fredowski Napisano 15 Marca 2008 Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 ten ruch jest identyczny jak przy mijaniu bramek gigantowych - zwróćcie uwagę jak ustawia się barkiem do skrętu ten Molltaler byłby świetnym rozwiązaniem wspólnego wyjazdu Mnie sie Couche podoba, jest tu gdzies na forum jego jazda na krawedzach i to jest dla mnie super demonstracja - wszystko widac. Demonstracja jazdy nie musi byc zgodna z obowiazujaca technika, ma byc czytelna dla widza czy kursanta i odzwierciedlac to co zostalo zapowiedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rolnik Napisano 15 Marca 2008 Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Witam, Mitek zgadzam się z Tobą, jednak dla rzeszy narciarzy jazda zawodników stanowi punkt odniesienia. Tu bliżej mi do poglądów Tadeusza, Fredowskiego i in. Zauważ, że często byli zawodnicy stają się instruktorami i tworzą całe szkoły narciarskie. Z drugiej strony, nie wiem jak Wy, ale ja natychmiast odróżnię instruktora, który był zawodnikiem od takiego, który nie był. Pozdrawiam serdecznie Rolnik Ps. Wreszcie niedługo na narty. Jestem w Solda/Sulden od 5 kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Marca 2008 Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Witam, Mitek zgadzam się z Tobą, jednak dla rzeszy narciarzy jazda zawodników stanowi punkt odniesienia. Tu bliżej mi do poglądów Tadeusza, Fredowskiego i in. Zauważ, że często byli zawodnicy stają się instruktorami i tworzą całe szkoły narciarskie. Z drugiej strony, nie wiem jak Wy, ale ja natychmiast odróżnię instruktora, który był zawodnikiem od takiego, który nie był. Pozdrawiam serdecznie Rolnik Ps. Wreszcie niedługo na narty. Jestem w Solda/Sulden od 5 kwietnia. Witam Jedziesz do moich ukochanych Włoch - masz fajnie. Zapisz w takim razie ilu spotkałeś instruktorów zawodników (byłych) i nie zawodników. Pozdrawiam - i uważaj na kolano.] Napisz jak było i zrób zdjęcia. PaPa Mnie sie Couche podoba, jest tu gdzies na forum jego jazda na krawedzach i to jest dla mnie super demonstracja - wszystko widac. Demonstracja jazdy nie musi byc zgodna z obowiazujaca technika, ma byc czytelna dla widza czy kursanta i odzwierciedlac to co zostalo zapowiedziane. Witam A Ty myślisz, że mnie się nie podoba. :eek:Każdy chciałby być Cuchem:eek: - choć Ja bardziej Hermannem;) tylko, że teraz pokaż w taki sposób skręt jakimkolwiek ludziom w trakcie nauki, nawet zaawansowanym. Pierwsze co zrobią to zaczną machać rękami - bo to jest takie zawodnicze bo tak jeździ Cuche. Dlatego mówię: jako ikona tak, jako demonstrator nie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadek Kuby Napisano 18 Marca 2008 Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Ciekawe uwagi o demonstracji napisał kiedyś G. Joubert. Instruktor demonstruje kursantom idealny skręt i zachęca ich do tego, aby go naśladowali. Problem polega na tym, że jest między nimi przepaść w doświadczeniu narciarskim. Dobry instruktor powinien się zniżyć do poziomu kursanta i zademonstrować kursantowi dokładnie jego(kursanta) ewolucję. I na tym przykładzie omówić błędy i sposób ich eliminacji. Ilu instruktorów tak czyni. Najłatwiej jest wykonywać śliczne łuczki i niech naśladują. Będą tak jeździć jak instruktor, ale za dwadzieścia lat i jak się przyłożą do nauki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 18 Marca 2008 Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Ciekawe uwagi o demonstracji napisał kiedyś G. Joubert. Instruktor demonstruje kursantom idealny skręt i zachęca ich do tego, aby go naśladowali. Problem polega na tym, że jest między nimi przepaść w doświadczeniu narciarskim. Dobry instruktor powinien się zniżyć do poziomu kursanta i zademonstrować kursantowi dokładnie jego(kursanta) ewolucję. I na tym przykładzie omówić błędy i sposób ich eliminacji. Ilu instruktorów tak czyni. Najłatwiej jest wykonywać śliczne łuczki i niech naśladują. Będą tak jeździć jak instruktor, ale za dwadzieścia lat i jak się przyłożą do nauki. To nalezy do "tajemnic" sukcesu. Kursant a nawet my sami nie bardzo wiemy jak jezdzimy. Stad te filmiki z jazdy tak popularne i przyznam sie, ze tez bylem bardzo ciekawy jak "wygladam" na stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniaq Napisano 18 Marca 2008 Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Ciekawe uwagi o demonstracji napisał kiedyś G. Joubert. Instruktor demonstruje kursantom idealny skręt i zachęca ich do tego, aby go naśladowali. Problem polega na tym, że jest między nimi przepaść w doświadczeniu narciarskim. Dobry instruktor powinien się zniżyć do poziomu kursanta i zademonstrować kursantowi dokładnie jego(kursanta) ewolucję. I na tym przykładzie omówić błędy i sposób ich eliminacji. Ilu instruktorów tak czyni. Najłatwiej jest wykonywać śliczne łuczki i niech naśladują. Będą tak jeździć jak instruktor, ale za dwadzieścia lat i jak się przyłożą do nauki. dobra demonstracja/pokaz może mieć dwie funkcje motywacyjna dydaktyczna perfekcyjnie wykonany pokaz z dużą szybkościa i dynamiką ma motywować do nasladowania (motywacyjna) pokaz wykonany bardzo dokładnie i powoli pozwala zapoznać się z ewolucją (dydaktyczna) dobry instruktor/trener/nauczyciel który potrafi ocenić swoich uczniów wykorzysta tą wiedzę odpowiednio pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morcin 25 Napisano 27 Marca 2008 Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 panowie i panie ja dopiero zaczalem jezdzic tzn bylem pierwszy raz w tym roku mialem instruktor na godzinke nauczylem sie zjezdzac plugiem chcialbym na razie przed nastepna zima poznac chodziaz w teorii jak dalej powinna przebiegac moja nauka czy mozecie polecic mi jakies strony ksiazki moze od kogos z was jakies radybo mysle ze zlapalem bakcyla i chcialbym to kontynuowac z gory dziekuje pozdrawiam i musze powiedzec ze jak patrzylem jak ludzie smigaja to im tak zazdroscilem Witaj Nowy Pasjonacie MJakub-ie ! Np. tu :http://www.carvingsk...chnika_2005.php Pozdrowienia i sukcesów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi