Buzz Napisano 22 Października 2006 Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Witam wszystkich serdecznie, to moj pierwszy post na tym forum Chcialbym spytac na jakich nartach startujecie w amatorskich gigantach. Ja po dlugiej przerwie chcialbym startowac w tym sezonie i zaopatrzylem sie w przepisowe gigantki 185cm ale nie wiem czy na niektorych amatorskich "malych" gigantach nie bede mial problemu ze zmieszczeniem sie w bramkach. Pozdrowienia, Buzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devastator Napisano 22 Października 2006 Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Ja mam specjalnie do tego celu komórkowe gigantki Heada 183cm . Z początku wydawało mi się, że nie dam rady się wcisnąć w amatorskiego giganta, ale na szczęście myliłem się (co nie znaczy, że jest łatwo - trzeba napierać jak cholera , ale idzie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rychlapl Napisano 22 Października 2006 Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Moje Wymiary: 174 cm wzrostu i 57 kg wagi. Do tej pory: Fischer RC4 WorldCup GS Jr. Serisowe R=17 Teraz: Atomic GS 12 175 cm R=18,5M Przy moich "wymiarach" narty serwisowe są za twarde. Przyznam ze jak są mega amatorskie giganty i "testują" je na SL to uzyskanie dobrego czasu na gigantkach jest mega trudne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAYSON Napisano 22 Października 2006 Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Amatorskie giganty sa jednak różne ,więc raz używam slalomówek Dynastara a raz Blizzarda gigantowego wrzystko zależy od ustawienia i samej trasy.Gigantki zresztą udało mi się załatwić serwisowe ale o dł.177 specjalnie pod takie imprezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzz Napisano 23 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Devastator a jaki promien maja te Twoje gigantki >21 ??? i ile wazysz. Moje maja 184 promien powyzej 21 a ja waze 76-78 no i jestem raczej oldboyem :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devastator Napisano 23 Października 2006 Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Gigantka ma długość 183cm, taliowanie (zmierzone) 102-62-87 i promień >21. Ja mam 180cm wzrostu i ważę ok. 68kg . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 2 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Nigdy nie widziałem żeby ktoś jażdżący na slalomkach wygrał "poważne" zawody amatorskie. Z moich obserwacji wynika , że kluczowe znaczenie dla czasu przejazdu ma jazda na płaskim odcinku trasy,oraz ostatnia "stroma bramka "poprzedzająca ten odcinek.Dlatego slalomka jadąca na "okrągło"powoduje stosunkowo większe straty w czasie.Mocno podkęcone bramki są zazwyczaj ustawiane na stromych odcinkach,popełniając na nich błąd można dość szybko odzyskać utraconą prędkość. Oczywiście jeśli trasa to tylko stromizna ,a bramki są mocno podkęcone można rozważyć użycie slalomek,ale na pewno o promieniu minimum 14m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 2 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Jeżeli na ostatniej stromej bramce poprzedzającej płaski odcinek popełnisz błąd,wjeżdżasz na na niego z zerową prędkością i nic nie jesteś w stanie zrobić,chyba że masz mocne ręce. Powyższy post pisałem w kontekście użwania nart slalomowych do giganta,a nie strategi w ogóle. Hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 2 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Jezeli gora jest odpowiednia ponad 1 km i ma wlasciwe nachylenie a gigant jest dobrze ustawiony to sie rozumie ze nie wygrasz na slalomkach bo masz dluzsza droge do przejechania oraz slalomki sa wolniejsze od kazdej gigantowej narty slalomka R do 13m gigantka od 17 a jezeli masz na mysli np: Family cup na szczecinskiej gubalowce to kazda narta jest dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 2 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Zauważyłem dziwną prawidłowość,jeżeli jakiś jegomość wygrał zawody ,wtedy tyczki były dobrze ustawione,jeżeli mu dobrze nie poszło ,zgadnijcie co było tego przyczyną . Nie ma co narzekać ,trzeba jeżdzić to co stawiają. 2 minutowe giganty,na 2 metrowych nartach o promieniu 35m,są poza zasięgiem każdego Polaka(co widać w klasyfikacji Pucharu Świata). A niektórzy sprawiają wrażenie .że jakby tylko trasa była ustawiona tak jak na Pucharze Świata' to by dopiero pokazali co potrafią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyton Napisano 2 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Generalnie na zawodach lokalnych w Polsce trudno jest pojechać giganta na nartach 21m... Organozator albo nie ma gdzie postawić albo się boi o "zawodników". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiertar Napisano 4 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 no raczej to narta gigantowa nie jest...czhyba czas zmienic na cos lepszego:)zmien bedzie ci szlo lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiertar Napisano 4 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 no na minutowe giganty juz musisz miec mocne nogi, bo pod koniec to juz uda pieka:) tak ale napewno na lepszej czytaj. szybszej, nowszej narcie napoewno czasy twoich przejazdow poprawily by sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rychlapl Napisano 5 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Takie rozważania- slalomka czy gigantka... Ja z racji że mieszkam w województwie Górnośląskim to eliminacje do Family Cup mam w DSD więc tam to tylko i wyłącznie narta slalomowa. Gigantki celowo nie kupiłem serwisowej bo po co sobie utrudniać życie? Natomiast gdybym był 10cm wyższy i ważył z 10 kg więcej to zdecydowałbym się na serwisówki... Dla przypomnienia: 174cm + 58Kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 20 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Dev... Jesli myslimy o tym samym dniu w zeszlym roku to bylo to na C: http://www.czarnagor...ady/default.asp Horror wtedy byl... Tlok na trasach i jeszcze wiekszy na wyciagach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devastator Napisano 20 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 A możliwe. Ja wtedy akurat nie byłem na nartach, tylko słyszałem z opowieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 15 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 ja mam 178cm i waze jakies 65 moze wiecej niewiem dokladnie.i mam dwie gigantki Blizzarda z 2003 i 2005 te starsze 176 cm a te nowsze 182 cm.i jest git ale jak gigant jest ciasny to czeba sie mocno powyslilac ale niema nic zadarmo:) stale sa za krotkie......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyton Napisano 27 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Jeżdżę na Salomonie 2V race 180cm promień 22,6m tegorocznym, ważę 75kg. Tak przy okazji to mam do sprzedania... Zamówiłem już komórkowego Heada na przyszły sezon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzz Napisano 28 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 odgrzewam temacik jak tam Wasze gigantki ??? wydluzyly sie od ostatniego sezonu Ja dalej pomykam na serwisowym rossignolu 184cm R=24m, na stromym ciagle krawedzie mi uciekaja ale na plaskim ida jak czolg, nawet jak bramki sa podkrecone "po polsku". Na stromym troche strace ale na plaskim zyskuje, pytanie czy wiecej trace czy zyskuje? no i ta stabilnosc dlugiej narty tez na plus. Coraz blizszy jestem stwierdzenia ze masa i sila jest mniej wazna niz technika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniaq Napisano 6 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 ... polecam volkle GS 175cm. pozdr tylko 5-10 cm dłuższe Blizzard RS Magnesium 182 cm Rossignol 9x WC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efcia_xD Napisano 12 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Fischer WC RC 170cm- jak na polskie giganty to idealna narta, zdecydowanie twardsza i stabilniejsza od slalomki, z małym promieniem skrętu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniaq Napisano 12 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Fischer WC RC 170cm- jak na polskie giganty to idealna narta, zdecydowanie twardsza i stabilniejsza od slalomki, z małym promieniem skrętu Przy tej długości te narty maja promień skrętu 15 m - nie wiele więcej niż SL11..... Ja wziąłbym min. 175 cm, a nawet 180 cm (17 m promień)..... (ja mam 178cm i 91 kg - Fischer RC4 WC RC 180 cm, Blizzard RS Magnesium 182 cm) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efcia_xD Napisano 13 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Maniaq, napisałam na jekiej narcie aktualnie jeżdzę a ponieważ mam wzrostu jakieś 168 i 16 lat to raczej na dłuższej bym sobie nie poradziła Potrenowac na tyczkach można tam, gdzie jest śnieg (ja np. jeżdzę na Stożek), musisz się tylko z jakimś klubem albo szkólką wcześniej umówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniaq Napisano 13 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Maniaq, napisałam na jekiej narcie aktualnie jeżdzę a ponieważ mam wzrostu jakieś 168 i 16 lat to raczej na dłuższej bym sobie nie poradziła Potrenowac na tyczkach można tam, gdzie jest śnieg (ja np. jeżdzę na Stożek), musisz się tylko z jakimś klubem albo szkólką wcześniej umówić. wybacz myślałem, że proponujesz tą nartę przedmówcy pzdr a tak wogóle - doskonały wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAYSON Napisano 13 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Gdzie można jeszcze w lutym potrenować jeżdżenie na tyczkach do giganta pod okiem instruktora? Rostan Soszów szkoła Nartus,codziennie łącznie z weekendami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi