wojtek1234 Napisano 20 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Faktycznie tam coś stoi na tej skale... może kozica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EFIX Napisano 20 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Faktycznie tam coś stoi na tej skale... może kozica.MASZ racje... Jest tam kozica...Choc to 50% sukcesu:DPozdrawiam !Zachecam do znalezienia 2giej polowy:D rozwiazania;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1234 Napisano 20 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 W jakim sensie 2-giej połowy? Tam jest coś jeszcze?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1234 Napisano 20 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Daj jakąś wskazówkę... Oglądałem to zdjęcie już z 500 razy... Są tam pewne kształty, które mogą wywoływać pewne skojarzenia, ale to tylko domysły (nie można mieć pewność ponieważ zdjęcie jest bardzo niewyraźne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B4loco Napisano 20 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Daj jakąś wskazówkę...Oglądałem to zdjęcie już z 500 razy... Są tam pewne kształty, które mogą wywoływać pewne skojarzenia, ale to tylko domysły (nie można mieć pewność ponieważ zdjęcie jest bardzo niewyraźne).Masz zdrowie tyle razy ogladac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kneissl race carving :) Napisano 20 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 MASZ racje... Jest tam kozica...Choc to 50% sukcesu:DPozdrawiam !Zachecam do znalezienia 2giej polowy:D rozwiazania;)Hmm czy chodzi tu o 2 kozice jak na zdjęciu ??? Czy znalazłem jeszcze coś innego --- Co do wypowiedzi Wojtka, To mimo iz Kasprowy to moja ukochana góra i stoki To z Karnetami Dziennymi i popołudniowymi nie jest tak różowo. Dzienny kosztuje owszem bardzo drogo 90 zł. ale i tak mało kiedy idzie go kupić tak samo jak popołudniowy za 60 zł. Mi niestety nie udało się kupić podczas 2 wyjazdów ani jednego ani 2 karnetu. Obsługa tłumaczy się tym ze ma zakaz sprzedawania karnetów bo w kazdej chwili moze byc, wiatr zła pogoda i ludzie żadają wtedy zwrotów. Rozumiem co się dzieje w górach i ze pogoda może być świetna i za 5 minut zmienia sie w niedowytrzymania (Na Kasprowym to standart) ALE:1. Prosilismy kilkakrotnie o mozliwosc sprzedazy jednego lub drugiego karnetu nawet na własną odpowiedzialność, i oczywiście odpowiedz NIE!!2. Trzeba kupować 10 przejazdowe karnety lub pojedyńcze które jak kazdy wie tanie nie są.-Niewiem czy w dzisiejszych czasach niemożna ustalić czegoś takiego ze karnet kupuje sie i nie mozna go oddac chociaz po ostatnich zmianach tez to jest dla mnie nie zrozumiałe bo dlaczego niema być zwrotów? Mozna przeciez np. co godzine zmniejszac wartość karnetu o np. 20 zł. czyli jezdzilem 2 godziny to dostane w razie złych warunków i zamkniecia krzeseł 50 zł???Suma sumarum bedąc ostatnio zabrakło mi pieniędzy bo obliczyłem ze wydam 90 zł a niestety na Kasprowym nigdzie kartą nie zapłacisz.:eek: Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1234 Napisano 20 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Znalazłem pewien kształt, który przypomina ludzką postać (cień na śniegu - a być może ktoś tam leży pod śniegiem ... )...-Niewiem czy w dzisiejszych czasach niemożna ustalić czegoś takiego ze karnet kupuje sie i nie mozna go oddac chociaz po ostatnich zmianach tez to jest dla mnie nie zrozumiałe bo dlaczego niema być zwrotów? Mozna przeciez np. co godzine zmniejszac wartość karnetu o np. 20 zł. czyli jezdzilem 2 godziny to dostane w razie złych warunków i zamkniecia krzeseł 50 zł???...Hmmm właścicielem tych wyciągów są Polskie Koleje Linowe, więc...Twoja wersja z 2 kozicami jest raczej bardziej prawdopodobna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EFIX Napisano 21 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Panowie.... Nie myslalem mowiac szczerze ze to zdjecie wywola taka burze.. Kolega z tym cieniem czy KIMS na sniegu to zdecydowanie PRZEKOMBINOWAL:D Kolega KNEISSL DOKLADNIE wskazal kozice. Mam uch zblizenie wiec postaram sie zamiescic w wolnej chwili;) Notabene, na innym zdjeciu udalo mi sie uwiecznic mini stadko: W sumie szly sobie pod gore 4 sztuki;) Pozdrawiam Wszystkich:D Kneissl ma duze piwo (jak sie spotkamy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kneissl race carving :) Napisano 21 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Czekam z niecierpliwością na zdjęcie w powiększeniu i spotkanie na Kasprowym Wojtek też dobrze kombinował jakiegoś zarysu ludzikowego idzie się tam dopatrzeć . Te Kozice zauwazyłeś dopiero po powrocie na zdjęciu czy juz Live wiedziałeś oco chodzi ??? Kasprowy THE BEST! Witam co myślicie o jakimś większym spotkaniu w tym roku???? Termin 1 lub 2 week-end marca. Dlaczego Kasprowy: -raczej pewny jeszcze śnieg (a wiadomo jak z nim w tym roku jest), długie trasy i każdy trafi bez problemu. Widze że jest tu dużo osób z Południa i można to nawet zorganizować w 1 dzień (Sobota), rano przyjazd, wieczorem powrót. Kto bedzie chciał zostanie dłużej. Coż myślicie o tej ideii? Narazie to tylko pomysł, zobaczymy jak bedzie ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EFIX Napisano 21 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Czekam z niecierpliwością na zdjęcie w powiększeniu i spotkanie na Kasprowym Wojtek też dobrze kombinował jakiegoś zarysu ludzikowego idzie się tam dopatrzeć . Te Kozice zauwazyłeś dopiero po powrocie na zdjęciu czy juz Live wiedziałeś oco chodzi ??? Kasprowy THE BEST! No DYĆ wlasnie o to idzie.. ze Prezgladalem ja- moi znajomi te zdjecia PARE RAZY! i dopiero pare miesiecy pozniej NAGLE mnie szoknelo przez pzypadek... Zaczalem sie przygladac na innych zdjeciach... i BYLO dziwo! Troche jestem chory, ale postaram sie jak najszybciej umiescic to zdjecie z bliska;) Pozdrawiam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1234 Napisano 21 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Fakt, że przekombinowałem.... i to nieźle W każdym razie gratuluję zwycięzcy - faktycznie można się dopatrzeć 2-giej kozicy (jest to trudniejsze, bo ta pierwsza którą zauważyłem stoi ponad skałą i jest wyraźny kontur na tle śniegu, ale ta druga jest na tle skały i tu jest już znacznie trudniej). Czekam z niecierpliwością na oryginalne zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 21 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Mam takie pytanie: czy na Kasprowym da się gdzieś zostawić plecak z butami, czy trzeba z nim jeździć? Na takiej Szymoszkowej, to mają przechowalnię za 3 zł... Podobno na górze i na dole Kasprowego są przechowalnie (nie potwierdzam tego na 100%) ale słyszałem, że zawsze przy dolnej stacji Goryczkowej leży góra plecaczków i worków z butami I tak Ci przecież butów nikt nie zakosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B4loco Napisano 21 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Podobno na górze i na dole Kasprowego są przechowalnie (nie potwierdzam tego na 100%) ale słyszałem, że zawsze przy dolnej stacji Goryczkowej leży góra plecaczków i worków z butami I tak Ci przecież butów nikt nie zakosi Ja juz 10 lat zostawiam na goryczkowej i jeszcze nikt mi nic nie zakosił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kneissl race carving :) Napisano 21 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Mam takie pytanie: czy na Kasprowym da się gdzieś zostawić plecak z butami, czy trzeba z nim jeździć? Na takiej Szymoszkowej, to mają przechowalnię za 3 zł... U góry na Kasprowym przy Pizzerni, po prawej stronie (koło tablicy z informacjami o trasach) jest przechowywalnia nart, plecaków, butów itp. Koszt za przechowanie nart to 2zł. , wydaje mi się ze plecaki są także w tej cenie Jedynie Snowboardy zostawia się chyba za 3 zł. Także niema problemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomski Napisano 22 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 hej! bywam regularnie na kasprowym... wlasnie wczoraj stamtad wrocilem po dluzszym pobycie jak uda mi sie terminowo zgrac chetnie dolacze. warunki sa wspaniale, ostatnie 11 dni lacznie z wczorajszym spedzilem wlasnie na Swietej Gorze ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziabulek Napisano 23 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Mam pytanie do bywalców jak sprawa wygląda z kolejkami na wjazd (bo znane one są na całą Polskę) tzn wiem że można sobie podejść ale wybieram się tam z dziewczyną nie wiem czy ona dała by rade, toteż pytam o której warto wybrać się do Kuźnic , tak żeby ew stać godzinę a nie 3 jak to podobno się zdarza:( zaznaczam że mam zamiar jeździć w zbliżającym się tygodniu więc już po feriach liczę że będzie ciut luźniej:)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawy88 Napisano 23 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 zadzwon sobie i zarezerwuj bilet tel. 182015051 podobno jak sie bedzie o 7 to tylko 2h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kneissl race carving :) Napisano 23 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Za rezerwacje bedziesz musiał dopłacić - 13 zł. Jak bedziesz rano wcale długo nie bedziesz czekał (chociaż bywa różnie). Co innego bedzie jak zjawisz się w kużnicach o 11 czy 12. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziabulek Napisano 23 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Generalnie rano to o której?bo jeśli o 7 czeka się 2 godziny to masakra:(a wcześniej niż o 7 to nie bardzo wyborażam sobie być bo i tak aby być na tą godzinę trzeba wstać o 6:( chyba jednak narty na plecy i wybiorę się pod górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B4loco Napisano 23 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Generalnie rano to o której?bo jeśli o 7 czeka się 2 godziny to masakra:(a wcześniej niż o 7 to nie bardzo wyborażam sobie być bo i tak aby być na tą godzinę trzeba wstać o 6:( chyba jednak narty na plecy i wybiorę się pod górę Najlepsze rozwiazania to z buta na goryczkowa. Powinniscie sie uwinąc w 50 min. Odrazu bedziecie miec rozgrzewke i kase w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziabulek Napisano 24 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Domyślam się ze w realiach Kasprowego 2 godziny to nie jest tragedia ale z drugiej strony to dużo jak na i tak b. wczesną godzinę (praktycznie trzeba się zwlec z łóżka nie poźniej niż o 6) , ale ciekaw jestem drugiej sprawy mianowicie w jaki sposób określić (oczywiscie mniej więcej) czas oczekiwania , jestem w Kuźnicach patrze kolejka (to oczywiste) ale skąd mam w sumie wiedzieć czy czeka się z niej 1 godz, 2 czy może 3 i wtedy wybrać się na pisze pod górę (macie jakieś sposoby na określenie długości oczekiwania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawy88 Napisano 25 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 kilka zdjec i filmik z dzis YouTube - Goryczkowa 25.02.2007 Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milarz Napisano 26 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witam Byłem na Kasprowym w sobotę. W kużnicach ok 10:00(zabalowaliśmy dzień wczśniej) kolejke oceniam tak na ok 2-3h. Niestey plan legł w gruzach bo nie chodziła goryczkowa!!!! Postanowliśmy wejść na gąśienicową, wejście z dwójką zupełnych żółtodzibów(na piwko du morowańca szli) zajęło jakieś 2h. Warunki w kotle gąsienicowym bardzo dobre szkoda tylko że na górze była mgła widoczność na ok 10-15m. Na koniec dodam tylko warto było!!!!!!!!!!!!!!! Kasprowy rządzi!!!!!!!!!!!!! jeszcze a propos rezerwacji trzeba ją zrobić max do 14:00 poprzedniego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StrasznyPiotrus Napisano 1 Marca 2007 Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Wojtek, Nie bluźnij! Nachylenie stoku musi być obliczane na podstawie długości w poziomie a do jej obliczenia wystarczy elementarna znajomość matematyki. Pamiętajmy, że liczymy średnie nachylenie i zawsze możemy skorzystać z twierdzenia Pitagorasa, które zbyt trudne do zapamiętania przecież nie jest a pierwiastek, to chyba wiekszość ludzi potrafi obliczyć... I właśnie ze względu na prostotę obliczeń stosuje się podawanie nachylenia w procentach. Jeżeli ośrodek nie podaje nachylenia w stopniach, to już trzeba uciec się do "wyższej matematyki" i procenty zamienić na stopnie korzystając z arcus tangensa. Oczywiście w praktyce, przy krótkich i płaskich wyciągach, dla wielu długość trasy po stoku czy długość w poziomie bywa tożsama, ponieważ w znikomy sposób wpływa na parametry, tj. stopnie i procenty. Zapamiętajmy raz na zawsze: nachylenie 100% to kąt 45 stopni i basta! Stok na długości poziomej 100 m idzie 100 m w górę. I tłumaczmy to każdemu, który myśli inaczej, ponieważ tkwi on w wielkim błędzie. A wracając do meritum dyskusji, to słusznie zauważył Senior, że w oznakowaniu tras skalą trudności, bierze się pod uwagę nie tylko nachylenie średnie ale także maksymalne oraz inne parametry mogące wpływać na trudność: zalesienie, zabudowania czy też ukształtowanie terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1234 Napisano 1 Marca 2007 Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Dobrze. Skończmy już tę dyskusję, bo wątek miał być o Kasprowym i to nie miejsce na takie spory. Można założyć osobny wątek n/t sposobów obliczania procentowego nachylenia stoków. Chciałem tylko powiedzieć, że nie podważam takiego czy innego sposobu obliczania (skoro coś jest przyjęte, to należy to stosować)... pisałem tylko o moich wątpliwościach co do prawidłowości i sensowności niektórych założeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi