Jaro Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Wybieram się niebawem do Val Thorens we Francji. Ciekawy jestem opinii tych, którzy tam już zjerzdżali. Podobno Val Thorens i całe Trois Vallees to jeden z lepszych ośrodków w Europie. Na razie wiem to z folderów biur podróży i stron internetowych ale nie znam prawdziwych opinii bywalców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpm8 Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Przepraszam, ale czy "polacy" to jakieś parszywce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 5 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Ewcia, dzięki za rekomendację. Nie będę więc chyba żałował, że kupiłem sobie wyjazd i namówiłem dwóch starych przyjaciół. Poza tym na szczęście nie boję się ceny skipasu, bo z kasą Bogu dzięki na razie nie ma kłopotu, chleba prawie nie jadam, więc raczje przezyję, a Polaków też nie unikam, nawet się cieszę jak spotykam zimków w takich miejscach i potrafią mieć klasę, poza tym biegle gadam po francusku, więc może rodakom się przydam jak będzie im trudno dogadać się z miejscowymi, którzy czasami innych niż własny języków nie znają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_agnes Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Hejhej Co do ilości Polaków w Trzech Dolinach - nie mogę się zgodzić Ten region narciarskiej Francji uznawany jest za najbardziej oblegany przez Rodaków! Ba! wybieramy najlesze, prawda I proszę nie ulegać stereotypom, że jak Polak to "wieśniak" itp. To nie jest prawdą!!! Trudno jest nas odróżnić od innych nacji w kwestii ubioru i umiejętności narciarskich, zachowujemy się w normie kultury i będąc tam dwukrotnie (oraz w innych regionach Francji) nie odczułam dyskomfortu z powodu obecności innych moich Ziomków! O trzech dolinach pisano już na forum, proponuję Ci, Jaro, byś przejrzał. Z pewnością będziesz zadowolony z wyboru tej destynacji! nie pamiętam dokładnie, ale 600 km tras? Wszystko w jednym miejscu? Czy można mówić o śnieżnym raju na Ziemi? Pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 6 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Agnieszko, nie uciekam oczywiście przed rodakami na stokach, a nawet cieszę się jak gdzieś daleko od Warszawy spotykam ludzi, którzy przyjechali z Polski, żeby odprężyć się na pięknych stokach. Jedyne co mnie martwi przed moim pierwszym wyjazdem narciarskim we Francuskie Alpy to nie nadmiar rodaków ale niedomiar śniegu pod koniec listopada :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_agnes Napisano 6 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Hej Jaro Moja wypowiedź dot. Polaków odnosiła się do Ewci, która właśnie przed nami uciekała. Ciekawe czemu? A za śnieg trzymam kciuki! - może pomoże... Pozdr Agnes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nessus Napisano 6 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Tu masz fajny opis wrazen z pobytu w VT: http://tinyurl.com/tdn3c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_agnes Napisano 6 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Hej Ewciaaa! Przepraszam, jeśli Cię uraziłam - nie było to moim zamiarem. Z Twojej wypowiedzi zrozumiałam (chyba nie tylko ja), że wolisz unikać kontaktów z Ziomkami poza granicami kraju. A teraz już wszystko jasne i wyjaśnione - po prostu trafiłaś na taki moment... (Oczywiście nie chodziło mi też o biuro z jakim jechałaś, to zupełnie nie ma znaczenia - ważne, by znaleźć się na wyczekiwanych stokach narciarskich ) Pozdrawiam Cię serdecznie i do zobaczenia na stokach!! Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 8 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 No to się wszystko wyjaśniło Do wyjażnienia pozostaje tylko kwestia jakie będą warunki pod koniec listopada. Mam nadzieję, że jak z chmór za duzo śniegu nie spadnie to chociaż da się z aramtek nasypać. Bardzo jestem wygłodzony. Oczywiście śniegu jeść raczej nie będę, ale chętnie z niego zkorzystam przy pomocy moich fiszerek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 27 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Pierwszy raz mam już za sobą Było bardzo fajnie. Teraz przygotowuję drugi raz, pod koniec lutego, żeby doświadczyć wszystkich zalet tego miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nessus Napisano 27 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Pierwszy raz mam już za sobą Było bardzo fajnie. Teraz przygotowuję drugi raz, pod koniec lutego, żeby doświadczyć wszystkich zalet tego miejsca Weź karnet na całe 3 doliny, jak Ci fundusze pozwolą. Górne trasy w Les Menuires, traski w Meribel i Couchevel są super. Ja mieszkałem w Les Menuires i dla mnie lokalizacja w koło wyciądu Les Bruyers była idealna: w 15 minut i byłem na górze na Mont de la Chambre z dostepem do tras w Les Menuires, Meribel i Val Thorens. Do Courchevel można się było dostać w niecałą godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nessus Napisano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Sisi - ja co prawda byłem w grudniu, ale ostatniego dnia porzadnie wiało w dolinie Belleville. W Les Menuires zatrzymali wiekszość wyciagów, w Val Thorens podobno obsługa utknęła na jednym z krzesełek z powodu wiatru. Faktycznie jazda tego dnia w VT mijała sie z celem - to była walka bardziej niż przyjemność - o mało co nie zamarzłem na krzesełku, na ściance wiatr mnie zatrzymywał, wiatr zwiał snieg i został sam lód. Przeniosłem sie do Meribel i Couchevel i tam wogóle nie wiało Współspacz twierdził, ze pogoda potrafi sie utrzymywać w dolinach tak, że w np. Belleville potrafi padać snieg, a w pozostałych dolinach pogoda może być zupełnie inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi