antibes Napisano 10 Marca 2008 Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Po złamaniu nogi w kostce (kilkanaście lat temu) mam o kilka stopni prawą stopę skierowaną bardziej na zewnątrz niż lewą. W chodzeniu i bieganiu zupełnie to nie przeszkadza, ale na nartach pojawia się mały problem, bo narta "wyjeżdża" mi na zewnątrz. Muszę to korygować ciut ustawiając kolano do wewnątrz. Jakoś sobie radzę, zjeżdżam z czarnych ścianek, ale czuję, że trochę cierpi na tym kolano. I tu pytanie - czy są jakieś buty, które pomogłyby choć trochę skorygować tą moją przypadłość? Chodzi o to, aby stopa w nich mogła być ustawiona bardziej na zewnątrz w stosunku do osi skorupy. Obecnie jeżdżę w 10-letich Nordicach, które nie mają żadnej takiej regulacji. Z góry dzięki za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin0 Napisano 10 Marca 2008 Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 może fischer soma tam mozna korygować pochylenie stopy , warto sprobować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojto Napisano 10 Marca 2008 Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Wszystkie buty, które mają canting boczny (takie otwory po bokach skorupy). Ma to też seria M z Atomica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marax0 Napisano 11 Marca 2008 Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 fishery smoa maja double canting ale tez generalnie jakas tam technologie V ktora sprowadza sie to tego ze stopa jest ulona nie prsto do kierunku jady ale naturalnie... Warto mysle z tym butem sprobowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antibes Napisano 12 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Wilekie dzięki za rady. Rozglądne się za fischerami soma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lobo Napisano 13 Marca 2008 Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Po złamaniu nogi w kostce (kilkanaście lat temu) mam o kilka stopni prawą stopę skierowaną bardziej na zewnątrz niż lewą. W chodzeniu i bieganiu zupełnie to nie przeszkadza, ale na nartach pojawia się mały problem, bo narta "wyjeżdża" mi na zewnątrz. Muszę to korygować ciut ustawiając kolano do wewnątrz. Jakoś sobie radzę, zjeżdżam z czarnych ścianek, ale czuję, że trochę cierpi na tym kolano. I tu pytanie - czy są jakieś buty, które pomogłyby choć trochę skorygować tą moją przypadłość? Chodzi o to, aby stopa w nich mogła być ustawiona bardziej na zewnątrz w stosunku do osi skorupy. Obecnie jeżdżę w 10-letich Nordicach, które nie mają żadnej takiej regulacji. Z góry dzięki za wszelkie sugestie. Koledzy radzą kupno butów z podwójnym cantingiem . To jest nieporozumienie . Canting służy tylko i wyłącznie do ustawienia mankietu buta w ten sposób aby " kopiował " goleń , jeśli staniesz przed lustrem z założonymi na gołe nogi samymi skorupami ( bez botków ) to ustawienie cantingu jest prawidłowe jeśli górna krawędż mankietu będzie się znajdować w jednakowej odległości od nogi ( lewo - prawo ) . Ty masz problem z głęboką supinacją prawej stopy , aby to skorygować można posłużyć się kilkoma sposobami . Generalnie chodzi o to aby , niezależnie od tego czy mamy nogi " ixowate" czy też " beczkowate " , stać na PŁASKICH nartach , nie obciążając ani wewnętrznych ani zewnętrznych krawędzi . W Twoim przypadku ( masz , można powiedzieć : beczkowatą prawą nogę ) można : - sfrezować podeszwę prawego buta od zewnętrznej strony ( co podniesie - odciąży zewnętrzną krawędż ) lub - zastosować podkłdki kątowe pod wiązanie od strony wewnętrznej ( ten sam efekt ) Nie należy próbować korygować wad postawy za pomocą śrub mimośrodowych cantingu , TYLKO podkładki pod wiązania lub frezowanie podeszwy pozwalają prawidłowo zbalansować narciarza w płaszczyżnie poprzecznej tak aby stał na idealnie płaskich nartach . Myślę że dobry serwis poradzi sobie z Twoim problemem bez trudu . Powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antibes Napisano 13 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Dzięki Lobo za opinię. Moja przypadłość jest jednak inna, niż myślisz. Otóż nie mam stopy przekrzywionej w pionie (nie stoję na jej zewnętrznej krawędzi), ale w poziomie. Tak więc frezowanie podeszwy buta raczej nic by nie dało. Obawiam się, że pozostaje mi odlanie skorupy buta na zamówienie. Ale takie rzeczy to chyba tylko w Erze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin0 Napisano 13 Marca 2008 Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Koledzy radzą kupno butów z podwójnym cantingiem . To jest nieporozumienie . Canting służy tylko i wyłącznie do ustawienia mankietu buta w ten sposób aby " kopiował " goleń , jeśli staniesz przed lustrem z założonymi na gołe nogi samymi skorupami ( bez botków ) to ustawienie cantingu jest prawidłowe jeśli górna krawędż mankietu będzie się znajdować w jednakowej odległości od nogi ( lewo - prawo ) . Ty masz problem z głęboką supinacją prawej stopy , aby to skorygować można posłużyć się kilkoma sposobami . Generalnie chodzi o to aby , niezależnie od tego czy mamy nogi " ixowate" czy też " beczkowate " , stać na PŁASKICH nartach , nie obciążając ani wewnętrznych ani zewnętrznych krawędzi . W Twoim przypadku ( masz , można powiedzieć : beczkowatą prawą nogę ) można : - sfrezować podeszwę prawego buta od zewnętrznej strony ( co podniesie - odciąży zewnętrzną krawędż ) lub - zastosować podkłdki kątowe pod wiązanie od strony wewnętrznej ( ten sam efekt ) Nie należy próbować korygować wad postawy za pomocą śrub mimośrodowych cantingu , TYLKO podkładki pod wiązania lub frezowanie podeszwy pozwalają prawidłowo zbalansować narciarza w płaszczyżnie poprzecznej tak aby stał na idealnie płaskich nartach . Myślę że dobry serwis poradzi sobie z Twoim problemem bez trudu . Powodzenia . w butach soma oprócz cantingu są dodatkowe podkładki które wkałada się pod buta wewnetrznego co umożliwia skierowanie stopy w inny sposób niż normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lobo Napisano 13 Marca 2008 Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Dzięki Lobo za opinię. Moja przypadłość jest jednak inna, niż myślisz. Otóż nie mam stopy przekrzywionej w pionie (nie stoję na jej zewnętrznej krawędzi), ale w poziomie. Tak więc frezowanie podeszwy buta raczej nic by nie dało. Obawiam się, że pozostaje mi odlanie skorupy buta na zamówienie. Ale takie rzeczy to chyba tylko w Erze Faktycznie , nie przeczytałem dokładnie ! Rzeczywiście FISCHER Soma to " kaczy " but ( i chyba Nordica Dobermann ) . W takich butach stoi się jak kaczka , ze stopami skierowanymi trochę na zewnątrz , czyli oś podeszwy jest odchylona nieco na zewnątrz od osi narty . To może Ci pasować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi