ufo Napisano 11 Października 2009 Udostępnij Napisano 11 Października 2009 W marcu przed wyjazdem w alpy zakupiłem buty Nordica Sportmachine 12. Dobierałem wg. porad z forum i "na sucho" są bardzo wygodne, jednak po 2 dniach jazdy w austrii zaczęły mnie obcierać. Dopiero wtedy zauważyłem, że pod kostką po wewnętrznej stronie na obu stopach mam wystającą kość o która obcierał but - była czerwona i spuchnięta. (ból odczuwalny dużo bardziej w prawej stopie) Z tego co czytałem na forum jedynie odbarczanie może pomóc na tego typu problem. Czy ktoś może napisać gdzie w Warszawie znajdę serwis, który pomoże mi dopasować (odbarczy) skorupę? Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LAWINA Napisano 11 Października 2009 Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Dwa dni to troche mało,wkładka jeszcze się rozbije i ułoży,może jeszcze się wstrzymasz kika dni i dopiero wtedy zdecydujesz się na odbarczanie bo...łatwiej kijka pocienkasić niż go potem pogrubasić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo Napisano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Dwa dni to troche mało,wkładka jeszcze się rozbije i ułoży,może jeszcze się wstrzymasz kika dni i dopiero wtedy zdecydujesz się na odbarczanie bo...łatwiej kijka pocienkasić niż go potem pogrubasić Ale po dwóch dniach zaczęło mnie bardzo uwierać i miałem czerwone i opuchnięte te kłykcie. Jeździłem do końca wyjazdu z bólem i ewidentnie moje stopy nie są foremne przez te wystające kłykcie. Poprzednio pożyczałem buty od ojca i brata (mają ten sam rozmiar stopy) i ich buty tez mnie obcierały dokładnie w tych miejscach więc wydaje mi się, że odbarczanie jest nieuniknione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berry Napisano 11 Października 2009 Udostępnij Napisano 11 Października 2009 W marcu przed wyjazdem w alpy zakupiłem buty Nordica Sportmachine 12. Dobierałem wg. porad z forum i "na sucho" są bardzo wygodne, jednak po 2 dniach jazdy w austrii zaczęły mnie obcierać. Dopiero wtedy zauważyłem, że pod kostką po wewnętrznej stronie na obu stopach mam wystającą kość o która obcierał but - była czerwona i spuchnięta. (ból odczuwalny dużo bardziej w prawej stopie) Pozdrawiam, Marcin poczekaj... jeśli ja dobrze rozumiem, to "obcierał" Cię but... o ile ja sobie to prawidłowo wyobrażam, to dzieje się to w miejscu, w którym przy prawidłowej sylwetce jedyny ruch który ewentualnie od biedy może mieć miejsce, to ruch stopy przód i tył, ale coś mi się wydaje że w trakcie jazdy, Twoja stopa porusza się góra dół... czy tak ? Czyli nie jest dobrze trzymana przez but... Więc odbarczenie może ( nie musi) spowodować jeszcze gorsze trzymanie... Ale to tak na odległość.... Może zanim przystąpisz do odbarczania, poproś odbarczającego ażeby raz jeszcze sprawdził z Tobą dobranie butów... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo Napisano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2009 poczekaj... jeśli ja dobrze rozumiem, to "obcierał" Cię but... o ile ja sobie to prawidłowo wyobrażam, to dzieje się to w miejscu, w którym przy prawidłowej sylwetce jedyny ruch który ewentualnie od biedy może mieć miejsce, to ruch stopy przód i tył, ale coś mi się wydaje że w trakcie jazdy, Twoja stopa porusza się góra dół... czy tak ? Czyli nie jest dobrze trzymana przez but... Więc odbarczenie może ( nie musi) spowodować jeszcze gorsze trzymanie... Ale to tak na odległość.... Może zanim przystąpisz do odbarczania, poproś odbarczającego ażeby raz jeszcze sprawdził z Tobą dobranie butów... Buty mam na pewno dobrze dobrane. Na miarce miałem 295, a wziąłem 290. Chciałem brać 285 ale sprzedawca stwierdził, że będą na pewno za małe. Miąłem odczuwalny nacisk na palce przy przymiarce tych 285 i po kilku minutach czułem jak by ból w śródstopiu jak by mi się stopa "podwijała". Klamry dopinam solidnie, gdyż lubię szybką jazdę i nawet lekki ruch jest już sporym dyskomfortem. Z tym obcieraniem być może źle się wyraziłem, bo stopa mi w bucie nie latała, czułem po prostu punktowy nacisk w tym miejscu. Również tak jak wspomniałem przy przymiarce innych butów (brata i ojca) też miałem ucisk w tym jednym miejscu więc wygląda mi to ewidentnie na jakieś dysproporcje mojej stopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berry Napisano 11 Października 2009 Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Buty mam na pewno dobrze dobrane. Na miarce miałem 295, a wziąłem 290. Chciałem brać 285 ale sprzedawca stwierdził, że będą na pewno za małe. Miąłem odczuwalny nacisk na palce przy przymiarce tych 285 i po kilku minutach czułem jak by ból w śródstopiu jak by mi się stopa "podwijała". Klamry dopinam solidnie, gdyż lubię szybką jazdę i nawet lekki ruch jest już sporym dyskomfortem. Z tym obcieraniem być może źle się wyraziłem, bo stopa mi w bucie nie latała, czułem po prostu punktowy nacisk w tym miejscu. Również tak jak wspomniałem przy przymiarce innych butów (brata i ojca) też miałem ucisk w tym jednym miejscu więc wygląda mi to ewidentnie na jakieś dysproporcje mojej stopy. ok. jestem wyczulony na prawidłowy dobór butów, bo 85% (bez żadnych badań statystycznych ) osób, które do tej pory szkoliliśmy, miało źle dobrane buty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LAWINA Napisano 11 Października 2009 Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Więc nie pozostaje Ci nic innego jak zrobić miejsce na kostki poprzez odbarczanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi