest do klubów, więc są one produkowane w długościach jakie są do klubów kupowane. uruchamianie produkcji innych długości jest pewnie nieopłacalne. Tylko dlaczego dopiero teraz jest nieopłacalne a przez lata taką długość produkowano. Być może amatorzy przerzucili się na modne ostatnio gigantki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Cześć No wlasnie ...taki np. Bode Miller 197 cm podobno - i jakie on ma wlasciwie narty dobierac?! ) PS. A watek zalozony przez Mitka cenny jest i potrzebny; wlasciwie to sie zdziwilem ze go jeszcze nie bylo. On dobiera sobie narty sam. Nie dla takich gości ten wątek bo oni nie zadają pytań o dobór nart na forum. Dzięki A co do slalomki to mamy damską (155) i męską (165) reszta to nie slalomki a narty o takowym profilu. Pozdro Pozdro Użytkownik Mitek edytował ten post 20 październik 2009 - 12:53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gordasz Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 http://www.klubnarci...upy_sprzetu.htm popatrzcie tutaj , każdy kto jest w miarę dobrany wagą do wzrostu da radę z tego skorzystać chodzi mi oto że nie ma 90kg przy 170;] tylko w miarę jak powinno być a według mojej skromnej opini to narty sl mogą być spokojnie 10-15 cm któtsze w zależnosci od umiejętności i wagi osoby jeżdrzącej na nich a gigantowe narty powinny być nie więcej niż 10cm krutszę a najlepiej równe wzrostowi ... to jest moje zdanie ( zawsze jeździłem na krótrzych nartach od oczu po troszkę wyżej niż broda i zawsze byłem zadowolony , były to sL) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gas Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Hmm ... wszystko to co dzieje się w tym poście jest oczywistą oczywistością - ale czy na pewno ... Lubie sklepy z nartami i często je odwiedzam (nawet ot tak sobie aby ... popatrzeć). Sprzedawcy (m.in. i "mój" sprzedawca kiedy kupowałem sprzęt) wzrokiem ogarnąwszy klienta, pyta o przedział cenowy, umiejętności, dotychczasowe deski i ... biegnie do stojaka przynosząc narty o długości w przedziale oczy-broda ... Nie ukrywam, że dopiero post Mitka otworzył mi oczęta na problem wielkiej "wagi" zależący od wagi - wielkie dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 śmiechowa ta tabelka xD dobrze, że przynajmniej ma dopisek - bardzo dużo zależy od umiejętnościpomimo, iż mieszczę się w dolnych granicach kategorii 65-70 to slalomki 155 sobie nie wyobrażam ;] i przy tym typie narty pisanie o umiejętnościach chyba też jest zbyteczne, bo kupi ją albo ktoś kto wie co i jak, albo wypożyczy ją lanser w spyderze xP generalnie uważam, że do nauki mogą być krótkie nartki, ale tylko na całkowite począteczki... pierwsze moje narty (już nie jako małego pługa ;]) miały mój wzrost + jakies 5cm i trzeba było to ogarnąć! Potem stopniowo przyszły pierwsze taliowane a wraz z nimi zmiana długości... i to co przeżyłem 1 raz w życiu jadąc w pełni na krawędzi jest niepowtarzalne i uważam, iż dzięki takim początkom jestem o wiele bardziej świadomym narciarzem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Cześć On dobiera sobie narty sam. Nie dla takich gości ten wątek bo oni nie zadają pytań o dobór nart na forum. Dzięki A co do slalomki to mamy damską (155) i męską (165) reszta to nie slalomki a narty o takowym profilu. Pozdro Pozdro Z tego co pamietam sa wyjatki......... Maria Reisch jezdzi na 160 bo ciut wyzsza jest. No wlasnie ...taki np. Bode Miller 197 cm podobno - i jakie on ma wlasciwie narty dobierac?! ) Cos mi sie widzi ze go widziales w niezlych szpilach A nie kojarze ze sie lubie tak przebierac - przynajmniej nigdzie nie pisali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Cos mi sie widzi ze go widziales w niezlych szpilach :D A nie kojarze ze sie lubie tak przebierac - przynajmniej nigdzie nie pisali :p ;) Wikipedia tak twierdzi, ze ma 197: http://pl.wikipedia....iki/Bode_Miller ale szczerze - to sam mialem watpliwosci, dlatego zastrzeglem sie tym "podobno" :) Nie wykluczam, ze to moze byc kolejny blad na Wiki :) ...bez znaczenia , moglem podac przyklad Svindala ma pewnie jakies 190 - duzy chlop jest a slalomki ma malutkie ;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iven Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Wikipedia tak twierdzi, ze ma 197: http://pl.wikipedia....iki/Bode_Miller ale szczerze - to sam mialem watpliwosci, dlatego zastrzeglem sie tym "podobno" Nie wykluczam, ze to moze byc kolejny blad na Wiki ) ...jak poprosi na forum o pomoc w doborze nart, to się dowiemy ile ma naprawdę wzrostu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekwawa Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 ...jak poprosi na forum o pomoc w doborze nart, to się dowiemy ile ma naprawdę wzrostu.... ciekawe tylko jak się oceni w skali umiejetności narciarskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 ...jak poprosi na forum o pomoc w doborze nart, to się dowiemy ile ma naprawdę wzrostu....:p Tiaaa :) wiadomo za co na pewno zostanie skrytykowany :) 9. na pewno nie wie czy woli dluzsze czy krotsze skrety 13. Mozliwosci finansowe (nieograniczone?) - wiadomo pyta tylko po to by szpanowac :) ciekawe tylko jak się oceni w skali umiejetności narciarskich ;) No przeciez wiadomo, ze nie jezdzi idealnie stylowo - za bardzo tyly obciaza ;) I choc niezle mu idzie jazda na jednej narcie to jezdzi nieodpowiedzialnie, bo bardzo ryzykownie. ... i nie wiadomo jak z alkoholem ...a wlasciwie to chyba wiadomo :)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gordasz Napisano 21 Października 2009 Udostępnij Napisano 21 Października 2009 zaczyna się tu spam o body milerze... ja myślę że te rozmyślenia pasowało by zebrać w "kupę" i zrobić zamknięty temat dla amatorów Co do tej tabelki ... ja chciałem sl 155cm i tak też mi tam wyszło co do wagi ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Cześć Tiaaa wiadomo za co na pewno zostanie skrytykowany 9. na pewno nie wie czy woli dluzsze czy krotsze skrety...Bo to glupie pytanie jest. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek pw Napisano 21 Października 2009 Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Czytałem ten temat ze zdumieniem jak bardzo Mitek zliberalizował swoje poglądy na długość nart;) Liczyłem na zalecenie typu długość co najmniej równa wysokości delikwenta a tu proszę jaka elastyczność. Jak dla mnie niesamowite. Aż trochę samemu trudno mi się z tym -15 zgodzić nawet dla słabo jeżdżących. Ale nie wchodzę w dyskusję . Nich i tak będzie. W wypadku nart typu allroud dobór powinien wyglądać mniej wiecej wzrost -10, -5. Nalezy uwzględniać poprawke na wagę i umiejetności ale narta nie powinna byc krótsza niż wzrost -15 - to dotyczy raczej osób słąbo jeżdżących i poczatkujących. Wzrost -15 w przypadku slalomek czy generalnie nart o profilu slalomowym ok. ale allround/allmountain szerszych pod butem i mniej taliowanych to niekoniecznie, bez względu na poziom zaawansowania (czyli mniej więcej od 5 w górę). Ale jak już napisałem nie wchodzę w dyskusję nie czuję się kompetentny. To co napisałem to tylko subiektywne odczucia amatora i miłośnika tego pięknego sportu jakim jest narciarstwo. Użytkownik wojtek pw edytował ten post 21 październik 2009 - 17:38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi