Skocz do zawartości

najlepsza muzyka na szusowanie

senalslider

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.02.2025 o 11:54, Victor napisał:

Tadziu jak klasyka to bez Sokoła jakoś tak… 😉 więc pozwolę sobie na kolejne trzy …

Wkomponują sie wyśmienicie na rozterki @Spiochuw innym wątku -wszechświat poezji 😅😜

Masz Sokoła Migu nawet chwyci takom poezje... no i bonusowy hit...

• Thanks 1

• 2 tygodnie później...
9 minut temu, Chertan napisał:

A czy w ogóle można mówić, że któryś ze szczepów Indian był bardziej? 

Jak się czytało Maya czy Szklarskiego  to jakoś trzeba było się potem określić.

PS był...

Edytowane przez star

Właśnie skończyłem czytać książkę o wojnach Czerwonej Chmury Serce wszystkiego, co istnieje. Historie indian bardziej mi przybliżały książki Longina Jana Okonia (Tecumseh, Czarny Jastrząb), zahaczające o jakiekolwiek zjawiska historyczne. Ciekawa jest wielka rozbieżność czasowa różnych tych wojen, bo i koniec 18 wieku wraz z walkami z Brytyjczykami i Francuzami, potem wojny seminolskie, Czerwona Chmura to połowa wieku i nieco później, tam też Szalony Koń, Siedzący Byk, a jeszcze później Geronimo. Biograficznych książek dotychczas nie czytałem, natomiast z książki o Czerwonej Chmurze nie wykluwa się obraz szlachetnych Indian, to jednak brutalni ludzie byli, wg naszych kategorii wręcz kanalie. 

Edytowane przez Chertan
  • Thanks 2

32 minuty temu, Chertan napisał:

Właśnie skończyłem czytać książkę o wojnach Czerwonej Chmury Serce wszystkiego, co istnieje. Historie indian bardziej mi przybliżały książki Longina Jana Okonia (Tecumseh, Czarny Jastrząb), zahaczające o jakiekolwiek zjawiska historyczne. Ciekawa jest wielka rozbieżność czasowa różnych tych wojen, bo i koniec 18 wieku wraz z walkami z Brytyjczykami i Francuzami, potem wojny seminolskie, Czerwona Chmura to połowa wieku i nieco później, tam też Szalony Koń, Siedzący Byk, a jeszcze później Geronimo. Biograficznych książek dotychczas nie czytałem, natomiast z książki o Czerwonej Chmurze nie wykluwa się obraz szlachetnych Indian, to jednak brutalni ludzie byli, wg naszych kategorii wręcz kanalie. 

A propos

• 2 tygodnie później...