jarek_sz-in Napisano 30 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Grudzień będzie ciepły, ale za to mokry i wietrzny. Tegoroczny grudzień nie będzie znacząco odbiegać od pogody jaka panowała w Polsce już od końca lata. Temperatura wciąż w całym kraju będzie się utrzymywać na poziomie powyżej średniej wieloletniej, a to oznacza grudzień będzie cieplejszy niż zwykle. Opady tymczasem pozostaną na poziomie normy i lekko powyżej niej. Częstszym opadom będą towarzyszyć porywiste wiatry. Przez większą część grudnia w ciągu dnia temperatura utrzyma się pomiędzy 2 a 10 stopni. Przeważnie jednak na poziomie 5 stopni. Nocami w okolicach zera, ale z powodu opadów przez większość nocy temperatura powinna być dodatnia. Ujemne wartości pojawią się w pogodniejsze noce, a tych nie będzie zbyt dużo. Częstsze opady to także więcej wiatrów południowych, które o tej porze roku bywają bardzo silne. W górach i w dolinach częste pojawianie się wiatru halnego, który lokalnie będzie zdecydowanie podnosił temperaturę. Jeśli opady śniegu się pojawią to głównie w górach, gdzie sezon narciarski rozpocznie się później niż zwykle i początkowo nie przyniesie zadowalających ilości śniegu. Na nizinach najmniej opadów na wschodzie i południu kraju. Przeważnie deszczowo, opady śniegu sporadycznie możliwe na wschodzie i południu Polski, ale w większości będą to opady deszczu ze śniegiem. W pozostałych regionach głównie sam deszcz. Oznacza to, że grudzień prawdziwej zimy nam jeszcze nie przyniesie, a ze śniegiem mogą być problemy, co szczególnie ważne jest dla narciarzy. Wszystko wskazuje na to, że Boże Narodzenie nie przyniesie białych krajobrazów i mrozu. Na przestrzeni wielu ostatnich lat średnia temperatura grudnia wynosiła od minus 2 stopni na północnym wschodzie, przez zero stopni w centrum kraju, do 1 stopnia na zachodzie i 2 stopni na Wybrzeżu. Suma opadów natomiast oscylowała w tym czasie na poziomie od 35-40 litrów na wschodzie i południowym zachodzie, przez 40-45 litrów w większości Polski, do 50-60 na Pomorzu. Na terenach podgórskich od 40 do ponad 60 litrów. Najwyższa w historii pomiarów temperatura w grudniu wystąpiła w 1989 roku w Tarnowie w Małopolsce - plus 19,5 stopnia. Najniższa natomiast w 1961 roku w Nowym Sączu w Małopolsce - minus 30,3 stopnia. Artykuł z 30 grudnia 2006. Źródło: Twoja Pogoda. Tak wiec, odwoluje wyjazd sylwestrowy:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omen07 Napisano 30 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 A gdyby tak zwrócić się do marszłka sejmu, by w intencji obfitych opadów sniegu w kaplicy sejmowej odprawić mszę. Po mszy odprawionej w intencji opadów deszczu, po panujacej suszy, na podkarpaciu tak lało że wystąpiły powodzie. może jednak tylko to pozostaje?:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bystry Napisano 30 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 jakos nie moge w to uwierzyc ze w gorach w sylwestra sniegu nie bedzie? musi wkoncu spasc tam temperatura ponizej zera , a armaty zrobia swoje ale mimo wszystko jetsem pewien,ze bedziemy mieli normalny sniezek:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutek Napisano 30 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Ja w to kompletnie nie wierze. Dziwie się o publikacji czegoś takiego...:cool: ( Twoja Pogoda ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bystry Napisano 30 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 olas nie wierzysz w to co pisze "twoja pogoda"?? a tak wogole olas to powiedz co tam mowia gorale z malego cichego?? bedzie zima czy nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek_sz-in Napisano 30 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Ja w to kompletnie nie wierze. Dziwie się o publikacji czegoś takiego...:cool: ( Twoja Pogoda ) Ja tez jakos nie wierzylem temu portalowi ale od kiedy sledze ich prognozy tzn od polowy pazdziernika to praktycznie wszystko sie sprawdza:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aga23 Napisano 30 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 a co powiecie na to? http://wwwa.accuweat...KOPANE&metric=1 spojrzcie na prognoze od 11.12 ja tam wierze tej prognozie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek_sz-in Napisano 30 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 poczekamy zobaczymy:)) wg tej prognozy w przyszlym tygodniu powinno cos sie zmieniac na korzysc narciarzy:) od srody-czwartku, ja osobiscie w ten portal kompletnie nie wierze, ich pogoda powyzej 4 dni sie nie sprawdza ale moze....... tym razem oby:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojto Napisano 30 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Jarek_Sz-in ja radze Ci nie odwoływać wyjazdu, bo czuje, że będziesz żałował, zwłaszcza, że jeszcze zostało sporo czasu Jeżeli temperatura w Polsce będzie na poziomie 5 stopni, to na samym dole w Zahradkach będzie poniżej 0!!! To niemożliwe, żeby tam w Sylwestra nie było śniegu. Co do Inwersji - to w tym roku jest wyjątkowo częsta. Pojawia się zwykle wraz z halnym. W Polskich górach utrzymywała się praktycznie od tygodnia, nie licząc ostatniego dnia i nocy. Przykład: Na Śnieżce temperatura nawet w nocy nie spadła poniżej 8 stopni, a w Jeleniej Górze był w tym czasie przymrozek. Podobnie było w Tatrach, tylko w mniejszym stopniu. Po kilku nocach bez inwersji (wiatr wieje z zachodu) wrócą do nas na kilka dni. Dziś rano na Kasprowym było już zimniej (-1,5) ale padała marznąca mżawka, a nie śnieg, ponieważ górą płynęło cieplejsze powietrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bystry Napisano 30 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 co ty taki pesymista?? troche wiary!!! ja tam wierze w ta pogode:))aby tylko sypalo:))) bo ja osobiscie nie pamietam sylwestra w gorach bez sniegu:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutek Napisano 30 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Nyj będzie padać no ba jako niy ma!!! O to się nie martwie wiem, że sobie pojeździmy!!!! I nie wierze Twojej Pogodzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shireikan Napisano 30 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 A ja Wam mówię, że zima na pewno będzie gdyż jak co roku MUSI zaskoczyć drogowców... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aga23 Napisano 30 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 hahaha dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojto Napisano 30 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 co ty taki pesymista?? troche wiary!!! ja tam wierze w ta pogode:))aby tylko sypalo:))) bo ja osobiscie nie pamietam sylwestra w gorach bez sniegu:)) Czy to ja niby jestem pesymistą? Ja raczej jestem optymistą. Zresztą widać to w moim poście, w którym radziłem NIE odwoływać wyjazdu... bo śnieg będzie aga23 - co do accuwater przekonałem się - niestety negatywnie w ostatnich tygodniach. Na najbliższe dni, od kilku tygodni zapowiadane jest ciepło, a w prognozie na 10 do 15 dni zawsze zimno. Nieważne, że dni płyną i zimno musiałoby się przybliżać w prognozach - oni bez przerwy pokazują to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutek Napisano 30 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Nie ma co zwracac uwagi na te prognozy. Pani w TVN24 jest przemiła. Dziś rano powiedziała, że śniegu nie ma. " No cóż narciarze pojeżdżą sobie za rok..." To było niemiłe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafka-ski Napisano 30 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 heh napewno snieg spadnie... gdzies w połowie grudnia... jestem tego pewny :) na 99% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutek Napisano 30 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Wiadomość z BT: Czekamy na mrozy i śnieg, może w przyszłym tygodniu będziemy naśnieżać stoki jak pogoda dopisze :D:D Widać posłuchali mnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bystry Napisano 30 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 wojto to nie bylo do ciebie tylko do jarka:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojto Napisano 10 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 W górach w najbliższych dniach, temperatura będzie przez całą dobe na minusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyrateolog Napisano 10 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Wojto skad wiesz o tej temperaturze, gdzie sprawdzales pogode?? A co ze sniegiem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojto Napisano 10 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Wojto skad wiesz o tej temperaturze, gdzie sprawdzales pogode?? A co ze sniegiem?? Śnieg będzie padał coraz słabiej (jeszcze pada w Beskidach) Jutro się nie stopi - chyba że będzie operowało słońce. We wtorek też nie powinien się roztopić, a w nocy z wtorku na środe dopada go troche. Od czwartku ten śnieg, który leży niżej może się topić przez kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yanosik Napisano 10 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 to jest link do strony WINDGURU.CZ, który jest dla mnie najbardziej wiarygodny i przewidywalny, bo często z niego korzystamy, aby sprawdzać warunki wiatrowe dla Żnina pod kątem windsurfingu. Jak się zdołaliśmy przekonać, przewidywalność tej strony jest 90%. Pierwszy jest dla Małej Fatry na Słowacji: http://www.windguru....ex.php?sc=73338, widzicie ten mrozik od poniedziałku i śnieżek we wtorek????? http://www.windguru....dex.php?sc=3623 a drugi dla Żywca. tu trochę gorzej, bo lekki mrozik w dzień dopiero w niedzielę 17-go, ale nocki już powinny być mroźne, więc jest szansa na śnieżenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kodnam Napisano 10 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Nasypało mało (ale się zrymowało:D ). I pewnie zaraz stopnieje. Ale nie wiem jak na Klimczoku, bo wczoraj była wiosenna pogoda, a dziś sypało śniegiem, a Klimczok jest troszkę wyżej (ok.1100m n.p.m.), więc tam może się śnieg utrzymać. Zdjęcia z wczoraj i dziś na stronce: http://www.galeriana...lsko/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyrateolog Napisano 10 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Wy mi tu takie dobre newsy mowicie, a ja sie balem ze juz musze cos w alpach rezerwowac, jesli macie racje! To na sylwka bede szusowal w polsce jak zloto!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
james Napisano 10 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 nie wiedziałem, że na Szyndzielnię jest gondola? Zawsze było mówione, że tylko na Jaworzynę... na święta będzie śnieg! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi