Iven Napisano 18 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Mam pytanie związane z regulacją wiązania fischer. Otóż wiem jak regulować , długość i siłę wypięcia, ale pod stopą na środku wiązania jest jeszcze regulacja -15,0, +15. W tej chwili mam ustawione na "0". Czy może ktoś podpowiedzieć do czego służy ta skala? Czym skutkuje przestawienie na -15 i +15. Będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturoarturo Napisano 18 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Dodatkowo Super Railflex posiada trzypozycyjną regulację pozycji wiązania w osi wzdłużnej narty. Zakres tej regulacji obejmuje wartości od +15 do -15mm. Dostępne pozycje to, centralna czyli na skali 0, przeznaczona dla większości narciarzy all round oraz jeżdżących rekreacyjnie, -15, dla tych którzy preferują szybką jazdę racecarvingowa zbliżoną do slalomu giganta lub freeride oraz +15, dla kobiet i jak to określa producent "defensive skiers" (może to znaczy asekurantów). Osobiście nie zgadzam się z wymyślonym przez producenta przeznaczeniem pozycji +15 i myślę, że wszyscy funcarvingowcy w pełni się ze mną zgodzą. Dlatego sugeruję samemu dobrać sobie optymalną pozycję wiązania do własnych potrzeb nie kierując się tym, co napisano w folderach. A tym, którzy nigdy nie próbowali przesunąć sobie wiązań do przodu serdecznie polecam taką operację. Wszyscy lubiący naprawdę poszaleć na pewno wiedzą o czym mówię. p.s. to tekst wycięty żywcem z narty.pl:D pozdrawiam arturoarturo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinner Napisano 27 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Przesuwając wiązanie do przodu narta staje się bardziej skrętna, czyli łatwiej inicjuje się skręty. Przesuwając wiązanie do tyłu, jest sytuacja odwrotna i jednocześnie narta staje się szybsza (jest lepsze dociążenie tyłów). Ja mam przesunięte wiązania do przodu i takie właśnie ustawienie najbardziej mi odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi