borowina Napisano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 witam Mam pytanko odnośnie twardości butów. Czy flex dobieramy tylko do umiejętności, czy też do wagi narciarza? Czy dla początkującego faceta ważącego ok. 85 kg buty z flexem 50-60 nie będą za miękkie? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike71 Napisano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Dobieramy i do wagi i umiejętności. 50-60 stanowczo za mało, ja bym szukał 70-80 bo lepiej będzie czuł narty a też po nauce starczą mu na trochę dłużej. Akurat w buty opłaca się dobrze zainwestować . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morcin 25 Napisano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witam ! Twardość butów jest istotna głównie w kwestii , przeznaczenia tj.sposobu,rodzaju ich użytkowania.Tzn. zawodnicy,wybierają buty bardzo twarde,z flexem 130-150 ( nawet 170),po to aby bardzo precyzyjnie móc sterować nartą - zminimalizowąc opóźnienie wynikające z reakcji noga-stopa-narta.Dla mężczyzny początkującego twardość buta - moim zdaniem - nie ma większego znaczenia.Istotne jest,aby but był dobrze dopasowany i stopa była dokładnie trzymana.Mimo miękkiego flexu,stopa nie powinna mieć żadnych luzów.Jeżeli buty są dokładnie dopasowane - myślę -spokojnie można w nich jeździć.Z upływem czasu i nabieraniem umiejętności,narciarz sam odczuje potrzebę zmiany butów na twardsze. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Powinniśmy barć pod uwagę wszystko: wagę, wzrost, umiejętnosci, sposób jazdy itd. Jeśli mają to być buty tylko i wyłącznie na początek to flex 50-60 w zupełności wystarczy (w zależności od postępów w nauce, prędzej lub później zacznie brakować twardości). Jeśli natomiast mają starczyć na dłużej to sugerowałbym poszukanie czegoś z flex 80/85. Udanych zakupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi