vrinx Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Pojawiają się wyciągi krzesełkowe z ogrzewanymi kanapami... Często sa to skórzane wygodne siedzonka, a całe krzesło jest wyprzęgane... Można podejrzewać że jest to ogzrewanie elektryczne - ale jak to działa, jak jest podłaczone i zasilane ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madakes Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Czytałem kiedyś o tym jakiś artykuł, ale przekopałem wszystko i nie mogę znaleźć... Pamiętam, że w krzesełka były wmontowane jakieś przewody, które się nagrzewały i dla zaoszczędzenia energii, system ogrzewania wyłączał się na górze po przejechaniu koła i tym samym włączał na dole przed kołem. Jak to jest zasilane to dokładnie nie wiem, ale może jakoś prąd płynie przez linę,a reszta krzesła jest odizolowana. Jak znajdę ten artykuł to na pewno go tu zapodam. Pozdrawiam! Nawet na stronie Doppelmayr'a nic nie piszą na ten temat... Użytkownik Madakes edytował ten post 13 listopad 2008 - 11:24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_tomek Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Czytałem kiedyś o tym jakiś artykuł, ale przekopałem wszystko i nie mogę znaleźć... Pamiętam, że w krzesełka były wmontowane jakieś przewody, które się nagrzewały i dla zaoszczędzenia energii, system ogrzewania wyłączał się na górze po przejechaniu koła i tym samym włączał na dole przed kołem. Jak to jest zasilane to dokładnie nie wiem, ale może jakoś prąd płynie przez linę,a reszta krzesła jest odizolowana. Jak znajdę ten artykuł to na pewno go tu zapodam. Pozdrawiam! Nawet na stronie Doppelmayr'a nic nie piszą na ten temat... Ha! ale temat. Rzeczywiście ciężko cokolwiek wygooglać. Jedyne co zobaczyłem to brief patentu na to (ale nie wiadomo, czy to akurat to rozwiązanie które jest stosowane). W każdym razie pisało tam, że siedzenia są elektrycznie podgrzewane podczas obecności na stacji kolejki (dolnej) - już po wyczepieniu, a w trakcie jazdy nie są już grzane. Dla mnie to szczerze mówiąc jedyne sensowne rozwiązanie. Nie może być to jakoś specjalnie drogie, więc raczej temat drugiej liny i systemu non-stop pod napięciem nie wchodzi w rachubę - tym bardziej wyczepianego z liny. Ciekawe, czy jest wogóle w krzesełku element grzejny, czy np. są grzane indukcyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajo50 Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Kanapy ogrzewają się tylko w czasie przechodzenia przez dolną stację kolejki linowej. Działanie czy też podawanie zasilania podobne jak w przypadku trolejbusów. Kanapa posiada dwa styki ślizgowe u góry w pobliżu mocowania do liny połączone z matą grzejną w siedzisku kanapy.Dostawa zasilania następuje w czasie gdy kanapa jest wysprzęglona i porusza się wolno. Tylko w tym czasie trwa proces ogrzewania siedziska, natomiast na "trasie" siedzisko wychładza się. Cały proces można obejrzeć w Oravicy. Życzę dużo śniegu i ciepłych siedzisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vrinx Napisano 13 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 no dzięki, już to są fajne wypowiedzi... a macie może jakieś źródła??? Najbardziej mnie interesuje czy nie ma możliwości podgrzewania podczas podrózy w górę, bo siedząc na takiej kanapie nie wiedziałem tego co napisaliście i nie mogłem skonfrontować czy jest ciepło na początku czy podczas całej podróży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motcross Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Ciekawe kiedy powstanie taka kanapa w Polsce. Chyba jeszcze nie ma co nie ?? Bynajmniej ja sie z taką nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitura25 Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Ciekawe kiedy powstanie taka kanapa w Polsce. Chyba jeszcze nie ma co nie ?? Bynajmniej ja sie z taką nie spotkałem. Będzie taka kanapa w Zieleńcu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motcross Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 No to fajnie, tylko ciekawe kiedy ona powstanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_tomek Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 No to fajnie, tylko ciekawe kiedy ona powstanie No na ten sezon będzie. Zobacz na stronę Zieleńca. Ma mieć dodatkowo jeszcze pokrywkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motcross Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Faktycznie,szkoda tylko że ja mieszkam tak daleko od Zieleńca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vittek Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 a z tego co mi wiadomo, to stosuje sie specjalna gąbke która ogrzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madakes Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 No, to z tym ogrzewaniem na dolnej stacji miałoby sens. A przypadkiem na Szymoszkowej nie są podgrzewane? Często tam gdzie jest "bańka" tam też jest grzanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mister K Napisano 14 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 no dzięki, już to są fajne wypowiedzi... a macie może jakieś źródła??? Najbardziej mnie interesuje czy nie ma możliwości podgrzewania podczas podrózy w górę, bo siedząc na takiej kanapie nie wiedziałem tego co napisaliście i nie mogłem skonfrontować czy jest ciepło na początku czy podczas całej podróży... Jak usiądziesz na ciepłej kanapie to dalej ją sam grzejesz i ciepło będzie dopóki z niej nie zejdziesz, najważniejszy jest moment kiedy siadasz. Swoją drogą ....... fajna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madakes Napisano 14 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Ciekaw jestem, kiedy wprowadzą na pałąki zabezpieczające jakieś monitorki LCD, na których będą reklamy puszczane Technika nieźle idzie do przodu. Pamiętam jak miałem kilka lat i jeździłem na takich starych słowackich drewnianych krzesełkach, gdzie dwuosobowe to był szczyt techniki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sir t'OMEN Napisano 14 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Ciekaw jestem, kiedy wprowadzą na pałąki zabezpieczające jakieś monitorki LCD, na których będą reklamy puszczane Technika nieźle idzie do przodu.... A je czekam aż w końcu ktoś wymyśli slipingi oraz koniecznie jedno krzesło typu Wars Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vrinx Napisano 14 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 halo, tu wątek o ogrzewaniu czterech liter a nie całego ciała podejrzewam że taka kabinka spowodowałaby że stoki wyludnione byłyby bo wszyscy chcieliby jezdzic w góre i w dół w takim towarzystwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fankaSDM Napisano 14 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 halo, tu wątek o ogrzewaniu czterech liter a nie całego ciała podejrzewam że taka kabinka spowodowałaby że stoki wyludnione byłyby bo wszyscy chcieliby jezdzic w góre i w dół w takim towarzystwie jestem ZA. Niech sie stoki wyludnia to bedzie wiecej miejsca dla nas na trasie A tak serio to moim zdaniem bardziej potrzebna jest banka na krzesle niz ogrzewana kanapa - szczegolnie krzela na lodowcach bez "baniek" to czasem masakra... Choc oczywiscie nie pogardze jak jest i jedno i drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi