tatmak Napisano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Chłopak ma teraz 6 lat, 130 cm wzrostu, waży 25 kg. W zimie br spędził swoje pierwsze 10 dni na nartach, w tym 10 godz. z instruktorem. Nieźle radził sobie na niebieskich trasach (kontrola prędkości i kierunku jazdy pługiem). Na nowy sezon chciałbym mu kupić używany sprzęt żeby uniknąć męczarni w wypożyczalniach. Jaką wybrać długość nart dla takiego zawodnika? Szybko rośnie a ja chciałbym narty na co najmniej 2 sezony. Wiadomo, że narty muszą być dla początkujących ale jaka długość??? Pzdr tatmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berry Napisano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Chłopak ma teraz 6 lat, 130 cm wzrostu, waży 25 kg. W zimie br spędził swoje pierwsze 10 dni na nartach, w tym 10 godz. z instruktorem. Nieźle radził sobie na niebieskich trasach (kontrola prędkości i kierunku jazdy pługiem). Na nowy sezon chciałbym mu kupić używany sprzęt żeby uniknąć męczarni w wypożyczalniach. Jaką wybrać długość nart dla takiego zawodnika? Szybko rośnie a ja chciałbym narty na co najmniej 2 sezony. Wiadomo, że narty muszą być dla początkujących ale jaka długość??? Pzdr tatmak Cześć... W tym wieku syna nie ma sensu nastawiać się na narty, które posłużą 2 sezony... rekordziści kupowali narty w listopadzie, a w marcu trzeba było zmieniać sprzęt... kupuj używane i wymieniaj z dopłatą... Jeśli masz kontakt tymże instruktorem, zapytaj jego jakie narty kupić... na jakiej długości jeździł ostatniej zimy ? przy jakim wzroście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tatmak Napisano 5 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 na jakiej długości jeździł ostatniej zimy ? przy jakim wzroście ? narty miał 100 cm przy wzroście ok 123cm ale to były pierwsze kroki i nie wiedziałem czy on "załapie". Długość nart wybrał pan z wypożyczalni i pewnie się nie pomylił, bo młody "załapał" i teraz ciągle pyta kiedy pojedziemy na narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berry Napisano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 narty miał 100 cm przy wzroście ok 123cm ale to były pierwsze kroki i nie wiedziałem czy on "załapie". Długość nart wybrał pan z wypożyczalni i pewnie się nie pomylił, bo młody "załapał" i teraz ciągle pyta kiedy pojedziemy na narty. - 10 lub równe wzrostowi... Napiszę tak... Większości dzieci, które uczyliśmy w zeszłym sezonie (zaczynały na dużo krótszych od wzrostu, bo takie przywożono z wypożyczalni) zalecaliśmy wzięcie dłuższych nart po 4, 5 dniach nauki... Krótsze były (uwaga , hodowcy ogórków ) mało stabilne, przy prędkościach które dzieciaki rozwijały, i terenie w którym zaczynały się poruszać... i nie mówimy tu oczywiście o jeździe na krechę... krecha nie istnieje ... Użytkownik berry edytował ten post 05 sierpień 2009 - 21:47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nera Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 krótko i na temat. jeśli juz sobie radzi na nartkach i nie jest to tylko zsówanie płógiem to śmiało szukaj nart równych wzrostowi i dł. 130 nie bedzie na wyrost a tak jak podpowiadałeś powinny wystarczyć nawet na sezon kolejny. tak jak berry podpowiedział dziecko na dłuższych nartach bedzie czuło się stabilniej, bezpieczniej. jak narty to rozumiem że i butów bedziesz szukał, wiadomo zawodnik z niego jeszcze bedzie ale szukaj butów raczej 4 klamrówych aby mogły dopasować sie do całej stopy. wiadomą sprawą jest że dzieciaki maródzą ze tu ich boli tam obciera itd, mają być w miare w dopasowane ale przedewszystkim wygodne. udanej zimy, oby nie gorszej od poprzedniej. hi, hi miało być krótko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomKur Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Witam, zgadzam się z przedmówcami. Ten temat trenowalem w poprzednim sezonie. Mój syn ma teraz 8 lat, narty nowe kupowane byly w listopadzie, równe wzrostowi (może nawet ciut dluższe). Mlody śmigal na nich aż milo, zero problemów ( to byl jego czwarty sezon). A i w nadchodzącym sezonie też sobie na nich pośmiga. Tylko buty trzeba będzie wymienić na większe. Pozdrawiam. Tom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tatmak Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Dziękuję wszystkim za porady, co do długości nart chyba mam jasność. Potwierdzacie moje obserwacje z jego ostatniego dnia na nartach, wtedy na innej górce i bez instruktora jeździł na nartach 120 cm (wcześniej 100) i miałem wrażenie że dużo lepiej sobie radzi. ..... rozumiem że i butów bedziesz szukał, wiadomo zawodnik z niego jeszcze bedzie ale szukaj butów raczej 4 klamrówych aby mogły dopasować sie do całej stopy...No problem butów pewnie jest. W planie mam zakup butów rozsuwanych (myślę o np Roces Idea). Kiedyś już o to pytałem na Forum ale jednoznacznie nikt mi nie odpowiedział czy to dobry czy zły pomysł. Narty używane - tak, ale buty lepiej żeby były nowe no i też na 2 sezony. A jeżeli już 1 para używanych butów na 1 sezon, to czy wiecie jak porządnie zdezynfekować obcego buta? Kryzys ciśnie i finansowo poszaleć nie mogę. Pzdr tatmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomKur Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Witam, tatmak, buty dla smyka na dwa sezony-wg mnie bez szans. Ja poszedlem inną drogą - kupilem nowe narty (nieźle przecenione) i używane buty za kilkadzesiąt zl. Buty kupilem WYGODNE, czteroklamrowe, więc można je bylo odpowiednio "dopasować" na nodze dzieciaka. Jak kupisz używki narty i buty to też będzie ok, dzieciaki szybko rosnąl i nieźle zużywają sprzęt (potrafią nieźle przywalić nartą i butem o różne przeszkody). Co do dezynfekcji, coż, chyba nie ma 100% i trzeba uważać, żeby botka nie rozwalić. Mój syn jeżdzi na używkach butach już cztery sezony i nie bylo żadnych problemów. Trzeba tylko regularnie zmieniać skarpety i pilnować mycia nóg. Pozdrawiam. Tom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioo Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 (...) A jeżeli już 1 para używanych butów na 1 sezon, to czy wiecie jak porządnie zdezynfekować obcego buta? W pralce? (piszę oczywiście o kapciu) Ja synowi kupiłem mało używane 3-klamrowe Nordiki za 50 pln na allegro, wystarczyły na 2 sezony. Pozdrawiam marioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berry Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 ja wiem, że zaraz wskoczą na mnie osoby, które mają inne zdanie poparte nierzadko własnym doświadczeniem, ale jednak zachęcam do kupowania butów dopasowanych lub minimalnie większych, z naciskiem na "dopasowanych" (dzieciakowi nawet w jednym sezonie potrafi noga zauważalnie urosnąć)... kiedy dostaję do nauki dziecko, które mogłoby jeździć lepiej i robić szybciej postępy, ale widzę - po sposobie w jaki upada, jeździ, jak zachowują się narty - że ma za duże buty, również proponuję ich wymianę lub wypożyczenie... szkoda wysiłków dziecka, jego nóg itd. Wiem, że można inaczej, ale po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzz Napisano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 ja wiem, że zaraz wskoczą na mnie osoby, które mają inne zdanie poparte nierzadko własnym doświadczeniem, ale jednak zachęcam do kupowania butów dopasowanych lub minimalnie większych, z naciskiem na "dopasowanych" (dzieciakowi nawet w jednym sezonie potrafi noga zauważalnie urosnąć)... kiedy dostaję do nauki dziecko, które mogłoby jeździć lepiej i robić szybciej postępy, ale widzę - po sposobie w jaki upada, jeździ, jak zachowują się narty - że ma za duże buty, również proponuję ich wymianę lub wypożyczenie... szkoda wysiłków dziecka, jego nóg itd. Wiem, że można inaczej, ale po co ? Mechanizm jest taki, ze stopa w za duzym bucie przesuwa sie do przodu i w stawie skokowym powstaje kat prosty albo jeszcze gorzej :eek: w takiej pozycji nie da sie jezdzic, z tego bierze sie siadanie na tylach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tatmak Napisano 7 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Z waszych wypowiedzi wnioskuję, że nie ma co eksperymentować z rozsuwanym butem o zmiennym rozmiarze, tylko kupować but jak najbardziej dopasowany i to tuż przed sezonem. Żaden prorok nie wywróży mi przecież jaki rozmiar stopy będzie miał młody za 3 m-ce więc wszystkie przedsezonowe okazje szlag trafił. Cudów nie ma a całe nogi najważniejsze (no i oczywiście postępy w nauce). Dzięki. Pzdr tatmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berry Napisano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Z waszych wypowiedzi wnioskuję, że nie ma co eksperymentować z rozsuwanym butem o zmiennym rozmiarze, tylko kupować but jak najbardziej dopasowany i to tuż przed sezonem. Żaden prorok nie wywróży mi przecież jaki rozmiar stopy będzie miał młody za 3 m-ce więc wszystkie przedsezonowe okazje szlag trafił. Cudów nie ma a całe nogi najważniejsze (no i oczywiście postępy w nauce). Dzięki. Pzdr tatmak kup nowe, lub używane z opcją wymiany za jakiś czas za dopłatą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi