dziabulek Napisano 27 Września 2008 Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Tak jak w temacie zastanawiam się nad tym 2 miejscami, są one popularne także pewnie wielu z Was było w obu i ma doskonałe porównanie. Dodam , że chodzi o połowę marca. Liczę na Waszą pomoc. Przy okazji jak ktoś ma namiar na jakąś fajną kwaterę w którymś z tych miejsc również będę wdzięczny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kokos Napisano 28 Września 2008 Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Witaj! Osobiście polecam Soelden. Sam miałem tam trzykrotnie przyjemność być na wyjazdach "wiosennych" (a więc marzec/kwiecień) i na prawdę gorąco polecam, zwłaszcza ze względu na panujące w górnych partiach iście zimowe warunki, które zapewniają dwa lodowce. Co ważne, te górne partie, mimo iż są zmieszczone na stosunkowo niewielkiej, w skali alpejskiej powierzchni nikogo w stan znudzenia nie wpędzą. Ponadto, jeśli oczywiście zima nie okaże się tragiczną, do jazdy w tych porach roku nadają się jeszcze tereny zlokalizowanego niejako po drodze na Rattenbach i Tifenbach, a więc Hochsoelden (bodajże pięć krzeseł, z kilkukilometrowymi trasami o różnym poziomie). Niżej niż Hochsoelden zjazd zazwyczaj też jest możliwy, ale to bardziej w celu dojechania na koniec dnia do auta, niż faktycznej jazdy. Nie wiem, jak w miesiącach wiosennych jest w okolicach tras czerwonej 2 i czarnej 3, bo niestety, nigdy o tej porze roku tam nie dotarłem. Wiem tylko, że były otwarte. Ale rozum podpowiada, że z racji wysokości npm. żałować nie miałem czego. Na uwagę zasługuje fakt, że dobre warunki powinny też panować w oddalonym o kilkanaście kilometrów Obergurgl/Hochgurgl (nie wiem, ja teraz się ma sprawa jednego karnetu z Soelden - dwa lata temu go zdaje się jeszcze nie było, ale miejscowi mówili o takich planach). Reasumując, myślę, że Soelden daje na tę porę roku większe możliwości niż Stubai, gdzie sensownych wysokości, wymaganych o tej porze roku mamy mniej. Właściwie tylko lodowiec, położony na górze Schaufelspitze wydaje się być do tego dobrym, ale tutaj zaznaczam, że moja wypowiedź jest nieobiektywna - bywałem tam jedynie we wcześniejszych miesiącach. Apropos kwatery. Postaram się podrzucić coś z Soelden na dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziabulek Napisano 28 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi , jeśli chodzi o Stubai to bardziej chodzi mi o jazdę na lodowcu , wyjazdy miałby być 7 marca (na 1 tydzień) myślę , że wtedy jeszcze powinny być czynne wszystkie trasy lub chociaż jakieś 80% ktoś ma doświadczenia w tym względzie obojętnie czy z Solden czy z lodowca Stubai? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 12 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 w pełni sezonu oczywiście lepszym rozwiązaniem będzie bez dwóch zdań Soelden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konflo Napisano 15 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Zdecydowanie Soelden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi