Skocz do zawartości

Wybór i kupno butów narciarskich - porady i uwagi .

lobo

Rekomendowane odpowiedzi

Jest jeszcze jedna opcja ( jeśli nie znajdziesz odpowiedniego modelu buta ), można powiększyć nieco objętość buta poprzez zeszlifowanie w odpowiednim miejscu "zeppy" czyli tego plastikowego klocka który wypełnia dno skorupy. To musi być wykonane przez doświadczonego fittera, etapowo, kroczek po kroczku, szlif - przymiarka i tak do skutku. 

Kaem, możesz tez spróbować innego rozwiązania skorupy.

https://www.skis.com...default,pd.html

https://www.skis.com...default,pd.html

• 2 miesiące temu...

Witam.

Mam taki sobie dylemat. O kilku dni szukam nowych butów dla siebie. Jestem bardzo początkujący - ośla łączka...

Pierwsze buty które mi spasowały to Salomony X Access 80 z Decathlona za 599 zł. Jednak dziś pojechałem do Marters Sport i tam napotkałem w cenie 499 zł Salomony X Access 70. Niewątpliwie te drugie wygodniejsze. Jednak gryzę się z myślą, żę te z flex 80 będą na dłuższą metę. Czy ktoś może podzielić się doświadczeniem w tej kwestii ?

Pozdrawiam.

Niewątpliwie te drugie wygodniejsze.

Przecież to ten sam model, co niby miałoby być mniej wygodne? Sam flex nie ma większego wpływu na wygodę.

Jak chcesz coś na dłużej to bierz najwyższy model na jaki Cie stać. Jedynie omijaj buty z grupy RACE, te faktycznie mogą być mniej wygodne, ale to nie ze względu na flex.

Przecież to ten sam model, co niby miałoby być mniej wygodne? Sam flex nie ma większego wpływu na wygodę.

Jak chcesz coś na dłużej to bierz najwyższy model na jaki Cie stać. Jedynie omijaj buty z grupy RACE, te faktycznie mogą być mniej wygodne, ale to nie ze względu na flex.

Skorupa buta się różni i wkład w 70-siątkach jest bardziej miękki. Też ewidentnie łatwiej wkłada mi się stopę do tego tańszego modelu. Przynajmniej ja to tak odbieram. Staram się kupić coś na lata … dlatego jeszcze sprawdzę jeden sklep. Czy jest cos takiego "jak" normalna cena za buty tak aby nie przepłacić …? np.: za flex 70 nie opłaca się dawać więcej niż … a za flex 100 więcej niż … ?, czy raczej w ten sposób się do tego nie podchodzi ?

Pozdrawiam Marcin.

• 5 lat później...

Cześć, chciałbym się upewnić jak rozpocząć mikro regulację klamr w butach narciarskich? Czy trzeba je skręcić na maksa i stopniowo dopasowywać? Niestety w instrukcji dołączonej do butów nic o tym nie wspomnieli 😕 Mam nowe buty niestety po ponad godzinnej jeździe pojawia się ucisk w podbiciu. Pytanie czy ta mikro regulacja coś mi da?

W dniu 28.01.2020 o 20:17, cruzier napisał:

Witam.

Mam taki sobie dylemat. O kilku dni szukam nowych butów dla siebie. Jestem bardzo początkujący - ośla łączka...

Pierwsze buty które mi spasowały to Salomony X Access 80 z Decathlona za 599 zł. Jednak dziś pojechałem do Marters Sport i tam napotkałem w cenie 499 zł Salomony X Access 70. Niewątpliwie te drugie wygodniejsze. Jednak gryzę się z myślą, żę te z flex 80 będą na dłuższą metę. Czy ktoś może podzielić się doświadczeniem w tej kwestii ?

Pozdrawiam.

mija w tym roku 20 lat od kupna moich pierwszych, kupionych "samodzielnie" butów i nart .

pierwsze o czym myślałem to flex i wybrałem 90, potem długość wyszło na miarce w sklepie 28,5,

potem wygoda wybrałem szerokie salomon x-trem,( dodatkowo były niebieskie i pasiło do kurtki 🙂)

narty trzecia sklepowa slalomka fischera

pierwszy wyjazd na tydzień, zapisuję się do instruktora na doskonalenie techniki z naciskiem na carving, 

patrzy od góry do dołu, widzę grymas na twarzy - ok jutro się widzimy,

i tak przez tydzień miało być nauka, miło i przyjemnie.

na następny dzień - zjedź Pan popatrzę co Pan potrafi,

zjechałem trochę śmigiem, i potem delikatnie na krawędziach ale tak po swojemu.

na dole pierwsze o co mnie zapytał = kto Panu doradzał przy zakupie butów i nart ?

ja z dumą nikt ja sam - trochę sprzedawca pomagał jak mówiłem co chcę

On na to: Panie na Pana warunki 180 cm i 90 kg

to jak chodzi o buty na pewno do wymiany na 100-110 i narta druga albo pierwsza slalomka

sprzęt ma umożliwiać naukę i doskonalenie i być lekko ponad umiejętności żeby je podwyższać

na zbyt słabym nie jest  łatwo się rozwinąć , nawet ciężko pracując.

i jeszcze nie zacząłem a już byłem wkurzony bo wydalem kasę bez sensu

mam chwilke więc opisałem zdarzenie z rozrzewnieniem -

od wtedy nigdy nie staram się kupować bez konsultacji z ludźmi którzy się znają.

a do Ciebie Kolego pytanie - ile wzrostu i jaka waga

bo jak np. tak jak ja to moim zdaniem od razu mierz w buty 90-100,

oszczędzisz kasę z niepotrzebnej wymiany za rok czy dwa, a różnicy nie odczujesz

• Like 1

2 minuty temu, Suave napisał:

ale jazda

odniosłem się do postu sprzed 5 lat

🙂 

ale fajną historyjkę opowiedziałeś ciekawe jak teraz jeździsz i na jakim sprzęcie jeśli  20 lat temu jeździłeś śmigiem i na krawędzi a potem szkoliłeś się z instruktorem

1 minutę temu, Suave napisał:

ale jazda

odniosłem się do postu sprzed 5 lat

🙂 

ale tak dal kompletu informacji bo widzę że ktoś czyta - dzięki Jan 🙂

to dopiszę że oczywiście się okazało że buty były o rozmiar za duże ,

kolejne były 110 i 28.5, potem 130 i 28.5, i dalej jakoś tak nie trzymały;

ale to że mój rozmiar to jest 27.5 o dopiero zrozumiałem 

przy zakupie z prawdziwym bootsprzedawcą 4-tej pary dokładnie po 7 latach

taki byłem samodzielny i wstydliwy, no bo jak to narciarz pełną gębą

będzie się wynurzał przed obsługą, czy on wogóle potrzfi jezdzić może tylko ma interes w sprzedaży i zarobienie kilku złotych ?

tak było - ale mówią że prawdziwa cnota krytyk się nie boi

koniec

pozdrawiam

2 minuty temu, Jan napisał:

ale fajną historyjkę opowiedziałeś ciekawe jak teraz jeździsz i na jakim sprzęcie jeśli  20 lat temu jeździłeś śmigiem i na krawędzi a potem szkoliłeś się z instruktorem

staram się trzymać fason, jako jedno z wielu osiągnięć nad którymi pracowałem i ćwiczyłem,

to potrafić zjechać na stromym na krawędzi bez zatrzymywania i uślizgów,

jaakieś 15-12 lat 2008-2010 był największy power,

potrafiłem np. zjeżdżać czarną trasą na Jaworzynie, na krawędziach oczywiście bez żadnego uślizgu

od samej góry do dołu i to 2-3 razy z rzędu - wprawdzie bez kijków, ale o to właśnie mi chodziło.

miałęm wtedy chyba najlepsze narty jakie używałem 1-szą slalomkę fischera rc4 wc sc z roku 2007/8

buty już 110 rc4 competition ale jeszcze 28,5 

dlatego pamiętam że były dociśnięte na ostatnie klamry aż krew nie dopływała

ale do głowy mi nie przychodziło że są za duże

a teraz no cóż siły nie te a i sama technika nie zawsze wystarczy żeby w każdych warunkach zjechać

16 minut temu, Jan napisał:

poczytaj

może mi coś doradzisz ? staram się

ale do tego co było to se newrati

15 godzin temu, carlos007 napisał:

Cześć, chciałbym się upewnić jak rozpocząć mikro regulację klamr w butach narciarskich? Czy trzeba je skręcić na maksa i stopniowo dopasowywać? Niestety w instrukcji dołączonej do butów nic o tym nie wspomnieli 😕 Mam nowe buty niestety po ponad godzinnej jeździe pojawia się ucisk w podbiciu. Pytanie czy ta mikro regulacja coś mi da?

Od konca zacznijmy - nie wiemy czy coś da, gdyż nie wiemy jak masz dopasowane i zapięte buty.

Natomiast co do regulowania klamr. Załóż buty i rozkręć regulację na max.ale najpierw ustal jakie masz, odczucie trzymania stopy przez niezapięty but? Czy już w niezapiętych czujesz nacisk z góry na podbicie?

Samo zapinanie i regulacja:

Na rozkręconej na max mikro regulacji, zapinaj na pierwszy ząbek. Te dwie klamry nie powinny być zapinane na siłę! Powinny się zapinać z lekkim oporem. Jeśli przy max rozkręceniu jest luźno, to zmniejszaj po obrocie, dwóch, aż osiągniesz efekt tego zapinania z lekkim oporem.

Edit: lekki opór, to oznacza w tym przypadku potrzebę użycia minimalnej siły do zapięcia klamr.

Edytowane przez Gabrik