Michel Napisano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Odpowiadajcie... Kategorie: -talerzowe -orczykowe -krzesełkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eqiupe Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Najdłuższe wyciągi orczykowe są na pewno w Szczyrku bo na całym świecie takie wynalazki wymienili już dawno na krzesła Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Najdłuższe wyciągi orczykowe są na pewno w Szczyrku bo na całym świecie takie wynalazki wymienili już dawno na krzesła Pozdrawiam i tu sie mylisz w obu punktach 1/ jest duzo dluzszych od szczyrku (np lake louise) 2/ nie wszystkie wymieniono, czasami lepiej jest trzymac orczyk (wiatry) lub po prostu nie ma a pieniedzy na inwestycje (chile, argentina) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalczuk Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Najdłuższe wyciągi orczykowe są na pewno w Szczyrku bo na całym świecie takie wynalazki wymienili już dawno na krzesła Pozdrawiam W Polsce, gdzie branża turystyki narciarskiej przeżywa ciągły wieloletni głęboki kryzys niedofinansowania wymiana orczyków na droższe krzesełka jest głupotą. Znacznie mądrzej byłoby stawiać krzesełka i gondole w nowych miejscach a istniejące już orczyki pozostawić w spokoju (ewentualnie odremontować). Pozdrowienia, Ryszard Kowalczuk ---------------------- Możliwe Inwestycje Narciarskie - Karkonosze - Niedamirów - W zgodzie z naturą 1 2 3 Użytkownik kowalczuk edytował ten post 28 lipiec 2009 - 19:24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rossi_R Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Kolei gondolowa Peak2Peak która bije 4 światowe rekordy: - największa odległość pomiędzy słupami - 3.024km - w najwyższym punkcie z kabiny do ziemi jest - 436m - około 14km liny - najdłuższa gondola typu 3S ( 3 liny , 2 nośne i jedna ciągnąca ) W Chinach jest kolejka typu 6MGD ( 6osobowe kabiny ) która ma kilkanaście kilometrów. Oczywiście , są tam stacje "przewojowe" ,a transportuje ona ludzi z lotniska na wyspa i do centrum miasta. Nie pamiętam już jaka est jej dokładna długość. Najdłuższy orczyk w Europie był kiedyś Świeradowie-Zdroju ( slupy stoją ) jednak od wielu lat jest nieczynny. Ma około 1300m (1.3km) o nie nie kolego najdłuższy orczyk na świecie to jest w Sillian i ma ze 2km napewno, pozdrawiam Rossi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siwir Napisano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Nie znam wszystkich, ale z tych orczyków którymi jeździłem zdecydowanie najdłuższy jest ten w SaasFee. Nazywa się Saaschetz i ma długość ~2370m. Length: 2370m Altitude: 2869m/3169m Power: 1200 Personen/Std Więcej info: http://ski.intermaps...dex.swf?lang=en pamiętam dokładnie bo jeżdziłem ze zwoim 4 letnim dzieckiem i jak musiałem trzymać niżej orczyk, aby małemu było wygodnie to na górze miałem wrażenie, że dojechałem na sam Everest Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malin Napisano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Region Ski Amade- w Dienten jest orczyk Bürglalmlift dlug. 1730m. Potem drugim orczykiem Wastlhöhelift - tem krótszy jest- tylko 1000 m wjeżdza sie na sama górę Wastlhöhe. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalczuk Napisano 1 Września 2009 Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Dobrze mi znany istniejacy wyciąg orczykowy na Wielka Sowę (z Potoczka czy Lasocina - różnie dziś nazywają) kolo Wałbrzycha pokonuje łącznie trasę jakieś 1350 m. długości przy 310 m. różnicy wzniesień (zobacz na GPSies) - z tym, że jest on 2 odcinkowy a więc w zasadzie są to 2 wyciągi ustawione w 1-dnej linii prostej. Wyciąg ten powstał jeszcze za PRL-u ale ostatniej zimy chodził i nawet dość obficie naśnieżyli dolną część trasy. Ale - w zasadzie długością nie ma się co chwalić. Ważniejszą sprawą jest tu jak szybko przedostaniemy się danym wyciągiem na jak największą wysokość, skąd będziemy mieli jak największą możliwość różnorodnych zjazdów - najlepiej trasami o różnorodnej trudności a więc też i różnorodnej długości - pamiętajmy również, że z długością rośnie czas wjazdu. Reasumując wyciąg jest tym bardziej pod tym względem efektywny im bardziej strome zbocze po którym biegnie (wtedy maleje długość jak i czas wjazdu również) oraz im większą pokonuje różnicę wzniesień - a więc na szczyt jak najkrótszą drogą. Pozdrowienia, Ryszard Kowalczuk ------------------ Możliwe Inwestycje Narciarskie - Karkonosze - Niedamirów - W zgodzie z naturą 1 2 3 ... Najdłuższy orczyk w Europie był kiedyś Świeradowie-Zdroju ( slupy stoją ) jednak od wielu lat jest nieczynny. Ma około 1300m (1.3km) Użytkownik kowalczuk edytował ten post 01 wrzesień 2009 - 23:09 dodałem treść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi