Marcin33 Napisano 22 Września 2019 Udostępnij Napisano 22 Września 2019 We wtorek idę z workiem bo będzie biało od kani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Października 2019 Udostępnij Napisano 15 Października 2019 W Beskidach pojawiły się opieńki. Szkoda tylko że również na zywoplocie ze świerków. Długo nie pożyją.... :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Października 2019 Udostępnij Napisano 15 Października 2019 W Beskidach pojawiły się opieńki. Szkoda tylko że również na zywoplocie ze świerków. Długo nie pożyją.... :-( Cześć Już gąski są Michale a centralnej Polsce! Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 17 Października 2019 Udostępnij Napisano 17 Października 2019 A u mnie na działce dziś taki zbiór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 17 Października 2019 Udostępnij Napisano 17 Października 2019 A u mnie na działce dziś taki zbiór Działka, grzyby... brzmi nieźle;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 17 Października 2019 Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Działka, grzyby... brzmi nieźle;-) Nie po działce, a na działce, a grzyby nie halucynogenne a zwyczajne, u nas mówimy na nie czerwonogłowce. Głodnemu chleb na myśli, teraz już wiem dlaczego te twoje posty takie nieprecyzyjne i z zakamuflowanym przekazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 17 Października 2019 Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Nie po działce, a na działce, a grzyby nie halucynogenne a zwyczajne, u nas mówimy na nie czerwonogłowce. Głodnemu chleb na myśli, teraz już wiem dlaczego te twoje posty takie nieprecyzyjne i z zakamuflowanym przekazem Moja mama też ciągle sobie coś roi, tu muszę cię rozczarować przyjacielu drogi, że żadne dragi nie przecieły mej drogi. Skojarzenia to przekleństwo więc możemy dać Ci słowo jakiekolwiek podobieństwo jest tu czysto przypadkowe. PS brak precyzji wynika z wykonywanego zawodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 lata później... star Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Nie u nas, ale w bialogorskich lasach i owszem, pytanie co to za grzyby, jeść? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 4 godziny temu, star napisał: Nie u nas, ale w bialogorskich lasach i owszem, pytanie co to za grzyby, jeść? Z grzybami rurkowymi ryzyko kłopotów po zjedzeniu jest minimalne Ale to najprawdopodobniej jest złotoborowik wysmukły. Czyli amerykański ekspata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) 44 minuty temu, Wujot napisał: Z grzybami rurkowymi ryzyko kłopotów po zjedzeniu jest minimalne Ale to najprawdopodobniej jest złotoborowik wysmukły. Czyli amerykański ekspata. Jednego zgadłeś. Drugi? Znaczy trzeci, bo drugi taki sam. Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 4 minuty temu, star napisał: Jednego zgadłeś. Drugi? Znaczy trzeci, bo drugi taki sam. On nic nie zgadywał, On wiedział - to jest zasadnicza różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) 11 minut temu, Mitek napisał: On nic nie zgadywał, On wiedział - to jest zasadnicza różnica. Jakby wiedział to by powiedział jaki jest ten trzeci;-) ps a natomiast… zaraz gra HURKACZ,,, Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 O co tobie chodzi człowieku. Przecież to trzy grzyby tego samego gatunku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) 20 minut temu, Mitek napisał: O co tobie chodzi człowieku. Przecież to trzy grzyby tego samego gatunku. Wg mnie niezupełnie. Organoleptycznie łatwiej stwierdzić. Ale podam jeszcze jedną fotkę dla Wujota. Przy okazji polecam Niewiarygodną wspinaczkę, świetna książka, Honnold bohaterem. Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) 53 minuty temu, star napisał: Wg mnie niezupełnie. Organoleptycznie łatwiej stwierdzić. Ale podam jeszcze jedną fotkę dla Wujota. Myślę, że to dwa okazy młode i jeden dojrzały. Choć wszystkie trzy zostały dojrzane. "Dojrzeć albo nie dojrzeć oto jest pytanie" Od Wujota Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez Wujot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Cześć Tym bardziej, że rosły obok siebie albo w identycznym środowisku. Ten starszy jest pewnie półtora dwa dni starszy maks. 🙂 Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 3 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Tym bardziej, że rosły obok siebie albo w identycznym środowisku. Ten starszy jest pewnie półtora dwa dni starszy maks. 🙂 Pozdro Kozak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, star napisał: Kozak. Cześć Nie kozak tylko jakiś borowik raczej. Przecież Wujot pisał. Pozdro Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Nie kozak tylko jakiś borowik raczej. Przecież Wujot pisał. Pozdro A czy ja mówię, że on nie borowikowaty https://pl.wikipedia.org/wiki/Koźlarz_czerwony https://www.ekologia.pl/wiedza/grzyby/kozlarz-sosnowy Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Cześć A więc... Borowik - to rodzaj, borowikowate - to rodzina - zupełnie inny poziom systematyczny. Dalej - ważna jest nazwa oficjalna, która jest przyjętą nazwą systematyczną i ma bezpośrednie odniesienie do nazwy łacińskiej. To jak dany rodzaj czy gatunek jest nazywany potocznie nie ma znaczenia. To co jest na zdjęciu to jakiś Borowik a nie Koźlarz. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 4 tygodnie później... moruniek Napisano 28 Września 2022 Udostępnij Napisano 28 Września 2022 U mnie trochę popadało, powoli się zaczyna. I kolejne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 29 Września 2022 Udostępnij Napisano 29 Września 2022 (edytowane) W niedzielę z żonką trochę nazbierałem 🤪 15 kilogramów Edytowane 29 Września 2022 przez Mikoski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 29 Września 2022 Udostępnij Napisano 29 Września 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 29 Września 2022 Udostępnij Napisano 29 Września 2022 2 godziny temu, Mikoski napisał: W niedzielę trochę z żonką nazbierałem 🤪 15 kilogramów Oj, widać że nie jesteś grzybiarzem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 29 Września 2022 Udostępnij Napisano 29 Września 2022 3 godziny temu, Mikoski napisał: W niedzielę trochę z żonką nazbierałem 🤪 15 kilogramów Cześć Z tego te dwa co trzymasz w rękach to było pewnie z półtora kg. U nas też już powoli się zaczyna... A dlaczego Damian miałby nie być grzybiarzem? Zbiór piękny, grzyby oczyszczone z grzybni od razu...uśmiech przystojniaka. ciekawe tylko czy tak zapierdala po lesie jak na nartach... 🙂 ale sądząc po charakterze zbiorów raczej tak. Pozdrowienia serdeczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 4 5 6 7 8 9 10 Dalej Strona 9 z 10 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
kordiankw Napisano 17 Października 2019 Udostępnij Napisano 17 Października 2019 A u mnie na działce dziś taki zbiór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 17 Października 2019 Udostępnij Napisano 17 Października 2019 A u mnie na działce dziś taki zbiór Działka, grzyby... brzmi nieźle;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 17 Października 2019 Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Działka, grzyby... brzmi nieźle;-) Nie po działce, a na działce, a grzyby nie halucynogenne a zwyczajne, u nas mówimy na nie czerwonogłowce. Głodnemu chleb na myśli, teraz już wiem dlaczego te twoje posty takie nieprecyzyjne i z zakamuflowanym przekazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 17 Października 2019 Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Nie po działce, a na działce, a grzyby nie halucynogenne a zwyczajne, u nas mówimy na nie czerwonogłowce. Głodnemu chleb na myśli, teraz już wiem dlaczego te twoje posty takie nieprecyzyjne i z zakamuflowanym przekazem Moja mama też ciągle sobie coś roi, tu muszę cię rozczarować przyjacielu drogi, że żadne dragi nie przecieły mej drogi. Skojarzenia to przekleństwo więc możemy dać Ci słowo jakiekolwiek podobieństwo jest tu czysto przypadkowe. PS brak precyzji wynika z wykonywanego zawodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Nie u nas, ale w bialogorskich lasach i owszem, pytanie co to za grzyby, jeść? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 4 godziny temu, star napisał: Nie u nas, ale w bialogorskich lasach i owszem, pytanie co to za grzyby, jeść? Z grzybami rurkowymi ryzyko kłopotów po zjedzeniu jest minimalne Ale to najprawdopodobniej jest złotoborowik wysmukły. Czyli amerykański ekspata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) 44 minuty temu, Wujot napisał: Z grzybami rurkowymi ryzyko kłopotów po zjedzeniu jest minimalne Ale to najprawdopodobniej jest złotoborowik wysmukły. Czyli amerykański ekspata. Jednego zgadłeś. Drugi? Znaczy trzeci, bo drugi taki sam. Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 4 minuty temu, star napisał: Jednego zgadłeś. Drugi? Znaczy trzeci, bo drugi taki sam. On nic nie zgadywał, On wiedział - to jest zasadnicza różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) 11 minut temu, Mitek napisał: On nic nie zgadywał, On wiedział - to jest zasadnicza różnica. Jakby wiedział to by powiedział jaki jest ten trzeci;-) ps a natomiast… zaraz gra HURKACZ,,, Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 O co tobie chodzi człowieku. Przecież to trzy grzyby tego samego gatunku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) 20 minut temu, Mitek napisał: O co tobie chodzi człowieku. Przecież to trzy grzyby tego samego gatunku. Wg mnie niezupełnie. Organoleptycznie łatwiej stwierdzić. Ale podam jeszcze jedną fotkę dla Wujota. Przy okazji polecam Niewiarygodną wspinaczkę, świetna książka, Honnold bohaterem. Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) 53 minuty temu, star napisał: Wg mnie niezupełnie. Organoleptycznie łatwiej stwierdzić. Ale podam jeszcze jedną fotkę dla Wujota. Myślę, że to dwa okazy młode i jeden dojrzały. Choć wszystkie trzy zostały dojrzane. "Dojrzeć albo nie dojrzeć oto jest pytanie" Od Wujota Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez Wujot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Cześć Tym bardziej, że rosły obok siebie albo w identycznym środowisku. Ten starszy jest pewnie półtora dwa dni starszy maks. 🙂 Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 3 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Tym bardziej, że rosły obok siebie albo w identycznym środowisku. Ten starszy jest pewnie półtora dwa dni starszy maks. 🙂 Pozdro Kozak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, star napisał: Kozak. Cześć Nie kozak tylko jakiś borowik raczej. Przecież Wujot pisał. Pozdro Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Nie kozak tylko jakiś borowik raczej. Przecież Wujot pisał. Pozdro A czy ja mówię, że on nie borowikowaty https://pl.wikipedia.org/wiki/Koźlarz_czerwony https://www.ekologia.pl/wiedza/grzyby/kozlarz-sosnowy Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Cześć A więc... Borowik - to rodzaj, borowikowate - to rodzina - zupełnie inny poziom systematyczny. Dalej - ważna jest nazwa oficjalna, która jest przyjętą nazwą systematyczną i ma bezpośrednie odniesienie do nazwy łacińskiej. To jak dany rodzaj czy gatunek jest nazywany potocznie nie ma znaczenia. To co jest na zdjęciu to jakiś Borowik a nie Koźlarz. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 28 Września 2022 Udostępnij Napisano 28 Września 2022 U mnie trochę popadało, powoli się zaczyna. I kolejne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 29 Września 2022 Udostępnij Napisano 29 Września 2022 (edytowane) W niedzielę z żonką trochę nazbierałem 🤪 15 kilogramów Edytowane 29 Września 2022 przez Mikoski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 29 Września 2022 Udostępnij Napisano 29 Września 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 29 Września 2022 Udostępnij Napisano 29 Września 2022 2 godziny temu, Mikoski napisał: W niedzielę trochę z żonką nazbierałem 🤪 15 kilogramów Oj, widać że nie jesteś grzybiarzem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Września 2022 Udostępnij Napisano 29 Września 2022 3 godziny temu, Mikoski napisał: W niedzielę trochę z żonką nazbierałem 🤪 15 kilogramów Cześć Z tego te dwa co trzymasz w rękach to było pewnie z półtora kg. U nas też już powoli się zaczyna... A dlaczego Damian miałby nie być grzybiarzem? Zbiór piękny, grzyby oczyszczone z grzybni od razu...uśmiech przystojniaka. ciekawe tylko czy tak zapierdala po lesie jak na nartach... 🙂 ale sądząc po charakterze zbiorów raczej tak. Pozdrowienia serdeczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi