Pawel_PS Napisano 22 Października 2008 Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Zapewne wiele osób z wyjeżdżających za granicę na narty (w moim przypadku Austria) potrzebuje mieć dostęp do internetu i poczty. Dla mnie jest to obowiązkowe przy kilku tygodniowych wyjazdach w sezonie i trochę poszukałem, poczytałem i znalazłem ciekawe rozwiązanie. Są w Austrii dostępne karty SIM prepaidowe, gdzie za 15-20 Euro otrzymujemy bezprzewodowy dostęp do internetu z limitem 1GB. Jak na kilka wyjazdów taka ilość danych spokojnie wystarczy, chyba że ktoś planuje ściąganie płyt i filmów nudząc się wieczorami po nartach :-) Takie rozwiązanie proponuje kilka sieci, m.in. YESSS www.yesss.at czy A1 www.a1.net . Kontaktowałem się zarówno z jedną, jak i drugą firmą i mogę podzielić się następującymi informacjami: 1) YESSS jest operatorem virtualnym i działa na bazie innej sieci, ale TYLKO tam gdzie jest dostępny system 3G (UMTS, HSDPA). W wielu miejscach, a w szczególności w górach nie ma pokrycia (np. w Dolinie Stubai nie ma 3G) 2) A1 - to duży operator, który zapewnia dostęp w znacznie większej ilości miejsc i obsługuje zarówno połączenia szybkie 3G (UMTS, HSDPA), jak również dostęp do internetu wolniejszym kanałem GPRS, EDGE. Jednak pokrycie przy szybkim internecie jest bardzo duże - załączam link do mapy http://www.a1.net/bu...ap/business.php W przypadku A1 usługa nazywa się "B.FREE BREITBAND WELCOME PACKAGE" i kosztuje 14,90 Euro (koszt karty SIM i 1GB transferu danych, ważne przez 12 m-cy lub do wyczerpania limitu). Doładowanie można kupić za kwotę 20 Euro/1GB danych. Przy pierwszym zakupie możliwe jest zaopatrzenie się w pakiet razem z modemem HSDPA 7.2Mb w cenie 129,90 (modem USB, sim, 1GB danych). Oczywiście jeśli ktoś posiada ODBLOKOWANY modem (zdjęty simlock, podobnie jak w przypadku telefonów komórkowych) spokojnie kupi kartę za 14,95 Euro. To na tyle :-) Ja na pewno kupię taką kartę i za jakiś czas podzielę się uwagami jak to działa, czy rzeczywiście nie ma problemu z zasięgiem, itd. A może ktoś korzystał już z dostępu bezprzewodowego za pośrenictwem sieci A1? Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasta Napisano 22 Października 2008 Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Pawle- dzięki za tak wyczerpujący przegląd. Pewnie też coś takiego sobie sprawie, bo niestety też czesto potrzebuję mieć łącze na wyjazdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aniouk Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Mysle...ze jest to na tyle cenna i dlugoterminowa informacja, ze przydaloby sie ja umiejscowic w widocznym miejscu...aby nie zaginela w HP...ale gdzie??? To ja juz nie wiem...przeciez nie kolo urodzin;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiVi Napisano 28 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 A może ktoś korzystał już z dostępu bezprzewodowego za pośrenictwem sieci A1? Właśnie korzystamy Dzięki Twojemu postowi i... z tych kwaterek które nam pomogłeś zarezerwować. Przy okazji pozdrowienia od Sylvii i Christiana A teraz do rzeczy. Net działa - nie ma się czego czepiać. Jedynym problemem pozostaje zakup karty A1 - mimo najszczerszych chęci nie udało nam się zakupić simkarty w najbliższej okolicy- potrzebna była wyprawa do Innsbruck`a. Tam już poszło znacznie łatwiej-choć tureccy sprzedawcy telefonów komórkowych (chyba ta nacja opanowała tutaj komórkowy biznes) nie bardzo mają pojęcie o tej ofercie. Trzeba trafić do salonu firmowego A1. Samo doładowanie nie sprawia kłopotu - bankomat, poczta, i on-line (strona operatora ładuje się default`owo). Pozdrowienia z Stubaital, PiVi & Nera Użytkownik PiVi edytował ten post 28 listopad 2008 - 15:51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_PS Napisano 28 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Właśnie korzystamy Dzięki Twojemu postowi A teraz do rzeczy. Net działa - nie ma się czego czepiać. Jedynym problemem pozostaje zakup karty A1 - mimo najszczerszych chęci nie udało nam się zakupić simkarty w najbliższej okolicy- potrzebna była wyprawa do Innsbruck`a. Tam już poszło znacznie łatwiej-choć tureccy sprzedawcy telefonów komórkowych (chyba ta nacja opanowała tutaj komórkowy biznes) nie bardzo mają pojęcie o tej ofercie. Trzeba trafić do salonu firmowego A1. Samo doładowanie nie sprawia kłopotu - bankomat, poczta, i on-line (strona operatora ładuje się default`owo). Pozdrowienia z Stubaital, PiVi & Nera Świetnie! Bardzo się cieszę. Ja kupiłem swój pakiet startowy na poczcie w Neustift, ale musieli specjalnie zamawiać bo na miejscu nie mieli. Przy okazji była mała pomyłka, bo sprzedano mi od ręki pakiet startowy o nazwie "B.FREE" w cenie 14,90 Eur. Załadowałem do komputera i nic.... Okazało się, że przegapiłem i wziąłem zwykły pakiet startowy do telefonu. Do internetu nazywa się "B.FREE BREITBAND" i kosztuje tak samo 14,90 E. Czy łączysz się bezproblemowo, czy musiałeś coś konfigurować w swoim modemie? Ja nie uruchomiłem internetu w Austrii mimo posiadania karty Nie mogłem przejść autoryzacji (prawdopodobnie potrzebne hasło i login), przy standardowych ustawieniach nie działa. Nie miałem czasu jeździć do sklepu A1, a na poczcie nic nie wiedzieli, więc jakoś sobie poradziłem korzystając awaryjnie z roamingu Ery (0,80 zł za 100 kB przesłanych danych...) Czy możesz coś podpowiedzieć jak masz to skonfigurowane? Pozdrawiam i zazdroszczę :-) Pozdrówcie proszę Sylvię i Christiana. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiVi Napisano 28 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Czy łączysz się bezproblemowo, czy musiałeś coś konfigurować w swoim modemie? Ja nie uruchomiłem internetu w Austrii mimo posiadania karty Nie mogłem przejść autoryzacji (prawdopodobnie potrzebne hasło i login), przy standardowych ustawieniach nie działa. Nie miałem czasu jeździć do sklepu A1, a na poczcie nic nie wiedzieli, więc jakoś sobie poradziłem korzystając awaryjnie z roamingu Ery (0,80 zł za 100 kB przesłanych danych...) Czy możesz coś podpowiedzieć jak masz to skonfigurowane? Paweł Po kolei.. Użyłem telefonu jako modemu (zamiast USB czy PCIMCI) - łatwiej o telefon bez simlock`a niż modem Tutaj oczywiście mała rada - używamy kabla USB który nie ograniczy nam transferu (w przeciwieństwie do Bluetooth`a)- czyli połączenie "pójdzie" na tyle na ile pociągnie je telefon. Czyli jeżeli mamy telefon EDGE to EDGE, jeżeli 3G to 3G itd. Same ustawienia są proste - zresztą Samsung (o ile się nie mylę także Nokia) w swoich programach dostarczają wizarda który robi wszystko za usera. Czyli IdiotenMetoden - wskazujesz operatora, a on sam ci dobierze DNS`y, userlogin, pass no i numer. W moim programie nie było A1 a Mobilkom - pewnie tak się to kiedyś nazywało. Ale dla tych którzy nie mają zainstalowanych programów z konfiguratorem konfiguracja dla A1: Numer: *99***1# DNS1: 194.48.124.200 DNS1: 194.48.139.254 Login: [email protected] Pass: ppp Modem-Init String: at+cgdcont=1,"IP","A1.net" (czasem potrzebny) Przy pierwszym połączeniu odpali nam jedynie stronę A1 ( http://www.a1.net/bfree/breitband/# ) gdzie aktywuje kartę (tam też można sprawdzić pozostałą ilość transferu oraz czas, no i oczywiście dokupić kolejne GB). Należy się rozłączyć, połączyć jeszcze raz... i już hula. PiVi Użytkownik PiVi edytował ten post 28 listopad 2008 - 17:13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_PS Napisano 28 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Pivi, Ależ mi pomogłeś swoją odpowiedzią (tak sądzę ) Użyłem telefonu jako modemu (zamiast USB czy PCIMCI) - łatwiej o telefon bez simlock`a niż modem Ja mam modem na "pcimci" i z niego chciałem skorzystać. Szczególnie że jest to urządzenie HSDPA, więc liczyłem na szybki transfer. Ale dla tych którzy nie mają zainstalowanych programów z konfiguratorem konfiguracja dla A1: Numer: *99***1# DNS1: 194.48.124.200 DNS1: 194.48.139.254 Login: [email protected] Pass: ppp Modem-Init String: at+cgdcont=1,"IP","A1.net" (czasem potrzebny) Tego mi było trzeba, a właściwie brakowało jedynie "login" i "password". Wszystko inne było skonfigurowane na automatyczne ustawienia (DNS-y), a numer prawdopodobnie można wpisać *99# i też powinno działać. Swoją drogą to dziwne, że operator A1 nigdzie nie umieścił tej informacji. Ani na stronie ani w książeczce z pakietem startowym. Już nie mogę się doczekać następnego wyjazdu do Austrii, aby sprawdzić czy teraz będzie działać internet A przy okazji sprawdzania i testowania internetu jeszcze sobie troche pojeżdżę na nartach Pozdrawiam Stubaiowców Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 http://austrostrada....nie-po-austrii/ A na S-land przydałaby się jeszcze taka ... wintercard :-)) Zdravim :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damek Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 internet owszem potwierdzam, korzystam z yess od jakiś dwóch lat i wydałem na to jakieś 60€, a w Austrii jestem przynajmniej dwa razy w miesiącu, non stop on-line ale z tym telefonem, to zdecydowanie odradzam. do podanych cen doliczane są jeszcze kwoty za "inicjację połączenia" i tu w zależności od operatora jest to od kilkunastu do kilkudziesięciu eurocentów za każde połączenie, więc całość miałaby sens tylko w przypadku kilkunastominutowych rozmów dodatkowo taryfikacja jest minutowa, a to następne koszty. poza tym znalazłem ciekawy artykuł na ten temat http://telepolis.pl/...pic.php?t=50087 za to ta opcja kolejowa, to niezły pomysł na objazdowy urlop po europie damek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski4ever Napisano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 ale z tym telefonem, to zdecydowanie odradzam. http://telepolis.pl/...pic.php?t=50087 damek Telefon OK, trzeba tylo włożyć SIMkartę "od internetu". U mnie na modemie rwało połączenie a telefonem poszlo. Może kwestia siły sygnału i czułości urządzenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJasiek Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Mały update odnośnie sieci YESSS. Oni aktualnie korzystają z sieci dwóch innych sieci komórkowych i zasięg w Stubaitalu jest bardzo dobry. YESSS kupicie tylko w Hofer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi