maniaq Napisano 3 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 jaka jest OFICJALNA nazwa (lub numer) tej trasy? Penken 18 - Harakiri niezła jest też Penken 17 Diabelska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommer91 Napisano 4 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Kotelnica w Białce Tatrzańskiej w szczycie sezonu ! ... ekstremalny slalom pomiędzy tyczkami poruszającymi w róznych kierunkach w nieprzewidywalny sposób. Dla osób panujących nad nartami nachylenie stoku czy jego szerokość nie jest stopniem "trudności" trasy Po prostu w Białce to trzeba umieć dobierać sobie trasę. Jak ktoś umiejący jeździć porusza się wzdłuż 6-ki (tam największy tłok) to mu się bardzo dziwię. Na 13 nie ma prawie wcale ludzi i do wyciągu nie czeka się wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StrasznyPiotrus Napisano 5 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Witam, zgadzam się z B’ski - Hara Kiri jest OK!. (Ciekawostka, będąc w Tux’ie szukaliśmy tej trasy (nie była zaznaczona szyldem), zjechaliśmy nią kilka razy było SUPER, ale wciąż szukaliśmy. Dopiero po dwóch dniach poszukiwań wróciliśmy na SUPER zjazd i okazało się, że to Hara Kiri, w galerii zamieściłem widok od dołu, ale to nie oddaje wrażenia). Co do ściany w Szklarskiej P., to stromizna nie jest okropna, lecz karygodne jest utrzymanie trasy! Co do sposobu zjazdu trzeba mieć naprawdę ostre krawędzie. HaraKiri nie jest na Tuxiku. To jest Penken, wjechać można np. z Mayrhofen. Tux leży na końcu doliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 5 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Jesli chodzi o mnie, to moge z calego serca polecic trase noire du lachat w Grand Borgnand (Francja). Mialem tam przyjemnosc jezdzic w ostatni weekend i rzeczywiscie trasa robi wrazenie. Nominalnie 800m dlugosc, 440 przewyzszenia (wyplaszcza sie na koncu ). PS. Zdjecia nie moje, ale mniej wiecej oddaja jak to wyglada. dobry snieg jak na trase ile stopni nachylenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommer91 Napisano 5 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Jak ktoś napisał długość i przewyższenie można obliczyć średnie nachylenie. wzór: przewyższenie / długość * 90stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 5 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Jak ktoś napisał długość i przewyższenie można obliczyć średnie nachylenie. wzór: przewyższenie / długość * 90stopni. 90 PROCENT ma sie rozumiec??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommer91 Napisano 6 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 440/800*90°=49,5° Jest to 55% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 6 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 440/800*90°=49,5° Jest to 55% nie chce rozgrzebywac tematu ktory juz tu byl walkowany ale z rozwazan z przeszlosci wynikalo ze 45stopni=100%. czy nie takk?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbekbear Napisano 7 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 What ? 100% to 90 stopni - pionowa ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StrasznyPiotrus Napisano 7 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 What ? 100% to 90 stopni - pionowa ściana.NIE. 100% to 45 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommer91 Napisano 7 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 sory faktycznie pomyliłem się z tymi procentami. 100m różnicy poziomów na 100m długości (100%) to 45 stopni (można z tangensa wyliczyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbekbear Napisano 7 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 No to jak stok ma 60 stopni nachylenia to jest to 133% ? Bez sensu. Rozumiem, że jest to ekstremalnie stromy stok, ale pewnie gdzieś by się znalazł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 7 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 muszę się wtrącić 45 stopni to 50% spadku tylko winda ma 100% spadku here we go again................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borowina Napisano 7 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 mam wrażenie, że obszerna dyskusja na ten temat już miała miejsce... http://www.skiforum....trasy#post62915 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 7 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 mam wrażenie, że obszerna dyskusja na ten temat już miała miejsce... http://www.skiforum....mber.php?u=4412 dlatego tez zamiescilem moj poprzedni wpis, ktory na polski mozna by przetlumaczyc; o rany znowu to samo.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Witam Nie brałem udziału w tych rozważaniach ale jest tak jak napisłą Jan NAPEWNO. POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbekbear Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Trochę bez sensu, ale wierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Trochę bez sensu, ale wierzę dlatego tez preferuje nachylenie w stopniach:wtedy wszystko jest jasne;jak plasko to 0 jak stromo to zaczyna sie od 30 pow 45 bardzo stromo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerius Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 dlatego tez preferuje nachylenie w stopniach:wtedy wszystko jest jasne;jak plasko to 0 jak stromo to zaczyna sie od 30 pow 45 bardzo stromoDla mnie tez trygonometria w stopniach jest bardzej jasniejsza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 15 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Witam Panowie tak dla jasności i nie wnikając w spór (dla mnie 90 stopni to 100 %), Ściana w szklarskiej nie ma 22,5 stopni by była określona jako 50%-owa, tylko 45 stopni, by móc być ujętą jako z 50%-owym nachyleniem. W/g "Szczegółowych warunków dla terenów i urządzeń służących uprawianiu narciarstwa" trasa "bardzo trudna" czyli czarna, w nachyleniu w profilu podłużny ma ponad 40 % (ponad 22 stopnie). Skąd wzięli ten przelicznik? pozdr Cześć! Z trygonometrią pożegnałem się dobre 35 lat temu, ale jakoś sobie przypomniałem. Piszesz: Skąd wzięli ten przelicznik: 40% to ponad 22 stopnie? Ano z trygonometrii. tangens 22 stopni równa się 0,4 czyli 40%. Czyli przy różnicy wzniesień 4 metry dł. trasy w poziomie ma 10 metrów. Czyli spadek w procentach oblicza się dzieląc różnicę wzniesień przez długość w poziomie razy 100 %. Jeszcze inaczej: spadek w procentach równa się wartość tangensa kąta nachylenia razy 100%. Jeśli chodzi o Szrenicę to czarna trasa ma całkowitą długość 2000 m i różnicę wzniesień 510 czyli średnie nachylenie 25,5% - oficjalne dane. To policzmy sami: 510 / 2000 = 0,255 czyli 25,5% To daje: tan 14,3 st = 0,255 czyli 25,5%. Czyli wszystko się też zgadza. sama ściana - ma (oficjalne dane) 50% nachylenia czyli 0,5 czyli 1m różnicy wzniesień przy 2 m długości. tan 26,5 st = 0,5. A jak tam jechałem też mi się wydawało, że to pionowa ściana, a ona ma tylko 26,5 stopnia Jak dalej nie wierzysz to oficjalne dane Bieńkuli: 404 m , 1520 m , 26,5% To policzmy sami: 404 / 1520 = 0,265 czyli 26,5% Też się zgadza. Podsumowując - nie używaj proporcji tylko trygonometrii! I jeszcze jedno - długość musi być podana w poziomie, a nie po trasie! Pozdrawiam wszystkich. Tadek. PS. Wiem że to już było wałkowane wiele razy, ale widać matematyki nigdy dosyć!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 dlatego tez preferuje nachylenie w stopniach:wtedy wszystko jest jasne;jak plasko to 0 jak stromo to zaczyna sie od 30 pow 45 bardzo stromo :-) optymista..... najstromsza trasa w europie to poniżej 40 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniaq Napisano 15 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 :-) optymista..... najstromsza trasa w europie to poniżej 40 st. trasa może tak, ale nie koniecznie zjazd...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteWhale Napisano 15 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Najbardziej nachylone jakie znam, to gora kotla Gasienicowego jadac na wprost przy wyciagu (bo jadac dalej trawersem w strone Beskidu teren wyplaszcza sie) . Zdarzyło mi się kiedyś uczestniczyć w tzw. Unifikacji na Gąsiennicowej. Na koniec, po zaliczeniu różnych ewolucji, mieliśmy jeszcze zaliczyć jazdę terenową. Państwo instruktorstwo ulokowało się na tarasie schroniska na Kasprowym, a nam kazali zjeżdżać własnie po tym stoku prosto w dół. Całe zbocze było pocięte głębokimi ścieżkami wyciętymi przez zmierzającycg w stronę Beskidu i nam wypadło zjeżdżać w poprzek tych schodów. Jakoś nikt sie nie zabił, ale szanowna komisja uznała, że nasze popisy były nędzne, asekuranckie i absolutnie niegodne instruktorów. :mad: Ale na pociechę - przeżyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadek Kuby Napisano 15 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Prosto w dół od wyciągu na Gąsienicowej to zaraz z krzesełka w dół. Jadąc dokładnie prosto do dna kotła, można trafić na skałki. Trasa mogła być zryta, ale nie przecięta trawersami w stronę zbocza Beskidu, bo są wyżej. Jeździłem tu dawniej wiele razy, jak był dobry puch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadek Kuby Napisano 15 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 W przypadku Bienkuli dzielenie 404 m przez 1500 m nie ma sensu, bo jak się kończy "sciana" to dalej jest jeszcze spory kawałek o niewielkim nachyleniu. Gdyby przyjąć, że "ściana" ma ok. 1000 m a jej wysokość wynosi rzędu 340 m to daje zupełnie inny obraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi