Wujot Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Przy jeździe całodziennej mam w plecaku termos lub wodę, bo ceny w alpejskich ośrodkach nie zawsze godzą się z moim poczuciem przyzwoitości. Woda prawie zawsze jest bezpłatna i do tego znakomita Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 383 Dodano 16 l Ostatniej odpowiedzi 2 l Top użytkownicy w tym temacie 22 54 52 35 Popularne dni 15 Sty 34 25 Lut 31 27 Lut 20 13 Kwi 20 Top użytkownicy w tym temacie jan koval 22 odpowiedzi MarioJ 54 odpowiedzi Wujot 52 odpowiedzi wkg 35 odpowiedzi Popularne dni 15 Sty 2019 34 odpowiedzi 25 Lut 2019 31 odpowiedzi 27 Lut 2019 20 odpowiedzi 13 Kwi 2015 20 odpowiedzi Popularne posty Wujot 20 Września 2022 Dla mnie nie ma większego znaczenia czy jadę na 72 czy 105. Bo to co mam na nogach musi wystarczyć. I tego zasadniczo się trzymam. Trzeba zaadaptować technikę do warunku i desek. Z moich obserwa Wujot 9 Grudnia 2021 Generalnie sprzęt to jest jednak najłatwiejsza część skiturowej zabawy. Podstawa to ekipa. najlepiej podłączyć się do kogoś kto ma pojęcie. AndRand_v2 13 Stycznia 2022 Od razu wygrzewaj bo to termoformowalne botki. Jak się przytrzesz to będziesz kilka dni leczył. Co prawda potem już się nie przytrzesz, ale po co? Dodane grafiki bakkz Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Jakoś zawsze mam nie do końca uzasadnione obawy przed kranówą, dlatego na co dzień stosuję bobble'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Jakoś zawsze mam nie do końca uzasadnione obawy przed kranówą,. I właśnie na te "fobie" wymyślono ten filter . Do uzdataniania wody niebezpiecznej (np zawierającej wirusy) nie nadaje się. Ale może polepszyć "dobrą" wodę... Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... ravick97 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Powiem tak - nie zawsze jest czas na zatrzymywanie się i wyciąganie butelki. Jest i na to sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Jakoś zawsze mam nie do końca uzasadnione obawy przed kranówą, dlatego na co dzień stosuję bobble'a. Ja tam nie mam obaw przed wodą źródlaną. Oczywiście powyżej miejsc gdzie ludzia szczają. Co do sprzętu - czy jakieś szynówki do nart freerideowych są godne polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Tośmy się nie dogadały. Chyba już o tym dyskutowaliśmy w wątku rowerowym. Bardzo lubię bukłak i wolę pić wodę z bukłaka niż z bidonu. Ale rzeczywiście trzeba pilnować suszenia i kombinować z czyszczeniem, bo woda lubi mieć zatęchły smak. Ponoć pusty bukłak warto mrozić, ale jeszcze nie próbowałem. Baaaardzo podoba mi się ten Source Convertube. Unikamy ewentualnego sztynku z bukłaka, choć głównym problemem i tak jest czyszczenie rurki. Mimo to super! Przy jeździe całodziennej mam w plecaku termos lub wodę, bo ceny w alpejskich ośrodkach nie zawsze godzą się z moim poczuciem przyzwoitości. bidony tez maja ten posmak!!!!!!! chyba jestem niereformowalny... zamrazanie polecane jest jak najbardziej - hamuje rozwoj mikrobow…. chyba jednak sprobuje tej rury z normalnej butelki - popijanie bez wyciagania butelki jest zdecydowanie latwiejsze. - niestety, zwykle trzeba zdjac plecak.. powieszenie butelki na karabinku? glupawe - za duzo obijania…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bakkz Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 E tam od razu niereformowalny. Ja nie cierpię posmaku ziemniaków jak postoją kilka minut po ugotowaniu, a większość osób nawet tego nie wyczuwa. Ty nie tolerujesz posmaku bidonu/bukłaka i doskonale to rozumiem. Jak sobie w takim razie radzisz? Bierzesz zwykłe butelki z wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Nie chciałem wrzucać do działu ogłoszenia bo to nie moje, ale jest dobra okazja jak ktoś szuka sprzetu turowego: Nowe Dynafit Baltoro 2.0 167cm - Taliowanie 115mm 84mm 102mm - Promień skrętu 21/19 - Rocker950zł!!! Jak ktoś jest zainteresowany to dajcie znać dam namiary to jest b.dobra cena! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 5 miesięcy temu... karoldz Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Hej zastanawiam się nad dwoma nartami Dynafita Manaslu i Czo Oyu.Czy te narty będą odpowiednie dla mnie, chciałbym trochę pochodzić ale nastawiam się także na zjazdy dosyć wymagające. Obydwie są bardzo lekkie szczególnie cho oyu, a ja waże 105 kg. Boje się że na jakimś zjeździe nie wytrzymają i pękną. Co o nich sądzicie. Mam 188 wzrostu chce kupić narty 182 cm. Może macie coś lepszego dla mnie snowinn*com/sklep-narciarski/dynafit-manaslu-2.0-grey/612450/p snowinn*com/sklep-narciarski/dynafit-cho-oyu-petrol-blue/77365/p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 chciałbym trochę pochodzić ale nastawiam się także na zjazdy dosyć wymagające. co to znaczy "trochę" - szukasz sprzętu turowego (skialpinistycznego) czy feeridowego? Jakie planujesz wiązania i w sumie buty??? Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... karoldz Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 co to znaczy "trochę" - szukasz sprzętu turowego (skialpinistycznego) czy feeridowego? Jakie planujesz wiązania i w sumie buty??? Pozdro Wiesiek Bardziej poszukuje sprzętu turowego, żeby sobie pochodzić, ale powiedzmy że jak już przykładowo wejdę na kasprowy to chciałbym móc bez problemu zjechać, lub jakimś rzadkim lasem w beskidach. Co do wiązań to myślałem o jakiś dynafita TLT ale jestem kompletnie nieobyty z tym tematem więc jestem otwarty na wszystkie propozycje. Karol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Bardziej poszukuje sprzętu turowego, żeby sobie pochodzić, ale powiedzmy że jak już przykładowo wejdę na kasprowy to chciałbym móc bez problemu zjechać, lub jakimś rzadkim lasem w beskidach. Co do wiązań to myślałem o jakiś dynafita TLT ale jestem kompletnie nieobyty z tym tematem więc jestem otwarty na wszystkie propozycje. Karol. To w takim razie te narty powinny być optymalne. W turach ostrożnie z długością nie warto przekraczać wzrostu a nawet -5 cm bym propagował, szerokość do 80 mm - przy Twojej wadze może minimalnie więcej. Co do wiązań... temat rzeka a na końcu wychodzi TLT speed Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... johndoe2 Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Ja mam piankowe fishery 72mm szerokosci, a waże 100kg i jeszcze mi się nie połamały (jeszcze ;] ). Do dreptania po karkonoszach takie coś jest zdecydowanie dobrym zestawem. Narty kupisz za grosze i do tego jak wujot pisał tlt speedy + foki i w 1500zł powinienes się spokojnie zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Speedy to bardzo udane wiazanie, jedyny minus za brak skistopa - co jest dosc upierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... karoldz Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Speedy to bardzo udane wiazanie, jedyny minus za brak skistopa - co jest dosc upierdliwe. Wolałbym jednak mieć skistopa, więc może wybiore dynafit vertical lub radical, które waszym zdaniem będą dla mnie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Wolałbym jednak mieć skistopa, więc może wybiore dynafit vertical lub radical, które waszym zdaniem będą dla mnie lepsze. popatrzyłem na te narty - to dość szerokie modele, ceny z kosmosu. Co do skistopów to po Ci one wadą pasków jest jedynie zakładanie, zdejmowanie ale za to mało ważą. A to podstawa. Ale jeśli koniecznie musisz mieć skistopy to możesz pomyśleć o Vipec pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. A jakie to są te powody? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 A jakie to są te powody? :> Naprawde? No dobra, a wiec: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Naprawde? No dobra, a wiec: Potraktuj to jako głos w dyskusji na temat plusów i minusów. - na trudnym stoku póki mam narty na nogach to mam szansę w związku z tym blokuję przody. Przy takim założeniu stopery po prostu nie są mi potrzebne - na pochyleniu powyżej 35 stopni i tak nie zatrzymają narty nawet w miękkich warunkach, w twardych kąt gdzie są nieprzydatne jest mniejszy. Mogę dostać w zęby (ale może nie - bardzo krótka linka) ale za to nie będę szukał narty w kotle 500 m poniżej - co do noszenia - na husara tylko przeszkadzają, na pętli bocznej też, podobnie tylnej Absolutnie zgadzam się, że podczas ściągania nart na grani może ona uciec. Prawdę powiedziawszy trzeba się nauczyć przepinać do jazdy bez odpinania nart. Przy gumce z przodu jest to łatwe, elastycznym pasku z tyłu trudniejsze a przy klipsie (Volkie ) bardzo trudne. Pozdro Wiesiek w lawinie i tak raczej nie zdążysz zdjąć nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 W narcie ze skistopem tez mozna zablokowac przody W teren nastromiony zawsze mozna wziac ze soba paski i zalozyc. Osobiscie nie uswiadczylem problemow z noszeniem nart ze skistopem, czy to na huzara, czy na petli. Uswiadczylem za to upierdliwosc noszenia na ramieniu nart bez skistopa... Kazdy rozpatrzy wedlug wlasnych potrzeb, ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. Aha, jeszcze co do lawin. Na kazdym szkoleniu ucza zeby podczas wchodzenia w teren lawiniasty sciagac paski, chyba raczej nie bez powodu? Moze Ty potrafisz ocenic ktory teren jest lawiniasty, a ktory nie. Ja nie potrafie i dla mnie kazdy nastromiony teren jest potencjalnie lawiniasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Oczywiście, że się wypowiem w końcu zbliża się zima to trzeba się po obrzucać "śnieżkami" co jest fajniejsze Święta Wielkanocne czy Bożego Narodzenia Naprawde? No dobra, a wiec: pkt 1 nie jest dla mnie argumentem pkt 2 teoretycznie tak jak piszesz w terenie lawiniastym odpiąć paski, ale jest też teoria, że na stromym stoku lub podciętym narta nie ma prawa Ci się wypiąć co najczęściej skutkuje zablokowaniu przodów czyli i tak i tak narty mamy przy sobie chybaże gleba była porządna. Druga sprawa to paski zawsze można dopiąć do butów przez delikatne kółko które utrzymuje narte przy nogach a przy mocnej glebie urwie. Co do pasków to miałem już kilka gleb i nie miałem z tym problemu, paski zapinam jak najwyżej, żeby linki były naciągnięte. Kilka razy na "zjazdówkach" ze skistoperami dostałem podczas gleby po głowie i plecach... wiec znowu jest to średni argument bo jak na razie więcej razy dostałem od skistoperów, a nie linek pkt 3 jak podchodzisz to nikt nie kazuje Ci ściągać z nart foki można bez problemu ściągnąć stojąc. Jeżeli chcesz wpiąć się to i tak przygotowywujesz sobie podłoże, dodatkowo dopinasz sobie linki, aby narta Ci nie uciekła, a jeżeli masz skistopery? patrz pkt 4 pkt 4 problem w tym, że linki przy zakładaniu nie uciekają (masz je przy butach), za to znam kilka przypadków forumowych historii gdzie narty ze skistoperami uciekały z grani/przełęczy. Jedyne ryzyko jest przy glebie gdy masz odpięte linki... ale skistopery raczej również nie zatrzymują wystarczy stok >25-30st i znane są historie gdzie uciekła narta ze skistoperami z Zawratu, Koziej P, Honoratki, Rysy itp, Sam widziałem sytuację jak kolega na Salatynie 35st (ale gleba była w dolnej części nachylenie ok 28-30st)... wyglebił i narta poleciała na sam dół (zdjęcie niżej, kolega to ta czarna plama na środku kadru) pkt 5 zgadza się noszenie w ręce możebyć upierdliwe przy plecaku nie widze różnicy, a nawet delikatny plus dla braku skistop Co do gleb to kilka zaliczyłem takich: Na supermena i może kiedyś zęby wybije, ale jak na razie to mniej bolało, niż dostać po plecach czy głowie zjazdówkami To w końcu wolicie Wielkanocne czy Bożego Narodzenia? *rzuca_śnieżką* Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Skutecznosc skistoperow w terenie eksponowanym jest prawie zadna a zestawieniu z paskami nie warta uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Główna zaleta skistopów to że można rzucić dowolnie nartę w śnieg i nie pojedzie Bo gdzie indziej jak się nie złapie to i tak zjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dalej Strona 5 z 16 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Biegówki / Skitury / Ski-alpinizm Sprzęcior turowy... prośba o pomoc/rady × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
bakkz Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Jakoś zawsze mam nie do końca uzasadnione obawy przed kranówą, dlatego na co dzień stosuję bobble'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Jakoś zawsze mam nie do końca uzasadnione obawy przed kranówą,. I właśnie na te "fobie" wymyślono ten filter . Do uzdataniania wody niebezpiecznej (np zawierającej wirusy) nie nadaje się. Ale może polepszyć "dobrą" wodę... Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... ravick97 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Powiem tak - nie zawsze jest czas na zatrzymywanie się i wyciąganie butelki. Jest i na to sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Jakoś zawsze mam nie do końca uzasadnione obawy przed kranówą, dlatego na co dzień stosuję bobble'a. Ja tam nie mam obaw przed wodą źródlaną. Oczywiście powyżej miejsc gdzie ludzia szczają. Co do sprzętu - czy jakieś szynówki do nart freerideowych są godne polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Tośmy się nie dogadały. Chyba już o tym dyskutowaliśmy w wątku rowerowym. Bardzo lubię bukłak i wolę pić wodę z bukłaka niż z bidonu. Ale rzeczywiście trzeba pilnować suszenia i kombinować z czyszczeniem, bo woda lubi mieć zatęchły smak. Ponoć pusty bukłak warto mrozić, ale jeszcze nie próbowałem. Baaaardzo podoba mi się ten Source Convertube. Unikamy ewentualnego sztynku z bukłaka, choć głównym problemem i tak jest czyszczenie rurki. Mimo to super! Przy jeździe całodziennej mam w plecaku termos lub wodę, bo ceny w alpejskich ośrodkach nie zawsze godzą się z moim poczuciem przyzwoitości. bidony tez maja ten posmak!!!!!!! chyba jestem niereformowalny... zamrazanie polecane jest jak najbardziej - hamuje rozwoj mikrobow…. chyba jednak sprobuje tej rury z normalnej butelki - popijanie bez wyciagania butelki jest zdecydowanie latwiejsze. - niestety, zwykle trzeba zdjac plecak.. powieszenie butelki na karabinku? glupawe - za duzo obijania…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bakkz Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 E tam od razu niereformowalny. Ja nie cierpię posmaku ziemniaków jak postoją kilka minut po ugotowaniu, a większość osób nawet tego nie wyczuwa. Ty nie tolerujesz posmaku bidonu/bukłaka i doskonale to rozumiem. Jak sobie w takim razie radzisz? Bierzesz zwykłe butelki z wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Nie chciałem wrzucać do działu ogłoszenia bo to nie moje, ale jest dobra okazja jak ktoś szuka sprzetu turowego: Nowe Dynafit Baltoro 2.0 167cm - Taliowanie 115mm 84mm 102mm - Promień skrętu 21/19 - Rocker950zł!!! Jak ktoś jest zainteresowany to dajcie znać dam namiary to jest b.dobra cena! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 5 miesięcy temu... karoldz Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Hej zastanawiam się nad dwoma nartami Dynafita Manaslu i Czo Oyu.Czy te narty będą odpowiednie dla mnie, chciałbym trochę pochodzić ale nastawiam się także na zjazdy dosyć wymagające. Obydwie są bardzo lekkie szczególnie cho oyu, a ja waże 105 kg. Boje się że na jakimś zjeździe nie wytrzymają i pękną. Co o nich sądzicie. Mam 188 wzrostu chce kupić narty 182 cm. Może macie coś lepszego dla mnie snowinn*com/sklep-narciarski/dynafit-manaslu-2.0-grey/612450/p snowinn*com/sklep-narciarski/dynafit-cho-oyu-petrol-blue/77365/p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 chciałbym trochę pochodzić ale nastawiam się także na zjazdy dosyć wymagające. co to znaczy "trochę" - szukasz sprzętu turowego (skialpinistycznego) czy feeridowego? Jakie planujesz wiązania i w sumie buty??? Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... karoldz Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 co to znaczy "trochę" - szukasz sprzętu turowego (skialpinistycznego) czy feeridowego? Jakie planujesz wiązania i w sumie buty??? Pozdro Wiesiek Bardziej poszukuje sprzętu turowego, żeby sobie pochodzić, ale powiedzmy że jak już przykładowo wejdę na kasprowy to chciałbym móc bez problemu zjechać, lub jakimś rzadkim lasem w beskidach. Co do wiązań to myślałem o jakiś dynafita TLT ale jestem kompletnie nieobyty z tym tematem więc jestem otwarty na wszystkie propozycje. Karol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Bardziej poszukuje sprzętu turowego, żeby sobie pochodzić, ale powiedzmy że jak już przykładowo wejdę na kasprowy to chciałbym móc bez problemu zjechać, lub jakimś rzadkim lasem w beskidach. Co do wiązań to myślałem o jakiś dynafita TLT ale jestem kompletnie nieobyty z tym tematem więc jestem otwarty na wszystkie propozycje. Karol. To w takim razie te narty powinny być optymalne. W turach ostrożnie z długością nie warto przekraczać wzrostu a nawet -5 cm bym propagował, szerokość do 80 mm - przy Twojej wadze może minimalnie więcej. Co do wiązań... temat rzeka a na końcu wychodzi TLT speed Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... johndoe2 Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Ja mam piankowe fishery 72mm szerokosci, a waże 100kg i jeszcze mi się nie połamały (jeszcze ;] ). Do dreptania po karkonoszach takie coś jest zdecydowanie dobrym zestawem. Narty kupisz za grosze i do tego jak wujot pisał tlt speedy + foki i w 1500zł powinienes się spokojnie zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Speedy to bardzo udane wiazanie, jedyny minus za brak skistopa - co jest dosc upierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... karoldz Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Speedy to bardzo udane wiazanie, jedyny minus za brak skistopa - co jest dosc upierdliwe. Wolałbym jednak mieć skistopa, więc może wybiore dynafit vertical lub radical, które waszym zdaniem będą dla mnie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Wolałbym jednak mieć skistopa, więc może wybiore dynafit vertical lub radical, które waszym zdaniem będą dla mnie lepsze. popatrzyłem na te narty - to dość szerokie modele, ceny z kosmosu. Co do skistopów to po Ci one wadą pasków jest jedynie zakładanie, zdejmowanie ale za to mało ważą. A to podstawa. Ale jeśli koniecznie musisz mieć skistopy to możesz pomyśleć o Vipec pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. A jakie to są te powody? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 A jakie to są te powody? :> Naprawde? No dobra, a wiec: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Naprawde? No dobra, a wiec: Potraktuj to jako głos w dyskusji na temat plusów i minusów. - na trudnym stoku póki mam narty na nogach to mam szansę w związku z tym blokuję przody. Przy takim założeniu stopery po prostu nie są mi potrzebne - na pochyleniu powyżej 35 stopni i tak nie zatrzymają narty nawet w miękkich warunkach, w twardych kąt gdzie są nieprzydatne jest mniejszy. Mogę dostać w zęby (ale może nie - bardzo krótka linka) ale za to nie będę szukał narty w kotle 500 m poniżej - co do noszenia - na husara tylko przeszkadzają, na pętli bocznej też, podobnie tylnej Absolutnie zgadzam się, że podczas ściągania nart na grani może ona uciec. Prawdę powiedziawszy trzeba się nauczyć przepinać do jazdy bez odpinania nart. Przy gumce z przodu jest to łatwe, elastycznym pasku z tyłu trudniejsze a przy klipsie (Volkie ) bardzo trudne. Pozdro Wiesiek w lawinie i tak raczej nie zdążysz zdjąć nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 W narcie ze skistopem tez mozna zablokowac przody W teren nastromiony zawsze mozna wziac ze soba paski i zalozyc. Osobiscie nie uswiadczylem problemow z noszeniem nart ze skistopem, czy to na huzara, czy na petli. Uswiadczylem za to upierdliwosc noszenia na ramieniu nart bez skistopa... Kazdy rozpatrzy wedlug wlasnych potrzeb, ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. Aha, jeszcze co do lawin. Na kazdym szkoleniu ucza zeby podczas wchodzenia w teren lawiniasty sciagac paski, chyba raczej nie bez powodu? Moze Ty potrafisz ocenic ktory teren jest lawiniasty, a ktory nie. Ja nie potrafie i dla mnie kazdy nastromiony teren jest potencjalnie lawiniasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Oczywiście, że się wypowiem w końcu zbliża się zima to trzeba się po obrzucać "śnieżkami" co jest fajniejsze Święta Wielkanocne czy Bożego Narodzenia Naprawde? No dobra, a wiec: pkt 1 nie jest dla mnie argumentem pkt 2 teoretycznie tak jak piszesz w terenie lawiniastym odpiąć paski, ale jest też teoria, że na stromym stoku lub podciętym narta nie ma prawa Ci się wypiąć co najczęściej skutkuje zablokowaniu przodów czyli i tak i tak narty mamy przy sobie chybaże gleba była porządna. Druga sprawa to paski zawsze można dopiąć do butów przez delikatne kółko które utrzymuje narte przy nogach a przy mocnej glebie urwie. Co do pasków to miałem już kilka gleb i nie miałem z tym problemu, paski zapinam jak najwyżej, żeby linki były naciągnięte. Kilka razy na "zjazdówkach" ze skistoperami dostałem podczas gleby po głowie i plecach... wiec znowu jest to średni argument bo jak na razie więcej razy dostałem od skistoperów, a nie linek pkt 3 jak podchodzisz to nikt nie kazuje Ci ściągać z nart foki można bez problemu ściągnąć stojąc. Jeżeli chcesz wpiąć się to i tak przygotowywujesz sobie podłoże, dodatkowo dopinasz sobie linki, aby narta Ci nie uciekła, a jeżeli masz skistopery? patrz pkt 4 pkt 4 problem w tym, że linki przy zakładaniu nie uciekają (masz je przy butach), za to znam kilka przypadków forumowych historii gdzie narty ze skistoperami uciekały z grani/przełęczy. Jedyne ryzyko jest przy glebie gdy masz odpięte linki... ale skistopery raczej również nie zatrzymują wystarczy stok >25-30st i znane są historie gdzie uciekła narta ze skistoperami z Zawratu, Koziej P, Honoratki, Rysy itp, Sam widziałem sytuację jak kolega na Salatynie 35st (ale gleba była w dolnej części nachylenie ok 28-30st)... wyglebił i narta poleciała na sam dół (zdjęcie niżej, kolega to ta czarna plama na środku kadru) pkt 5 zgadza się noszenie w ręce możebyć upierdliwe przy plecaku nie widze różnicy, a nawet delikatny plus dla braku skistop Co do gleb to kilka zaliczyłem takich: Na supermena i może kiedyś zęby wybije, ale jak na razie to mniej bolało, niż dostać po plecach czy głowie zjazdówkami To w końcu wolicie Wielkanocne czy Bożego Narodzenia? *rzuca_śnieżką* Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Skutecznosc skistoperow w terenie eksponowanym jest prawie zadna a zestawieniu z paskami nie warta uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Główna zaleta skistopów to że można rzucić dowolnie nartę w śnieg i nie pojedzie Bo gdzie indziej jak się nie złapie to i tak zjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dalej Strona 5 z 16 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Biegówki / Skitury / Ski-alpinizm Sprzęcior turowy... prośba o pomoc/rady × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
ravick97 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Powiem tak - nie zawsze jest czas na zatrzymywanie się i wyciąganie butelki. Jest i na to sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Jakoś zawsze mam nie do końca uzasadnione obawy przed kranówą, dlatego na co dzień stosuję bobble'a. Ja tam nie mam obaw przed wodą źródlaną. Oczywiście powyżej miejsc gdzie ludzia szczają. Co do sprzętu - czy jakieś szynówki do nart freerideowych są godne polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Tośmy się nie dogadały. Chyba już o tym dyskutowaliśmy w wątku rowerowym. Bardzo lubię bukłak i wolę pić wodę z bukłaka niż z bidonu. Ale rzeczywiście trzeba pilnować suszenia i kombinować z czyszczeniem, bo woda lubi mieć zatęchły smak. Ponoć pusty bukłak warto mrozić, ale jeszcze nie próbowałem. Baaaardzo podoba mi się ten Source Convertube. Unikamy ewentualnego sztynku z bukłaka, choć głównym problemem i tak jest czyszczenie rurki. Mimo to super! Przy jeździe całodziennej mam w plecaku termos lub wodę, bo ceny w alpejskich ośrodkach nie zawsze godzą się z moim poczuciem przyzwoitości. bidony tez maja ten posmak!!!!!!! chyba jestem niereformowalny... zamrazanie polecane jest jak najbardziej - hamuje rozwoj mikrobow…. chyba jednak sprobuje tej rury z normalnej butelki - popijanie bez wyciagania butelki jest zdecydowanie latwiejsze. - niestety, zwykle trzeba zdjac plecak.. powieszenie butelki na karabinku? glupawe - za duzo obijania…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bakkz Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 E tam od razu niereformowalny. Ja nie cierpię posmaku ziemniaków jak postoją kilka minut po ugotowaniu, a większość osób nawet tego nie wyczuwa. Ty nie tolerujesz posmaku bidonu/bukłaka i doskonale to rozumiem. Jak sobie w takim razie radzisz? Bierzesz zwykłe butelki z wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Nie chciałem wrzucać do działu ogłoszenia bo to nie moje, ale jest dobra okazja jak ktoś szuka sprzetu turowego: Nowe Dynafit Baltoro 2.0 167cm - Taliowanie 115mm 84mm 102mm - Promień skrętu 21/19 - Rocker950zł!!! Jak ktoś jest zainteresowany to dajcie znać dam namiary to jest b.dobra cena! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 5 miesięcy temu... karoldz Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Hej zastanawiam się nad dwoma nartami Dynafita Manaslu i Czo Oyu.Czy te narty będą odpowiednie dla mnie, chciałbym trochę pochodzić ale nastawiam się także na zjazdy dosyć wymagające. Obydwie są bardzo lekkie szczególnie cho oyu, a ja waże 105 kg. Boje się że na jakimś zjeździe nie wytrzymają i pękną. Co o nich sądzicie. Mam 188 wzrostu chce kupić narty 182 cm. Może macie coś lepszego dla mnie snowinn*com/sklep-narciarski/dynafit-manaslu-2.0-grey/612450/p snowinn*com/sklep-narciarski/dynafit-cho-oyu-petrol-blue/77365/p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 chciałbym trochę pochodzić ale nastawiam się także na zjazdy dosyć wymagające. co to znaczy "trochę" - szukasz sprzętu turowego (skialpinistycznego) czy feeridowego? Jakie planujesz wiązania i w sumie buty??? Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... karoldz Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 co to znaczy "trochę" - szukasz sprzętu turowego (skialpinistycznego) czy feeridowego? Jakie planujesz wiązania i w sumie buty??? Pozdro Wiesiek Bardziej poszukuje sprzętu turowego, żeby sobie pochodzić, ale powiedzmy że jak już przykładowo wejdę na kasprowy to chciałbym móc bez problemu zjechać, lub jakimś rzadkim lasem w beskidach. Co do wiązań to myślałem o jakiś dynafita TLT ale jestem kompletnie nieobyty z tym tematem więc jestem otwarty na wszystkie propozycje. Karol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Bardziej poszukuje sprzętu turowego, żeby sobie pochodzić, ale powiedzmy że jak już przykładowo wejdę na kasprowy to chciałbym móc bez problemu zjechać, lub jakimś rzadkim lasem w beskidach. Co do wiązań to myślałem o jakiś dynafita TLT ale jestem kompletnie nieobyty z tym tematem więc jestem otwarty na wszystkie propozycje. Karol. To w takim razie te narty powinny być optymalne. W turach ostrożnie z długością nie warto przekraczać wzrostu a nawet -5 cm bym propagował, szerokość do 80 mm - przy Twojej wadze może minimalnie więcej. Co do wiązań... temat rzeka a na końcu wychodzi TLT speed Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... johndoe2 Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Ja mam piankowe fishery 72mm szerokosci, a waże 100kg i jeszcze mi się nie połamały (jeszcze ;] ). Do dreptania po karkonoszach takie coś jest zdecydowanie dobrym zestawem. Narty kupisz za grosze i do tego jak wujot pisał tlt speedy + foki i w 1500zł powinienes się spokojnie zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Speedy to bardzo udane wiazanie, jedyny minus za brak skistopa - co jest dosc upierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... karoldz Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Speedy to bardzo udane wiazanie, jedyny minus za brak skistopa - co jest dosc upierdliwe. Wolałbym jednak mieć skistopa, więc może wybiore dynafit vertical lub radical, które waszym zdaniem będą dla mnie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Wolałbym jednak mieć skistopa, więc może wybiore dynafit vertical lub radical, które waszym zdaniem będą dla mnie lepsze. popatrzyłem na te narty - to dość szerokie modele, ceny z kosmosu. Co do skistopów to po Ci one wadą pasków jest jedynie zakładanie, zdejmowanie ale za to mało ważą. A to podstawa. Ale jeśli koniecznie musisz mieć skistopy to możesz pomyśleć o Vipec pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. A jakie to są te powody? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 A jakie to są te powody? :> Naprawde? No dobra, a wiec: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Naprawde? No dobra, a wiec: Potraktuj to jako głos w dyskusji na temat plusów i minusów. - na trudnym stoku póki mam narty na nogach to mam szansę w związku z tym blokuję przody. Przy takim założeniu stopery po prostu nie są mi potrzebne - na pochyleniu powyżej 35 stopni i tak nie zatrzymają narty nawet w miękkich warunkach, w twardych kąt gdzie są nieprzydatne jest mniejszy. Mogę dostać w zęby (ale może nie - bardzo krótka linka) ale za to nie będę szukał narty w kotle 500 m poniżej - co do noszenia - na husara tylko przeszkadzają, na pętli bocznej też, podobnie tylnej Absolutnie zgadzam się, że podczas ściągania nart na grani może ona uciec. Prawdę powiedziawszy trzeba się nauczyć przepinać do jazdy bez odpinania nart. Przy gumce z przodu jest to łatwe, elastycznym pasku z tyłu trudniejsze a przy klipsie (Volkie ) bardzo trudne. Pozdro Wiesiek w lawinie i tak raczej nie zdążysz zdjąć nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 W narcie ze skistopem tez mozna zablokowac przody W teren nastromiony zawsze mozna wziac ze soba paski i zalozyc. Osobiscie nie uswiadczylem problemow z noszeniem nart ze skistopem, czy to na huzara, czy na petli. Uswiadczylem za to upierdliwosc noszenia na ramieniu nart bez skistopa... Kazdy rozpatrzy wedlug wlasnych potrzeb, ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. Aha, jeszcze co do lawin. Na kazdym szkoleniu ucza zeby podczas wchodzenia w teren lawiniasty sciagac paski, chyba raczej nie bez powodu? Moze Ty potrafisz ocenic ktory teren jest lawiniasty, a ktory nie. Ja nie potrafie i dla mnie kazdy nastromiony teren jest potencjalnie lawiniasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Oczywiście, że się wypowiem w końcu zbliża się zima to trzeba się po obrzucać "śnieżkami" co jest fajniejsze Święta Wielkanocne czy Bożego Narodzenia Naprawde? No dobra, a wiec: pkt 1 nie jest dla mnie argumentem pkt 2 teoretycznie tak jak piszesz w terenie lawiniastym odpiąć paski, ale jest też teoria, że na stromym stoku lub podciętym narta nie ma prawa Ci się wypiąć co najczęściej skutkuje zablokowaniu przodów czyli i tak i tak narty mamy przy sobie chybaże gleba była porządna. Druga sprawa to paski zawsze można dopiąć do butów przez delikatne kółko które utrzymuje narte przy nogach a przy mocnej glebie urwie. Co do pasków to miałem już kilka gleb i nie miałem z tym problemu, paski zapinam jak najwyżej, żeby linki były naciągnięte. Kilka razy na "zjazdówkach" ze skistoperami dostałem podczas gleby po głowie i plecach... wiec znowu jest to średni argument bo jak na razie więcej razy dostałem od skistoperów, a nie linek pkt 3 jak podchodzisz to nikt nie kazuje Ci ściągać z nart foki można bez problemu ściągnąć stojąc. Jeżeli chcesz wpiąć się to i tak przygotowywujesz sobie podłoże, dodatkowo dopinasz sobie linki, aby narta Ci nie uciekła, a jeżeli masz skistopery? patrz pkt 4 pkt 4 problem w tym, że linki przy zakładaniu nie uciekają (masz je przy butach), za to znam kilka przypadków forumowych historii gdzie narty ze skistoperami uciekały z grani/przełęczy. Jedyne ryzyko jest przy glebie gdy masz odpięte linki... ale skistopery raczej również nie zatrzymują wystarczy stok >25-30st i znane są historie gdzie uciekła narta ze skistoperami z Zawratu, Koziej P, Honoratki, Rysy itp, Sam widziałem sytuację jak kolega na Salatynie 35st (ale gleba była w dolnej części nachylenie ok 28-30st)... wyglebił i narta poleciała na sam dół (zdjęcie niżej, kolega to ta czarna plama na środku kadru) pkt 5 zgadza się noszenie w ręce możebyć upierdliwe przy plecaku nie widze różnicy, a nawet delikatny plus dla braku skistop Co do gleb to kilka zaliczyłem takich: Na supermena i może kiedyś zęby wybije, ale jak na razie to mniej bolało, niż dostać po plecach czy głowie zjazdówkami To w końcu wolicie Wielkanocne czy Bożego Narodzenia? *rzuca_śnieżką* Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Skutecznosc skistoperow w terenie eksponowanym jest prawie zadna a zestawieniu z paskami nie warta uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Główna zaleta skistopów to że można rzucić dowolnie nartę w śnieg i nie pojedzie Bo gdzie indziej jak się nie złapie to i tak zjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dalej Strona 5 z 16 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Biegówki / Skitury / Ski-alpinizm Sprzęcior turowy... prośba o pomoc/rady × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
AndRand Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Jakoś zawsze mam nie do końca uzasadnione obawy przed kranówą, dlatego na co dzień stosuję bobble'a. Ja tam nie mam obaw przed wodą źródlaną. Oczywiście powyżej miejsc gdzie ludzia szczają. Co do sprzętu - czy jakieś szynówki do nart freerideowych są godne polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Tośmy się nie dogadały. Chyba już o tym dyskutowaliśmy w wątku rowerowym. Bardzo lubię bukłak i wolę pić wodę z bukłaka niż z bidonu. Ale rzeczywiście trzeba pilnować suszenia i kombinować z czyszczeniem, bo woda lubi mieć zatęchły smak. Ponoć pusty bukłak warto mrozić, ale jeszcze nie próbowałem. Baaaardzo podoba mi się ten Source Convertube. Unikamy ewentualnego sztynku z bukłaka, choć głównym problemem i tak jest czyszczenie rurki. Mimo to super! Przy jeździe całodziennej mam w plecaku termos lub wodę, bo ceny w alpejskich ośrodkach nie zawsze godzą się z moim poczuciem przyzwoitości. bidony tez maja ten posmak!!!!!!! chyba jestem niereformowalny... zamrazanie polecane jest jak najbardziej - hamuje rozwoj mikrobow…. chyba jednak sprobuje tej rury z normalnej butelki - popijanie bez wyciagania butelki jest zdecydowanie latwiejsze. - niestety, zwykle trzeba zdjac plecak.. powieszenie butelki na karabinku? glupawe - za duzo obijania…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bakkz Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 E tam od razu niereformowalny. Ja nie cierpię posmaku ziemniaków jak postoją kilka minut po ugotowaniu, a większość osób nawet tego nie wyczuwa. Ty nie tolerujesz posmaku bidonu/bukłaka i doskonale to rozumiem. Jak sobie w takim razie radzisz? Bierzesz zwykłe butelki z wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Nie chciałem wrzucać do działu ogłoszenia bo to nie moje, ale jest dobra okazja jak ktoś szuka sprzetu turowego: Nowe Dynafit Baltoro 2.0 167cm - Taliowanie 115mm 84mm 102mm - Promień skrętu 21/19 - Rocker950zł!!! Jak ktoś jest zainteresowany to dajcie znać dam namiary to jest b.dobra cena! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 5 miesięcy temu... karoldz Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Hej zastanawiam się nad dwoma nartami Dynafita Manaslu i Czo Oyu.Czy te narty będą odpowiednie dla mnie, chciałbym trochę pochodzić ale nastawiam się także na zjazdy dosyć wymagające. Obydwie są bardzo lekkie szczególnie cho oyu, a ja waże 105 kg. Boje się że na jakimś zjeździe nie wytrzymają i pękną. Co o nich sądzicie. Mam 188 wzrostu chce kupić narty 182 cm. Może macie coś lepszego dla mnie snowinn*com/sklep-narciarski/dynafit-manaslu-2.0-grey/612450/p snowinn*com/sklep-narciarski/dynafit-cho-oyu-petrol-blue/77365/p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 chciałbym trochę pochodzić ale nastawiam się także na zjazdy dosyć wymagające. co to znaczy "trochę" - szukasz sprzętu turowego (skialpinistycznego) czy feeridowego? Jakie planujesz wiązania i w sumie buty??? Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... karoldz Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 co to znaczy "trochę" - szukasz sprzętu turowego (skialpinistycznego) czy feeridowego? Jakie planujesz wiązania i w sumie buty??? Pozdro Wiesiek Bardziej poszukuje sprzętu turowego, żeby sobie pochodzić, ale powiedzmy że jak już przykładowo wejdę na kasprowy to chciałbym móc bez problemu zjechać, lub jakimś rzadkim lasem w beskidach. Co do wiązań to myślałem o jakiś dynafita TLT ale jestem kompletnie nieobyty z tym tematem więc jestem otwarty na wszystkie propozycje. Karol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Bardziej poszukuje sprzętu turowego, żeby sobie pochodzić, ale powiedzmy że jak już przykładowo wejdę na kasprowy to chciałbym móc bez problemu zjechać, lub jakimś rzadkim lasem w beskidach. Co do wiązań to myślałem o jakiś dynafita TLT ale jestem kompletnie nieobyty z tym tematem więc jestem otwarty na wszystkie propozycje. Karol. To w takim razie te narty powinny być optymalne. W turach ostrożnie z długością nie warto przekraczać wzrostu a nawet -5 cm bym propagował, szerokość do 80 mm - przy Twojej wadze może minimalnie więcej. Co do wiązań... temat rzeka a na końcu wychodzi TLT speed Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... johndoe2 Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Ja mam piankowe fishery 72mm szerokosci, a waże 100kg i jeszcze mi się nie połamały (jeszcze ;] ). Do dreptania po karkonoszach takie coś jest zdecydowanie dobrym zestawem. Narty kupisz za grosze i do tego jak wujot pisał tlt speedy + foki i w 1500zł powinienes się spokojnie zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Speedy to bardzo udane wiazanie, jedyny minus za brak skistopa - co jest dosc upierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... karoldz Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Speedy to bardzo udane wiazanie, jedyny minus za brak skistopa - co jest dosc upierdliwe. Wolałbym jednak mieć skistopa, więc może wybiore dynafit vertical lub radical, które waszym zdaniem będą dla mnie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Wolałbym jednak mieć skistopa, więc może wybiore dynafit vertical lub radical, które waszym zdaniem będą dla mnie lepsze. popatrzyłem na te narty - to dość szerokie modele, ceny z kosmosu. Co do skistopów to po Ci one wadą pasków jest jedynie zakładanie, zdejmowanie ale za to mało ważą. A to podstawa. Ale jeśli koniecznie musisz mieć skistopy to możesz pomyśleć o Vipec pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. A jakie to są te powody? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 A jakie to są te powody? :> Naprawde? No dobra, a wiec: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Naprawde? No dobra, a wiec: Potraktuj to jako głos w dyskusji na temat plusów i minusów. - na trudnym stoku póki mam narty na nogach to mam szansę w związku z tym blokuję przody. Przy takim założeniu stopery po prostu nie są mi potrzebne - na pochyleniu powyżej 35 stopni i tak nie zatrzymają narty nawet w miękkich warunkach, w twardych kąt gdzie są nieprzydatne jest mniejszy. Mogę dostać w zęby (ale może nie - bardzo krótka linka) ale za to nie będę szukał narty w kotle 500 m poniżej - co do noszenia - na husara tylko przeszkadzają, na pętli bocznej też, podobnie tylnej Absolutnie zgadzam się, że podczas ściągania nart na grani może ona uciec. Prawdę powiedziawszy trzeba się nauczyć przepinać do jazdy bez odpinania nart. Przy gumce z przodu jest to łatwe, elastycznym pasku z tyłu trudniejsze a przy klipsie (Volkie ) bardzo trudne. Pozdro Wiesiek w lawinie i tak raczej nie zdążysz zdjąć nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 W narcie ze skistopem tez mozna zablokowac przody W teren nastromiony zawsze mozna wziac ze soba paski i zalozyc. Osobiscie nie uswiadczylem problemow z noszeniem nart ze skistopem, czy to na huzara, czy na petli. Uswiadczylem za to upierdliwosc noszenia na ramieniu nart bez skistopa... Kazdy rozpatrzy wedlug wlasnych potrzeb, ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. Aha, jeszcze co do lawin. Na kazdym szkoleniu ucza zeby podczas wchodzenia w teren lawiniasty sciagac paski, chyba raczej nie bez powodu? Moze Ty potrafisz ocenic ktory teren jest lawiniasty, a ktory nie. Ja nie potrafie i dla mnie kazdy nastromiony teren jest potencjalnie lawiniasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Oczywiście, że się wypowiem w końcu zbliża się zima to trzeba się po obrzucać "śnieżkami" co jest fajniejsze Święta Wielkanocne czy Bożego Narodzenia Naprawde? No dobra, a wiec: pkt 1 nie jest dla mnie argumentem pkt 2 teoretycznie tak jak piszesz w terenie lawiniastym odpiąć paski, ale jest też teoria, że na stromym stoku lub podciętym narta nie ma prawa Ci się wypiąć co najczęściej skutkuje zablokowaniu przodów czyli i tak i tak narty mamy przy sobie chybaże gleba była porządna. Druga sprawa to paski zawsze można dopiąć do butów przez delikatne kółko które utrzymuje narte przy nogach a przy mocnej glebie urwie. Co do pasków to miałem już kilka gleb i nie miałem z tym problemu, paski zapinam jak najwyżej, żeby linki były naciągnięte. Kilka razy na "zjazdówkach" ze skistoperami dostałem podczas gleby po głowie i plecach... wiec znowu jest to średni argument bo jak na razie więcej razy dostałem od skistoperów, a nie linek pkt 3 jak podchodzisz to nikt nie kazuje Ci ściągać z nart foki można bez problemu ściągnąć stojąc. Jeżeli chcesz wpiąć się to i tak przygotowywujesz sobie podłoże, dodatkowo dopinasz sobie linki, aby narta Ci nie uciekła, a jeżeli masz skistopery? patrz pkt 4 pkt 4 problem w tym, że linki przy zakładaniu nie uciekają (masz je przy butach), za to znam kilka przypadków forumowych historii gdzie narty ze skistoperami uciekały z grani/przełęczy. Jedyne ryzyko jest przy glebie gdy masz odpięte linki... ale skistopery raczej również nie zatrzymują wystarczy stok >25-30st i znane są historie gdzie uciekła narta ze skistoperami z Zawratu, Koziej P, Honoratki, Rysy itp, Sam widziałem sytuację jak kolega na Salatynie 35st (ale gleba była w dolnej części nachylenie ok 28-30st)... wyglebił i narta poleciała na sam dół (zdjęcie niżej, kolega to ta czarna plama na środku kadru) pkt 5 zgadza się noszenie w ręce możebyć upierdliwe przy plecaku nie widze różnicy, a nawet delikatny plus dla braku skistop Co do gleb to kilka zaliczyłem takich: Na supermena i może kiedyś zęby wybije, ale jak na razie to mniej bolało, niż dostać po plecach czy głowie zjazdówkami To w końcu wolicie Wielkanocne czy Bożego Narodzenia? *rzuca_śnieżką* Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Skutecznosc skistoperow w terenie eksponowanym jest prawie zadna a zestawieniu z paskami nie warta uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Główna zaleta skistopów to że można rzucić dowolnie nartę w śnieg i nie pojedzie Bo gdzie indziej jak się nie złapie to i tak zjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dalej Strona 5 z 16 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Biegówki / Skitury / Ski-alpinizm Sprzęcior turowy... prośba o pomoc/rady × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
bakkz Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 E tam od razu niereformowalny. Ja nie cierpię posmaku ziemniaków jak postoją kilka minut po ugotowaniu, a większość osób nawet tego nie wyczuwa. Ty nie tolerujesz posmaku bidonu/bukłaka i doskonale to rozumiem. Jak sobie w takim razie radzisz? Bierzesz zwykłe butelki z wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Nie chciałem wrzucać do działu ogłoszenia bo to nie moje, ale jest dobra okazja jak ktoś szuka sprzetu turowego: Nowe Dynafit Baltoro 2.0 167cm - Taliowanie 115mm 84mm 102mm - Promień skrętu 21/19 - Rocker950zł!!! Jak ktoś jest zainteresowany to dajcie znać dam namiary to jest b.dobra cena! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoldz Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Hej zastanawiam się nad dwoma nartami Dynafita Manaslu i Czo Oyu.Czy te narty będą odpowiednie dla mnie, chciałbym trochę pochodzić ale nastawiam się także na zjazdy dosyć wymagające. Obydwie są bardzo lekkie szczególnie cho oyu, a ja waże 105 kg. Boje się że na jakimś zjeździe nie wytrzymają i pękną. Co o nich sądzicie. Mam 188 wzrostu chce kupić narty 182 cm. Może macie coś lepszego dla mnie snowinn*com/sklep-narciarski/dynafit-manaslu-2.0-grey/612450/p snowinn*com/sklep-narciarski/dynafit-cho-oyu-petrol-blue/77365/p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 chciałbym trochę pochodzić ale nastawiam się także na zjazdy dosyć wymagające. co to znaczy "trochę" - szukasz sprzętu turowego (skialpinistycznego) czy feeridowego? Jakie planujesz wiązania i w sumie buty??? Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... karoldz Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 co to znaczy "trochę" - szukasz sprzętu turowego (skialpinistycznego) czy feeridowego? Jakie planujesz wiązania i w sumie buty??? Pozdro Wiesiek Bardziej poszukuje sprzętu turowego, żeby sobie pochodzić, ale powiedzmy że jak już przykładowo wejdę na kasprowy to chciałbym móc bez problemu zjechać, lub jakimś rzadkim lasem w beskidach. Co do wiązań to myślałem o jakiś dynafita TLT ale jestem kompletnie nieobyty z tym tematem więc jestem otwarty na wszystkie propozycje. Karol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Bardziej poszukuje sprzętu turowego, żeby sobie pochodzić, ale powiedzmy że jak już przykładowo wejdę na kasprowy to chciałbym móc bez problemu zjechać, lub jakimś rzadkim lasem w beskidach. Co do wiązań to myślałem o jakiś dynafita TLT ale jestem kompletnie nieobyty z tym tematem więc jestem otwarty na wszystkie propozycje. Karol. To w takim razie te narty powinny być optymalne. W turach ostrożnie z długością nie warto przekraczać wzrostu a nawet -5 cm bym propagował, szerokość do 80 mm - przy Twojej wadze może minimalnie więcej. Co do wiązań... temat rzeka a na końcu wychodzi TLT speed Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... johndoe2 Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Ja mam piankowe fishery 72mm szerokosci, a waże 100kg i jeszcze mi się nie połamały (jeszcze ;] ). Do dreptania po karkonoszach takie coś jest zdecydowanie dobrym zestawem. Narty kupisz za grosze i do tego jak wujot pisał tlt speedy + foki i w 1500zł powinienes się spokojnie zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Speedy to bardzo udane wiazanie, jedyny minus za brak skistopa - co jest dosc upierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... karoldz Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Speedy to bardzo udane wiazanie, jedyny minus za brak skistopa - co jest dosc upierdliwe. Wolałbym jednak mieć skistopa, więc może wybiore dynafit vertical lub radical, które waszym zdaniem będą dla mnie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Wolałbym jednak mieć skistopa, więc może wybiore dynafit vertical lub radical, które waszym zdaniem będą dla mnie lepsze. popatrzyłem na te narty - to dość szerokie modele, ceny z kosmosu. Co do skistopów to po Ci one wadą pasków jest jedynie zakładanie, zdejmowanie ale za to mało ważą. A to podstawa. Ale jeśli koniecznie musisz mieć skistopy to możesz pomyśleć o Vipec pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. A jakie to są te powody? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 A jakie to są te powody? :> Naprawde? No dobra, a wiec: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Naprawde? No dobra, a wiec: Potraktuj to jako głos w dyskusji na temat plusów i minusów. - na trudnym stoku póki mam narty na nogach to mam szansę w związku z tym blokuję przody. Przy takim założeniu stopery po prostu nie są mi potrzebne - na pochyleniu powyżej 35 stopni i tak nie zatrzymają narty nawet w miękkich warunkach, w twardych kąt gdzie są nieprzydatne jest mniejszy. Mogę dostać w zęby (ale może nie - bardzo krótka linka) ale za to nie będę szukał narty w kotle 500 m poniżej - co do noszenia - na husara tylko przeszkadzają, na pętli bocznej też, podobnie tylnej Absolutnie zgadzam się, że podczas ściągania nart na grani może ona uciec. Prawdę powiedziawszy trzeba się nauczyć przepinać do jazdy bez odpinania nart. Przy gumce z przodu jest to łatwe, elastycznym pasku z tyłu trudniejsze a przy klipsie (Volkie ) bardzo trudne. Pozdro Wiesiek w lawinie i tak raczej nie zdążysz zdjąć nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 W narcie ze skistopem tez mozna zablokowac przody W teren nastromiony zawsze mozna wziac ze soba paski i zalozyc. Osobiscie nie uswiadczylem problemow z noszeniem nart ze skistopem, czy to na huzara, czy na petli. Uswiadczylem za to upierdliwosc noszenia na ramieniu nart bez skistopa... Kazdy rozpatrzy wedlug wlasnych potrzeb, ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. Aha, jeszcze co do lawin. Na kazdym szkoleniu ucza zeby podczas wchodzenia w teren lawiniasty sciagac paski, chyba raczej nie bez powodu? Moze Ty potrafisz ocenic ktory teren jest lawiniasty, a ktory nie. Ja nie potrafie i dla mnie kazdy nastromiony teren jest potencjalnie lawiniasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Oczywiście, że się wypowiem w końcu zbliża się zima to trzeba się po obrzucać "śnieżkami" co jest fajniejsze Święta Wielkanocne czy Bożego Narodzenia Naprawde? No dobra, a wiec: pkt 1 nie jest dla mnie argumentem pkt 2 teoretycznie tak jak piszesz w terenie lawiniastym odpiąć paski, ale jest też teoria, że na stromym stoku lub podciętym narta nie ma prawa Ci się wypiąć co najczęściej skutkuje zablokowaniu przodów czyli i tak i tak narty mamy przy sobie chybaże gleba była porządna. Druga sprawa to paski zawsze można dopiąć do butów przez delikatne kółko które utrzymuje narte przy nogach a przy mocnej glebie urwie. Co do pasków to miałem już kilka gleb i nie miałem z tym problemu, paski zapinam jak najwyżej, żeby linki były naciągnięte. Kilka razy na "zjazdówkach" ze skistoperami dostałem podczas gleby po głowie i plecach... wiec znowu jest to średni argument bo jak na razie więcej razy dostałem od skistoperów, a nie linek pkt 3 jak podchodzisz to nikt nie kazuje Ci ściągać z nart foki można bez problemu ściągnąć stojąc. Jeżeli chcesz wpiąć się to i tak przygotowywujesz sobie podłoże, dodatkowo dopinasz sobie linki, aby narta Ci nie uciekła, a jeżeli masz skistopery? patrz pkt 4 pkt 4 problem w tym, że linki przy zakładaniu nie uciekają (masz je przy butach), za to znam kilka przypadków forumowych historii gdzie narty ze skistoperami uciekały z grani/przełęczy. Jedyne ryzyko jest przy glebie gdy masz odpięte linki... ale skistopery raczej również nie zatrzymują wystarczy stok >25-30st i znane są historie gdzie uciekła narta ze skistoperami z Zawratu, Koziej P, Honoratki, Rysy itp, Sam widziałem sytuację jak kolega na Salatynie 35st (ale gleba była w dolnej części nachylenie ok 28-30st)... wyglebił i narta poleciała na sam dół (zdjęcie niżej, kolega to ta czarna plama na środku kadru) pkt 5 zgadza się noszenie w ręce możebyć upierdliwe przy plecaku nie widze różnicy, a nawet delikatny plus dla braku skistop Co do gleb to kilka zaliczyłem takich: Na supermena i może kiedyś zęby wybije, ale jak na razie to mniej bolało, niż dostać po plecach czy głowie zjazdówkami To w końcu wolicie Wielkanocne czy Bożego Narodzenia? *rzuca_śnieżką* Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Skutecznosc skistoperow w terenie eksponowanym jest prawie zadna a zestawieniu z paskami nie warta uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Główna zaleta skistopów to że można rzucić dowolnie nartę w śnieg i nie pojedzie Bo gdzie indziej jak się nie złapie to i tak zjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dalej Strona 5 z 16 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Biegówki / Skitury / Ski-alpinizm Sprzęcior turowy... prośba o pomoc/rady × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
karoldz Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 co to znaczy "trochę" - szukasz sprzętu turowego (skialpinistycznego) czy feeridowego? Jakie planujesz wiązania i w sumie buty??? Pozdro Wiesiek Bardziej poszukuje sprzętu turowego, żeby sobie pochodzić, ale powiedzmy że jak już przykładowo wejdę na kasprowy to chciałbym móc bez problemu zjechać, lub jakimś rzadkim lasem w beskidach. Co do wiązań to myślałem o jakiś dynafita TLT ale jestem kompletnie nieobyty z tym tematem więc jestem otwarty na wszystkie propozycje. Karol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Bardziej poszukuje sprzętu turowego, żeby sobie pochodzić, ale powiedzmy że jak już przykładowo wejdę na kasprowy to chciałbym móc bez problemu zjechać, lub jakimś rzadkim lasem w beskidach. Co do wiązań to myślałem o jakiś dynafita TLT ale jestem kompletnie nieobyty z tym tematem więc jestem otwarty na wszystkie propozycje. Karol. To w takim razie te narty powinny być optymalne. W turach ostrożnie z długością nie warto przekraczać wzrostu a nawet -5 cm bym propagował, szerokość do 80 mm - przy Twojej wadze może minimalnie więcej. Co do wiązań... temat rzeka a na końcu wychodzi TLT speed Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... johndoe2 Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Ja mam piankowe fishery 72mm szerokosci, a waże 100kg i jeszcze mi się nie połamały (jeszcze ;] ). Do dreptania po karkonoszach takie coś jest zdecydowanie dobrym zestawem. Narty kupisz za grosze i do tego jak wujot pisał tlt speedy + foki i w 1500zł powinienes się spokojnie zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Speedy to bardzo udane wiazanie, jedyny minus za brak skistopa - co jest dosc upierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... karoldz Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Speedy to bardzo udane wiazanie, jedyny minus za brak skistopa - co jest dosc upierdliwe. Wolałbym jednak mieć skistopa, więc może wybiore dynafit vertical lub radical, które waszym zdaniem będą dla mnie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Wolałbym jednak mieć skistopa, więc może wybiore dynafit vertical lub radical, które waszym zdaniem będą dla mnie lepsze. popatrzyłem na te narty - to dość szerokie modele, ceny z kosmosu. Co do skistopów to po Ci one wadą pasków jest jedynie zakładanie, zdejmowanie ale za to mało ważą. A to podstawa. Ale jeśli koniecznie musisz mieć skistopy to możesz pomyśleć o Vipec pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. A jakie to są te powody? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 A jakie to są te powody? :> Naprawde? No dobra, a wiec: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Naprawde? No dobra, a wiec: Potraktuj to jako głos w dyskusji na temat plusów i minusów. - na trudnym stoku póki mam narty na nogach to mam szansę w związku z tym blokuję przody. Przy takim założeniu stopery po prostu nie są mi potrzebne - na pochyleniu powyżej 35 stopni i tak nie zatrzymają narty nawet w miękkich warunkach, w twardych kąt gdzie są nieprzydatne jest mniejszy. Mogę dostać w zęby (ale może nie - bardzo krótka linka) ale za to nie będę szukał narty w kotle 500 m poniżej - co do noszenia - na husara tylko przeszkadzają, na pętli bocznej też, podobnie tylnej Absolutnie zgadzam się, że podczas ściągania nart na grani może ona uciec. Prawdę powiedziawszy trzeba się nauczyć przepinać do jazdy bez odpinania nart. Przy gumce z przodu jest to łatwe, elastycznym pasku z tyłu trudniejsze a przy klipsie (Volkie ) bardzo trudne. Pozdro Wiesiek w lawinie i tak raczej nie zdążysz zdjąć nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 W narcie ze skistopem tez mozna zablokowac przody W teren nastromiony zawsze mozna wziac ze soba paski i zalozyc. Osobiscie nie uswiadczylem problemow z noszeniem nart ze skistopem, czy to na huzara, czy na petli. Uswiadczylem za to upierdliwosc noszenia na ramieniu nart bez skistopa... Kazdy rozpatrzy wedlug wlasnych potrzeb, ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. Aha, jeszcze co do lawin. Na kazdym szkoleniu ucza zeby podczas wchodzenia w teren lawiniasty sciagac paski, chyba raczej nie bez powodu? Moze Ty potrafisz ocenic ktory teren jest lawiniasty, a ktory nie. Ja nie potrafie i dla mnie kazdy nastromiony teren jest potencjalnie lawiniasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Oczywiście, że się wypowiem w końcu zbliża się zima to trzeba się po obrzucać "śnieżkami" co jest fajniejsze Święta Wielkanocne czy Bożego Narodzenia Naprawde? No dobra, a wiec: pkt 1 nie jest dla mnie argumentem pkt 2 teoretycznie tak jak piszesz w terenie lawiniastym odpiąć paski, ale jest też teoria, że na stromym stoku lub podciętym narta nie ma prawa Ci się wypiąć co najczęściej skutkuje zablokowaniu przodów czyli i tak i tak narty mamy przy sobie chybaże gleba była porządna. Druga sprawa to paski zawsze można dopiąć do butów przez delikatne kółko które utrzymuje narte przy nogach a przy mocnej glebie urwie. Co do pasków to miałem już kilka gleb i nie miałem z tym problemu, paski zapinam jak najwyżej, żeby linki były naciągnięte. Kilka razy na "zjazdówkach" ze skistoperami dostałem podczas gleby po głowie i plecach... wiec znowu jest to średni argument bo jak na razie więcej razy dostałem od skistoperów, a nie linek pkt 3 jak podchodzisz to nikt nie kazuje Ci ściągać z nart foki można bez problemu ściągnąć stojąc. Jeżeli chcesz wpiąć się to i tak przygotowywujesz sobie podłoże, dodatkowo dopinasz sobie linki, aby narta Ci nie uciekła, a jeżeli masz skistopery? patrz pkt 4 pkt 4 problem w tym, że linki przy zakładaniu nie uciekają (masz je przy butach), za to znam kilka przypadków forumowych historii gdzie narty ze skistoperami uciekały z grani/przełęczy. Jedyne ryzyko jest przy glebie gdy masz odpięte linki... ale skistopery raczej również nie zatrzymują wystarczy stok >25-30st i znane są historie gdzie uciekła narta ze skistoperami z Zawratu, Koziej P, Honoratki, Rysy itp, Sam widziałem sytuację jak kolega na Salatynie 35st (ale gleba była w dolnej części nachylenie ok 28-30st)... wyglebił i narta poleciała na sam dół (zdjęcie niżej, kolega to ta czarna plama na środku kadru) pkt 5 zgadza się noszenie w ręce możebyć upierdliwe przy plecaku nie widze różnicy, a nawet delikatny plus dla braku skistop Co do gleb to kilka zaliczyłem takich: Na supermena i może kiedyś zęby wybije, ale jak na razie to mniej bolało, niż dostać po plecach czy głowie zjazdówkami To w końcu wolicie Wielkanocne czy Bożego Narodzenia? *rzuca_śnieżką* Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Skutecznosc skistoperow w terenie eksponowanym jest prawie zadna a zestawieniu z paskami nie warta uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Główna zaleta skistopów to że można rzucić dowolnie nartę w śnieg i nie pojedzie Bo gdzie indziej jak się nie złapie to i tak zjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dalej Strona 5 z 16 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Biegówki / Skitury / Ski-alpinizm Sprzęcior turowy... prośba o pomoc/rady × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Bardziej poszukuje sprzętu turowego, żeby sobie pochodzić, ale powiedzmy że jak już przykładowo wejdę na kasprowy to chciałbym móc bez problemu zjechać, lub jakimś rzadkim lasem w beskidach. Co do wiązań to myślałem o jakiś dynafita TLT ale jestem kompletnie nieobyty z tym tematem więc jestem otwarty na wszystkie propozycje. Karol. To w takim razie te narty powinny być optymalne. W turach ostrożnie z długością nie warto przekraczać wzrostu a nawet -5 cm bym propagował, szerokość do 80 mm - przy Twojej wadze może minimalnie więcej. Co do wiązań... temat rzeka a na końcu wychodzi TLT speed Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... johndoe2 Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Ja mam piankowe fishery 72mm szerokosci, a waże 100kg i jeszcze mi się nie połamały (jeszcze ;] ). Do dreptania po karkonoszach takie coś jest zdecydowanie dobrym zestawem. Narty kupisz za grosze i do tego jak wujot pisał tlt speedy + foki i w 1500zł powinienes się spokojnie zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Speedy to bardzo udane wiazanie, jedyny minus za brak skistopa - co jest dosc upierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... karoldz Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Speedy to bardzo udane wiazanie, jedyny minus za brak skistopa - co jest dosc upierdliwe. Wolałbym jednak mieć skistopa, więc może wybiore dynafit vertical lub radical, które waszym zdaniem będą dla mnie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Wolałbym jednak mieć skistopa, więc może wybiore dynafit vertical lub radical, które waszym zdaniem będą dla mnie lepsze. popatrzyłem na te narty - to dość szerokie modele, ceny z kosmosu. Co do skistopów to po Ci one wadą pasków jest jedynie zakładanie, zdejmowanie ale za to mało ważą. A to podstawa. Ale jeśli koniecznie musisz mieć skistopy to możesz pomyśleć o Vipec pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. A jakie to są te powody? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 A jakie to są te powody? :> Naprawde? No dobra, a wiec: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Naprawde? No dobra, a wiec: Potraktuj to jako głos w dyskusji na temat plusów i minusów. - na trudnym stoku póki mam narty na nogach to mam szansę w związku z tym blokuję przody. Przy takim założeniu stopery po prostu nie są mi potrzebne - na pochyleniu powyżej 35 stopni i tak nie zatrzymają narty nawet w miękkich warunkach, w twardych kąt gdzie są nieprzydatne jest mniejszy. Mogę dostać w zęby (ale może nie - bardzo krótka linka) ale za to nie będę szukał narty w kotle 500 m poniżej - co do noszenia - na husara tylko przeszkadzają, na pętli bocznej też, podobnie tylnej Absolutnie zgadzam się, że podczas ściągania nart na grani może ona uciec. Prawdę powiedziawszy trzeba się nauczyć przepinać do jazdy bez odpinania nart. Przy gumce z przodu jest to łatwe, elastycznym pasku z tyłu trudniejsze a przy klipsie (Volkie ) bardzo trudne. Pozdro Wiesiek w lawinie i tak raczej nie zdążysz zdjąć nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 W narcie ze skistopem tez mozna zablokowac przody W teren nastromiony zawsze mozna wziac ze soba paski i zalozyc. Osobiscie nie uswiadczylem problemow z noszeniem nart ze skistopem, czy to na huzara, czy na petli. Uswiadczylem za to upierdliwosc noszenia na ramieniu nart bez skistopa... Kazdy rozpatrzy wedlug wlasnych potrzeb, ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. Aha, jeszcze co do lawin. Na kazdym szkoleniu ucza zeby podczas wchodzenia w teren lawiniasty sciagac paski, chyba raczej nie bez powodu? Moze Ty potrafisz ocenic ktory teren jest lawiniasty, a ktory nie. Ja nie potrafie i dla mnie kazdy nastromiony teren jest potencjalnie lawiniasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Oczywiście, że się wypowiem w końcu zbliża się zima to trzeba się po obrzucać "śnieżkami" co jest fajniejsze Święta Wielkanocne czy Bożego Narodzenia Naprawde? No dobra, a wiec: pkt 1 nie jest dla mnie argumentem pkt 2 teoretycznie tak jak piszesz w terenie lawiniastym odpiąć paski, ale jest też teoria, że na stromym stoku lub podciętym narta nie ma prawa Ci się wypiąć co najczęściej skutkuje zablokowaniu przodów czyli i tak i tak narty mamy przy sobie chybaże gleba była porządna. Druga sprawa to paski zawsze można dopiąć do butów przez delikatne kółko które utrzymuje narte przy nogach a przy mocnej glebie urwie. Co do pasków to miałem już kilka gleb i nie miałem z tym problemu, paski zapinam jak najwyżej, żeby linki były naciągnięte. Kilka razy na "zjazdówkach" ze skistoperami dostałem podczas gleby po głowie i plecach... wiec znowu jest to średni argument bo jak na razie więcej razy dostałem od skistoperów, a nie linek pkt 3 jak podchodzisz to nikt nie kazuje Ci ściągać z nart foki można bez problemu ściągnąć stojąc. Jeżeli chcesz wpiąć się to i tak przygotowywujesz sobie podłoże, dodatkowo dopinasz sobie linki, aby narta Ci nie uciekła, a jeżeli masz skistopery? patrz pkt 4 pkt 4 problem w tym, że linki przy zakładaniu nie uciekają (masz je przy butach), za to znam kilka przypadków forumowych historii gdzie narty ze skistoperami uciekały z grani/przełęczy. Jedyne ryzyko jest przy glebie gdy masz odpięte linki... ale skistopery raczej również nie zatrzymują wystarczy stok >25-30st i znane są historie gdzie uciekła narta ze skistoperami z Zawratu, Koziej P, Honoratki, Rysy itp, Sam widziałem sytuację jak kolega na Salatynie 35st (ale gleba była w dolnej części nachylenie ok 28-30st)... wyglebił i narta poleciała na sam dół (zdjęcie niżej, kolega to ta czarna plama na środku kadru) pkt 5 zgadza się noszenie w ręce możebyć upierdliwe przy plecaku nie widze różnicy, a nawet delikatny plus dla braku skistop Co do gleb to kilka zaliczyłem takich: Na supermena i może kiedyś zęby wybije, ale jak na razie to mniej bolało, niż dostać po plecach czy głowie zjazdówkami To w końcu wolicie Wielkanocne czy Bożego Narodzenia? *rzuca_śnieżką* Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Skutecznosc skistoperow w terenie eksponowanym jest prawie zadna a zestawieniu z paskami nie warta uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Główna zaleta skistopów to że można rzucić dowolnie nartę w śnieg i nie pojedzie Bo gdzie indziej jak się nie złapie to i tak zjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dalej Strona 5 z 16 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Biegówki / Skitury / Ski-alpinizm Sprzęcior turowy... prośba o pomoc/rady × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
johndoe2 Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Ja mam piankowe fishery 72mm szerokosci, a waże 100kg i jeszcze mi się nie połamały (jeszcze ;] ). Do dreptania po karkonoszach takie coś jest zdecydowanie dobrym zestawem. Narty kupisz za grosze i do tego jak wujot pisał tlt speedy + foki i w 1500zł powinienes się spokojnie zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WincentY Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Speedy to bardzo udane wiazanie, jedyny minus za brak skistopa - co jest dosc upierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoldz Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Speedy to bardzo udane wiazanie, jedyny minus za brak skistopa - co jest dosc upierdliwe. Wolałbym jednak mieć skistopa, więc może wybiore dynafit vertical lub radical, które waszym zdaniem będą dla mnie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Wolałbym jednak mieć skistopa, więc może wybiore dynafit vertical lub radical, które waszym zdaniem będą dla mnie lepsze. popatrzyłem na te narty - to dość szerokie modele, ceny z kosmosu. Co do skistopów to po Ci one wadą pasków jest jedynie zakładanie, zdejmowanie ale za to mało ważą. A to podstawa. Ale jeśli koniecznie musisz mieć skistopy to możesz pomyśleć o Vipec pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. A jakie to są te powody? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 A jakie to są te powody? :> Naprawde? No dobra, a wiec: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Naprawde? No dobra, a wiec: Potraktuj to jako głos w dyskusji na temat plusów i minusów. - na trudnym stoku póki mam narty na nogach to mam szansę w związku z tym blokuję przody. Przy takim założeniu stopery po prostu nie są mi potrzebne - na pochyleniu powyżej 35 stopni i tak nie zatrzymają narty nawet w miękkich warunkach, w twardych kąt gdzie są nieprzydatne jest mniejszy. Mogę dostać w zęby (ale może nie - bardzo krótka linka) ale za to nie będę szukał narty w kotle 500 m poniżej - co do noszenia - na husara tylko przeszkadzają, na pętli bocznej też, podobnie tylnej Absolutnie zgadzam się, że podczas ściągania nart na grani może ona uciec. Prawdę powiedziawszy trzeba się nauczyć przepinać do jazdy bez odpinania nart. Przy gumce z przodu jest to łatwe, elastycznym pasku z tyłu trudniejsze a przy klipsie (Volkie ) bardzo trudne. Pozdro Wiesiek w lawinie i tak raczej nie zdążysz zdjąć nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 W narcie ze skistopem tez mozna zablokowac przody W teren nastromiony zawsze mozna wziac ze soba paski i zalozyc. Osobiscie nie uswiadczylem problemow z noszeniem nart ze skistopem, czy to na huzara, czy na petli. Uswiadczylem za to upierdliwosc noszenia na ramieniu nart bez skistopa... Kazdy rozpatrzy wedlug wlasnych potrzeb, ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. Aha, jeszcze co do lawin. Na kazdym szkoleniu ucza zeby podczas wchodzenia w teren lawiniasty sciagac paski, chyba raczej nie bez powodu? Moze Ty potrafisz ocenic ktory teren jest lawiniasty, a ktory nie. Ja nie potrafie i dla mnie kazdy nastromiony teren jest potencjalnie lawiniasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Oczywiście, że się wypowiem w końcu zbliża się zima to trzeba się po obrzucać "śnieżkami" co jest fajniejsze Święta Wielkanocne czy Bożego Narodzenia Naprawde? No dobra, a wiec: pkt 1 nie jest dla mnie argumentem pkt 2 teoretycznie tak jak piszesz w terenie lawiniastym odpiąć paski, ale jest też teoria, że na stromym stoku lub podciętym narta nie ma prawa Ci się wypiąć co najczęściej skutkuje zablokowaniu przodów czyli i tak i tak narty mamy przy sobie chybaże gleba była porządna. Druga sprawa to paski zawsze można dopiąć do butów przez delikatne kółko które utrzymuje narte przy nogach a przy mocnej glebie urwie. Co do pasków to miałem już kilka gleb i nie miałem z tym problemu, paski zapinam jak najwyżej, żeby linki były naciągnięte. Kilka razy na "zjazdówkach" ze skistoperami dostałem podczas gleby po głowie i plecach... wiec znowu jest to średni argument bo jak na razie więcej razy dostałem od skistoperów, a nie linek pkt 3 jak podchodzisz to nikt nie kazuje Ci ściągać z nart foki można bez problemu ściągnąć stojąc. Jeżeli chcesz wpiąć się to i tak przygotowywujesz sobie podłoże, dodatkowo dopinasz sobie linki, aby narta Ci nie uciekła, a jeżeli masz skistopery? patrz pkt 4 pkt 4 problem w tym, że linki przy zakładaniu nie uciekają (masz je przy butach), za to znam kilka przypadków forumowych historii gdzie narty ze skistoperami uciekały z grani/przełęczy. Jedyne ryzyko jest przy glebie gdy masz odpięte linki... ale skistopery raczej również nie zatrzymują wystarczy stok >25-30st i znane są historie gdzie uciekła narta ze skistoperami z Zawratu, Koziej P, Honoratki, Rysy itp, Sam widziałem sytuację jak kolega na Salatynie 35st (ale gleba była w dolnej części nachylenie ok 28-30st)... wyglebił i narta poleciała na sam dół (zdjęcie niżej, kolega to ta czarna plama na środku kadru) pkt 5 zgadza się noszenie w ręce możebyć upierdliwe przy plecaku nie widze różnicy, a nawet delikatny plus dla braku skistop Co do gleb to kilka zaliczyłem takich: Na supermena i może kiedyś zęby wybije, ale jak na razie to mniej bolało, niż dostać po plecach czy głowie zjazdówkami To w końcu wolicie Wielkanocne czy Bożego Narodzenia? *rzuca_śnieżką* Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Skutecznosc skistoperow w terenie eksponowanym jest prawie zadna a zestawieniu z paskami nie warta uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Główna zaleta skistopów to że można rzucić dowolnie nartę w śnieg i nie pojedzie Bo gdzie indziej jak się nie złapie to i tak zjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dalej Strona 5 z 16 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Biegówki / Skitury / Ski-alpinizm Sprzęcior turowy... prośba o pomoc/rady × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Wujot Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Wolałbym jednak mieć skistopa, więc może wybiore dynafit vertical lub radical, które waszym zdaniem będą dla mnie lepsze. popatrzyłem na te narty - to dość szerokie modele, ceny z kosmosu. Co do skistopów to po Ci one wadą pasków jest jedynie zakładanie, zdejmowanie ale za to mało ważą. A to podstawa. Ale jeśli koniecznie musisz mieć skistopy to możesz pomyśleć o Vipec pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. A jakie to są te powody? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 A jakie to są te powody? :> Naprawde? No dobra, a wiec: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Naprawde? No dobra, a wiec: Potraktuj to jako głos w dyskusji na temat plusów i minusów. - na trudnym stoku póki mam narty na nogach to mam szansę w związku z tym blokuję przody. Przy takim założeniu stopery po prostu nie są mi potrzebne - na pochyleniu powyżej 35 stopni i tak nie zatrzymają narty nawet w miękkich warunkach, w twardych kąt gdzie są nieprzydatne jest mniejszy. Mogę dostać w zęby (ale może nie - bardzo krótka linka) ale za to nie będę szukał narty w kotle 500 m poniżej - co do noszenia - na husara tylko przeszkadzają, na pętli bocznej też, podobnie tylnej Absolutnie zgadzam się, że podczas ściągania nart na grani może ona uciec. Prawdę powiedziawszy trzeba się nauczyć przepinać do jazdy bez odpinania nart. Przy gumce z przodu jest to łatwe, elastycznym pasku z tyłu trudniejsze a przy klipsie (Volkie ) bardzo trudne. Pozdro Wiesiek w lawinie i tak raczej nie zdążysz zdjąć nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 W narcie ze skistopem tez mozna zablokowac przody W teren nastromiony zawsze mozna wziac ze soba paski i zalozyc. Osobiscie nie uswiadczylem problemow z noszeniem nart ze skistopem, czy to na huzara, czy na petli. Uswiadczylem za to upierdliwosc noszenia na ramieniu nart bez skistopa... Kazdy rozpatrzy wedlug wlasnych potrzeb, ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. Aha, jeszcze co do lawin. Na kazdym szkoleniu ucza zeby podczas wchodzenia w teren lawiniasty sciagac paski, chyba raczej nie bez powodu? Moze Ty potrafisz ocenic ktory teren jest lawiniasty, a ktory nie. Ja nie potrafie i dla mnie kazdy nastromiony teren jest potencjalnie lawiniasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Oczywiście, że się wypowiem w końcu zbliża się zima to trzeba się po obrzucać "śnieżkami" co jest fajniejsze Święta Wielkanocne czy Bożego Narodzenia Naprawde? No dobra, a wiec: pkt 1 nie jest dla mnie argumentem pkt 2 teoretycznie tak jak piszesz w terenie lawiniastym odpiąć paski, ale jest też teoria, że na stromym stoku lub podciętym narta nie ma prawa Ci się wypiąć co najczęściej skutkuje zablokowaniu przodów czyli i tak i tak narty mamy przy sobie chybaże gleba była porządna. Druga sprawa to paski zawsze można dopiąć do butów przez delikatne kółko które utrzymuje narte przy nogach a przy mocnej glebie urwie. Co do pasków to miałem już kilka gleb i nie miałem z tym problemu, paski zapinam jak najwyżej, żeby linki były naciągnięte. Kilka razy na "zjazdówkach" ze skistoperami dostałem podczas gleby po głowie i plecach... wiec znowu jest to średni argument bo jak na razie więcej razy dostałem od skistoperów, a nie linek pkt 3 jak podchodzisz to nikt nie kazuje Ci ściągać z nart foki można bez problemu ściągnąć stojąc. Jeżeli chcesz wpiąć się to i tak przygotowywujesz sobie podłoże, dodatkowo dopinasz sobie linki, aby narta Ci nie uciekła, a jeżeli masz skistopery? patrz pkt 4 pkt 4 problem w tym, że linki przy zakładaniu nie uciekają (masz je przy butach), za to znam kilka przypadków forumowych historii gdzie narty ze skistoperami uciekały z grani/przełęczy. Jedyne ryzyko jest przy glebie gdy masz odpięte linki... ale skistopery raczej również nie zatrzymują wystarczy stok >25-30st i znane są historie gdzie uciekła narta ze skistoperami z Zawratu, Koziej P, Honoratki, Rysy itp, Sam widziałem sytuację jak kolega na Salatynie 35st (ale gleba była w dolnej części nachylenie ok 28-30st)... wyglebił i narta poleciała na sam dół (zdjęcie niżej, kolega to ta czarna plama na środku kadru) pkt 5 zgadza się noszenie w ręce możebyć upierdliwe przy plecaku nie widze różnicy, a nawet delikatny plus dla braku skistop Co do gleb to kilka zaliczyłem takich: Na supermena i może kiedyś zęby wybije, ale jak na razie to mniej bolało, niż dostać po plecach czy głowie zjazdówkami To w końcu wolicie Wielkanocne czy Bożego Narodzenia? *rzuca_śnieżką* Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Skutecznosc skistoperow w terenie eksponowanym jest prawie zadna a zestawieniu z paskami nie warta uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Główna zaleta skistopów to że można rzucić dowolnie nartę w śnieg i nie pojedzie Bo gdzie indziej jak się nie złapie to i tak zjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dalej Strona 5 z 16 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Biegówki / Skitury / Ski-alpinizm Sprzęcior turowy... prośba o pomoc/rady × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Brak skistopa to nie tragedia, ale jezeli mialbym wybierac to wzialbym wiazanie ze skistopem, nawet kosztem wagi. Wiele powodow za tym przemawia, za brakiem jedynie waga, co w przypadku amatorskiego lazenia nie jest szczegolnie istotne. A jakie to są te powody? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 A jakie to są te powody? :> Naprawde? No dobra, a wiec: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Naprawde? No dobra, a wiec: Potraktuj to jako głos w dyskusji na temat plusów i minusów. - na trudnym stoku póki mam narty na nogach to mam szansę w związku z tym blokuję przody. Przy takim założeniu stopery po prostu nie są mi potrzebne - na pochyleniu powyżej 35 stopni i tak nie zatrzymają narty nawet w miękkich warunkach, w twardych kąt gdzie są nieprzydatne jest mniejszy. Mogę dostać w zęby (ale może nie - bardzo krótka linka) ale za to nie będę szukał narty w kotle 500 m poniżej - co do noszenia - na husara tylko przeszkadzają, na pętli bocznej też, podobnie tylnej Absolutnie zgadzam się, że podczas ściągania nart na grani może ona uciec. Prawdę powiedziawszy trzeba się nauczyć przepinać do jazdy bez odpinania nart. Przy gumce z przodu jest to łatwe, elastycznym pasku z tyłu trudniejsze a przy klipsie (Volkie ) bardzo trudne. Pozdro Wiesiek w lawinie i tak raczej nie zdążysz zdjąć nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 W narcie ze skistopem tez mozna zablokowac przody W teren nastromiony zawsze mozna wziac ze soba paski i zalozyc. Osobiscie nie uswiadczylem problemow z noszeniem nart ze skistopem, czy to na huzara, czy na petli. Uswiadczylem za to upierdliwosc noszenia na ramieniu nart bez skistopa... Kazdy rozpatrzy wedlug wlasnych potrzeb, ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. Aha, jeszcze co do lawin. Na kazdym szkoleniu ucza zeby podczas wchodzenia w teren lawiniasty sciagac paski, chyba raczej nie bez powodu? Moze Ty potrafisz ocenic ktory teren jest lawiniasty, a ktory nie. Ja nie potrafie i dla mnie kazdy nastromiony teren jest potencjalnie lawiniasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Oczywiście, że się wypowiem w końcu zbliża się zima to trzeba się po obrzucać "śnieżkami" co jest fajniejsze Święta Wielkanocne czy Bożego Narodzenia Naprawde? No dobra, a wiec: pkt 1 nie jest dla mnie argumentem pkt 2 teoretycznie tak jak piszesz w terenie lawiniastym odpiąć paski, ale jest też teoria, że na stromym stoku lub podciętym narta nie ma prawa Ci się wypiąć co najczęściej skutkuje zablokowaniu przodów czyli i tak i tak narty mamy przy sobie chybaże gleba była porządna. Druga sprawa to paski zawsze można dopiąć do butów przez delikatne kółko które utrzymuje narte przy nogach a przy mocnej glebie urwie. Co do pasków to miałem już kilka gleb i nie miałem z tym problemu, paski zapinam jak najwyżej, żeby linki były naciągnięte. Kilka razy na "zjazdówkach" ze skistoperami dostałem podczas gleby po głowie i plecach... wiec znowu jest to średni argument bo jak na razie więcej razy dostałem od skistoperów, a nie linek pkt 3 jak podchodzisz to nikt nie kazuje Ci ściągać z nart foki można bez problemu ściągnąć stojąc. Jeżeli chcesz wpiąć się to i tak przygotowywujesz sobie podłoże, dodatkowo dopinasz sobie linki, aby narta Ci nie uciekła, a jeżeli masz skistopery? patrz pkt 4 pkt 4 problem w tym, że linki przy zakładaniu nie uciekają (masz je przy butach), za to znam kilka przypadków forumowych historii gdzie narty ze skistoperami uciekały z grani/przełęczy. Jedyne ryzyko jest przy glebie gdy masz odpięte linki... ale skistopery raczej również nie zatrzymują wystarczy stok >25-30st i znane są historie gdzie uciekła narta ze skistoperami z Zawratu, Koziej P, Honoratki, Rysy itp, Sam widziałem sytuację jak kolega na Salatynie 35st (ale gleba była w dolnej części nachylenie ok 28-30st)... wyglebił i narta poleciała na sam dół (zdjęcie niżej, kolega to ta czarna plama na środku kadru) pkt 5 zgadza się noszenie w ręce możebyć upierdliwe przy plecaku nie widze różnicy, a nawet delikatny plus dla braku skistop Co do gleb to kilka zaliczyłem takich: Na supermena i może kiedyś zęby wybije, ale jak na razie to mniej bolało, niż dostać po plecach czy głowie zjazdówkami To w końcu wolicie Wielkanocne czy Bożego Narodzenia? *rzuca_śnieżką* Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Skutecznosc skistoperow w terenie eksponowanym jest prawie zadna a zestawieniu z paskami nie warta uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Główna zaleta skistopów to że można rzucić dowolnie nartę w śnieg i nie pojedzie Bo gdzie indziej jak się nie złapie to i tak zjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dalej Strona 5 z 16 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Biegówki / Skitury / Ski-alpinizm Sprzęcior turowy... prośba o pomoc/rady × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 A jakie to są te powody? :> Naprawde? No dobra, a wiec: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Naprawde? No dobra, a wiec: Potraktuj to jako głos w dyskusji na temat plusów i minusów. - na trudnym stoku póki mam narty na nogach to mam szansę w związku z tym blokuję przody. Przy takim założeniu stopery po prostu nie są mi potrzebne - na pochyleniu powyżej 35 stopni i tak nie zatrzymają narty nawet w miękkich warunkach, w twardych kąt gdzie są nieprzydatne jest mniejszy. Mogę dostać w zęby (ale może nie - bardzo krótka linka) ale za to nie będę szukał narty w kotle 500 m poniżej - co do noszenia - na husara tylko przeszkadzają, na pętli bocznej też, podobnie tylnej Absolutnie zgadzam się, że podczas ściągania nart na grani może ona uciec. Prawdę powiedziawszy trzeba się nauczyć przepinać do jazdy bez odpinania nart. Przy gumce z przodu jest to łatwe, elastycznym pasku z tyłu trudniejsze a przy klipsie (Volkie ) bardzo trudne. Pozdro Wiesiek w lawinie i tak raczej nie zdążysz zdjąć nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 W narcie ze skistopem tez mozna zablokowac przody W teren nastromiony zawsze mozna wziac ze soba paski i zalozyc. Osobiscie nie uswiadczylem problemow z noszeniem nart ze skistopem, czy to na huzara, czy na petli. Uswiadczylem za to upierdliwosc noszenia na ramieniu nart bez skistopa... Kazdy rozpatrzy wedlug wlasnych potrzeb, ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. Aha, jeszcze co do lawin. Na kazdym szkoleniu ucza zeby podczas wchodzenia w teren lawiniasty sciagac paski, chyba raczej nie bez powodu? Moze Ty potrafisz ocenic ktory teren jest lawiniasty, a ktory nie. Ja nie potrafie i dla mnie kazdy nastromiony teren jest potencjalnie lawiniasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Oczywiście, że się wypowiem w końcu zbliża się zima to trzeba się po obrzucać "śnieżkami" co jest fajniejsze Święta Wielkanocne czy Bożego Narodzenia Naprawde? No dobra, a wiec: pkt 1 nie jest dla mnie argumentem pkt 2 teoretycznie tak jak piszesz w terenie lawiniastym odpiąć paski, ale jest też teoria, że na stromym stoku lub podciętym narta nie ma prawa Ci się wypiąć co najczęściej skutkuje zablokowaniu przodów czyli i tak i tak narty mamy przy sobie chybaże gleba była porządna. Druga sprawa to paski zawsze można dopiąć do butów przez delikatne kółko które utrzymuje narte przy nogach a przy mocnej glebie urwie. Co do pasków to miałem już kilka gleb i nie miałem z tym problemu, paski zapinam jak najwyżej, żeby linki były naciągnięte. Kilka razy na "zjazdówkach" ze skistoperami dostałem podczas gleby po głowie i plecach... wiec znowu jest to średni argument bo jak na razie więcej razy dostałem od skistoperów, a nie linek pkt 3 jak podchodzisz to nikt nie kazuje Ci ściągać z nart foki można bez problemu ściągnąć stojąc. Jeżeli chcesz wpiąć się to i tak przygotowywujesz sobie podłoże, dodatkowo dopinasz sobie linki, aby narta Ci nie uciekła, a jeżeli masz skistopery? patrz pkt 4 pkt 4 problem w tym, że linki przy zakładaniu nie uciekają (masz je przy butach), za to znam kilka przypadków forumowych historii gdzie narty ze skistoperami uciekały z grani/przełęczy. Jedyne ryzyko jest przy glebie gdy masz odpięte linki... ale skistopery raczej również nie zatrzymują wystarczy stok >25-30st i znane są historie gdzie uciekła narta ze skistoperami z Zawratu, Koziej P, Honoratki, Rysy itp, Sam widziałem sytuację jak kolega na Salatynie 35st (ale gleba była w dolnej części nachylenie ok 28-30st)... wyglebił i narta poleciała na sam dół (zdjęcie niżej, kolega to ta czarna plama na środku kadru) pkt 5 zgadza się noszenie w ręce możebyć upierdliwe przy plecaku nie widze różnicy, a nawet delikatny plus dla braku skistop Co do gleb to kilka zaliczyłem takich: Na supermena i może kiedyś zęby wybije, ale jak na razie to mniej bolało, niż dostać po plecach czy głowie zjazdówkami To w końcu wolicie Wielkanocne czy Bożego Narodzenia? *rzuca_śnieżką* Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Skutecznosc skistoperow w terenie eksponowanym jest prawie zadna a zestawieniu z paskami nie warta uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Główna zaleta skistopów to że można rzucić dowolnie nartę w śnieg i nie pojedzie Bo gdzie indziej jak się nie złapie to i tak zjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dalej Strona 5 z 16 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Biegówki / Skitury / Ski-alpinizm Sprzęcior turowy... prośba o pomoc/rady × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Naprawde? No dobra, a wiec: Potraktuj to jako głos w dyskusji na temat plusów i minusów. - na trudnym stoku póki mam narty na nogach to mam szansę w związku z tym blokuję przody. Przy takim założeniu stopery po prostu nie są mi potrzebne - na pochyleniu powyżej 35 stopni i tak nie zatrzymają narty nawet w miękkich warunkach, w twardych kąt gdzie są nieprzydatne jest mniejszy. Mogę dostać w zęby (ale może nie - bardzo krótka linka) ale za to nie będę szukał narty w kotle 500 m poniżej - co do noszenia - na husara tylko przeszkadzają, na pętli bocznej też, podobnie tylnej Absolutnie zgadzam się, że podczas ściągania nart na grani może ona uciec. Prawdę powiedziawszy trzeba się nauczyć przepinać do jazdy bez odpinania nart. Przy gumce z przodu jest to łatwe, elastycznym pasku z tyłu trudniejsze a przy klipsie (Volkie ) bardzo trudne. Pozdro Wiesiek w lawinie i tak raczej nie zdążysz zdjąć nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 W narcie ze skistopem tez mozna zablokowac przody W teren nastromiony zawsze mozna wziac ze soba paski i zalozyc. Osobiscie nie uswiadczylem problemow z noszeniem nart ze skistopem, czy to na huzara, czy na petli. Uswiadczylem za to upierdliwosc noszenia na ramieniu nart bez skistopa... Kazdy rozpatrzy wedlug wlasnych potrzeb, ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. Aha, jeszcze co do lawin. Na kazdym szkoleniu ucza zeby podczas wchodzenia w teren lawiniasty sciagac paski, chyba raczej nie bez powodu? Moze Ty potrafisz ocenic ktory teren jest lawiniasty, a ktory nie. Ja nie potrafie i dla mnie kazdy nastromiony teren jest potencjalnie lawiniasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Oczywiście, że się wypowiem w końcu zbliża się zima to trzeba się po obrzucać "śnieżkami" co jest fajniejsze Święta Wielkanocne czy Bożego Narodzenia Naprawde? No dobra, a wiec: pkt 1 nie jest dla mnie argumentem pkt 2 teoretycznie tak jak piszesz w terenie lawiniastym odpiąć paski, ale jest też teoria, że na stromym stoku lub podciętym narta nie ma prawa Ci się wypiąć co najczęściej skutkuje zablokowaniu przodów czyli i tak i tak narty mamy przy sobie chybaże gleba była porządna. Druga sprawa to paski zawsze można dopiąć do butów przez delikatne kółko które utrzymuje narte przy nogach a przy mocnej glebie urwie. Co do pasków to miałem już kilka gleb i nie miałem z tym problemu, paski zapinam jak najwyżej, żeby linki były naciągnięte. Kilka razy na "zjazdówkach" ze skistoperami dostałem podczas gleby po głowie i plecach... wiec znowu jest to średni argument bo jak na razie więcej razy dostałem od skistoperów, a nie linek pkt 3 jak podchodzisz to nikt nie kazuje Ci ściągać z nart foki można bez problemu ściągnąć stojąc. Jeżeli chcesz wpiąć się to i tak przygotowywujesz sobie podłoże, dodatkowo dopinasz sobie linki, aby narta Ci nie uciekła, a jeżeli masz skistopery? patrz pkt 4 pkt 4 problem w tym, że linki przy zakładaniu nie uciekają (masz je przy butach), za to znam kilka przypadków forumowych historii gdzie narty ze skistoperami uciekały z grani/przełęczy. Jedyne ryzyko jest przy glebie gdy masz odpięte linki... ale skistopery raczej również nie zatrzymują wystarczy stok >25-30st i znane są historie gdzie uciekła narta ze skistoperami z Zawratu, Koziej P, Honoratki, Rysy itp, Sam widziałem sytuację jak kolega na Salatynie 35st (ale gleba była w dolnej części nachylenie ok 28-30st)... wyglebił i narta poleciała na sam dół (zdjęcie niżej, kolega to ta czarna plama na środku kadru) pkt 5 zgadza się noszenie w ręce możebyć upierdliwe przy plecaku nie widze różnicy, a nawet delikatny plus dla braku skistop Co do gleb to kilka zaliczyłem takich: Na supermena i może kiedyś zęby wybije, ale jak na razie to mniej bolało, niż dostać po plecach czy głowie zjazdówkami To w końcu wolicie Wielkanocne czy Bożego Narodzenia? *rzuca_śnieżką* Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Skutecznosc skistoperow w terenie eksponowanym jest prawie zadna a zestawieniu z paskami nie warta uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Główna zaleta skistopów to że można rzucić dowolnie nartę w śnieg i nie pojedzie Bo gdzie indziej jak się nie złapie to i tak zjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dalej Strona 5 z 16 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Biegówki / Skitury / Ski-alpinizm Sprzęcior turowy... prośba o pomoc/rady
WincentY Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 W narcie ze skistopem tez mozna zablokowac przody W teren nastromiony zawsze mozna wziac ze soba paski i zalozyc. Osobiscie nie uswiadczylem problemow z noszeniem nart ze skistopem, czy to na huzara, czy na petli. Uswiadczylem za to upierdliwosc noszenia na ramieniu nart bez skistopa... Kazdy rozpatrzy wedlug wlasnych potrzeb, ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. Aha, jeszcze co do lawin. Na kazdym szkoleniu ucza zeby podczas wchodzenia w teren lawiniasty sciagac paski, chyba raczej nie bez powodu? Moze Ty potrafisz ocenic ktory teren jest lawiniasty, a ktory nie. Ja nie potrafie i dla mnie kazdy nastromiony teren jest potencjalnie lawiniasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 ale moim zdaniem przewaga skistopow nad paskami jest bezdyskusyjna. No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Oczywiście, że się wypowiem w końcu zbliża się zima to trzeba się po obrzucać "śnieżkami" co jest fajniejsze Święta Wielkanocne czy Bożego Narodzenia Naprawde? No dobra, a wiec: pkt 1 nie jest dla mnie argumentem pkt 2 teoretycznie tak jak piszesz w terenie lawiniastym odpiąć paski, ale jest też teoria, że na stromym stoku lub podciętym narta nie ma prawa Ci się wypiąć co najczęściej skutkuje zablokowaniu przodów czyli i tak i tak narty mamy przy sobie chybaże gleba była porządna. Druga sprawa to paski zawsze można dopiąć do butów przez delikatne kółko które utrzymuje narte przy nogach a przy mocnej glebie urwie. Co do pasków to miałem już kilka gleb i nie miałem z tym problemu, paski zapinam jak najwyżej, żeby linki były naciągnięte. Kilka razy na "zjazdówkach" ze skistoperami dostałem podczas gleby po głowie i plecach... wiec znowu jest to średni argument bo jak na razie więcej razy dostałem od skistoperów, a nie linek pkt 3 jak podchodzisz to nikt nie kazuje Ci ściągać z nart foki można bez problemu ściągnąć stojąc. Jeżeli chcesz wpiąć się to i tak przygotowywujesz sobie podłoże, dodatkowo dopinasz sobie linki, aby narta Ci nie uciekła, a jeżeli masz skistopery? patrz pkt 4 pkt 4 problem w tym, że linki przy zakładaniu nie uciekają (masz je przy butach), za to znam kilka przypadków forumowych historii gdzie narty ze skistoperami uciekały z grani/przełęczy. Jedyne ryzyko jest przy glebie gdy masz odpięte linki... ale skistopery raczej również nie zatrzymują wystarczy stok >25-30st i znane są historie gdzie uciekła narta ze skistoperami z Zawratu, Koziej P, Honoratki, Rysy itp, Sam widziałem sytuację jak kolega na Salatynie 35st (ale gleba była w dolnej części nachylenie ok 28-30st)... wyglebił i narta poleciała na sam dół (zdjęcie niżej, kolega to ta czarna plama na środku kadru) pkt 5 zgadza się noszenie w ręce możebyć upierdliwe przy plecaku nie widze różnicy, a nawet delikatny plus dla braku skistop Co do gleb to kilka zaliczyłem takich: Na supermena i może kiedyś zęby wybije, ale jak na razie to mniej bolało, niż dostać po plecach czy głowie zjazdówkami To w końcu wolicie Wielkanocne czy Bożego Narodzenia? *rzuca_śnieżką* Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Skutecznosc skistoperow w terenie eksponowanym jest prawie zadna a zestawieniu z paskami nie warta uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Główna zaleta skistopów to że można rzucić dowolnie nartę w śnieg i nie pojedzie Bo gdzie indziej jak się nie złapie to i tak zjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dalej Strona 5 z 16 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Biegówki / Skitury / Ski-alpinizm Sprzęcior turowy... prośba o pomoc/rady
MajorSki Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 No właśnie o tę bezdyskusyjność chodzi. Wykazałeś, ze w teren nastromiony można jednak zabrać paski, nie odniosłeś się do nieskuteczności tej formy zatrzymywania nart (i niebezpieczeństw dla będących poniżej ludzi) w stromym terenie a w takim się przeważnie poruszamy. Wyższość w noszeniu na ramieniu (co umówmy się jest bardzo sporadyczne) można wyrównać rzepem, który zawsze masz przy sobie. Nie twierdzę, że paski są na pewno zawsze lepsze bo sam nie wiem. Ale temat nie jest bezdyskusyjny. Mam nadzieję, że Tomek się wypowie. Pozdro Wiesiek Oczywiście, że się wypowiem w końcu zbliża się zima to trzeba się po obrzucać "śnieżkami" co jest fajniejsze Święta Wielkanocne czy Bożego Narodzenia Naprawde? No dobra, a wiec: pkt 1 nie jest dla mnie argumentem pkt 2 teoretycznie tak jak piszesz w terenie lawiniastym odpiąć paski, ale jest też teoria, że na stromym stoku lub podciętym narta nie ma prawa Ci się wypiąć co najczęściej skutkuje zablokowaniu przodów czyli i tak i tak narty mamy przy sobie chybaże gleba była porządna. Druga sprawa to paski zawsze można dopiąć do butów przez delikatne kółko które utrzymuje narte przy nogach a przy mocnej glebie urwie. Co do pasków to miałem już kilka gleb i nie miałem z tym problemu, paski zapinam jak najwyżej, żeby linki były naciągnięte. Kilka razy na "zjazdówkach" ze skistoperami dostałem podczas gleby po głowie i plecach... wiec znowu jest to średni argument bo jak na razie więcej razy dostałem od skistoperów, a nie linek pkt 3 jak podchodzisz to nikt nie kazuje Ci ściągać z nart foki można bez problemu ściągnąć stojąc. Jeżeli chcesz wpiąć się to i tak przygotowywujesz sobie podłoże, dodatkowo dopinasz sobie linki, aby narta Ci nie uciekła, a jeżeli masz skistopery? patrz pkt 4 pkt 4 problem w tym, że linki przy zakładaniu nie uciekają (masz je przy butach), za to znam kilka przypadków forumowych historii gdzie narty ze skistoperami uciekały z grani/przełęczy. Jedyne ryzyko jest przy glebie gdy masz odpięte linki... ale skistopery raczej również nie zatrzymują wystarczy stok >25-30st i znane są historie gdzie uciekła narta ze skistoperami z Zawratu, Koziej P, Honoratki, Rysy itp, Sam widziałem sytuację jak kolega na Salatynie 35st (ale gleba była w dolnej części nachylenie ok 28-30st)... wyglebił i narta poleciała na sam dół (zdjęcie niżej, kolega to ta czarna plama na środku kadru) pkt 5 zgadza się noszenie w ręce możebyć upierdliwe przy plecaku nie widze różnicy, a nawet delikatny plus dla braku skistop Co do gleb to kilka zaliczyłem takich: Na supermena i może kiedyś zęby wybije, ale jak na razie to mniej bolało, niż dostać po plecach czy głowie zjazdówkami To w końcu wolicie Wielkanocne czy Bożego Narodzenia? *rzuca_śnieżką* Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Skutecznosc skistoperow w terenie eksponowanym jest prawie zadna a zestawieniu z paskami nie warta uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Główna zaleta skistopów to że można rzucić dowolnie nartę w śnieg i nie pojedzie Bo gdzie indziej jak się nie złapie to i tak zjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dalej Strona 5 z 16 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
fredowski Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Skutecznosc skistoperow w terenie eksponowanym jest prawie zadna a zestawieniu z paskami nie warta uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndRand Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Główna zaleta skistopów to że można rzucić dowolnie nartę w śnieg i nie pojedzie Bo gdzie indziej jak się nie złapie to i tak zjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi