jozio86 Napisano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 ogladajac dzis PS w Kitzbuhel mozna bylo zobaczyc wsrod zawodnikow nowe narty fischera na nastepny sezon.Troche sie roznia sata graficzna ale bez szalenstw za to zaciekawila mnie dziura w ksztalcie kolo zaraz na dziobach nart!1po co takaowa dziura?czyzby cos zwiazane z aerodynamika czy kolejny chwyt reklamowy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_PS Napisano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Piętki nart też były inne, w kształcie jaskółczego ogona. Też się ze staszewą zastanawialiśmy nad tymi nartami i miałem zadać takie pytanie na forum Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marax0 Napisano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 moje stare narty mialy na dziobie mala dziure w gumie na czubku.. Mysle ze nie mialo to wiekszego celu:) ale moze sie myle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_PS Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Na stronie http://skionline.pl/...y&id_newsa=5194 jest artykuł odpowiadający na nurtujące nas pytanie. W skrócie: "Mniejsza inercja, lepsza skrętność Otwór w dziobie narty zmniejsza jej ciężar. Redukuje to inercję, ponieważ masa koncentruje się w środkowej części narty. Dzięki temu przejście z krawędzi na krawędź, a tym samym skręty, jest bardziej płynne i przychodzi łatwiej - tak zalety nowej narty opisuje Siegi Voglreiter, dyrektor działu Race w firmie Fischer. Pierwsza para nart "z dziurą" była gotowa przed Świętami. Prototyp testowali następnie zawodnicy pierwszej grupy PŚ. Na nowym sprzęcie mieli lepsze wyczucie nart i osiągali większe prędkości." Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasta Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Kosmos... Ale może i logiczne. Poczekamy na wyniki PŚ i zobaczymy czy rzeczywiście będzie miało to wpływ. Trzeba im oddać, że konstrukcja bardzo ciekawa. Tym bardziej, że kiedyś już używana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omen07 Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Do wpływu wielkiej dziury na dziobie na szybkość przechodzenia ze skrętu w skręt, i inne wymysły producentów:D, myślę że za niedługo pojawi się opis, że ta dziura/otwór jest wykonana przy pomocy specjalnego eliptycznego drewnianego wiertła ( wyższość drewna nad kompozytem), ma wielki wpływ na trzymanie narty na stromym i zlodzonym stoku... No i za niedługo oczekuję tej technologi/nowinki w nożykach do golenia.. A tak na poważnie to ten patent przyjmie się lepiej niż aerospeed u atomica...po krótkiej zimie pozwala szybciej i łatwiej odwiesić narty na kołki.. Pozdr. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightgale Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 A kiedyś doczekamy sie narty która będzie jedną wielką dziurą otoczoną krawędzią i to będzie szczytowe osiągnięcie producentów.:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 A tak na poważnie to ten patent przyjmie się lepiej niż aerospeed u atomica...po krótkiej zimie pozwala szybciej i łatwiej odwiesić narty na kołki.. Rozwalil mnie ten zdrowy realizm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afeRRRa Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Będzie sobie można w sportowych modelach foki zamontować (o: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vittek Napisano 6 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 a ja z kolei czytalem gdzies ze to jest powrót do techniki z lat 70tych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniaq Napisano 6 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 nie tak dawno 2000/2001 head w topowym modelu slalomki miał na dziobie takie żółte nakładki z otworami...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ski_Retry Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Był juz opisywany ten artykowl na skionline. Bylo tam napisane ze ma to zwiazek z redukcja masy,podobno lepiej sie prowadza i maja lepsza skretnosc.w starszych modelach(przynajmniej w fischerach)mialo to nie male znaczenie.producent uwazal ze dziura na czubie i wciecie w pietce ma swoje zastosowanie w aerodynamice narty.powietrze mialo przeplywac nad narta ze dociskala narte lepiej do ziemi bez zwiekszania masy stalej. P.S nie wiem czy to dzialalo i czy bedzie dzialac ale wyglada dosc ciekawie:)pozdawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi