kurczak Napisano 9 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Dzisiaj na TVP Kultura, zupełnie przypadkowo trafiłam na ten film... Urzekły mnie widoki zasypanego śniegiem nieruszonym Kasprowego, zachwycałam się co i rusz jazdą (klasycznie pięknie krótkim skrętem), jak cudnie mijali się o centymetry, zaśmiewałam się, gdy "nasza drużyna narodowa" zjeżdżając ze stoku na obiad, wydawała z siebie odgłosy typu: hej, ha, hu (może to jakiś kiedyś umowny sygnał był dla zwykłych stoków użytkowników, żeby spadać na boki...), zastanawiałam się nad kaskami, bo ogromnie przypominały te milicyjne motorowe orzeszki... Czy ktoś widział ten film? Czy możecie mnie "niewiernej" powiedzieć gdzie dokładnie znajduje się "Ściana Czarownic" i czy tak się naprawdę nazywa? No i na koniec zupełnie durne pytanie - czy dobrze główkuję, że narciarze tam (w filmie znaczy) to byli prawdziwi, tylko występujący w charakterze dublerów aktorskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahu Napisano 11 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 sie masz Olga, podbiję temat - bo to całkiem fajny narciarsko film - samej "ściany czarownic" jakoś nie kojarzę, pewnie dlatego, że nie jestem częstym "użytkownikiem" Świętej Góry - chociaz Ją strasznie lubię.. Film z ekipką świetnych narciarzy bez 2 zdań - inne czasy były - ale czapki z głów dla ich umiejętności.. - i te wszędobylskie "szetlandy".. :D pozdro jahu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qaz Napisano 11 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Super film,trafiłem na niego przypadkowo w niedzielę po 20-tej na tym kanale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania_narciarka Napisano 11 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Orientuje się ktoś, czy jest jakiś legalny sposób, aby ten film jeszcze obejrzeć...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurczak Napisano 11 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Aniu... wysłałam zapytanie do tvp kiedy i czy w ogóle będą go powtarzać... Jeśli odpowiedzą przed moim wyjazdem piątkowym to wrzucę info na forum. Może znajdą się i inni chętni do obejrzenia... Sama fabuła, co prawda nie powala, ale już widoki i narciarze jak najbardziej I gdzie te zimy się podziały pełne śniegu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania_narciarka Napisano 11 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Właśnie, właśnie - widoki i narciarze - takie obrazy działają wręcz hipnotyzująco! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B4loco Napisano 14 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 ...Czy ktoś widział ten film? Czy możecie mnie "niewiernej" powiedzieć gdzie dokładnie znajduje się "Ściana Czarownic" i czy tak się naprawdę nazywa? No i na koniec zupełnie durne pytanie - czy dobrze główkuję, że narciarze tam (w filmie znaczy) to byli prawdziwi, tylko występujący w charakterze dublerów aktorskich? Film nawet ciekawy. Tytułowa Ściana Czarownic to zjazd ze Świnickiej Przełęczy. Co do nazwy to raczej wymyślona na potrzeby filmu, choć taka trasa istnieje(istniała?) ale w Szwajcarii. Fragment artykułu o Jan Gąsienicy-Ciaptaku http://www.watra.pl/...ptak/index.html "Jan Gąsienica-Ciaptak startował na najtrudniejszych trasach jakie stworzyła natura w górach, takich jak słynna „Ściana Czarownic”, trasa zjazdowa w Kitzbuhel, Wengen. " Użytkownik B4loco edytował ten post 14 luty 2009 - 14:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krir Napisano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2023 Od zaawansowanego wieloletniego narciarza, ścianą czarownic nazwano nic innego jak, żleb do Suchej Kasprowej , mijając pod sobą wyciąg u góry , w lewo żlebem w dół, https://ekino-tv.pl/search/qf/?q=ŚCIANA CZAROWNIC, zakosami. Ta trasa nie jest obecnie używana, jest niebezpieczna , a Sucha K. jest pełna skał i nie ma wytyczonej ścieżki zjazdu do niej. Jak na filmie widać, jak zawodnicy jadą z Beskidu w poprzek stoku Gąsienicowego i dalej w lewo u góry , żlebem do doliny. Występujący narciarze to z całą pewnością np.Ciaptak Gąsienica (prawdziwi zawodnicy tamtych czasów). A co z Nosalem, od 2012 roku wyciąg jest nieczynny i nie widać perspektyw na przyszłość. K.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi