Mitek Napisano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Witam Przytaczam za informatorem Sitn: W dniu 10 kwietnia 2008 r. w Cieklinie k/Jasła o godz. 12:30 odbędzie się uroczystość otwarcia MUZEUM NARCIARSTWA im. Stanisława Barabasza, polskiego pioniera narciarstwa. Kolekcję sprzętu narciarskiego gromadził przez całe swe życie kol. Józef Kusiba, instruktor wykladowca PZN, a jego marzenie życia zrealizowala córka, pani Barbara Prinke-Kusiba wraz z władzami gminy Dębowiec w ramach Programu Sąsiedztwa Polska-Bialoruś-Ukraina współfinansowanego ze środkow Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Serdecznie zapraszamy do zwiedzania tego obiektu zbudowanego obok pierwszego stoku na górze Cieklinka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janusz35 Napisano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 A nie wiesz przypadkiem w jakich godzinach jest czynne to muzeum - chętnie wybiorę się z dzieciakami (tym bardziej ze to o "rzut beretem" lub jak kto woli kamieniem:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morcin 25 Napisano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Witam ! Warto dodać,iż Stanisław Barabasz,z zawodu architekt,z zamiłowania malarz i myśliwy,przebywając w Cieklinie w 1888 roku,wykonał pierwsze w Polsce narty.Zjeżdżał na nich z okolicznej Cieklinki. PS. Muzeum mieści się w nowym Domu Kultury w Cieklinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Witam http://www.cieklin.r.../kwiecien_8.htm Tu jest troszke iwęcej i zdjęcia. Niestety nie znalezłem godzin otwarcia ale myslę, że serwis Ciklina pomoże. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omen07 Napisano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Zwabiony artykułami w mediach lokalnych, min. w TV Reg. Rzeszów, Tyg.Nowe Podkarpacie, GC Nowiny Rzeszowskie oraz informacjami na portalach regionalnych, pojechałem zobaczyć eksponaty wystawione w opisanym muzeum. Po dotarciu pod budynek Wiejskiego Domu Kultury w Cieklinie który prezentuje się okazale i jeszcze pachnie farbami:), udałem sie do drzwi tegoż budynku i tu zaskoczenie:rolleyes:, wszystkie drzwi pozamykane, a o muzeum i jego zbiorach żadnej informacji:confused:. Nie rezygnując ze zwiedzenia tak rozreklamowanego przedsięwzięcia, pojechałem do pobliskiego sklepu, gdzie dowiedziałem się że klucze od muzem dzierży sołtys i do niego trzeba się się udać po informacje i ewentualne zwiedzenie muzeum. Jadę więc do sołtysa, udało mi sie go zastać w domu. W rozmowie z sołtysem ( bardzo miły człowiek:) ) dowiaduję się że faktycznie w dniu 10 IV br. celebrowano otwarcie Muzem Narciarstwa, ale tak faktycznie to będzie ono dostepne dla zwiedzających może końcem maja, albo jeszcze pózniej. Na pytanie - to po co tak medialne otwarcie tegoż muzeum , słyszę ".. a bo naciskali.." . Po chwili rozmowy Pan sołtys zgodził sie podjechać z nami ( byłem z siostrzeńcem) do muzeum i pokazał nam zgromadzone i opisane w mediach eksponaty. Ale tu:eek: zabronił nam robić fotki. Po zwiedzeniu, dumny że chyba jako pierwszemu z tegoż Forum udało mi się zwiedzić Muzeum Narciarstwa w Cieklinie, wróciłem do domu. Pozdr. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omen07 Napisano 27 Września 2008 Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Wreszcie coś zaczęło się dziać w muzeum:rolleyes: http://www.ejaslo.pl...order=0&thold=0 Pozdr. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omen07 Napisano 16 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 No cóż, nie wiedziałem że tak niedaleko powstały pierwsze narty... http://www.jaslo4u.p...p?readmore=5079 Pozdr. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi