lucasd Napisano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Jesli dobrze interpretuje % jako tangens to, mamy taka tabelke: Stop. 005 010 015 020 025 030 035 040 045 050 055 060 Proc. 009 018 027 036 047 058 070 084 100 119 143 173 Formula do obliczenia w excelu z open office to Nachylenie w stopniach w A1: 100*TAN(RADIANS(A1)) Formula % na stopnie w A2 DEGREES(ATAN(A2/100)) Dodac oczywiscie = (tu mi dziwnie forum formatuje tekst wtedy). W excelu MS funkcje moga miec inne nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Nie przesadzaj wazniejszy jest snieg a nie stopnie. Na "betonie" to od 40 stopni zaczyna sie ryzyko, na miekkim ponad 50 stopni sama jazda jest jeszcze do wziecia. 50 i wiecej w zasadzie w innych warunkach nie zjedziesz, np lod zapomnij 40-50 niezaleznie od sniegu robi wrazenie, ale jeszcze da sie jechac na lodzie.... 30 i wiecej; wtedy zaczynasz odrozniac narciarzy bdb od dobrych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eqiupe Napisano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Harakiri w Mayerhofen ma dokładnie 78% stok wyratrakowany tam pojechać carvingowo to mistrzostwo świata ja puściłem się dopiero po 3/4 stromizny No a najbliżej w Polsce z ciekawych górek to myślę że Tatrzańska Łomnica i tam z rana po przygotowanym stoku można poszaleć polecam (ile ma nachylenia to nie wiem ale ratrak na linie ciągną) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Harakiri w Mayerhofen ma dokładnie 78% stok wyratrakowany tam pojechać carvingowo to mistrzostwo świata ja puściłem się dopiero po 3/4 stromizny No a najbliżej w Polsce z ciekawych górek to myślę że Tatrzańska Łomnica i tam z rana po przygotowanym stoku można poszaleć polecam (ile ma nachylenia to nie wiem ale ratrak na linie ciągną) czyli 78 wg kolegi lucas'a to bedzie jakies 38 st.... pare razy tam przejechalem po to zeby namacalnie poczuc co to jest , to bozyszcze tlumow........ natomiast prawdziwa zabawe mialem z lewej i prawej strony trasy, w drzewach i miedzy skalkami..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karat10 Napisano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 http://www.tatry.nfo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afeRRRa Napisano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 http://www.tatry.nfo... Chyba nikt tym nie zjechał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eqiupe Napisano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Aj myślałem, że będzie więcej jak 100% na ale dobrze wiedzieć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sese Napisano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 VERY short places, believe me..........Nie muszę Ci wierzyć na słowo - sam widziałem i to wielokrotnie Ciekawy jedynie byłem ile to ma w stopniach (procentach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Nie muszę Ci wierzyć na słowo - sam widziałem i to wielokrotnie Ciekawy jedynie byłem ile to ma w stopniach (procentach)zdecydownie bardziej niz ta krotka trasa, podoba mi sie jej reklama z facetem siedzacym w srodku snow cat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 no stromo!!!popatrz sobie na pic nr 5938 z tego zbioru.na tym zdjeciu drzewa i krzaki sie ""przewracaja". w taki sposob i puchatka w szklarskiej mozna pokazacnie twierdze ze harakiri nie ma spadku, ale co najmniej kilka z tych zdjec sa mocna zmanipulowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skifanka7 Napisano 5 Września 2009 Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Fotka nie jest zmontowana. Te ujęcie musiało być wykonane z przeciwległego stoku. Kilka lat temu trafiłam przypadkowo na tę trasę kompletnie nieświadoma tego, co mnie czeka. Tego dnia padał deszcz, było ok. 0 - +1 stopnia. A stok był oblodzony... Właściwie to więcej zsuwałam się na krawędziach niż zjechałam. Cykor też był...:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahu Napisano 5 Września 2009 Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Fotka nie jest zmontowana. Te ujęcie musiało być wykonane z przeciwległego stoku. Kilka lat temu trafiłam przypadkowo na tę trasę kompletnie nieświadoma tego, co mnie czeka. Tego dnia padał deszcz, było ok. 0 - +1 stopnia. A stok był oblodzony... Właściwie to więcej zsuwałam się na krawędziach niż zjechałam.Cykor też był...:eek:sie ma,przyznać się do słabości na tym Forum - to niespotykane !! - jeszcze raz dzięki ! - z całym szacunkiem..pozdrojahu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 6 Września 2009 Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Fotka nie jest zmontowana. Te ujęcie musiało być wykonane z przeciwległego stoku. Kilka lat temu trafiłam przypadkowo na tę trasę kompletnie nieświadoma tego, co mnie czeka. Tego dnia padał deszcz, było ok. 0 - +1 stopnia. A stok był oblodzony... Właściwie to więcej zsuwałam się na krawędziach niż zjechałam.Cykor też był...:eek:nie mowie zmontowana a zmanipulowana a to roznica; wystarczy przekrzywic aparat i jest stromonie mowie ze harakiri nie jest stroma, ale wierz mi , sa zdecydowanie bardziej strome miejsca w gorach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skifanka7 Napisano 6 Września 2009 Udostępnij Napisano 6 Września 2009 JK. - oczywiście, że są stoki bardziej strome. Nie przeczę. Chodzi mi o to tylko, że czasami warunki pogodowe potęgują wrażenie stromizny. Stąd u niektórych i cykor, i nieraz blokada najdzie. Co do montowania a manipulowania z fotkami to masz rację. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 7 Września 2009 Udostępnij Napisano 7 Września 2009 JK. - oczywiście, że są stoki bardziej strome. Nie przeczę. Chodzi mi o to tylko, że czasami warunki pogodowe potęgują wrażenie stromizny. Stąd u niektórych i cykor, i nieraz blokada najdzie. Co do montowania a manipulowania z fotkami to masz rację. Pozdrawiam !nie boj sie harakiri, naprawde; sa warunki w ktorych nawet scianka na szrenicy wyrasta na duza gore......... i dobrze.sam pamietam jak byl lsniacy lod na kopie i skrecalismy w okolicach swieczkow wystajacych spod sniegu........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi