Oskar Napisano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Witam Mój problem kieruje do bardziej doświadczonych narciarzy, lub ludzi posiadających dużą wiedzę na ten temat Otóż : Parę dni temu po 5 zjazdach (w trakcie 6. (pierwsze w sezonie:confused:)) podczas upadku wyleciał mi obojczyk ze stawu. Podobno jest pęknięta torebka stawowa (chyba). W szpitalu w Nowym Targu powiedzieli, że gips ok. 3 tygodni, w centralnej Polsce - gips 6 tygodni. Jak to w końcu jest z taką kontuzją ? Możliwy jest powrót na trasy jeszcze w tym sezonie ? Jak szybko przywrócić sprawność tej części ciała ? Może to być efekt braku "rozgrzewki" przed sezonem ? Nigdy się nie rozgrzewałem, a porządnych upadków już kilka przeżyłem i było ok... Przechodzę załamanie nerwowe Czy to było moje 5 zjazdów w 08/09 ?.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Witam Mój problem kieruje do bardziej doświadczonych narciarzy, lub ludzi posiadających dużą wiedzę na ten temat Otóż : Parę dni temu po 5 zjazdach (w trakcie 6. (pierwsze w sezonie:confused:)) podczas upadku wyleciał mi obojczyk ze stawu. Podobno jest pęknięta torebka stawowa (chyba). W szpitalu w Nowym Targu powiedzieli, że gips ok. 3 tygodni, w centralnej Polsce - gips 6 tygodni. Jak to w końcu jest z taką kontuzją ? Możliwy jest powrót na trasy jeszcze w tym sezonie ? Jak szybko przywrócić sprawność tej części ciała ? Może to być efekt braku "rozgrzewki" przed sezonem ? Nigdy się nie rozgrzewałem, a porządnych upadków już kilka przeżyłem i było ok... Przechodzę załamanie nerwowe Czy to było moje 5 zjazdów w 08/09 ?.. w zasadzie gipsu sie nie stosuje w urazach st barkowego. mozesz podac rozpoznanie (moze po lacinie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oskar Napisano 1 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Gdzie takie coś znajdę/dostanę ? Sorry, jestem zielony jeżeli chodzi o takie "szpitalne" sprawy. W zasadzie z upadków wychodzę cały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Gdzie takie coś znajdę/dostanę ? Sorry, jestem zielony jeżeli chodzi o takie "szpitalne" sprawy. W zasadzie z upadków wychodzę cały. no tak, ale troche info jest potrzebne zeby chociaz w przyblizeniu cos powiedziec......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkI-mAn Napisano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Dwa lata temu miałem podobną kontuzję (wybity bark z przemieszczeniem). Nastawiany bez znieczulenia hehehe! Gips założony na 3 tygodnie, potem rechabilitacja i następnie wyjazd do sanatorium na dalszą rechabilitację. W tej chwili jeżdżę na nartach, ale raczej już lajtowo, bez niepotrzebnego ryzyka. Powodem Twojej kontuzji był upadek na ubity śnieg, tak jak i w moim przypadku. Wg mnie masz już po sezonie. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia! ps. musisz rzeczowo podejść do rechabilitacji, to jest bardzo ważne! Powodzenia pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oskar Napisano 1 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Kurcze ! Nieciekawie... Nie dopuszczam takiej myśli że już nie pojeżdżę Dokładnie jak mówisz - wypadek na twardym śniegu, przy dużej prędkości, wyleciałem z krawędzi. Również nastawiany "na żywca"... Ale w Nowym Targu robią to fachowo Mam zamiar powrócić w tym sezonie, lecz z zakupioną już zbroją Miałeś do czynienia kiedyś z ortezą ? Podobnież lepsze od gipsu.. Użytkownik Oskar edytował ten post 01 styczeń 2009 - 22:42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Kurcze ! Nieciekawie... Nie dopuszczam takiej myśli że już nie pojeżdżę Dokładnie jak mówisz - wypadek na twardym śniegu, przy dużej prędkości, wyleciałem z krawędzi. Również nastawiany "na żywca"... Ale w Nowym Targu robią to fachowo Mam zamiar powrócić w tym sezonie, lecz z zakupioną już zbroją Miałeś do czynienia kiedyś z ortezą ? Podobnież lepsze od gipsu.. to po jaka cholere piszesz o obojczyku??? nie ma to z obojczykiem NIC WSPOLNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi