TT Napisano 7 Października 2006 Udostępnij Napisano 7 Października 2006 W tamtym roku kupiłem buty Nordica GTS6: http://www.skionline...4&id_modelu=955 http://www.skionline...&id_modelu=1229 Dopiero teraz sprawdziłem, że mają możliwość termo-formowania wkładki (na maszynie). Czy po roku jazdy w butach moge sobie to zrobić i czy to ma sens skoro buty świetnie mi leżą? Czy ktoś może mi napisać coś więcej o tym bajerze. Jak to działa itp. Bardzo dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 7 Października 2006 Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Wkladki termoformowalne same po pewnym czasie sie formuja od ciepla stopy... A jesli chcesz to przyspieszyc to zaraz po kupnie wkladasz miekkie kapcie na stopy i calosc pakujesz do specjalnego pieca... Po roku jezdzenia mozesz to zrobic ale chyba nie ma to wiekszego sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasta Napisano 7 Października 2006 Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Cel w którym stworzono termoformowalne wkładki jest oczywisty- indywidualizacja wnętrza buta do kształtu stopy narciarza. Każdy z nas ma inną stopę i dzięki tej technologii można dopasować wnętrze buta do naszej stopy- to jak odciskanie palca w plastelinie (tylko odcisk naszego palca będzie nam "pasował"). Co do rodzajów termoformowalnych wkładek to mamy do wyboru albo wkładki które pod wpływem ciepłoty naszej stopy rozgrzewają się i dopasowują albo takie do których najpierw należy wsadzić specjalne "suszarki"(ewentualnie podłączyć kablem wkładkę bezpośrednio do maszyny która ją podgrzeje) a następnie wsadzić do buta stopę i przez parę minut odciskać ją w zapiętym bucie. Technologia ta jest coraz bardziej popularna i na pewno zwiększa komfort jazdy. Co do formowania po roku, to zależy czy to wkładka którą dopasowujesz "maszynowo" czy ciepłotą stopy. W tym pierwszym przypadku niektórzy producenci polecają robić to przed każdym sezonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qaz Napisano 7 Października 2006 Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Jeśli mają system Custo FIT to warto je wygrzać i dopasować stope,a jeśli jest Auto Fit to układa się od temp. stopy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TT Napisano 7 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Mam custom. Nie wiem czy zrobić to czy nie? Bo but bardzo ładnie leży. Słyszałem, że w Salomon X-wave 7 można to zrobić tylko 4 razy. Nie wiem jak z moją nordica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qaz Napisano 7 Października 2006 Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Custom wymaga nagrzania wyższą temp.,miom zdaniem grzech było by tego nie zrobić ,na pewno im nie zaszkodzisz,u nas to kosztuje 0d 20 do 40 pln;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Formuje sie miekkie wkladki, a nie skorupy... Jesli chcesz zmienic ksztalt skorupy to taki zabieg nazywa sie odbarczaniem butow, a to juz powazniejszy zabieg i radzilbym zlecic go dobremu serwisowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oskar Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 No męczyć się to na pewno nie ma sensu - szkoda zdrowia , to upijanie powinien zlikwidować jakiś konkretny serwis.Nie wykluczam , że będzie to kosztowne ... albo i nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TT Napisano 22 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Słuchajcie z formowaniem wkładek miętkiego buta nie należy przesadzać. Miętki but szybciej się rozciśnie stosując takie zabiegi. Natomiast w butach o wkładkach bardziej wyczynowych nie ma się czego obawaiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomformat Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Mam takie buty (salomon) ale niestety upijaja mnie w brzeg stopy, przt palcach. Czy po takim podgrzaniu skorupa rozszerzy sie? Na dlugosc, w lydce buty sa dobre. Po zdjeciu buta mam zaczerwieniony brzeg stopy i troche zdretwialy. I nie wiem co robic. CZy mezczyc sie w tych. Czy kupic nowe. Wygrzej na pewno nie zaszkodzi, a jak nie pomoże to odbarczanie , to i tak jest tańsze rozwiązanie niż kupno nowych butów, tym bardziej że upijają tylko w jednym miejscu. Z tego co piszesz wynika że masz szeroką stopę a salomon robi szerokie buty, więc z innymi markami możesz mieć podobny problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qaz Napisano 24 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Nową 7-ke należało by wygrzać,szkoda by z tego nie skorzystać po to posiada system Custom Fit;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oskar Napisano 24 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Ja po każdym dniu na stoku , wieczorem wyjmuje wkładki z butów i stawiam obok kaloryfera.Rano sprawa załatawiona można jeździć - bez problemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qaz Napisano 24 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Ja używam suszarek elektrycznych,nie mam zaufania do ciągłego wuciągania kapcia ze skorupy,moim zdaniem jest to szkodliwe dla butów jak i dla narciarza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oskar Napisano 24 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Dla narciarza ? dlaczego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oskar Napisano 25 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Na 99 % nie , bo po co ? Tylko strata pieniędzy.Staraj się chodzić jak najdłużej i wtedy zobacz , jak będą leżeć idealnie to termo-formowanie będzie zbędne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siurpo Napisano 25 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Custom wymaga nagrzania wyższą temp.,miom zdaniem grzech było by tego nie zrobić ,na pewno im nie zaszkodzisz,u nas to kosztuje 0d 20 do 40 pln;) Szczerze mowiac to nie wiedzialem o tym ze wkladki typu custom trzeba nagrzewac, sadzilem ze same sie dopasowuja pod wplywem temperatury. Ja mam wkladki "Salomon custom fit alu", a buty kupilem uzywane w tamtym sezonie i troche prawa noga mi dretwiala wiec pewnie je oddam do nagrzania, ktos moze wiem gdzie w robia cos takiego w rzeszowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qaz Napisano 25 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Starsze modele z systemem autofit nie wygrzewało się ,formowały się od temp. stopy:) nowy system pozwala na lepsze dopasowanie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siurpo Napisano 28 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Wiec bylem dzis podgrzac te buty i musze powiedziec ze jest roznica, zdecydowanie lepiej leza,a w dodatku udalo mi sie to zrobic za darmo, takze jestem bardzo zadowolony, dzieki za info bo inaczej bym tego nie zrobil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi