Mr.Maciek Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Hey. Planuję zakup nart Atomic SL 11. Mam 174cm wzrostu, 76kg żywej wagi. Swój poziom oceniam na 7 - więcej nie mogę dać, ponieważ jeżdżę tylko nw wyznaczonych trasach.. Czy wybór tej narty jest odpowiedni? Jakie macie doświadczenie / opinie związane z tą nartą? I teraz najważniejsze pytanie: jaka długość? Skoro jest to narta typu RACE - więc długość deski +/-5 cm wzrostu. Dostępne długości nart to: 170cm, 163cm, 156cm oraz 149cm. Długości 149cm i 156cm odpadają na wstępie. Moim zdaniem optymalna długość to 166-168cm. Ale takiej długości nie ma:D I w tym miejscu mam dylemat.. 170cm czy 163cm. Skłaniam się bardziej do 170cm:). Co wy na to? Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alook Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 wyzwaniam byloby 170.... wygoda podpowiada 163 cm:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marmaz Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Atomic SL 11 to narta slalomowa więc skłaniałbym się do 156cm ostatencznie 163cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alook Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 slalomowa- jak sama nazwa SL wskazuje, ale mozna sprobowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pytek23 Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Sl 11 to slalom-race wiec powinna byc w dlugosci ok -15 od wzrostu glosuje za 163 ,sam mam 173 i jezdze na sl 12 155cm ktore chyba zamienie na Fischer rc4 160cm Użytkownik pytek23 edytował ten post 27 styczeń 2009 - 21:41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4ster Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Ja skłaniał bym sie do 160...ładnie by kreciła:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qaz Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Ja też stawiam na 163 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Jezeli chcesz jezdzic krotkim i srednim skretem czyli powiedzmy ze slalomowo to max 163 cm. To nie wygoda. Jezeli nazwijmy to bardziej uniwersalnie, (nie, nie - to nie wyzwanie) to kwazimodo na dluzsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.Maciek Napisano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Dodatkowo jeszcze sęk tkwi w tym, iż lubię jazdę zjazdową - czyli większa prędkość i długie łuki. Teraz z tego już wyrosłem i więcej kręcę, zdecydowanie więcej. I czy ogólnie ta deska będzie pasować do takiego stylu jazdy? Skoro mam 174cm więc 174-5=169 i tutaj według takiego czegoś pasuje narta o długości 170cm. Dodam iż sprawa jest pilna bo chcę w weekend na nowych deskach pośmigać . A jeśli ktoś się spyta dlaczego wybrałem SL11 - mogą je mieć za 1079zł nówki, ot prosta przyczyna, zresztą swoją drogą deska bardzo dobra Czekam na dalsze rady i proszę o jakieś uzasadnienie Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario_fun Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Jak więcej kręcisz i w większości polskie stoki, ja bym wziął 163 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rolnik Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Witam, Mam Atomic sl 11 M 165 cm przy 181 cm wzrostu i 82-84 kg. Wydaje się być OK. Długi skręt też lubi o dziwo, chociaż na początku trudno było mi się dostosować. Sekret to chyba właściwy balans. Będzie reagować na delikatne już wychylenie-odchylenie. Broń boże za duże odchylenie, jak przy tego typu nartach nie będzie dobrze trzymać nie mówiąc o wyjechaniu. Pozdr. Rolnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.Maciek Napisano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 A jakie macie opinię na temat tej deski? Dalej mam dylemat 163 czy 170:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alook Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 to nie miej - wez 163 cm....mam sl 10 ib / lagodniejsza nieco wersja / ..ok 156 cm, ale moj wzrost to 172 cm i waga inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.Maciek Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 OK. A podpowiedzcie mi jeszcze jaka alternatywa dla nart Atomic SL 11. Generalnie szukam nart do ~1100zł. Wzrost, wagę oraz umiejętności podałem na początku. Preferuję dynamiczną jazdę z krótkimi i ŚREDNIMI skrętami. Ze wskazaniem na to drugie. Jaką deskę polecicie? Sorry za zamieszanie:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alook Napisano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 tigershark cs titanium 168 cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wincek Napisano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Elan sl ,według mnie dużo lepsze od Atomica sl 11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4ster Napisano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Tak to prawda...Elany jzu przescignely Atomica...Sczególnie seria speedwave i race SL i race SLX...piekne narty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basia-bma Napisano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 to nie miej - wez 163 cm....mam sl 10 ib / lagodniejsza nieco wersja / ..ok 156 cm, ale moj wzrost to 172 cm i waga inna. alook, jak ci się jeździ na tych sl10 ib ? to tegoroczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alook Napisano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 czesc ! tegoroczne atomic sl 10 ib / 156 cm / dobrze sie jezdzi , choc mam skale porownawcza z racetiger sl 165 cm / tez z tego roku / voelkl jest bardziej nazwijmy to dynamiczny, choc w gruncie rzeczy zalezy to ode mnie i troszek od dl narty. Moze dlatego jak na razie bardziej " wyczuwam " voelkl, bo jezdze dluzej na tych nartach?! Ogolnie piszac ... atomic - w porzadku. Fajna skretna nartka, voelkl oczko wyzej jakosciowo. Kupujac atomic nie popelnisz bledu stulecia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vrinx Napisano 2 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Od dwóch tygodni mam SL11 tegoroczne, własnie wrociłem z Dolomitów i moge powiedzieć, że to świetna deska. Trzyma idealnie. Jest twarda i wymaga dobrych umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.Maciek Napisano 5 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Hey! Zakupiłem Atomic SL 11 W weekend odbędą się pierwsze testy:D. Jak ustawić siłę wypięcia? Ma ktoś jakąś tabelę lub wzór? Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi